Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Nowe funkcjonalności: Powiadomienia i prywatne wiadomości 18:45, 04 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W zasadzie jestem w stanie odpowiedzieć i odpowiadam na każde pytanie w moim wątku, a często są to linki z prośbą o zajrzenie na dany wątek i...zaglądam. Odpowiadam też na pytania w moim wątku, na pytania - nie na każdy post, bo post nie zawsze jest pytaniem

Wiem, do Ciebie nie zajrzałam, jak bym zagospodarowała pas po lewej od garażu?, wiem, ale ja nie sypię w sekundę z rękawa projektami.. musiałabym nad tym chwilkę się zastanowić, a wątki tematyczne w tym czasie czekają. Więc nie odpowiedziałam akurat na to pytanie.

Danusiu. Przecież ja Cię nie prosiłam o projekt... Nie wpadłabym na pomysł wymagania od Ciebie sypania projektami z rękawa... A już na pewno nie umiałabym poprosić Cię o "gotowca" pod moją konkretną rabatę. Poprosiłam o wysłanie mnie w miejsce, w którym mogłabym znaleźć pomysł na swoje rośliny. Ale nie przypominałam się z tym tematem, bo poszperałam i znalazłam W kilku miejscach na forum piszesz o "brzuchatych" rabatach i tam dowiedziałam się, jak powinnam myśleć o swojej. Poza tym widzę, że u Ciebie mnóstwo pracy. Napisałam, że ROZUMIEM, że nie jesteś w stanie każdemu i na wszystko odpowiedzieć. Staram się szanować czas zapracowanych ludzi i nie narzucać. A wątki tematyczne odwiedzam i widzę w nich Twoją obecność Pozdrawiam.
Pomysł na ogród 17:09, 04 lis 2013

Do góry
a dzisiaj dorzucam jeszcze projekt koncepcyjny umieszczony na GSkUp

W kamiennym kręgu od początku 18:12, 02 lis 2013

Do góry
Kasik napisał(a)
Ja również trzymam kciuki za tak duże przedsięwzięcie.
Budowa domu to wyzwanie i wielki trud, ale jak już wszystko się skończy , to radość przeogromna.

A jeśli ten dom samemu się tworzy to staje się on TYLKO Twój, każdy zakątek jest znajomy, każda ściana to wasza historia. Miłość powstaje od fundamentów.

Ja domek kupiłam od kogoś pozbawiając się przyjemności tworzenia. Ale i tak go kocham

Kasiu narazie wymąciłam razem z architektem projekt...teraz pozostaje pilnowanie wykonawcy...a potem urządzanie każdego kącika...to prawie jak radość z urządzania ogrodu
Ogródek na Bielanach 16:22, 02 lis 2013

Do góry
Świetnie Wam wychodzi no i ten Danusiowy projekt ah też bym chciała taki projekt
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 15:23, 02 lis 2013

Do góry
Witam wszystkich,
po zmaganiach z budową nadszedł czas zakładania ogrodu także i u mnie. Po początkowych moich samodzielnych, na szczęście jeszcze niezbyt licznych próbach postanowiłam jednak jeśli chodzi o projekt oddać nasz kawałek ziemi w dobre ręce Projekt już jest prawie gotowy a my już zaczęliśmy pierwsze prace.

Na początku po wyrównaniu terenu wszystko wyglądało tak:

Następnie wytyczyliśmy rabaty oraz posialiśmy trawę:

W środkowej części ogrodu między krętą ścieżką będą drzewa owocowe w łące kwietnej a z tyłu po prawej stronie warzywnik.

Z przodu domu już od kilku miesięcy rośnie trawnik, klony globosum w towarzystwie bukszpanów rosną tutaj już od wiosny. Miesiąc temu posadziliśmy thuje.

Trawnik z tylu dzialki pięknie wschodzi.

Posadzone drzewka owocowe:
Jabłonie- 3 szt (Zlota reneta, jester, i jedna niezidentyfikowana)
Nektaryna Harko (kupiona przez przypadek zamiast brzoskwini)
brzoskwinia Harnaś
Śliwa Valor
Morela Early Orange
Czereśnia Burlad

Pod plotem pozadzone zostały borówki amerykańskie (rózne odmiany- 9szt) na zdjęciu całkowicie się zlewaja z korą.
Prostopadle do borówek przy łące kwietnej jagoda kamczatka - 4 szt oraz maliny (22 szt)

W rogu działki juz od zeszłego roku rośnie orzech włoski.

Przed posianiem łoąki kwietnej (mieszanka na gleby mokre + kwiaty polne) odwalona ciężka robote czyli sadzenie cebul:
cebulica syberyska 200szt
krokusy białe- 200szt
czasnki kazachstański 150szt
czosnek główkowaty
Niestety na efekt trzeba czekać do wiosny...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:15, 01 lis 2013

Do góry
A ja mam tylko takie skromne marzenie,wygrać w zetce,żebym mogła sobie takie wielkie serby nabyć i stać mnie było na Danusiowy projekt
Relacja bardzo tajemnicza
Moja psica jak tak się patrzy,to myśli-co ty znowu wyrabiasz I podejrzewam,że kropka też to ma na myśli
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:45, 31 paź 2013

Do góry
Witaj Nicol Działka jest wąska, mi bardziej pasują u Ciebie geometryczne kształty, niż fale, dużo fajnych roślin już kupiliście, projekt jest ważny , poziomy w takim maleństwie, aż się proszą można więcej posadzić i efekt lustra powiększającego ogród , może jakiś wgłębnik z ciurkadełkiem, klony polecam, sama mam, kolory jesienią i na wiosnę nie mamją równych i nie są kłopotliwe, a masz podobnie jak ja glinę, więc to co się u mnie sprawdza mogę Ci polecać z radością
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:42, 31 paź 2013

Do góry
Już wiem gdzie przenieść sklaniak zrobie sobie altane z zielonym dachem .
Wykonanie własne projekt również, gorzej z potrzebnym materiałem... ciekawe jaka byłaby reakcja mojego taty gdyby zniknęło drewno na zadaszenie tarasu za garażem
Podsumowując skalniak musi chyba zostać na swoim miejscu, a rabata dostanie chyba kosmetyke, ale mieszane myśli mam cały czas po tym jak oglądam co Danusia wyprawia.
Ide odpocząć... jak ktoś chcę porządnie się zmęczyć w domu to bardzo polecam gry na kontrolery ruchu, świetna zabawa, a ile korzyści.... padam na twarz, zero kondycji
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:34, 31 paź 2013

Do góry
Agania napisał(a)
Aniu, w Twoim wątku trudno być na bieżąco rewolucję z przedogródkiem zakończyłaś, zmiana nie do poznania podziwiam konsekwencję i szybkość w wykonaniu, jest szykowny Mojego przedogródka na wizytówce nie znajdziesz, bo nie jest narazie do focenia, zacznę przeróbki na wiosnę, szkic i fotki wrzucę w swoim wątku, to może coś podpowiesz
- scieżka genialna w moim guście, ale to napewno nie piaskowiec u Ciebie położony
- ten czerwony rozchodnik to jaka odmiana, może to Herbstfroude?
Wsiowa rabata jak ją nazywasz, jest piękna to widać na wizytówce Jeżówkową też mam, będzie trzeci roczek jak jeżówki się rozrastają, Piccolino jest na mojej liście zakupowej, bo malutkiej nie mam na pierwszy planik
Dzieliłaś już jeżówki, ja nie mam w tym żadnego doświadczenia.

Też mi się bardzo u Ciebie podoba, a foty z mrówczej perspektywy, urocze i z jakim poświęceniem aparat robi u Ciebie zdjęcia

To już wiem dlaczego nie mogłam za cholerkę przypomnieć jaki masz przedogródek..

Podpowiadać mogę..ale czy potrafię??? Mi projekt zrobiła Danusia.. zlitowała się nade mną... no i Matka Chrzestna nie może sie wstydzić za swojego "chrześniaka"

Ścieżka jest ułożona z gnejsu.. piaskowiec za bardzo zachodzi glonami.. ale chociaż gnejs to i tak go zaimpregnujemy.. bo niestety gnejs ma tendencje do rozwarstwiania sie .. najlepszy byłby granit.. ale ten kolor mi pasował Wcześniejsza wersja mówiła, że wokół domu miało nie być opaski ..... ale niestety pod okapem trawa tak szybko wysychała. że ułożyliśmy kostkę.. nie podoba mi się to.. ale względy praktyczne przeważyły.... mam automat podlewanie, ale woda też kosztuje
Dowód, że miało opaski nie być

Rozchodnik niestety nazwy nie znam... ale duża szansa, że to Herbstfroude

Jeżówki może nadają sie do podziału, ale ja nigdy nie dzieliłam, bo nie miałam takiej potrzeby ,..duża kępa lepiej wygląda niż mała.. i jednak większość opinii mówi, że ona nie lubi dzielenia i przesadzania. Przesadzałam, ale w miarę młode egzemplarze.. wielkich już nigdy nie ruszałam.

Wsiowa rabata jest zaniedbana.. i wykopałam z niej w tym roku to co mi sie nie podobało z rożnych względów.. albo pasowało w innym miejscu.

Dziękuję za miłe słowa

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:55, 31 paź 2013

Do góry
Fachowcy robotę rzucić potrafią jak się im projekt w trakcie zmienia. Nie są elastyczni zupełnie nie rozumieją duszy artystki Buziaczki.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:28, 31 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
Asiula, dzięki za fotorelację.... cieszę sie jak cholera, że już widać wyraźne kroki ku widokowi z sypialni.. jest boski.. a będzie niebiański... trzymam kciuki za budowę i za ekipy budowlane.. by nie stawały na przeszkodzie w dążeniu do... szybkiej kawki na swoim tarasie

Aniu cieszę się że zaglądasz
Oj widoki są piękne a serce rośnie wraz z budującym się domem ... oczami wyobraźni już widzę moj ogród .... teraz tylko się upewniam lub i nie czy projekt ogrodu będzie dobry czy miejsca zabaw i wypoczynku zaplanowałam w dobrych miejscach .... ...ale jak wiosna juz przyjdzie .... to zaczne prawdziwe szaleństwo na działce będą widły łopata i ja
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 06:45, 31 paź 2013

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasia Ty mój architekcie, piękny projekt Ja obiecałam sobie, że w przyszłym roku zrobimy wreszcie tą altankę choćby skały sr... Ale jak na razie wiem tylko tyle, że nie chcę sześciokątnej, tylko kwadratową i, że dwie ścianki musi mieć mocniej zabudowane. I to by było na tyle. Bo jak ona ma wyglądać w szczegółach to pojęcia nie mam, a Ty tak sobie hop siup wymyśliłaś i masz. Zuch dziewczyna Skarby przepiękne. Dobrze schowaj przede mną Ten pieniek ma takie fajne pęknięcie, można by w nim rojniki posadzić, tak by się ładnie z niego wylewały Fajnie Kasiu, że wreszcie jesteś

ja mysle jak ma coś wyglądać wszędzie i bez przerwy aż coś wymysle. Moja inspiracją jest tata - trafia w sedno mojego gustu, jak widze jaką architekturę stawia to zaraz mam górę pomysłów.
Szesciokątna chyba ładniejsza ale o wiele trudniejsza, ścianki dwie zabudowane to dobry pomysł - ja zrobiłam tak samo, nawet myślę o ekranie (kiedyś, kiedyś) ze szkła na zimę z dwóch pozostałych stron.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 06:40, 31 paź 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Na spotkanie jestem chętna zawsze Oj ta kasa nas stale zatrzymuje w naszych bombowych projektach no ale powoli i do celu.Zabawa w liściach superowa. Buziaczki Kasiu.

Ja też
Moze i dobrze że kasa hamuje - zajechałabym sie na śmierć bo sama chcę robić (muszę korygować projekt w trakcie a tego żaden fachowiec nie wytrzyma
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:34, 30 paź 2013

Do góry
Kasia Ty mój architekcie, piękny projekt Ja obiecałam sobie, że w przyszłym roku zrobimy wreszcie tą altankę choćby skały sr... Ale jak na razie wiem tylko tyle, że nie chcę sześciokątnej, tylko kwadratową i, że dwie ścianki musi mieć mocniej zabudowane. I to by było na tyle. Bo jak ona ma wyglądać w szczegółach to pojęcia nie mam, a Ty tak sobie hop siup wymyśliłaś i masz. Zuch dziewczyna Skarby przepiękne. Dobrze schowaj przede mną Ten pieniek ma takie fajne pęknięcie, można by w nim rojniki posadzić, tak by się ładnie z niego wylewały Fajnie Kasiu, że wreszcie jesteś
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:39, 30 paź 2013

Do góry
kasiek napisał(a)

Bogdziu bo mam urządzony ale roślinami (no może jeszcze ciutkę zmieszczę
Natomias architektura jeszcze nie jest zakończona i sporo mi brakuje.
Projekt dotyczy tego miejsca

Szkielet juz stoi a teraz trzeba go wykończyć. U góry widać kratki po których ma sie piąć winobluszcz i bluszcz i spływać kaskadą. Stół z krzesłami bedzie w tym samym miejscu ale dębowy i potężny (dwie ławy 2 fotele). Na środku ściany łuk z kinkietem, a tam gdzie lewa strona kominek z drewutnia i szafką.
Tak więc nie stawim nic nowego (na razie).
Może jutro uda mi się wklejac fotki co mam jeszcze do zrobienia.

Teraz wszystko jasne. Stół debowy potęzny ,to brzmi jak melodia A ja chciałam w tym roku kupic dębowe deski zeby naprawic zepsute ławki i nigdzie nie mieli ani jednej deski (dębowej oczywiście).Życzę zeby się wszystko spełniło.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:31, 30 paź 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Jezioro Rożnowskie , dla mnie wspomnienia, dawniej często tam przejeżdzałam ale od lat juz nie byłam i pewnie nie pojadę.Plany masz fajne ale myślałam że masz juz urządzony cały ogród i sie zastanawiam gdzie Ty to zmieścisz?Pozdrówka.

Bogdziu bo mam urządzony ale roślinami (no może jeszcze ciutkę zmieszczę
Natomias architektura jeszcze nie jest zakończona i sporo mi brakuje.
Projekt dotyczy tego miejsca

Szkielet juz stoi a teraz trzeba go wykończyć. U góry widać kratki po których ma sie piąć winobluszcz i bluszcz i spływać kaskadą. Stół z krzesłami bedzie w tym samym miejscu ale dębowy i potężny (dwie ławy 2 fotele). Na środku ściany łuk z kinkietem, a tam gdzie lewa strona kominek z drewutnia i szafką.
Tak więc nie stawim nic nowego (na razie).
Może jutro uda mi się wklejac fotki co mam jeszcze do zrobienia.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:21, 30 paź 2013

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
o rajuśku! projekt cudo a ściana z kominkiem extra

Tez mi sie podoba tyle że na kartce czasem łatwiej to sobie wyobrazić Zobaczymy jak złapie trójwymiar
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:58, 30 paź 2013

Do góry
o rajuśku! projekt cudo a ściana z kominkiem extra
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 11:17, 30 paź 2013

Do góry
beta napisał(a)

ok...w takim razie czekam cierpliwie i nie ponaglam...choć ciekawa jestem bardzo

a co do drzewek to oba sa śliczne...też by mi było ciężko się zdecydować...ale chyba wybrałabym Umbrę, a to za jej piękną, okrągłą koronę...

Beta teraz plan będzie musiał poczekać bo włąsnie kształtujemy teren na działce, ale musze powiedzieć to głośno ... gdyby nie plan to pewnie nie wiedziałabym gdzie i jak ziemię rozsypywać, a plan rabat i projekt co gdzie i jak baaaardzo ułatił nam kształtowanie działki, nawet M się pyta co i jak ma przebiegac wg mojego planu więc dobrze jest jednak mieć projekt ogrodu przed budową ... łatwiej wszystko rozplanować, doprowadzić oświetlenie ... się rozpisałam pozdawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:49, 30 paź 2013

Do góry
Magda - twoich kamyków to chyba nikt na ogrodowisku nie pobije.. a raczej tej ilości Fachowcy łapią się za głowę jak konwalnika nazywamy trawką

Agata - umberki wielkie i ładne.. już wczoraj oglądałam

Agawita - myślę, że nie będzie oczkiem w głowie, bo ja kocham wszystkie moje rabaty Nawet te zapuszczone.... bo to nie ich wina, że takie są a nie inne.... i ja przede wszystkim kocham kwiaty... a przedogróek ma być elegancki i reprezentacyjny.. i tego sama nigdy bym nie zrobiła.. wiec jeszcze raz dziękuje Danusi za projekt i wszystkim pomagającym w zaprojektowaniu.. głownie Sylwii i Marzence.

Żurawki sie przyplaskały, ale za to nabrały koloru

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies