Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 10:36, 14 wrz 2017

Do góry
Iza, moznaby zostawic takie kolko albo pasek trawy prza szpalerze hortensji na stolik i krzeselka, a cala reszte zrobic rabate bylinowa. Siedzialabys wtedy wsrod kwiatow.

Mysle o malwach, slazach, czyli takie podpieracze plotu, bo wysokie. Piwonie, szalwie, przywrotnik to lato. Gaura od lata do jesieni. Rozchodniki z trawami, Agastache i jezowki na pozne lato i jesien. Cebulowe na wiosne - rowniez mieczyki bizantyjskie, bo ladne i nie trzeba wykopywac. Pomysle jeszcze troche nad tym

Magnolia lubi lekko kwasne stanowisko z tego co czytalam.

Pod plot moglabys dac jakis wiekszy krzew, np. swidosliwe lub bez czarny odmianowy, czyli bez odrostow albo i Kornelkirsche na nalewki i dla ptakow.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:01, 13 wrz 2017

Do góry
To jest rabata zaraz przy wjezdzie i potrzebuje Waszej pomocy, bo cos w niej trzeba zmienic.

u gory nad szpalerem z hortensji jest jakies pol metra betonu a potem garaz. Po prawej jest nowo postawiony plot. Tam gdzie kamien i doniczkowy jezyk jest jeszcze conica i mala hortensja ogrodowa (ktora chyba powinnam przesadzic, bo tam za duzo slonca jest). Ta czesc jest w kamyczkach. Troche nam nie pasuje ten kawalek trawnika, bo teraz jak postawilismy plot to ciezko tam kosic - malo miejsca.
Cale to miejsce ma spadek, najwyzszy punkt jest przy wjezdzie czyli koncu plota i stamtad idzie w dol w kierunku podworza i garazu. Czyli ten hortkowy szpalerek jest w dole i magnolka jest nizej niz plot.

Magnolia byla tam pierwsza. Potem zrobilismy ta kamyczkowa rabatke. Na nia bedzie sie otwirac brama wjazdowa. Pozniej dostawilismy garaz i przed nim ten szpalerek hortek i rozchodnikow. Wiosna kwitna tam tulipany noc i dzien i troche brunery tam mam, ktora wiosna lepiej widac.

zdjecia pogladowe z miejsca zdarzenia:

a ta rabata jest po drugiej stronie wjazdu
Na zielonej... trawce :) 10:57, 13 wrz 2017

Do góry
bialydomek napisał(a)
Andżelika- odnośnie bluszczu,
mam u siebie 6lat, pod winogronem, pod magnolia i pod bzem...-
rozrasta sie okropnie, zabiera latem wode i ciągle składniki pokarmowe, probuje go zmniejszac poprzez wyrywanie,
wydaje mi sie, ze jak posadzisz w tym tulipany to na 3rok już zaden ci nie wyrośnie, bo bluszcz wszystko co dobre zabierze,

jesli zalezy ci na zadarnianiu to moze sprobuj z trojeścią rozesłaną, ona jest mniej inwazyjna, delikatniejsza, tez mam ja u siebie, rosnie razem z gipsowka, w tym były przez 3lata narcyze,....obecnie tez zanikły, ale one chyba tak maja, chiacynty mialam 2lata i w tym roku nie byly marniejsze!

czy otrzymalaś meila z linkiem do altany?

Odpuściłam już bluszcz, dumam nadal co dać na tą rabatkę - ona jest o tyle problematyczna, że nie mam na niej nawadniania, poza tym zadaszenie uniemożliwia podlewanie z nieba... mam tam 3 szczepione sosny-kulki (te spokojnie tu dają radę), a pod nimi funkie - w tym roku przyłożyłam się do podlewania, a i tak licho wyglądały - a to front i ma być ładnie

Masz gdzieś foto tej tojeści u siebie?

Ps. meila nie dostałam....
Ogród w remoncie 10:32, 13 wrz 2017

Do góry
Jeszcze Asiu mam wątpliwości co do tego grujecznika. Jak magnolia zostanie czy on mi będzie pasował na tym cypelku?
Na zielonej... trawce :) 09:37, 13 wrz 2017

Do góry
Andżelika- odnośnie bluszczu,
mam u siebie 6lat, pod winogronem, pod magnolia i pod bzem...-
rozrasta sie okropnie, zabiera latem wode i ciągle składniki pokarmowe, probuje go zmniejszac poprzez wyrywanie,
wydaje mi sie, ze jak posadzisz w tym tulipany to na 3rok już zaden ci nie wyrośnie, bo bluszcz wszystko co dobre zabierze,

jesli zalezy ci na zadarnianiu to moze sprobuj z trojeścią rozesłaną, ona jest mniej inwazyjna, delikatniejsza, tez mam ja u siebie, rosnie razem z gipsowka, w tym były przez 3lata narcyze,....obecnie tez zanikły, ale one chyba tak maja, chiacynty mialam 2lata i w tym roku nie byly marniejsze!

czy otrzymalaś meila z linkiem do altany?
Między brzozami 14:00, 12 wrz 2017

Do góry
No to mam bigos...

1. Brzozy nie są na naszej działce, zaraz za nasadzeniami w przyszłym roku ma stanąć płot taki jak na pozostałych bokach (drewniany w kolorze ciemny brąz do 1,4 metra wysokości). Działką obok właściciel się nie interesuje i w sumie zimą chyba sami je przerzedzimy bo tam jest gąszcz brzozowy, ale osłania od wiatrów

2. Magnolia już raz była przesadzana, z innego ogrodu i trochę przemarzła po przesadzeniu. Nie wiem co to z odmiana dokładnie, ale kwitnie na żółto

3. Czy żywopłot w warzywniku możne być z grabów? I nie jestem pewna czy tej śliwki tez nie bee musiała przesadzić żeby zmieścił się żywopłot, rośnie metr od płotu

4. Szpaler z drzewek owocowych chyba też jest nie tak ma wystawę południową

5. Hortensje mam jedna 'limelight' , jedną która miała przebarwiać się na różowo, ale nie pamiętam nazwy (te dwie sadzone były w zeszłym roku) oraz jedna również nn przesadzaną z innego ogrodu i ma około 1,5 średnicy kwitnie na biało, sadzona chyba 3 lata temu. Wszystkie niestety po jednej Do tego dwie ogrodowe białą i różową. Gleba o ph około 6
Między brzozami 13:02, 12 wrz 2017

Do góry
Misia napisał(a)

miedzy innymi magnolia której nie chciałabym już przesadzać oraz róża pnąca, którą muszę przesadzić. Rośliny te dostałam i nie chce ich wyrzucać, a wiele z nich jest przechowywana i czeka na swoje miejsce.

Po pierwsze - niech rośliny czekają na swoje miejsce.

Po drugie - czy te brzózki rosnące z tyłu to na waszej działce?
Strach się bać jak ten gąszcz urośnie i rozpanoszy korzenie po całej waszej działce.

Po trzecie.
Jodła mandźurska
"Uprawa i zastosowanie: Wytrzymuje mrozy do minus 29 stopni Celsjusza. Podobnie jak wiele jodeł lubi gleby próchniczne, lekko wilgotne, lekko kwaśne. Ten gatunek preferuje miejsca zaciszne."

"Jodła mandżurska pochodzi z Chin.
Jest pięknym, bardzo wysokim drzewem, które w Polsce jednakże osiąga nieznaczne rozmiary (tylko do 20 metrów wysokości). Ma ciemnozielone igły.
Ozdobą jodły mandżurskiej są długie, bo czasami nawet 15-centymetrowe szyszki koloru jasnozielonego.
Lubi miejsca słoneczne, osłonięte od wiatru.
"

Wnioski wyciągnij sama i pamiętaj - sprzedawca mówi to co chcemy usłyszeć - brutalna prawda

Żywopłot przy sadzie i warzywniaku
Asia już pisała o ochronie przed siewem chwastów. Dodam tylko, że najgroźniejsze dla roślin nie są mrozy w styczniu i lutym. Najgroźniejsze są przymrozki w kwietniu i maju kiedy rośliny startują z wegetacją.
Żywopłot powoduje także osłonę przed wiatrami, a tym samym szybsze wiosenne ogrzanie gleby.
I jeszcze jedna funkcja żywopłotu jako parawanu (u nas jeszcze mało popularna, ale np. w Hollandii, czy gruszkowo-jabłkowej Belgii), otóż posadzenie wokół sadu żywopłotu powoduje osłonę przed przymrozkami wiosennymi tak jak np. w tym roku gdzie ścięło kwiaty i zalążki z drzew owocowych. Oglądasz chyba wiadomości i czytasz niusy i wiesz jakie straty ponieśli w tym roku sadownicy. W niektórych regionach wymarzły i całe drzewa/sady.
Oczywiście, odnośnie żywopłotu to są twoje decyzje. Ale podejmiesz je świadomie i nigdy nie powiesz, że nikt cię nie uprzedzał

Jeszcze, na marginesie podpowiem - jeśli chcesz drzewa owocowe prowadzić w palmecie to ważne jest ich usytuowanie wzg. nasłonecznienia. Muszą być prowadzone z północy na południe.

edit
szkoda, że nie zrobiłaś zdjęć tym cisom, a zwłaszcza w zbliżeniu tych rudych gałązek.
Między brzozami 11:38, 12 wrz 2017

Do góry
Misia napisał(a)

Asia - podoba mi się Twój pomysł, ale przez to że skupiłam się tylko na rabacie pod płotem nie wspomniałam że po lewej stronie rośnie już troche roślin:

miedzy innymi magnolia której nie chciałabym już przesadzać oraz róża pnąca, którą muszę przesadzić. Rośliny te dostałam i nie chce ich wyrzucać, a wiele z nich jest przechowywana i czeka na swoje miejsce.

Uuups, to zdjęcie zupełnie zmienia postać rzeczy
Po pierwsze - zupełnie tu nie widzę miejsca na 5 grabów (choćby i kolumnowych)
Po drugie - jak za płotem rosną brzozy, to graby tu i tak nie będą dobrze wyglądały

A magnolia to wielki krzaczor rośnie.

Znowu wszystko do przemyślenia

Misia napisał(a)

Ad rzecz pierwsza - Byłaś moim światełkiem z nieformowanym żywopłotem Nie śmiejcie się ale nie bardzo wiem dlaczego w warzywniku musi być żywopłot zimozielony? przecież na zimę nie ma warzyw? zamiast żywopłotu cisowego chciałam tam dosadzić drzewek owocowych i prowadzić w szpalerze, tak samo jak te po prawej stronie
Ad 2 Jestem za przeprowadzka grabów tylko jak już wspomniałam tam gdzie proponujesz przesadzenie są już roślinki i nie wiem czy się zmieszczą?
Ad. 3 Mam jedną jodłę mandżurską, sprzedawca twierdził że nie jest to duże drzewo troszkę większe niż jodła koreańska. A cięcia się nie boje, nawet lubię to zajęcie
Ad 4 - brzoza na froncie już jest
Szklarnia to temat na przyszłość, chciałabym za rok ale obawiam się że nie dam rady ziemi przygotować, za mało czasu

Ad 1 - żywopłot potrzebny, bo wiele warzyw sadzi się już w marcu, a klimat u nas taki, że jeszcze w maju są przymrozki - żywopłot trochę przed nimi zabezpiecza; poza tym, żywopłot chroni trochę przed nasionami chwastów, które zachodnie wiatry będą Ci przywiewały z pola - zaoszczędzi Ci to pielenia.
Ad. 2 - odnośnie grabów jestem w kropce
Ad. 3 - Toszka niech się tu wypowie
Ad. 4 - bardziej mi chodzi o to, żeby trochę ten kąt brzozowy "rozcieśnić"
Między brzozami 11:06, 12 wrz 2017

Do góry
ragsmom - może lepiej przesadzić szpaler jeszcze teraz póki małe? ja wcale nie chciałam zakrywać całkiem płotu, ale wiatry z łąki są duże więc chyba trzeba będzie.

Asia - podoba mi się Twój pomysł, ale przez to że skupiłam się tylko na rabacie pod płotem nie wspomniałam że po lewej stronie rośnie już troche roślin:

Ad rzecz pierwsza - Byłaś moim światełkiem z nieformowanym żywopłotem Nie śmiejcie się ale nie bardzo wiem dlaczego w warzywniku musi być żywopłot zimozielony? przecież na zimę nie ma warzyw? zamiast żywopłotu cisowego chciałam tam dosadzić drzewek owocowych i prowadzić w szpalerze, tak samo jak te po prawej stronie
Ad 2 Jestem za przeprowadzka grabów tylko jak już wspomniałam tam gdzie proponujesz przesadzenie są już roślinki i nie wiem czy się zmieszczą?
Ad. 3 Mam jedną jodłę mandżurską, sprzedawca twierdził że nie jest to duże drzewo troszkę większe niż jodła koreańska. A cięcia się nie boje, nawet lubię to zajęcie
Ad 4 - brzoza na froncie już jest
Szklarnia to temat na przyszłość, chciałabym za rok ale obawiam się że nie dam rady ziemi przygotować, za mało czasu
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:40, 11 wrz 2017

Do góry
Krakus napisał(a)
przywitam się u Ciebie...piękny ogród a dopiero na 10 stronie jestem a juz zobaczyłem na ostatniej stronie róże więc zapowiada się ciekawie...nie chcę sobie psuć tej ciekawej historii...
jeszcze nie doszedłem do problemów magnoliowych o których pisałaś u Iwony z Wzgórza chaosu ... magnolie piekne sa więc może nie wywalaj wiem że później problem z wycięciem jest takiego ozdobnego drzewa...

Witam Krakusa w swoim wątku. Miłej lektury życzę, choć będzie krótsza niż twoja.
Magnolia zostaje, powalczyłam z glebą w sobotę i mam nadzieje, że pomoże.
Ogród pod lasem 13:34, 11 wrz 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Iza, kawę to Ty robisz cudną, aż żal normalnie pić
Dzieki za spotkanie, och te kadry

Hahaha Jola, dziękuję za komplementa, wpadaj częściej to jeszcze zrobię;D

Zana napisał(a)
Iza, jeszcze raz dzięki za super spotkanie.

Ogólnie napiszę, że ogród Izy jest powalający, coś pięknego!

Anulaaa Cmokam

makadamia napisał(a)
Cześć dziewczyny!
Kto nie był - niech żałuje.
Okolica super, ogród piękny (mimo narzekań gospodyni), kawa pyszna, śmiechu co niemiara. Nawet sławetny światłocień pojawił się na 5 minut.

Było tak miło, że nawet zapomniałam o swojej wielkiej kompromitacji przed Jolą.
Chodziłyśmy po ogródku we dwie i takie rozmowy prowadziłyśmy:
ja: ale wielkie liście! to tulipanowiec?
Jola: nie, to magnolia.
...
ja: ale świetnie wygląda ten brązowy buk z hortką
Jola: to klon.

itd.

Hahah no nie, a mnie to ominęło;D

mrokasia napisał(a)
To i ja się dołączę do podziękowań za świetne spotkanie. O ogrodzie nie piszę bo już wszystko napisane .
Dziewczyny, ubawiłam się super, jesteście rewelacyjne babki!!!
Asia, Ty się nie martw, ja połowy roślin nie znam a drugą połowę poznałam dopiero niedawno .

Oj ja też się ubawiłam, kilka godzin, a minęło jak 5 minut!

iwonkap napisał(a)
super ze spotkanko się udało Dziewczyny a macie jakieś foty ogrodu bo strasznię lubię oglądać ogrody innym okiem niż właścicielki bo od razu wydaje sie taki inny

Oj bardzo! Anula robiła, pewnie niebawem wrzuci
Ogród pod lasem 09:11, 11 wrz 2017

Do góry
Cześć dziewczyny!
Kto nie był - niech żałuje.
Okolica super, ogród piękny (mimo narzekań gospodyni), kawa pyszna, śmiechu co niemiara. Nawet sławetny światłocień pojawił się na 5 minut.

Było tak miło, że nawet zapomniałam o swojej wielkiej kompromitacji przed Jolą.
Chodziłyśmy po ogródku we dwie i takie rozmowy prowadziłyśmy:
ja: ale wielkie liście! to tulipanowiec?
Jola: nie, to magnolia.
...
ja: ale świetnie wygląda ten brązowy buk z hortką
Jola: to klon.

itd.
Bawarka 20:14, 09 wrz 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Kasiu dzięki za tą ucztę, wyobraź sobie,że u mnie bez teraz kwitł i bergenia też,
u znajomych magnolia ma pąki, zwariowały. Pomidorki też jeszcze kwitną, róże też. Masz piękne okazy.
28.09. jestem w Waszych stronach.Pozdrawiam, aha jeszcze czekam na boćki.

Bez ? Mamma mia zielona pietruszka ...tfu. Bez chcialam powiedziec
Bergenie, tak, magnolie tak, pomodory, roze, wszystko to zrozumiem, ale bez ??????

28 powiadasz ?
Bawarka 20:09, 09 wrz 2017

Do góry
Kasiu dzięki za tą ucztę, wyobraź sobie,że u mnie bez teraz kwitł i bergenia też,
u znajomych magnolia ma pąki, zwariowały. Pomidorki też jeszcze kwitną, róże też. Masz piękne okazy.
28.09. jestem w Waszych stronach.Pozdrawiam, aha jeszcze czekam na boćki.
Bawarka 19:37, 09 wrz 2017

Do góry
Najswiezsza botwinka, jeszcze zdazyla, jeszcze bedzie cieszyc smakiem

pychotki

Zakwitla magnolia
Wzgórze chaosu 10:33, 09 wrz 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)

Pomyłka wręcz tragiczna! Czy wyszła na jaw, gdy magnolia za bardzo ci rosła czy wcześniej?
Moja najstarsza magnolia Aleksandina rośnie najładniej. Nie wiem, z czego to wynika? Może z pospolitości tej odmiany i małych wymagań. Wszystkiem magnolie posadziłam w niewielkiej ilości kwaśnego torfu. Pewnie nie większej niż worek 80 l. ... Na wiosnę magnolia była chyba o połowę mniejsza. Im bardziej ją przycinam, tym ma dłuższe roczne przyrosty. I zawsze wtedy obficiej kwitnie.

Podobnie jak Ty, tnę corocznie jedną z moich magnolii- stellatę, bo posadziłam ja na chwilę niedaleko domu i .. pewnie już tam zostanie.
W wielu publikacjach piszą, że magnolie nie lubią cięcia. Niemniej jednak ja obserwuję, że ma się bardzo dobrze, buduje bardziej zwarty pokrój i przepięknie kwitnie.
Ogród w remoncie 21:40, 08 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Tak właśnie robi bacowa.

Co tam nakombinowałaś z tym ciurkadełkiem?

Asiunia jutro jeszcze pomierzę czy to ma sens ale pomyślałam że jak ławeczki pod jabłonką nie będzie,ba może i jabłonki nawet to nie będę tam w ten kąt tego ciurkadełka pchała a może pod magnolią je dać. Trzeba by było chyba lekko wysunąć ten cypelek z grujecznikiem bo magnolia wychodzi teraz w linii końca tej rabaty . Coś takiego na szybko

Jakoś na prosto mi wyszło a ma być bardziej po łuku. Rozumiesz coś z tych gryzmołów?

Chyba że jeszcze tam gdzie teraz jabłonka jak będzie żywopłot to przed nim jakąś mini ściankę?
Typografia ogrodu 21:14, 08 wrz 2017

Do góry
lokalizacji fotek, nie gorek. telefon się swoje
Typografia ogrodu 21:13, 08 wrz 2017

Do góry
warto było domagać się lokalizacji gorek! Śliczne są,pokazują naprawdę piękny ogród.
jak dojdą do trzcinnika dam Ci znać, i jak się wezmę za bary z nim. Dopiero wczoraj wróciliśmy z urlopu, dziś jeszcze w szoku- wyjechaliśmy w czasie leniwego lata, a wracamy w jesien z ludzmi co juz nie pamietaha wakacji. wszyscy w biegu, w korkach i z marsem na czole
Typografia ogrodu 20:41, 08 wrz 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
pale trzcinnikow chcesz czy już nie? oczywiście nie jestem na bieżąco, nic nie wiem co i jak. I gdzie ostatnie fotki są?
martus pewnie ze chce kochana jesteś ze pamiętałam ostatni pas mamy zamiar zacząć w tym roku będą jak znalazł daj znać na priv kiedy co i jak.
A ostatnie fotki były tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=3137&quoted_post_id=2889027
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies