Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Typografia ogrodu 17:02, 29 mar 2018

Do góry
AnkaK napisał(a)
To rzeczywiście niewiele. Myślałam, że cała moja działka, ale to tylko jej 3/4 więc pikuś
Zaciekawiłaś mnie do jakich roślin teraz byś się ograniczyła. Jakieś pewniki z których byś zrezygnowała są?
prawdopodobnie nie miałabym bukszpanow byłyby graby, brzozy,cisy, trawy skrupulatnie dobrane, tawuła brzozolistna,M prwnie, hortensje, lawenda. Ogolnie te mam Ale mam tez kilka zbędnych. Do tego naturalne materiały: surowe drewno i dużo kamienia. No i stal. Koze podpowiesz co jeszcze jest niezawodne i niewymagające gdyby na przykład zakładać ogród w rozmiarze xxl. Trzebaby nasadzenia miejsckie posledzic
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:06, 29 mar 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Wiesz, Reniu, współczuję Ci wyboru. Przecież zwariować można od tego myślenia.
Ja od jesienie myślę jak brzozy rozmieścić na jednej rabacie i też Magnolię wymęczyłam, a i tak nadal myślę i myślę. Ech...
A czy z tego miejsca przerabianego widzisz tę okrągła rabatę z śś? Czy to po drugiej stronie ogrodu? Bo te murki kuszą... dodają smaczku ogrodowi.

Kuszą ... ale jednak rozsądek wziął górę będą linie proste
Nowocześnie z różAnką :D 16:28, 28 mar 2018

Do góry
Graby ma, po Brzozy jedzie. Gdzie jedzie? Jakie kupuje? Bo nie było mnie długo i mam straszne tyły, a u Ciebie wątek leci więc już super tyły mam...
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:50, 28 mar 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Jesli masz tam tyle miejsca? Srednica jego doroslej korony to od 6-8 m.

Oj ta średnica duża, chociaż czytałam że można je ciachać, to jeden klon mi by na ten cypel wszedł nie 3... Ewuś te klony były planowane na tej rabacie po lewej stronie, żeby na tle brzozy i posadzonych pod nimi hortensji limelight się odznaczały i w sumie je już sobie zamówiłam u mojej ogrodniczki... no i teraz to już nie wiem co zrobić
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:00, 28 mar 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Moniko, a moze jakis ladny klon na ten cypelek? Acer griseum, Acer davidii i Prunus maackii maja ladna kore, ktora zdobi tez zima. Albo jakies drzewo o bordowych lisciach?

Ewuś a powiedz mi, bo mam zaplanowane klony royal red( 3 sztuki, szczepione na 2 metry) na rabatę, która się ciągnie od drewutni w kierunku brzozy, czyli po lewej stronie cypla czy nie będzie za dużo takiego koloru, hmmmm idę szukać...
W Kruklandii 17:40, 27 mar 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Kochana pesymistka. Będzie dobrze!
Foty ostatnie nadrobiłam, pięknie. Brzozy cudnie Ci śmigają. Powiedz czy zauważasz różnicę w ich zachłanności na wodę? Musisz tam więcej dolewać innym roślinom?

A już tam pesymistka
Leczę się....pffff

Pewnie, że będzie dobrze!
Z pedantyzmu ogrodowego już się wyleczyłam....więc nawet jak coś wypadnie, to będzie dobrze!

Nie podlewam więcej. Podlewam tak jak wszystko inne....czyli dużo, bo mam piach
Tylko.... rośliny pod brzozami mam raczej sucholubne. Oprócz bukszpanów....ale one sobie świetnie tam radzą.

Jurajski Ogród 16:32, 27 mar 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Izo, to tylko prognozy, a czy się spełnią? Oby. Święta w Italii na pewno cieplejsze, ale czy tam są takie pisanki, bazie i święconka - jak u nas?
Na kawkę za daleko? To może chociaż wirtualnie?
Uściski

Taki mam widoczek z miejsca na ognisko (rzeka jest poniżej, w dolinie)

oznaki wiosny?

No jak nie jak tak. Teraz każdy dzień coś w ogrodzie zmienia - uwielbiam ten widok z 1 fotki i teraz kiedy jeszcze drzewa bez liści a może tęsknię za przestrzenią? Grabiłaś trawniki? Nie wiem jak ogarniasz ten teren.

Wlasnie ja też mnie wiem jak sok z brzozy przetrzymać a bardzo bym chciała bo nie nadążam z piciem i żal wylewać.
W sklepie patrzyłam na butelki z sokiem i nie ma w składzie nic ponad ten sok - jak konserwują nie wiem.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:40, 26 mar 2018

Do góry
mira napisał(a)

Trzeba zrobić taki czop z jakiejś gałązki, hmm sok z brzozy powinno się w marcu spuszczać no ale co zrobić że zima była

Sylwia rozglądnij się wkoło może jest brzoza za płotem

No jest, ale na cudzym podwórku, mus na swoje poczekać
W kolejnym roku nową dziurkę kręcisz czy tą odtykasz?
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:08, 26 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Sok z brzozy Ja jeszcze parę lat muszę poczekaćCzym potem zatykasz dziurkę?

Trzeba zrobić taki czop z jakiejś gałązki, hmm sok z brzozy powinno się w marcu spuszczać no ale co zrobić że zima była

Sylwia rozglądnij się wkoło może jest brzoza za płotem

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:27, 26 mar 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Popieram Cię Dorotka. Brzoza też tak nie śmieci. Innym drzewem co lubi wodę jest olcha. Ale ona nie bardzo do ogrodu
Ja niestety nie mogę mieć brzozy, u mnie za sucho.
Nie wiem, czy coś będzie z tej perowskiej, jak ją przycinałam w domu to ona sucha była.
Nowocześnie z różAnką :D 10:40, 26 mar 2018

Do góry
anna_t napisał(a)

no właśnie nie byłam bo mnie przełożył na sobote po świętach. moje brzozy są w doniczkach to nie pytałam czy kopią. ja bym tak koło południa u niego była
ty też jedziesz?

Graby w końcu na miejscu kupiłam doniczkowe. U nas jeszcze nie kopią bo mokro. Teraz grujeczników szukam
Ochoty mi na kanny narobiłaś, marzy mi się taki taras w stylu tropikalnym i byłyby idealne.
Pytanie - czy można im kwiaty ciachać zostawiając same liście?
Nowocześnie z różAnką :D 10:34, 26 mar 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
No i jak tam ? Masz już brzozy?

za 2 tyg jade
ale okna umyłam
Nowocześnie z różAnką :D 10:32, 26 mar 2018

Do góry
AnkaK napisał(a)
Ania, jedziesz do J.? Dzwoniłam do właściciela 2 tygodnie temu i wiem, że ma te moje grabulce, ale nie umawiałam się konkretnie na termin. Umawiałaś się konkretnie, kopią w tym śniegu już?

no właśnie nie byłam bo mnie przełożył na sobote po świętach. moje brzozy są w doniczkach to nie pytałam czy kopią. ja bym tak koło południa u niego była
ty też jedziesz?
Nowocześnie z różAnką :D 10:23, 26 mar 2018

Do góry
No i jak tam ? Masz już brzozy?
Tajemniczy Ogród 17:06, 25 mar 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Witam się i ja Przeczyłam wątek, a trochę to trwało, bo wiele cennych porad i kilka sobie zapisałam.
Urocza rodzinka w uroczym domku, wtopionym w piękne, naturalne otoczenie. Bajka.
Ja bardzo konsekwentna jestem i tego leśnego klimatu bym się trzymała. Wiem, że trudno powstrzymać zapędy zakupowe, bo wiele roślinek nam się podoba, ale twój ogród wymaga konsekwencji. A tło dla ogrodu masz wystrzałowe i to darmowe. Trzeba tylko domek w to tło wtopić.
Jeśli chodzi o rabatę na froncie to na pewno drzewo, ale też jestem za tym, że nie bordowe. Nie współgra z kolorem domu a jest śliczny. A teraz to dopiero namieszam
Przejrzałam zdjęcia tej rabaty z różnych ujęć i co mi się nasunęło. Patrząc od przodu w oddali widzę brzozy. Dobrze, że dodałaś to zdjęcie robione z okna, bo na nim też dojrzałam 4 brzozy w narożniku przy ogrodzeniu ( trzy razem i jedna samotna). I może takie trzy, połączone brzózki na tej rabacie umieścić. Białe pnie ładnie kontrastowałyby na tle drewnianej ściany domu.

Ja w "sezonie opuchlakowym" codziennie wieczorne spacerki z latarką czołówką sobie urządzam. Nawet mój M mi ostatnio towarzyszy i robimy zawody kto więcej znajdzie Dodam nieśmiało, że ja zawsze zdecydowanie wygrywam.

Bardzo mi miło, że zajrzałaś A ja miałam małą przerwę "remontową" Widzisz, te brzozy, co proponujesz, to ja bym bardzo chętnie posadziła, bo kocham je najbardziej na świecie, ale jest jedno duże ale - to oznaczałoby, że na tej rabacie byłyby tylko one. Ja dlatego właśnie musiałam wokół każdej na tyłach wysypać rabaty korą, bo pod nimi nic nie chce rosnąć...Totalna susza...Ale już widzę tą naszą chałupkę wyglądającą zza brzóz...ach.. Sama nie wiem... Muszę to przemyśleć...
P.S.Te brzozy w rogu, co dojrzałaś, to też uratowane przed wycinką, choć korzenie wypaczają podmurówkę przy śmietniku, ale nie miałam serca ich wyciąć...
... Kiedy czegoś gorąco pragniesz... 19:24, 24 mar 2018

Do góry
Wszystkie liściaste najlepiej przesadzać w okresie bezlistnym. Teraz jest ostatni dzwonek. Wykop brzozę najszerzej jak się da, podłóż pod korzenie jakiś worek, żeby ziemia się nie obsypała. W nowy dołek przed wsadzeniem brzozy wlej wiadro wody, zaczekaj aż wsiąknie i dopiero sadź. Znowu podlej. W sezonie podlewaj raz w tygodniu.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 18:52, 24 mar 2018

Do góry
Figaro napisał(a)
Moglabys wyliczyc wszystkie drzewa jakie masz w ogrodzie ? I je po koleji zdjeciowo zaprezentowac czy to nie jest mozliwe?

Ojej kiedyś to robiłam na forum ale teraz za rzadko na firm bywam aby się tak poświecić
Zdjeć nie będzie ale wykaz robię;:
- 4 brzozy long trunk
- 10 grabów festigiata
- 6 wiśni pisaardi
- 2 wiśnie umbracullifera
- 1 buk tricolor
-9 grabów frans fontaine
- 6 buków purpurowych
-2 wiśnie liku shidare (było 5 , po wiośnie będzie 0)
- 3 ambrowiec splendor shilouette
- 1 wiśnia amankgawa (były 3 ale zdechły)
- perukowiec
- 1 klon palmowy
-4 magnolie
-leszczyna za garażem wiec jej nie widać
Chyba o żadnym nie zapomńialam?
... Kiedy czegoś gorąco pragniesz... 18:27, 24 mar 2018

Do góry
Mam gorącą prośbę o pomoc !!!
Miałam w planie przesadzić brzozę ( zdjęcia poniżej) omszona aurea, szczepiona, trzyletnia, obok świerka mam zamówione jeszcze dwa świerki i chciałam je posadzić po jednym z każdej strony, bo to jest widok z jednego dużego okna i nie mam jak się zasłonić przed tym niemiłym widokiem w tle. Przeczytałam jednak, że brzozy ciężko znoszą przesadzanie i jestem w pułapce
Drzewa do płotu mają 2 metry, a między sobą 1,5 metra. Proszę o porady jakie rozwiązanie byłoby najlepsze, nie mam pojęcia, czy jest jakiś specjalny wątek, gdzie mogę prosić o radę, dlatego pytam tutaj, póki jeszcze nic nie zmieniłam.
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 10:57, 23 mar 2018

Do góry
brzozy przesadzone nie było tak źle, bo po pół roku jeszcze się mocno nie zakorzeniły w skarpie... zaraz zrobie zdjęcie i pojadę do ogrodniczego po kolejne roślin z listy i dużooo więcej tawuł bo coś to nachylenie skarpy mi rozciąga działkę
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 08:53, 23 mar 2018

Do góry
Brzozy przesadzaj jak tylko ziemia rozmarznie i da się kopać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies