Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:49, 21 lis 2017

Margarete napisał(a)
Bożenko ja też dostałam od naszej kochanej Kasi te same carrexy ale u mnie się tak nie rozrastają i nie mnożą. Masz pewnie lepszej jakości ziemię albo bardziej trafnie wybrałaś im miejsce. Czy twoje mają dużo słońca ? Ja swoje mam na obrzeżu rabaty z hortensją mi i źurawkami pod lasem. Stojąc na tarasie przodem do lasu to po lewo niedaleko płotu. Tam za dużo słońca nie ma ,- żurawiki, hortkom i bukszpanowej to nie przeszkadza ale może te trawki potrzebują więcej....nie wiem....u ciebie są ładniejsze - takie fajne kępki duże tworzą.

Gosiu u mnie rosna przed Alfredem , wiesz gdzie to jest, ale rosną na ziemi kupionej w workach i chyba to im pasuje ze tak szybko się rozrastają.Słońca tam wiele nie ma bo brzozy skutecznie od południa zasłaniaja. Te były sadzone na jesieni zeszłego roku i na wiosne mus od nowa sadzic bo wszystko zarastają.
Bogdzia 20:51, 21 lis 2017

anna_t napisał(a)

ogromne są ale przepiękne Bożena! moje takie pipki że takich jak twoje się nie doczekam

Aniu i co Ty piszesz , ile Ty masz lat? Urosną Ci do nieba i jeszcze bedziesz dużo młodsza ode mnie.
Bogdzia 20:52, 21 lis 2017

Ula , Sylwia , Kasiu dzieki za dobre słowo, buziaczki dla Was.
hanka_andrus 11:35, 22 lis 2017

Dobre słowo jest dziś w szczególnej cenie, Każdy je chce słyszeć, ale nie każdy chce je wymawiać!
Dlatego staram się podczas każdej bytności je upowszechniać.
Nie ubolewaj na wielkością/zbyt małą, podobno?/ swego ogrodu. Bo pewnie jeszcze myślisz kategoriami sprzed lat. Ogród jest aktualnie na miarę Twych możliwości, a z czasem jeszcze za duży się okazać. Jest piękny o każdej porze i tego efektu gratuluję. U siebie, ja już stwierdzam, że muszę ograniczać miejsca, które wymagają cotygodniowej mojej opieki. Dość szaleństw, czas na normalne życie, a nie latanie z pazurkami po ogrodzie. A kiedy odpocząć?

Tych chwil odpoczynku w ogrodzie, ale bez roboty życzę ze szczerego serca dla Was. Utyraliście się w nim i dość! Czas na wytchnienie.

Pozdrawiam i życzę zdrowia!
Bogdzia 13:46, 22 lis 2017

hanka_andrus napisał(a)
Dobre słowo jest dziś w szczególnej cenie, Każdy je chce słyszeć, ale nie każdy chce je wymawiać!
Dlatego staram się podczas każdej bytności je upowszechniać.
Nie ubolewaj na wielkością/zbyt małą, podobno?/ swego ogrodu. Bo pewnie jeszcze myślisz kategoriami sprzed lat. Ogród jest aktualnie na miarę Twych możliwości, a z czasem jeszcze za duży się okazać. Jest piękny o każdej porze i tego efektu gratuluję. U siebie, ja już stwierdzam, że muszę ograniczać miejsca, które wymagają cotygodniowej mojej opieki. Dość szaleństw, czas na normalne życie, a nie latanie z pazurkami po ogrodzie. A kiedy odpocząć?

Tych chwil odpoczynku w ogrodzie, ale bez roboty życzę ze szczerego serca dla Was. Utyraliście się w nim i dość! Czas na wytchnienie.

Pozdrawiam i życzę zdrowia!

Haniu mój wymarzony duzy ogród nie wymagałby wiecej pracy niz ten bo główna jego częscią byłby las, pod nim rh i jedynie koło domu troszke bylin. Nie bedę go miec choc las jest i czeka , moze wnuki spełnia moje marzenia choc pewnosci nie ma.Wszystko przez głupie przepisy budowlane.Pewnie ze w moim wieku trzeba siły oszczędzac i juz mi sie to udaje bo nawet jak rosną chwasty to i tak nikt ich nie zauważa przy wyrośnietych rh.Na ławeczce długo siedziec nie potrafię ale pewnie niedługo życie mnie do odpoczywania zmusi wiec i tak się cieszę że mam na co patrzec i gdzie posiedziec, ale zal pozostał.Buziaczki Ci ślę na czas przymusowego odpoczynku a w przyszłym sezonie zapraszam znów do mnie.
hanka_andrus 20:25, 22 lis 2017

Bożenko, dziękuję za zaproszenie, ale wiosna, lato - to dla mnie długi termin, i nic jeszcze na rok przyszły nie planuję. Zobaczymy, co los ześle. Pozdrawiam
Bogdzia 17:11, 24 lis 2017

hanka_andrus napisał(a)
Bożenko, dziękuję za zaproszenie, ale wiosna, lato - to dla mnie długi termin, i nic jeszcze na rok przyszły nie planuję. Zobaczymy, co los ześle. Pozdrawiam

Haniu w porzadku , poczekamy.
ElzbietaFranka 22:30, 24 lis 2017

Bogdziu pozdrawiam zycze zdrowia.
Sonka 09:18, 25 lis 2017

Bożenko, mam, mam i dzisiaj sadzę 3 szt różanecznika Ctawbiense Boursault, posiadasz go w swojej kolekcji? Kupiłam ziemię do różaneczników, mieloną korę, wigor s, torf, przekompostowane liście dębu, mam własny kompost, nie wiem czy dodać? Mam kompost dżdżownicowy z samych resztek kuchennych i trochę trawy, jest przerobiony na lekką, przepuszczalną ziemię dosłownie. Mam też kompost z materii ogrodowej, ale mam też przefermentowany obornik. Zaopatrzona jestem w mączkę granitową o której kiedyś pisała Toszka, że kwaśna jest.Wczoraj zerwałam darń przygotowałam odstępy 190 cm, tak wyszło i mam zamiar doczekać połączenia się roślin. Kwitną na początku czerwca, poszukam azalii do zestawu, póżno kwitnących.
Bogdziu dużo dużo zdrówka i radości w sercu życzę.
Bogdzia 20:58, 25 lis 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Bogdziu pozdrawiam zycze zdrowia.

Dzięki , na razie nie jest źle byle tak dalej.