Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

la_estrellita 00:36, 01 maj 2018

Witam, przyszłam z rewizytą. Piękny ogród i to dojazdowo. Mnie by to przerosło logistycznie. I ta rzeźba... . No cudna jest . Widziałam, że robisz gnojówkę z pokrzyw. Możesz mi powiedzieć do czego można ją wykorzystać? Albo chociaż podrzucić link? Możesz u mnie, żeby sobie nie śmiecić. U mnie pokrzyw od groma i nie mogę ich wytępić. Może dzięki gnojówce je pokocham .
paulina_ns 07:37, 01 maj 2018

No to czekam do soboty ja wczoraj ściełam już wszystkie tulipany przy tarasie, tak zasłoniły inne rośliny,że powiem szczerze nawet się ucieszyłam,że przekwitły gnojoweczkę z pokrzyw to i ja zrobiłam, ale moja ma dopiero dwa dni jakby już w niej nie było pokrzyw to bym podlała róże, jak będą jeszcze bym zaczekała,żeby je nie spaliło...
anbu 09:58, 01 maj 2018

Zana napisał(a)
Kilka dni mnie nie było a tu tyle wpisów. Miałam trudny tydzień w pracy, trochę wyjazdowy, ale pewne kroki ogrodowe zostały poczynione. Wczoraj zakupiliśmy kilka drzewek, zdjęć nie ma, bo tylko zawieźliśmy na działkę i musieliśmy wracać do W-wy. Sadzić będziemy w tym tygodniu.
Kupione:
- jarząb Autumn Spire Flanrock 3 sztuki
- Prunus serrula 1 sztuka
- klon palmowy Trompenburg 1 sztuka
- zamiast planowanej parasolowatej brzozy eM wybrał wiśnię Kiku Shidare Zakura
- świerki serbskie 3 sztuki, ale małe, tak ok. 130 cm i trochę żałuję, że je wzięłam. Długo trzeba będzie czekać aż urosną. Chciałam takie w okolicach 180 cm, ale nie było. A wiecie jak się w takich miejscach zakupowych tzw. zdrowy rozsądek potrafi wyłączyć

No i będzie zmiana na ruderowej, wylecą nieszczęsne tujki, które co prawda podrosły ładnie, ale są paskudnawe z wyglądu i niestety nie pałam do nich miłością a one to chyba czują. Na ich miejsce będzie zielona ściana z ostrokrzewu Meservy Heckenpracht. Oczywiście określenie "zielonej ściany" dotyczy też jakiejś raczej dalszej niż bliższej przyszłości.

Anulko szał zakupowy i rewolucja się szykuję Czekam na foteczki :*
BKosimkArt 10:14, 01 maj 2018

Zakupy boskie! Pokazuj koniecznie
Gruszka_na_w... 22:39, 01 maj 2018

Zana napisał(a)
Dziewczyny czy to normalne, że gnojówka z pokrzywy po tygodniu nie śmierdzi??? I czy taką tygodniową można już podlewać?

Sprawdź tylko, czy się przestała pienić, kiedy ja zamieszasz. To znak, że jest gotowa. Temperatury są wysokie, to proces fermentacji zachodzi szybciej.Na początku używaj pół litra na 10 l konewkę.
Wysokością świerków się nie martw. Po zaaklimatyzowaniu ruszą z kopyta. Z moich 30 cm kikutków mam już 3 metrowe okazy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:39, 02 maj 2018

Czytałam u Kasi, że masz problem z Miriamkami. U mnie w tym roku też pierwszy raz się coś dzieje z żywotnikowymi kulkami.Końcówki im sczerniały. Miseczników nie zauważyłam, a objawy były charakterystyczne dla ataku grzyba sadzaka. Zastosowałam już dwa opryski p/grzybowe. Obficie opryskuję je propionianem wapnia. Jest już lepiej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
alis 11:05, 02 maj 2018

Zana napisał(a)
Alicja taka mała mistyfikacja mi wyszła z tymi trawkami

Anitka 23:40, 02 maj 2018

Zakupy fajne, zazdroszczę, bo ja już żadnego drzewa nie wcisnę. W szkółkach to już tylko na byliny i trawki zerkam
Zana 18:31, 04 maj 2018

Agnieszko z Gutlandii witam Cię u mnie. Ja gnojówkę pokrzywową robię głównie z myślą o różach, ale można nią podlewać wszystko oprócz roślin kwaśnolubnych. Około kilograma pokrzyw zalewasz 10 litrami wody i odstawiasz w cieniste miejsce, trzeba mieszać i po dwóch tygodniach gnojówka jest gotowa (jak przestaje się pienić).

Zana 18:45, 04 maj 2018

Paulinko mnie się udało nacieszyć oko przez trzy dni moją pstrokacizną tulipanową. A teraz zostaną tylko fotki. Róże podlałam moją tygodniową gnojówką zgodnie z poradą Hani/Gruszki, żeby rozcieńczyć w mniejszej proporcji.

Mój mix tulipanowy. Miały być fioletowe z żółto-zielonymi a jest:

Ale te fioletowe wyrosły jakieś bardzo wysokie i tak by się z żółto-zielonymi nie zgrały wzrostem.