Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:34, 27 sty 2012

Do góry

Więc tak: thuje Danica - OUT, w ich miejsce tawuły goldmound, dookoła tego wszystkiego coś zadarniającego* , w tym gdzieniegdzie (nie rzędem) rzucone kępy kocimiętki**. Dobrze zrozumiałam?
* coś zadarniającego: skoro runianka odpada przyjrzałam się bliżej innym opcjom:
- trzmielina minimus i żurawki - piękne, ale drogo wychodzi (sadzonkowanie to nie dla mnie...)
- sesleria i kostrzewa owcza - z tego co wygooglowałam lubią sucho, będzie im w tym miejscu za mokro
- informacje na temat wrzośców mam sprzeczne - lubią mokro czy nie?
- a czy trzmielina emerald gaiety też będzie za pstrokata?
- a co z hakonechloa zwykłą, taką zieloną? Skojarzyła mi się z nią ta fotka powyżej.

** kocimiętka, którą mam ma srebrzystoszare liście, a jak kwitnie, to prawie pół metra wysokości, na opakowaniu nie było podane jaka to odmiana.

Jeśli zadarnię prawie cały klomb dookoła istniejących roślin jednym gatunkiem w "zwykłym" zielonym kolorze, to na samym froncie tej rabaty mogę sobie pozwolić na coś innego (np. bordowolistne żurawki)?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:16, 27 sty 2012

Do góry
Możliwe, że na mokrych ziemiach szałwię męczy mączniak.
Kocimiętka trochę szara, no i nie każda jest wyższa od szałwi. Zwykła Nepetta fassenii to 30 cm.

Żurawki i wrzośce są drogie niestety. Osobiście jednak poszłabym chyba w niskie trawy, bo sa niezawodne, mniej chorują, a z żurawkami tez różnie bywa

Trzmielinę Minimus bardzo lubię, tez jest dość droga, ale można ja pięknie dzielić i robić sadzonki z pędów. No i sadzi się ją rzadziej- jak ładne sadzonki to nawet co 60 cm
Runianka jest śliczna, ale w pełnym słońcu będzie jej za jasno, może przypalać, będzie brzydka
Za duzo dla mnie wyrazistych kształtów istniejących. Jak byś chciała wywalić Danicę, będzie lepiej. Tylko wtedy zastąp ją tawułą , ta która już masz, albo zrób dywan z gatunku zadarniającego, a tym 'rozrzuć; tawuły które masz.
Tom Stuart jest specem od takich kompozycji

http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/focus/pools/

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:10, 27 sty 2012

Do góry
Od miesiąca już myślę, co dosadzić na centralnej rabacie z katalpami i wymyślić nie mogę Potrzebuję kochani Waszej pomocy. Mam na razie taki odręczny planik tej rabaty i jesienne zdjęcie:

Niestety nie umiem odwrócić tego skanu Chyba niezbyt wyraźne są nazwy roślin?

Ta rabata jest od południa, cały dzień dobrze oświetlona, na razie katalpy dają mało cienia. Ziemia - jedna z gorszych w ogrodzie, gliniasta, trochę przemieszana z żyzną (wierzchem), ale jest odwodnienie. Wolałabym niczego stamtąd nie przesadzać, raczej dosadzić (no chyba, że będzie mus )
I teraz tak:
1. za katalpami planuję ekran z cisa
2. pomiędzy Miskanty Variegatus wymyśliłam hortensje "Limelight"
3. thuje Aurea Nana i Danica są posadzone w dwóch rzędach a wszędzie pomiędzy nimi i dookoła dołożyłabym coś płożącego, bo łyso tam jest - pachysandrę lub trzmielinę
4. pomiędzy poszczególne kulki thuji Danica dałabym kocimiętkę - żeby było coś kwitnącego (lawenda odpada, bo tam za gliniasto i mokro)
5. w kolejnym rzędzie (choroba, wszystko u mnie tak rzędami ) są tawuły goldmound (na zdjęciu takie czerwonawe) jeszcze małe, dopiero jesienią sadzone, ale super u mnie rosną, będą cięte w kulkę; przed nimi wymyśliłam żurawki jakieś żółte (czy nie zleją się kolorystycznie z tawułami?) lub bordowe,
6. a przy samym już trawniku rząd Carex Evergold lub Ice Dance (choć one chyba wolą półcień)

Przede wszystkim mam problemy z kolorami - thuje aurea są złotawe, tawuły cytrynowo-zielone, Danici zielone - jak dam pomiędzy nie wszędzie trzmielinę emerald'n gold nie będzie zbyt pstrokato? A jak dołożę jeszcze pas żurawek (żółtych czy bordowych)?

Błagam o pomoc każdego, kto wymyślone przeze mnie cuś potrafi narysować - mi garden puzzle robią jakieś głupoty (a raczej ja nie umiem się nimi posługiwać) A wyobraźnia mi szwankuje i tylu elementów na raz nie potrafi scalić w piękną rabatkę . Wiem, że dla wielu z Was moje nowoczesne klimaty to nie ta bajka, ale jak zawsze wszelkie uwagi i pomysły mile widziane!
Ogrodnik mimo woli 10:45, 27 sty 2012

Do góry

A przy okazji, wyczytałam, że zamierzasz uformować w kulki berberysy. Czy masz spsób, aby wyszły idealnie kuliste. Ja do tej pory cięłam (bukszpany) na oko i nie są tak perfekcyjne, jak widuje w innych wątkach. Jakiś szablon może zrobić?

Ja u Ciebie buszowałam w ogrodzie, co Ty w moim i się minęłyśmy..... szkoda
Nie mam pojęcia jak zrobięte te kulki.... chyba mojego M poproszę o zrobienie jakeigoś szablonu... Pomysł zaczerpnęłam od Rysia z Tarnowa...on to pięknei robi i chyba faktycznie warto by byo zadać jemu to pytanie jak z piosenki "Stachu jak to się robi" Zachwycona pomysłem nie pomyslałam, że tawuły majadosć sztywne pędy i jak z tego zrobić kulę...... hmmm
A może tak ze sztywnego drutu wygiąć pręta, w środku jeden pręt pionowo, a ten okrg by się obracał wokół osi tego pręta w środku...można obracać i do tego podcinać......
lecę do M się zapytać ,czy coś takiego mi zrobi....
Przedogródek Agniechy973 23:52, 25 sty 2012

Do góry
zmierz powierzchnię tych pasów. tak do końca nie wiem czy dobre miary zakładam.
Potem te powierzchnię dzielisz przez kwadrat odległości między roślinami i masz.
Przykład 10 m2 dzielę przez 0.16 ( 0.4mx0.4) i mam wynik ile sztuk roślin na 10 m2 w odległości co 40 cm mi wyjdzie. Zrób jeszcze odstęp między pasami -mierząc powierzchnię zwęź je o np 10 cm
Irgę co 1 metr- troszkę za rzadko.Lepiej co 80 cm. a nawet powinno być gęściej Cisy i berberys
Green Carpet co ok.90cm. Tawuły co 70 cm posadź ( też to nie jest książkowe) Przez pierwsze sezony przy takich odległościach będzie zabawa z pieleniem
Nie wiem czy powinnaś liczyć na noc- sporo Ci wyjdzie. W razie czego może zwęzić całość trochę?
Ogród u stóp klasztoru 21:04, 25 sty 2012

Do góry
Szczerze to by mi tam tawuły pasowały, trochę red barona i może trochę żurawek jasnozielonych lub citronelli?

I jakieś wyższe drzewo za kosodrzewiną, ale nie ekspansywne - może klon carnival - rozjaśniłby i u góry.
Ogród u stóp klasztoru 20:57, 25 sty 2012

Do góry
to przed tymi kosodrzewinami muszę coś dać kolorowego , bo zieleń sama jest nudna. no sama nie wiem .-może tawuły albo czerwone berberysy niskie

Przedogródek Agniechy973 20:52, 25 sty 2012

Do góry
akurat jeszcze siedzę przy projekcie, odpowiem więc szybko.
1. No tak, ale wszystko sypie. Możesz zamienić miejscami berberys z cisem, albo dać i tu i tam cis, ale z niego tez się jednak sypie. Mozna tu jeszcze się zastanowić
2.tak
3. tak, pachysandra jest znacznie jaśniejsza
4.wszystko pasuje. Wybierz co wolisz, albo co w szkółce ładniejsze. Z tego co pamiętam tawuły szybciej rosną, choć z drugiej strony czerwień berberysa jest super
5. do słońca też, jak najbardziej
Przedogródek Agniechy973 20:39, 25 sty 2012

Do góry
Myślałam, myślałam i...
1. Boję się berberysów od strony żwirku i na żwirku. Taka ilość listków na pewno zaśmieci
2. Oprócz rzeki z kamyków resztę roślin podsypuję korą, dobrze myślę?
3. Czy kolor bluszczu będzie różnił się odcieniem od pachysandry (jeśli nie posadzę trzmieliny)?
4. Który kolor berberysu/ tawuły będzie lepiej komponował się z ciemną zielenią cisa: purpurowy (berberys Autopur. Nana) - to propozycja Pszczelarnii, żółty (tawuła Golden Princess) czy żółto-pomarańczowy (tawuła Walbuma)? Tawuły są przez chwilę różowe. Ile kwitną?
5. Cis Repandens - piszą, że do cienia, w tej części już jest słońce. Poradzi sobie?
Na razie tyle pytań.
Ogród w Tarnowie 15:43, 25 sty 2012

Do góry
Małgosiu,bardzo dziękuje,za odwiedziny i że się podoba mój ogród.
Ja swoje tawuły obcinam 3 razy w sezonie a Tobie radzę wiosną i po przekwitnięciu, wtedy się zagęszczą i wypełnią. Pozdrawiam
Przedogródek Agniechy973 12:34, 25 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Łobuziary sobie zabawę zrobiły i sztuczne napięcie generują.
To zwykłe rysunki, nic wymyślnego, żadne cuda.

A ja już pozadaję pytanie. Cis 'Repandens' i tawuła japońska: może zamiast tawuły dać już gatunkowo to samo: berberys tyle tylko, że bordowy? No będą berberysy obok siebie (zielony i bordowy)? Co myślicie?
Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 19:00, 24 sty 2012

Do góry

Delikatne barwy floksów szydlastych i tawuły białej, w czerwcu i lipcu ustąpią miejsca barwom ognistym, czerwonych lilii, róż i weigeli.

Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 18:55, 24 sty 2012

Do góry
Witam wiosennie!

A kto dotrwa do końca w "spacerze" po moim ogrodzie, może się jeszcze dowie, jak ogród powstał, ile ma lat, i ile jest tu roślin...

Pierwszym zwiastunem wiosny jest przebiśnieg, potem krokus...

Jest zima 2012 roku, ale jak przymknę oczy i pomyślę o wiośnie, to widzę ją właśnie tak.
Tawuła biała wczesna, niebiesko i różowo od floksów szydlastych, żagwinów, biało i różowo od skalnic.

Moje ulubione wiosenne floksy szydlaste.

Białe tawuły to też moje ulubione. Pod nimi skalnice.

Ta tawuła ma już doborowe towarzystwo niebieskiej wisterii a potem pnących róż Dune i Violette Perfume.

I wiosenny mak w "moherku".

Przedogródek Agniechy973 11:30, 24 sty 2012

Do góry
Witajcie, jestem. Przepraszam za długie milczenie, ale nie udało mi się wyrwać do Was niestety. Może szkoda że wcześniej nie dodałam do rysunku gatunków, ale i na pomysł układu i na nasadzenia trzeba poświęcić trochę czasu, którego ostatnio mam nie dużo.
Oczywiście Ewa G. opisała to o czym myślałam- te nasadzenia w pasach powinny być nie wysokie, o dość podobnej wysokości, tak żeby siebie nie zasłaniały, bo powinno być widać rysunek z dołu. można wybrać gatunki niskie lub średnio niskie
Moim zdaniem bardzo ważne jest też to że rabata jest wielkaaa, więc trzeba dobrać gatunki tak, żeby Aga była w stanie ją założyć bez kredytu na co najmniej 10 lat.

Posłużę się numeracja Agi, będzie łatwiej

1. bluszcz- może być, choć jak się rozrośnie będzie trzeba go mocno przycinać żeby nie wyłaził poza przeznaczoną przestrzeń przestrzeń. Można jeszcze tu dać właśnie funkię . Patriot którą chcesz podsadzić hortensje przy ławce ładnie by się zgrywała tu z tą na górze. Albo Carex Ice Dance skoro go masz.
2. Pachysandra? Trzmielina może być, ale jeśli jest tam ostra skarpa, to trzmielina może 'uciekać' w górę, czyli tak sie brzydko rozrastać. Pewnie Danusia czy Ewa wiedzą, czy strzyżenie w takim wypadku jest metodą na to, ja nie próbowałam więc nie wiem. Jak trzmielina, to funkie zielone,.

Dalej zaznaczyłaś Aga suchą rzekę. Chyba za szeroka- skoro 1 cm na planie to 4 m, , to 1 taki pasek to ok 2 metrów. Proponuję pasek górny zaznaczony jako rzeka podzielić na pół wzdłuż paska ( na szambie też- wtedy tu wyjdzie takie fajne półkole przypięte do podjazdu) . W tej połówce wyżej posadzić trzeba coś co da radę na suchym szambie także- rozchodnik okazały?Wiosną będą ładne okragłe kulki z niego, a potem długi łan baldachów. Albo kostrzewa owcza- zimozielone, o ciemniej zieleni kępki trawy. Bardzo szybko się rozmnaża, więc możesz jej sobie wyhodować całą masę. Albo lawenda( bo tam już jest słonce, prawda?)
Potem sucha rzeka, w niej poza żwirem płaskie kamienie- czyli ona będzie w połówce pierwszego zaznaczonego jako sucha rzeka paska i może zabierz jeszcze z 1/3 szerokości z drugiego zaznaczonego.

Dalej szeroki pas tawuły japońskiej- Little Pincess, Czy Golden Princess' , Walbuma, lub berberys Atropurpurea Nana, także na szambo gdzie ( ile tam jest ziemi na tym szambie?) Jak jest cienko, to na samym szambie tutaj trzeba tez wysypać żwirem, a tawuł/,berberys posadzić na jego brzegach, grupkami i wokół też wysypać żwirem. Po prostu zrobić tu żwirowy pas z wyspami z roślina rysunek brzegu zaznaczyć znów kostrzewą owczą
3. Berberys ;Green Capret'/irga 'Coral Beauty' czy 'Ursynów'
4. Cis Repandens
Cis z tawułą można zamienić miejscami
Co do propozycji Sylli- z jednej strony fajna, ładnie przy wjeździe, z drugiej, warto żeby rysunek fal był czytelny. Chyba jednak nie sadziłabym tam drzew.

Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 21:01, 23 sty 2012

Do góry
Pęchcerznice dają się prowadzić w kulę, ale dośc silnie rosną. Jak chcecie te dwa kolory ale nie tak silne, to dajcie berberysy i tawuły japońskie.
Ogródkowe perypetie:) 10:07, 23 sty 2012

Do góry
A ja mam brak weny.. przepraszam Magnolię i Ewę, wstawię szkic jak uda mi się go narysować Ewa skarpa ma z 1 m szerokości. Problem z obsadzeniem jedynie, aczkolwiek zgodzę się z Sylwią, że chcę mieć na niej berberysy, tawuły, kosodrzewinę itd Weno wróć...
Ogrodnik mimo woli 14:26, 22 sty 2012

Do góry
To moje wnioski dotyczące mojego ogrodu z pobytu na Ogrodowisku:
1) musi być jakeiś ciurkadełko z mężem nawet już wstępnie wybraliśmy miejsce, ale znów ogród do demolki..
2) wiem już co zrobię z moim jałowcem co sie rozrasta w tempie ekspresowym od frontu (jego jeszcze nie pokazywałam)
3) kanciki do zrobienia koniecznie
4) tawuły, które rosną za duże w trakcie sezonu i szpecą rabatkę, cieniują wszystko wokoło.... będę przycinać jak u Rysia..
5) wzrosła lista chciejstw...to już chyba muszę zaliczyć do negatywów
6) mam kilka miniaturowych bukszpanów, które wygladają jak wyrzut sumienia.... miałam wyrzucić..zostawię i będę ciąć....
7) ustaliłam nazwy kilku moich roślinek
8) cenne wskaówki co do uprawy roślin...niektóre wiem, że zastosuję już od wiosny...min. Żurawki, różaneczniki
9) nie jestem osamotniona w moim "zbieractwie" i dążeniu do zrobienia ogrodu botanicznego, ale to bardziej dotyczy mnie niż ogrodu..
10) w każdym ogrodzie można zrobić jeszcze piękniej i jeszcze lepiej.....

To tyle, co zdążyłam przeczytać na forum.......
Przedogródek Agniechy973 15:03, 21 sty 2012

Do góry
Aga może np. Morning Lighty dać... wprowadzą trochę "niebieskości"... nie wiem czy nie bedą za wysokie... Nie za gęsto sadzone. W rzece dałabym ładne, spore kamienie jako ozdobe. Może gdzie nie gdzie jakąś roślinę... może jałowce jakieś.... Zaczęłabym od nasadzeń koło domu, wysypała rzekę żwirem i postawiła kamienie i zobaczyła czy dawac do niej coś czy nie. A może bliżej ogrodzenia dać tawuły ciete w kule?

aaaaa i jeszcze bluszcz zamieniłabym na pachysandrę... nie wiem czemy ale jakoś bluszcz mi nie pasuje
Bajkowy ogród Weroniki 21:26, 18 sty 2012

Do góry
"T"- tawuły i tawułki, tojeść, trzmielina, tytoń ozdobny, tamaryszek

Tawuła wczesna w towarzystwie skalnic białej i różowej.

[img

Tawułka czerwona w towarzystwie tawuł japońskich, kwitnących różowo.
size=640x379]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/9/92014/original.jpg[/img]
[img

Tawułka różowa.
size=458x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/9/92015/original.JPG[/img]
Mój przyszły ogród 00:05, 14 sty 2012

Do góry
a ile tam jest miejsca, chodzi mi długość płotu i odległość płotu od domu (powiedzmy długość podjazdu)?
Kula na murku? tak pałacowo . Przy samym murku mogą być trawy ozdobne, które oddzielą bukszpany od końca muru, a samo powtórzenie motywu kuli jest OK.
Jeżeli powtarzasz bukszpany na rabacie, to własnie na rabacie, a nie na trawniku.Mozna jeszcze czymś obsadzić.
W narożniku, na tym jasnym polu powinno być cos spektakularnego, jakiś soliter w niskim nasadzeniu, coś co bedzie skupiało uwagę. Jeżeli zależy Ci na połączeniu smaragd + miskant +hortensje, to może szmaragdy w tle posadzone po łuku, jedna duża kępa miskantów obsadzona hortensjami? ale nie wiem czy to najszczęśliwsze. Tam powinien być jakiś trwały układ, który będzie centrum kompozycji niezaleznie od pory roku.
W narożniku przy samym podjeździe przydałaby się roślina zimozielona, może być świerk białobok, który wczesniej planowałas w tym drugim narożniku. Np. patrząc od lewej (czyli od podjazdu) świerk, potem hortensje w grupie, w hortensjach miskant, przed nimi kule z bukszpanu i cos drobnego miedzy nimi.

może przemyśl jeszcze czy tam w rogu nie zostawić zakręconej obwódki bukszpanowej. Między obwódką a smaragdami powinno sie jeszcze cos zmieścić, sam bukszpan na tle zywotników nie wypadnie widowiskowo. Może rozplenice? Albo tawuły japońskie o jasnych liściach?

układ grodu ma być formalny czy taki bardziej w stronę ogrodów angielskich? i jakie tam są warunki świetlne? jaka jest wysokośc murku?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies