Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodek - tabula rasa 11:20, 09 maj 2013

Do góry
I lista roslin
Lewa strona
1 tuja smaragd
2 deren elegantissima
za dereniem jest furtka z pergola a na niej clematis z hedera
za furtka planuje kacik wypoczynkowy z lezakiem stad rabata zwirkowa
3a hydrangea annabelle

front:
4 sliwa wisniowa Nigra
11 rozplenica
9 lawenda

prawa strona
8 zurawka (palace purple lub ta mniej bordowa)
6 miskant variegatus
5 taxus baccata
7 tuja aurea nana
3 hydrangea limelight
12 cyprysik groszkowy
13 acer palmatum

Przy tarasie
10 Hosty
14 cos na pniu
15 pachysandra lub zurawka lub cos innego do podsadzenia

Co myslicie o tych nasadzeniach
Co myslicie o szerokosci rabat? Po prawej stronie 1,5 m, po lewej tylko 0,75

Z gory dzieki za wszelkie komentarze
Ogród do odświeżenia 18:54, 08 maj 2013

Do góry
Nudzę dalej...to mój zebrinus...nadal nie szaleje, drugi wygląda gorzej...

a to też miskant tylko jaki?...kto pomoże?

Początki w Kruklandii 17:18, 08 maj 2013

Do góry
ewalm napisał(a)
No i grunt to się nie poddawać Działaj, działaj.

Można też trawy i hortensje, jakie by nie były, posadzić nie tak na przemian, tylko więcej traw po prawej przy stożkach, w środku kompozycji pomieszać na zakładkę, a po lewej więcej hortensji. Znaczy od lewej sadzić np. hortensja, hortensja, miskant, hortensja, miskant, miskant. Albo posadzić tam po lewej przy świerku jakąś wysoką i jasno kwitnącą, a bardziej z przodu i na prawo niższe i różowe.

O no no... coś takie fajne
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:40, 08 maj 2013

Do góry
Mam wstępny plan nasadzeń. Muszę pokazywać rabata po rabacie ponieważ nie jestem w stanie zrobić zdjęcia całego ogrodu ponieważ jest wąskie podwórko.

Wiem, że tego nie można nazwać planem ale mam nadzieję, że opis lepiej zobrazuje co mam zaplanowane.
Rabata ma długość 6 m., szer.190 cm.
Zaczynając od lewej strony:
1. Hortensja Anabelle
2. Z tyłu, w jednym rzędzie Miskant Gracillimus 3 szt.
3. Z przodu przed obrzeżem z kostki granitowej Trawa Carex morrowi ''Veriegata''
4. Za trawą żurawka bordowa.
Po środku rabaty jest klon palmowy-pod nim hosty i dojdzie obwódka z bukszpanu.
Żurawki i trawkę planuje posadzić w prostych liniach.
Zastanawiam się czym wypełnić środek tzn. co posadzić przed miskantami? Myślałam o lawendzie.
Początki w Kruklandii 10:04, 08 maj 2013

Do góry
No i grunt to się nie poddawać Działaj, działaj.

Można też trawy i hortensje, jakie by nie były, posadzić nie tak na przemian, tylko więcej traw po prawej przy stożkach, w środku kompozycji pomieszać na zakładkę, a po lewej więcej hortensji. Znaczy od lewej sadzić np. hortensja, hortensja, miskant, hortensja, miskant, miskant. Albo posadzić tam po lewej przy świerku jakąś wysoką i jasno kwitnącą, a bardziej z przodu i na prawo niższe i różowe.
Ogródkowy zawrót glowy 22:33, 07 maj 2013

Do góry
Zrobiłam dziś coś takiego choć ne sa to rzeczywiste wymiary roslin wiec efekt pewnie byłby inny co o tym sadzicie?

1 trawy miskant
2 klon palmowy
3 berberys żółty niski
4 cyprysik groszkowy
5 kostrzewa
6 jałowiec blue star
7 cyprysik groszkowy jak sie uda to inny kolor
8 zawciąg
9 wrzosy
10 iglak na pniu
11 świerk glauca globosa
12 dwa swerki iałe conica
Początki w Kruklandii 19:47, 07 maj 2013

Do góry
Oj, tam, oj tam. Justynka, Ty się nigdy nie poddasz I dobrze.

Mam taką wątpliwość: czy miskant ML nie jest za niski i zbyt fontannowy, żeby go sadzić między hortensjami 'Anabell'. Czy to razem nie wyjdzie takie zbyt zwaliste i równe. Może lepszy byłby jakiś wyprostowany? Żeby wystawał nad hortensje?

I może żurawki pomarańczowe to raczej też dać jakieś ciemne albo takie bordo-srebrzyste?
Ja bym proponowała pod klonem trawki a po prawej zamiast trawek jasne żurawki.

Ale widzisz Justynko jak już się oderwałas od linii płotu? Najpier z zarysem rabat a teraz z kierunkiem sadzenia. Bardzo dobrze. Tak jest ciekawiej. To na rysunku tak geometrycznie wygląda, nie wiem czy taki był zamysł czy tylko tak Ci się narysowało, ale można też zrobić taki układ łagodnieszymi liniami.

Wiąz może zostać przecież, tylko lepiej z zielonym dereniem, żeby go podkreślał a nie rozmywał.
Początki w Kruklandii 17:53, 07 maj 2013

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Ewuś ja ten róg widzę tylko z jednego okna w jadalni...a wiśnię to bym wolała widzieć częściej Może zostawię jednak tego wiąza tu a wiśnię może przy huśtawce? W przyszłości
Tylko czy wtedy nie będzie za żółto....wiąz, dereń Aurea i liliowce jeszcze ???
I wtedy podsadzić to żurawkami bordowymi ??? Mam takie niskie jakby co
Bo barwinek to mi słabo coś rośnie...

Miskant już tam jest na prawo od jałowców
Mocno kolorowo to nie lubię....ale trzmielinę z frontu wywalam i nie mam co z nią zrobić
Dużo jej...a wcale nie taka ładna Bura

A to szkoda, ładnie by tam wyglądała, przy takim kolorze kostki i smietnika. Jeśli wiąz ma zostać to lepiej bez trzmieliny i derenia Aurea. Dereń można dać zwykły, z zielonymi liśćmi (zmieści się?). A liliowce czemu nie? Przeciez mają zielone liscie a nie żołte? Żółte dopiero jesienią. A kwitną różnie. Cośby się wtedy działo w tym narożniku. To naprawdę
Jakbys tam miała takie trawiaste kępy i kule to potem mogłabyś kawałek dalej powtórzyć podobną kompozycję, ale z większych brył, czyli miskanty i coś kulistego. Na tym kawałku koło klonu Crimson, przesuwając troszkę miskanty, które już masz. A między jednym a drugim, w okolicach przewężenia, grupę hortensji.

A te żywopłociki bukszpanowe, które już Ci się nie podobają to muszą być? Może coś innego z bukszpanu zrobić?
Trzmieliną się nie marw, masz duży teren znajdzie się dla niej miejsce. Ja tam ją lubię.
Początki w Kruklandii 16:09, 07 maj 2013

Do góry
ewalm napisał(a)

Ładnie te kulki wyglądają. Tylko czerwonego i żołtego nie robiłabym tak pasami. Może by tam dodać do kulek kilka kęp liliowców, one wcześnie wychodza wiosną, i zadarnić czymś niskim? Barwinek? Albo niska odmiana żurawek?
Ja bym tam zamiast wiąza posadziła 'Amonogawę'.
A Ty lubisz tak bardziej kolorowo? Bo wiśnie kwitnie na różowo i zastanawiam się czy dawanie czegoś żółtego na dole będzie pasowało - ale to od upodobań zależy.

A dereń w rogu to może całkiem dobry pomysł jest. Albo może miskant w dużej kępie?

Ewuś ja ten róg widzę tylko z jednego okna w jadalni...a wiśnię to bym wolała widzieć częściej Może zostawię jednak tego wiąza tu a wiśnię może przy huśtawce? W przyszłości
Tylko czy wtedy nie będzie za żółto....wiąz, dereń Aurea i liliowce jeszcze ???
I wtedy podsadzić to żurawkami bordowymi ??? Mam takie niskie jakby co
Bo barwinek to mi słabo coś rośnie...

Miskant już tam jest na prawo od jałowców
Mocno kolorowo to nie lubię....ale trzmielinę z frontu wywalam i nie mam co z nią zrobić
Dużo jej...a wcale nie taka ładna Bura
Początki w Kruklandii 15:46, 07 maj 2013

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Tak chyba będzie lepiej?
Z przodu żółte to trzmielina, bordowe żurawki, a żółte krzaczaste miała być tuja, ale śnieg połamał mi już tam jałowca....więc może dereń biały Aurea ???

Ładnie te kulki wyglądają. Tylko czerwonego i żołtego nie robiłabym tak pasami. Może by tam dodać do kulek kilka kęp liliowców, one wcześnie wychodza wiosną, i zadarnić czymś niskim? Barwinek? Albo niska odmiana żurawek?
Ja bym tam zamiast wiąza posadziła 'Amonogawę'.
A Ty lubisz tak bardziej kolorowo? Bo wiśnie kwitnie na różowo i zastanawiam się czy dawanie czegoś żółtego na dole będzie pasowało - ale to od upodobań zależy.

A dereń w rogu to może całkiem dobry pomysł jest. Albo może miskant w dużej kępie?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 09:46, 07 maj 2013

Do góry
Witaj .
Bardzo ładnie Ci trawa urosła ja wysiałam Miskant chiński ale tylko 1 sadzonka wzeszła a żórawki ładne mam je bardzo ładne są.Pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:21, 05 maj 2013

Do góry
Haniu, od paru dni jest problem na portalu, to nie jest wina Twojego laptopa, raczej przeciążone serwery. Odświeżaj stronę jak nie widzisz fotek, ja tak robię i pomaga.
Trawy zaczęły się pojawiać w centrach, wczoraj u mnie red baron i carex oshima evergold po 19 zł, bardzo duże sadzonki ale ja szukam miskanta morning ligth.
Nie mam już sił w tym roku na wydzielanie kolejnych rabat, zrywanie darni więc dałam sobie narazie spokój. W przyszłym roku zrobię miejsce na rabatę z trawami (plan już w głowie).
Miskant chiński wysiany z nasion powoli się ogarnął, mam około 12 sadzonek to chętnie się podzielę.
Chcesz posadzić brzózki?
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 20:18, 05 maj 2013

Do góry
Wkleję kilka aktualnych zdjęć.
Ta było - wrzesień 2011 :

A tak jest- maj 2013 :

Po drodze wypadło w ubiegłym roku sporo traw- miskanty i rozplenice.
Ale jestem zadowolona !

A tawuły już przycięte i w rzędzie po lewej dosadzony miskant -tyle, ze fotki jeszcze nie zrobiłam.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:48, 04 maj 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

A miskant Morning Light??
Bordowa rozplenica nie zimuje....
Tak wiem, ze nie zimuje. Morning Light chce dac przy furtce za bergeniami i żurawkami
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:34, 04 maj 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

zastanawiam się jaką wyższą trawę posadzić za tą brązową trawą (po lewej jest szpaler limków)? rozważam gracillimusa ewentualnie rozpleice tą bordową (nie pamiętam nazwy) lub Pennisetum Magic albo Pennisetum compressum ?

A miskant Morning Light??
Bordowa rozplenica nie zimuje....
Ogród do odświeżenia 19:48, 03 maj 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)

A ja chyba upośledzona w kwestii traw jestem .. Bo co roku mój miskant zebrinus ma zgon i co roku nowego kupuję ... Bije mi , serio

Zebrinusa w ubiegłym roku podzieliłam na dwie części i czekam, bo dopiero zaczyna się zielenić...ale czy porządnie odbije to nie wiem....może na mnie też się przerzuci
Ogród do odświeżenia 14:13, 03 maj 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)

U mnie trawy drugi rok dopiero i na razie tylko miskanty i pampasowa Gosiu były, ale bez rewelacji....czekam, aż się rozkręcą

A ja chyba upośledzona w kwestii traw jestem .. Bo co roku mój miskant zebrinus ma zgon i co roku nowego kupuję ... Bije mi , serio
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:17, 03 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lenka, otóż są tam posadzone bluszcze aż 30 sztuk na mury i oczywiście łany hortensjowe, zważ że to dopiero maj Będzie po prostu bajka jak zakwitną za dwa miesiące A na murze pojawią się zielone liście i wyjdą trawy miskant Variegatus.

Skoro tak... to baaardzo chciałabym zobaczyć to miejsce za dwa miesiące.......
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:10, 03 maj 2013

Do góry
lenka napisał(a)

Uroczy zakątek... piękna altanka, brakuje mi tam tylko jakiejś roślinności - pnączy-pastelowo różowych róż......

Lenka, otóż są tam posadzone bluszcze aż 30 sztuk na mury i oczywiście łany hortensjowe, zważ że to dopiero maj Będzie po prostu bajka jak zakwitną za dwa miesiące A na murze pojawią się zielone liście i wyjdą trawy miskant Variegatus.
Zakupy przez internet 06:56, 03 maj 2013

Do góry
czy może ktoś tu już kupował?

http://allegro.pl/miskant-chinski-flamingo-p9-i3216185273.html

polecacie/nie polecacie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies