Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Od nowa ... na przekór wszystkim 12:37, 24 paź 2017

Do góry
Proszę o radę bo już zgłupiałam, im bardziej jestem czegoś pewna to zawsze na sam koniec pojawiają się wątpliwości. Zamówiłam w końcu brzozy, na razie 3, jutro albo w czwartek mają przyjechać i pojawiły się wątpliwości.

Miało być tak wg planu ( na tą stronę z placykiem na razie nie patrzymy)

A teraz zastanawiam się czy one tak w poprzek będą ok. Rano będą dawały cień przed siebie więc warzywnik będzie doświetlony, ale ok południa będzie już cień na warzywnik. Za nimi jeszcze miałam w planie żywopłot jakiś niski, taki do metra, albo pozostanie tak z widokiem na krzewy owocowe

1. przyszło mi na myśl, że może je posadzić na samym końcu,tam pod siatką w sumie to nic nie zmieni, pozostanie taki sam układ co do nasłonecznienia i wtedy warzywniak byłby częścią ogrodu. Zostawione mam na niego ok 15 m długości.

2. albo posadzić je z lewej strony, tu gdzie różowe kropki na planie

Ogród z wilkiem zamkn. 11:35, 24 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)

jaki tu będzie odstęp między brzozami a cisami ?

Tez jestem ciekawa. Na oko wygląda na 1,5 m do ogrodzenia, skoro rabata ma 2,8 m szerokości a brzozy chyba w połowie?
Też na wiosne będę sadzić wzdłuż szmaragdów i nie wiem jaką odległośc zastosować.
Ogród z wilkiem zamkn. 10:50, 24 paź 2017

Do góry
Kocham brzozy więc trzymam kciuki za brzozową, ciekawe, jak rośliny poradzą sobie z wodą, jak podrosną brzozy... Ale u Ursy czytałam, że akurat cisy najlepiej Jej rosną pod brzozami, a ona ma wielkie
Patrząc na moje Limki sadzone wiosną, Twoje dadzą popis już w przyszłym roku. Ale będziesz się zachwycać
Masz odwagę do połączeń, której mi brak...
Ogród z wilkiem zamkn. 10:13, 24 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

Tak to wyszło
1-Jest miejsce zostawione na cisy
2-Brzozy ,co 2,5m
3- na zmianę ML i Limki
4. Turzyca
5 misz masz ..... wrzosy ,trawy ,cebule ,

jaki tu będzie odstęp między brzozami a cisami ?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:36, 24 paź 2017

Do góry
Anda napisał(a)
No proszę, to się dowiedziałaś
Pare dni temu byłam na wrzosowisku i właśnie tam podziwiałam brzozy sąsiadujące z sosnami i wywnioskowałam, że to dobre dla siebie towarzystwo, a tu się okazuję, że wcale nie Pięknie mech ścielił im się do stóp. Następnym razem muszę zrobić więcej zdjęć

No brzozy są piękne na ciemnym tle
Sadzą tez pasy brzoz na skraju jako pasy przeciwpożarowe (nie wiem czemu tak)
Poza tym w lesie to odstepy są z 5m miedzy dzewami.
Natomiast mieszanie jest złe dla tych drzew. Szczególnie dla sosen. Brzoza to "chwast" i sobie poradzi
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:47, 24 paź 2017

Do góry
No proszę, to się dowiedziałaś
Pare dni temu byłam na wrzosowisku i właśnie tam podziwiałam brzozy sąsiadujące z sosnami i wywnioskowałam, że to dobre dla siebie towarzystwo, a tu się okazuję, że wcale nie Pięknie mech ścielił im się do stóp. Następnym razem muszę zrobić więcej zdjęć
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:40, 24 paź 2017

Do góry
Wczoraj buszujac po internecie poznalam nowe slowo

Allelopatia – szkodliwy lub korzystny wpływ substancji chemicznych wydzielanych przez rośliny lub grzyby danego gatunku

i jeszcze pare cytatow odnosnie polaczenia sosny z brzoza,
ja przez 35 lat obserwacji mini lasu na lesnej dzialce moich rodziow wiem to z obserwacji, ale znalazlam rowniez fachowe tego poparcie

ALLELOPATIA wśród drzew

(Brzozy)Powodja wysuszanie gleby (brzoza prowadzi rozrzutną gospodarkę wodną). Do tego brzoza rośnie szybciej od sosny i zwyczajnie zagłusza (zacienia ją). No i zachodzi zjawisko tzw. biczowania - wiatr miota drobnymi, zwisającymi gałązkami brzozy, a te uderzając o gałęzie innych gatunków mechanicznie je uszkadzają.

Z uwagi na powyższe nie sadzi się sosny i brzozy w zmieszaniu jednostkowym ani rzędowym. Domieszkę brzozy sadzi się w sośnie w formie kęp albo pasów (kilka rzędów). Dodatkowo między So i Brz dobrze jest dać jakieś gatunki biocenotyczne (krzewiaste, czy jarzęba). Wtedy te negatywne sąsiedztwo jest ograniczone.

cytaty ze str http://www.lasypolskie.pl

Ogolnie rzecz ujmujac to drzewa bardzo konkurujace ze soba i zle polaczenie
Brzozy w lasach sosnowych to zwykle samosiejki lub pasy przeciwpozarowe.
Sadzi sie jedynie grupami a nie poprzeplatane.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:52, 23 paź 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Rośliny iglaste kopie się i sadzi nie wcześniej niz po 15 września. Sadzi się praktycznie do kiedy ziemia nie zamarznięta.
Cały szpaler cisów sadziłam ok 15 grudnia...rosną bezproblemowo już od 5 lat. Cisy były kopane, prawie dwumetrowe. Podobnie z tujami. Tak więc teraz najlepszy czas, zwłaszcza, że zimą system korzeniowy rozrasta się.

Nie ma smutniejszego ogrodu i bardziej pustego kompostownika bez liściastych....

Ooo Toszka pocieszasz ,sądziłam najpóźniej w listopadzie i rosną. Na pocZątku nie chciałam w ogóle liściastych, ale w miarę poznawania ogrodów ogrodowiskowych zakochałam się w brzozach doorenbos, grabach, bukach i śliwach wiśniowych. Brzozy i śliwy już zaplanowane
Tu ma być ogród :) 21:29, 23 paź 2017

Do góry
szemusia napisał(a)
Właśnie tę wersję już widziałam
Próbowałam doszukac się aktualnych zdjęć, ale już wiem, dlaczego nie znalazlam

Też planuję u siebie brzozy, swietnie wyglądają takie gaiki. Przyznam, ze trochę ceny tych doorenbosów mnie stopują, ale którąś sztukę na pewno zakupię. A podasz ile płaciłaś za swoje? Mooże masz lepsze źródło?

Te brzozy generalnie są drogie.
Wiosną kupowałam kopane z gruntu po 170 zł.
To te wielkie na froncie rabaty.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1461

A wiosną 2015 kupowałam takie w donicach po 140 zł.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=43
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:41, 23 paź 2017

Do góry
No posłuchał
Popatrzył, zamyślił się chwilę i stwierdził że jak zostawi parę to chałupa się zmieści. Sądziłam że mnie po prostu zbył, ale jak wróciłam następnego dnia z pracy stały 3 brzozy, a wokół wielkie rumowisko sosen i innych drzew, Taki stan został do dziś bo nie ma komu sprzątnąć tego wyrębiska, ale brzozy uratowałam.
Pierwsza fotka Haniu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2895-ogrod-joanny-i-andrzeja-od-podstaw?page=975
Dalej w tle to już brzozy na zabudowanej działce i wycinka im nie grozi.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:34, 23 paź 2017

Do góry
JoannA napisał(a)

Podobny widok na brzozy mam u siebie tuż za drogą.
Wybłagałam właściciela działki żeby chociaż parę oszczędził podczas wiosennej wycinki

I posłuchał?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:30, 23 paź 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Brzozowa, leśnicy traktują brzozy jak chwast. Dla mnie one mają w sobie magię. Nie wyobrażałam sobie bez nich ogrodu. Nie przeszkadza mi jesienny bałagan, który robią.

W tym jesiennym bałaganie jest właśnie urok.
Ta rabata z brzozami tak piękna, że napatrzeć się nie mogę.
Podobny widok na brzozy mam u siebie tuż za drogą.
Wybłagałam właściciela działki żeby chociaż parę oszczędził podczas wiosennej wycinki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:19, 23 paź 2017

Do góry
Brzozowa, leśnicy traktują brzozy jak chwast. Dla mnie one mają w sobie magię. Nie wyobrażałam sobie bez nich ogrodu. Nie przeszkadza mi jesienny bałagan, który robią.

Ogród z wilkiem zamkn. 16:08, 23 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)
Niech Cię.... a własnie miałam się zbierać. Kobieto przeciągu, to mi się podoba nie planoanie rysowanie tylko działanie!!!
Super wyszło, jednolicie z tyłu a rożnorako z przodu extra!!! a ja bym 2 godziny rysowała hehehehehe

Cieszę się ,że Ci się podoba ja prawie w samozachwyt wpadłam ,jak skończyłam ..... tez mi sie podoba i w końcu ta rabata jest tez porządnie przekopana ..... i mnie nie drażni już ..... przynajmniej na dziś

w 3 godzinki ją zrobiłam .... ale wieczorem rysowałam na kartce ....znaczy przede wszystkim odległości -brzozy ,Limki ,ML ..... a drobnica to spontan .... cześć została jak była ,cześć poprzenosilam .....mam tylko nadzieję ,że sie poprzyjmuje i nie padnie nic ..... chociaż to tegoroczna rabata i jeszcze nic nie było mocno ukorzenione ...... zobaczymy .....
jeszcze fotki

Ogród z wilkiem zamkn. 15:49, 23 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No i bez pomocy fajnie wyszło, bardziej mi się w tej wersji podoba

Cieszę się ,że Ci sie podoba ,,,,,, jakoś tak mnie natchnęło rano jak to ma wyglądać koszt zmian ok 300 zł ( od kiedy przestałam palić ,to raz w miesiącu wydaję całą kwotę uzbieraną z niepalenia na siebie ,czyli ogród ..... kiedyś z dymem puszczałam ,a teraz na roślinki mam
Jeszcze w plecach jako tło rabaty będą cisy

Dokupione 3 brzozy ,10 trawek turzyc ,berberysy electra 5 szt .... reszta była ,tylko trochę pozmieniana
A teraz zaczynam poprawki na dole skalniaka
Tajemniczy Ogród 15:13, 23 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)
Witam się w twoim brzozowym ogrodzie. Zacznę może od domu z bali, który mnie totalnie zachwycił!!! Jest niesamowity, tworzy taki bajkowy klimat i ogród musi być też bajkowy, z klimatem, broń boże nowoczesny. Brzozy to już mega baza, która wyznacza styl ogrodu. Idziesz w dobrym kierunku. Fajnie, że nie chcesz popularnych szmaragdów, (które de facto będę miała u siebie ale mój ogród to talnie inna bajka).
PRzeczytałam wszystko i jak coś mi wpadnie do głowy zacznę pisac konkretniej, choć jestem początkującym ogrodnikiem, więc za dużo nie doradzę.
Kocham połączenia miskantów z hotensjami, żurawki, funkie, berberysy kolumnowe, śliwy wiśniowe no i właśnie brzozy. Widze że większośc tych roślin masz lub będziesz miała
Trzymam kciuki i podziwiam za czwóreczkę łobuzów!!![/quote

Witam serdecznie, no właśnie dlatego tak główkuję nad tym moim ogrodem, żeby pasował do tego mojego drewniaka Jakoś z domem idzie mi łatwiej, hehe Zapraszam do zglądania!
Tu ma być ogród :) 14:51, 23 paź 2017

Do góry
Właśnie tę wersję już widziałam
Próbowałam doszukac się aktualnych zdjęć, ale już wiem, dlaczego nie znalazlam

Też planuję u siebie brzozy, swietnie wyglądają takie gaiki. Przyznam, ze trochę ceny tych doorenbosów mnie stopują, ale którąś sztukę na pewno zakupię. A podasz ile płaciłaś za swoje? Mooże masz lepsze źródło?
Tu ma być ogród :) 14:18, 23 paź 2017

Do góry
szemusia napisał(a)

Pojawiłam się i ja w tym pięknym ogrodzie

Trafiłam za brzozami i wsiąknęłam...
CZy dobrze widzę na tych fotkach pnie doorenbosów? A mogłabys pokazać jak ta rabata wygląda w całości?

Przedpłocie z trawami boooskie

To miło mi Cię powitać, Beatko

Tak to pnie Doorenbosów - dziś mam tylko jedną fotkę, troszkę z daleka, ale obiecałam jeszcze Iwonce, że pomierzę i obfotografuję tą rabatę, postaram się jutro - pojutrze wrzucić troszkę zbliżeń.

Generalnie unikam w tym roku fotografowania tej rabaty, bo na wiosnę dosadziłam tam 3 brzozy, powiększyłam znacznie, a nasadzenia uzupełniałam do samej jesieni, ciągle nie rozłożyliśmy tam jeszcze nawadniania, co za tym idzie nie ma kory, roślinki malutkie no i dlatego zdjęć nie robię.

Rabatę w pierwotnej wersji pokazywałam niedawno, z tydzień temu.

Ogród z wilkiem zamkn. 14:15, 23 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)
Tak myślę i myślę i ja zrobiłabym hortensja, ML, hortensja, ML, hortensja,ML na przemian przez całą długość a w pierwszym rzędzie na długości wrzosy.
Jutro postaram się to narysować. Jaką je śr szerokość rabaty? Długość 16 m?

Nie rysuj już pozmieniałam

Tak to wyszło
1-Jest miejsce zostawione na cisy
2-Brzozy ,co 2,5m
3- na zmianę ML i Limki
4. Turzyca
5 misz masz ..... wrzosy ,trawy ,cebule ,
Ukojenie 12:05, 23 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a gdzie te brzozy chcesz sadzic ?
tylko koniecznie nizsze, nie polecam zwyklych w ogrodku

Mam taki widok z okna:

W rogu bym chciala - przed tym co juz tam rosnie /jakis dziki klon, lilak, tuje/
Generalnie to na razie teren psa

Klona nie da wyciac sasiad, lilakow ja
Sasiad kocha brzozy wiec nie beda mu przeszkadzac.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies