Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:34, 05 kwi 2018

Do góry
bacowa napisał(a)
A świeżo nabyte brzozy pokazywałaś ?

Tak, ale już chwilę temu, jeszcze przed Świętami
kurcze nie mogę znaleźć bez siatki w tej zieloniutkiej to doorenbosy

ufff znalazłam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:09, 05 kwi 2018

Do góry
A świeżo nabyte brzozy pokazywałaś ?
Dwa ogrody 22:18, 05 kwi 2018

Do góry
Haniu, herbatka zakupiona, rankiem będzie podlewanie
Rysko, przez to nagłe ciepło wszystkie cebulowe oszalały. Nawet miniaturowe iryski, których listki ledwo przy ziemi widać, otwierają pączki. Dziś zakwitły fioletowe przylaszczki, dojrzałam kwitnącą miodunkę, puszkinie lada chwila itd. Przy takich wysokich temperaturach cebulowe szybko przekwitną.
Bożenko, niektóre ciemierniki ładne i gęste mimo przesadzania, inne dużo słabsze.
Dziś zaczęłam cięcie róż. W porównaniu do ubiegłego roku, kiedy przezimowały idealnie, ten sezon różany będzie u mnie kiepski. Niektóre przemarzły zupełnie, do usunięcia, wiele tnę do ziemi. Co dziwne, na tym samym krzaczku są pędy zupełnie czarne i przyzwoicie zielone. Chyba to wina ciepłej zimy i gwałtownego mrozu, bez grama śniegu.

Fotka dla odważnych, przetrzebiłam New Dawn, jej długie baty wplatały się w brzozy i kaleczyły gałęzie. Sama jestem ciekawa, jak ten zabieg przeżyje

jakieś wyfikane szafirki, póki co tylko niebieskie widać

i różowe
Ogród bacowej 22:12, 05 kwi 2018

Do góry
popcorn napisał(a)
Cudne te dorenboosy A jeszcze po 8 zł to w ogóle miodzio Ile lat rosły do tego co pokazujesz??

Karola, były posadzone wiosną 2014. Te 3 bambusy to właśnie Doorenbosy. Posadziłam tam też takie zwykłe brzozy przytachane z okolicznych łąk. Jak te zwykłe zaczęły rosnąć jak wściekłe to wyałtowałam . Zostały tylko Doorenbosy.

Małymi kroczkami do celu... 14:13, 05 kwi 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Ale fajna jest ta sesleria! Kwiaty cudne ale brzoza najpiękniejsza! Uwielbiam brzozy może kiedyś zakupię jakąś odmianową...

Brzozy uwielbiam, miałam w planach zasadzić ich pełno, niestety ze względu na silną alergie syna są tylko dwie jedna doorenbos druga zwykła, ale jak dla mnie obydwie są piękne
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:26, 05 kwi 2018

Do góry
dla przypomnienia odgrzebałam mój plan

I tak, na pierwszy rzut idzie rabata z grabami

muszę z niej wysadzić białe jeżówki, szałwię caradonna, molinię ED i śmiałka, uporządkować seslerie i posadzić bukszpany.

konieczna będzie kolejna rabata bo muszę gdzieś te wysadzone wsadzić
i tak sobie myślę żeby śmiałka dać pod brzozy. Coś bym w niego wsadziła, ten mój rozchodnik gigant, albo caradonnę właśnie, tylko nie wiem czy tak będzie dobrze. W linijkę to bym umiała posadzić, ale już coś pomieszać to mam problem

chodzi o to miejsce

Małymi kroczkami do celu... 09:25, 05 kwi 2018

Do góry
Ale fajna jest ta sesleria! Kwiaty cudne ale brzoza najpiękniejsza! Uwielbiam brzozy może kiedyś zakupię jakąś odmianową...
Ogród bacowej 07:41, 05 kwi 2018

Do góry
Zamówiłam brzozy, stówa nie moja, tyle mnie kosztowała wczorajsza pomoc.
Ogród z uśmiechem 22:28, 04 kwi 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
10 litrów oprysku z promanalem poszło na rabaty. Opryskane wszystko co się dało
Kupiony nawóz do trawnika i ziemia do sadzenia kilku drzewek.
Powinnam zamówić jeszcze jedna wywrotkę bo będzie znowu trochę sadzenia

Jadąc dzisiaj " po drodze" do domu wstąpiliśmy zobaczyć co slychac w jednej ze szkółek. Szukam normalnego miłorzęba i 2 platany Alpens Globe.
Nooo.... nie było ale mój eM zobaczył prawie 4 metrowego tulipanowca w bardzo fajnej cenie. Mamy już kolumnowego, chyba mu smutno było samemu
Do tego jeszcze 2 brzozy dorenbosy i 1 brzoza youangii. Dorenboski dołączą do 3 sadzonych jesienią.

Fajny miałam wyjazd, prawda? I tym razem naprawdę eM chciał te drzewa

Myślałam, że już za późno na Promanal. Na ulotce wyczytałam, że należy stosować od końca zimy przez okres wczesnej wiosny, w celu zniszczenia zimujących stadiów szkodników. Opryski promanalem najlepiej wykonywać od końca lutego do połowy marca
No ale rozumiem, że nie patrzymy na daty ale na to co jest faktycznie
Jola a co pryskałaś? Domyślam się, że wszelkie drzewa i krzewy owocowe, świerki, modrzewie, cisy? Czy bukszpany też?

Zakupy z eMem cudne
Ogród z uśmiechem 20:34, 04 kwi 2018

Do góry
10 litrów oprysku z promanalem poszło na rabaty. Opryskane wszystko co się dało
Kupiony nawóz do trawnika i ziemia do sadzenia kilku drzewek.
Powinnam zamówić jeszcze jedna wywrotkę bo będzie znowu trochę sadzenia

Jadąc dzisiaj " po drodze" do domu wstąpiliśmy zobaczyć co slychac w jednej ze szkółek. Szukam normalnego miłorzęba i 2 platany Alpens Globe.
Nooo.... nie było ale mój eM zobaczył prawie 4 metrowego tulipanowca w bardzo fajnej cenie. Mamy już kolumnowego, chyba mu smutno było samemu
Do tego jeszcze 2 brzozy dorenbosy i 1 brzoza youangii. Dorenboski dołączą do 3 sadzonych jesienią.

Fajny miałam wyjazd, prawda? I tym razem naprawdę eM chciał te drzewa
Mój ogród – wypoczynek, relaks – prace czas zacząć 16:58, 04 kwi 2018

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Metamorfozy ogrodowe

ponizej jak wyglada tył działki, po lewej wzdłoż płotu posadzone tuje

miał byc kącik do relaksu a są dwie brzozy

miał byc ogródek jest balagan a przed nim 2 rzedy berberysów widoczne u dołu zdjecia

z tyłu posadzone 5 choinek chcialem coś pomiedzy posadzić, przed ale nie wiem co żęby wyszlo coś spójnego

po prawej "kącik dla dzieci"

i za kacikiem dla dzieci po prawej stronie posadzone berberysy

Ogród z wilkiem zamkn. 07:28, 04 kwi 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Magda pędzisz z prędkością światła. Lubię zdjęcia w szerszym kadrze. Jak to miejsce pod basen to najlepiej lekko przysłonić. Paulinka słusznie prawi. Najlepiej czymś wyższym.
Zajrzyj do Gosi ogród Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce strona 523. Może Cię zainspiruje.

dzięki Anusia zaraz tam zajrzę
Ogród z wilkiem zamkn. 05:55, 04 kwi 2018

Do góry
Magda pędzisz z prędkością światła. Lubię zdjęcia w szerszym kadrze. Jak to miejsce pod basen to najlepiej lekko przysłonić. Paulinka słusznie prawi. Najlepiej czymś wyższym.
Zajrzyj do Gosi ogród Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce strona 523. Może Cię zainspiruje.
Pszczelarnia 22:43, 03 kwi 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Sześć komór kompostownika budzi respekt. U siebie marzę o trzeciej. Mam kłopot ze znalezieniem dla niej miejsca.

Ja mam całe 25 m za żywopłotem bukowym (tam, gdzie brzozy). Szósta się właśnie będzie robić (dziś kupiłam kotwy metalowe, jeszcze tylko zamówić deski modrzewiowe w tartaku).

Pomyśleć, że to lustro z Zamku w Pszczynie ma 14 m2 - tyle ile moja szklarenka.

Działka wkoło Lubczyka :) 22:33, 03 kwi 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Kasiu już też chyba tych zimowych widoków masz dość ?
Wiosenne kwitnienia to całkiem przyjmne,kolorowe widoki.

Zgadza się Ja już od dawna za wiosną wyglądam w końcu jest na to nadzieja
Dziś nie było tak ładnie, jak zapowiadali, ale źle nie było i udało mi się jeszcze przyciąć winogrono, borówki, jagodę kamczacką, pigwowca, zgrabić gałązki od brzozy sąsiada, której już nie ma, a chociaż już em będzie miał przygotowane pod aerację i wertykulację trawnika a dziś po raz drugi przekopał mi warzywnik i zagrabił, więc jutro już coś sobie posieję
Żywopłot mieszany 16:30, 03 kwi 2018

Do góry
Tuje odpowiedniej wysokości, najlepiej 180- 200 cm.

Świerk serbski co metr też wysokie od razu.

Sosny nie, ogałacają się od dołu więc to co ma zasłaniać za parę lat będzie gołe.
Brzozy też nie, są zbyt ażurowe.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:28, 02 kwi 2018

Do góry
Basilikum - ja posadziłam krokusy i w pełnym słońcu i bardziej w cienistym , będę jeszcze miała choć z tydzień krokusy. Też uwielbiam ten czas - jest wyjątkowy.

Margaretka - jest kolejny tydzień odżyłaś ? ja jutro pikuję nie wiem ile godzin
Tak ten sok z brzozy ma szczególne właściwości.

Pszczółka Margaretka - zrobiłam dla porównania zdjęcia naparstnic. Siewki dostałam od...Vivy napisłam Vity? no idzie się pomylić. Nie dość że podobne mają nicki to na dodatek się skumplowały i ślad po nich zaginął - a takie cudne ogrody.Jakoś je trzeba przywołać. Ewa one Ciebie się słuchają.

to naparstnica rdzawa czyli Digitalis ferruginea - doczytałam i chyba za gęsto posadziłam eh

naparstnica purpurowa

Mała Mi - tylko Ty mogłaś się doczytać że wszystko zrobione, u mnie nie ma takiego pojęcia wszystko zrobione, jedne prace przenikają w drugie. Jak ogarnę po zimie to minie wiosna i trzeba będzie ogarnąć po wiośnie i.t.d. i dobrze mi z tym

Agnieszka W - no własnie nie mam sposobu na utrwalanie soku z brzozy a zaczyna się kończyć

Urszula - wyłącznie poważne

Gocha - i jak popijasz sok? ja bym nie gotowała tyle godzin nie chciało by mi się

Kasiek - nawet nie wiem jakie liście, tani był chyba 17 zł, jeszcze do mnie nie dojechał ale podobno nic a nic nie widać żeby coś tam, poproszę Cię o fotkę

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:05, 02 kwi 2018

Do góry
Gruszka Hania - Twoje bratki są cudowne i dobrze że znalazłaś dobre źródło. Ja w marketach nie kupuję roślin, nie mogę patrzeć jak są albo zalane albo przesuszone.
Sok z brzozy lał się niesamowicie ale widzę że już zwalnia mocno.
Wiertło 9 mm, 3 cm pod kątem w dół. Niestety nie wiem jak sok przetrzymać. Za to co się opiłam to moje. Jeszcze ten tydzień i trzeba będzie zaczopować/.

Przytulanie leci oczywiście od stycznia regularnie .

Ten wiąz jest bardzo kruchy i obawiam się że za długo nie pociągnie.
Krokusowa łączka odnowiona i wreszcie dziś dopiero rozkwitła. Muszę ją obfocić.

Kataka - ja kupiłam go w maju ub roku czyli rok czekałam . No cóż poczekam a tymczasem patrzę sobie jak rośnie. Rośnie w miejscu które w tym roku modernizuję na maksa - modrzew wycięty.
Cięcia jeszcze będzie dużo. Pęcherznice do radykalnego odmłodzenia, 3 jałowce aut - zmieni się trochę ale i światła przybędzie - ja się cieszę, kurcze a tak się cieszyłam jak je sadziłam.
Jak zupełnie się nie ma wyobraźni jak się sadzi takie pyćki do kolan.

Popcorn - oczywiście, że zadbam coby się rozsiał, a wiosna lezie a w tym tygodniu nadrobi całą zaległość bo ma być "upalnie".
Ja wolę chłodniej, lubię ten czas kiedy jest górą szaro, dołem kolorowo, byle co się zrobi i robotę widać .
W tym tygodniu jak przywali słońce to po krokusach. Dziś widziałam fiołka.

Asiak - od kilku lat obserwuję tę wiosnę i widzę że przychodzi po świętach i w tym roku też tak jest. Od jutra eksplozja wiosny pewnie i u Ciebie też.

Pszczółka - no jobów to jest wiele . Ja jutro sieję pietruszkę i robię przegląd dalii, za Anabell poleję te suchcielce wodą.

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 17:41, 31 mar 2018

Do góry
Widok z daleka na rabacie z hortkami doszły dwie brzozy, jakoś łyso tam było

Doniczka która tam stoi jest tymczasowym miejscem dla poziomek...
A teraz zbliżenie na sosnę

Nie wiem jeszcze jak ją poprowadzić żeby była fajna, marzy mi się taki niwak już od dawna...
Nowocześnie z różAnką :D 21:52, 29 mar 2018

Do góry
Ania jak będzie kiedyś okazja na spotkanie to ci kanny przywiozę, one się rozmnażają na potęgę
Magda u mnie brzozy będą co ok 3,5m sadzone w L ale gdy planowałam z nich zagajnik to Pan ze szkółki też taką odległość radził. Sadzenie po świętach bo teraz mam czas tylko na komputer wieczorem, w ciągu dnia czasospowalniacza mi brakuje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies