Brzozowa, leśnicy traktują brzozy jak chwast. Dla mnie one mają w sobie magię. Nie wyobrażałam sobie bez nich ogrodu. Nie przeszkadza mi jesienny bałagan, który robią.
Cieszę się ,że Ci się podoba ja prawie w samozachwyt wpadłam ,jak skończyłam ..... tez mi sie podoba i w końcu ta rabata jest tez porządnie przekopana ..... i mnie nie drażni już ..... przynajmniej na dziś
w 3 godzinki ją zrobiłam .... ale wieczorem rysowałam na kartce ....znaczy przede wszystkim odległości -brzozy ,Limki ,ML ..... a drobnica to spontan .... cześć została jak była ,cześć poprzenosilam .....mam tylko nadzieję ,że sie poprzyjmuje i nie padnie nic ..... chociaż to tegoroczna rabata i jeszcze nic nie było mocno ukorzenione ...... zobaczymy .....
jeszcze fotki
Cieszę się ,że Ci sie podoba ,,,,,, jakoś tak mnie natchnęło rano jak to ma wyglądać koszt zmian ok 300 zł ( od kiedy przestałam palić ,to raz w miesiącu wydaję całą kwotę uzbieraną z niepalenia na siebie ,czyli ogród ..... kiedyś z dymem puszczałam ,a teraz na roślinki mam
Jeszcze w plecach jako tło rabaty będą cisy
Dokupione 3 brzozy ,10 trawek turzyc ,berberysy electra 5 szt .... reszta była ,tylko trochę pozmieniana
A teraz zaczynam poprawki na dole skalniaka
Właśnie tę wersję już widziałam
Próbowałam doszukac się aktualnych zdjęć, ale już wiem, dlaczego nie znalazlam
Też planuję u siebie brzozy, swietnie wyglądają takie gaiki. Przyznam, ze trochę ceny tych doorenbosów mnie stopują, ale którąś sztukę na pewno zakupię. A podasz ile płaciłaś za swoje? Mooże masz lepsze źródło?
Tak to pnie Doorenbosów - dziś mam tylko jedną fotkę, troszkę z daleka, ale obiecałam jeszcze Iwonce, że pomierzę i obfotografuję tą rabatę, postaram się jutro - pojutrze wrzucić troszkę zbliżeń.
Generalnie unikam w tym roku fotografowania tej rabaty, bo na wiosnę dosadziłam tam 3 brzozy, powiększyłam znacznie, a nasadzenia uzupełniałam do samej jesieni, ciągle nie rozłożyliśmy tam jeszcze nawadniania, co za tym idzie nie ma kory, roślinki malutkie no i dlatego zdjęć nie robię.
Rabatę w pierwotnej wersji pokazywałam niedawno, z tydzień temu.
Witam się w twoim brzozowym ogrodzie. Zacznę może od domu z bali, który mnie totalnie zachwycił!!! Jest niesamowity, tworzy taki bajkowy klimat i ogród musi być też bajkowy, z klimatem, broń boże nowoczesny. Brzozy to już mega baza, która wyznacza styl ogrodu. Idziesz w dobrym kierunku. Fajnie, że nie chcesz popularnych szmaragdów, (które de facto będę miała u siebie ale mój ogród to talnie inna bajka).
PRzeczytałam wszystko i jak coś mi wpadnie do głowy zacznę pisac konkretniej, choć jestem początkującym ogrodnikiem, więc za dużo nie doradzę.
Kocham połączenia miskantów z hotensjami, żurawki, funkie, berberysy kolumnowe, śliwy wiśniowe no i właśnie brzozy. Widze że większośc tych roślin masz lub będziesz miała
Trzymam kciuki i podziwiam za czwóreczkę łobuzów!!!
I jeszcze raz pomocy
Od płotu
1. Cisy ......lub cisy i choiny ??
2. Brzozy
3 Limki z ML przez całość ,czy cześć Limki ..... cześć wrzosy z trawami ,znowu Limki ,znowu wrzOsy ??
4 .?????
Pomysły i głosy miłe widziane
Wy tu kupujecie jakieś super ekstra drzewka a ja czaruję eM żeby zwykłe brzozy zasadzić (no może nie zwykłe tylko jakieś niższe) bo w końcu miejsce im znalazłam
jakoś nie potrafię sobie na razie wyobrazić, że też takie rarytasy jak Wy będę kiedyś wybierać
Ale się napisałam i mi wcięło ......
Wiec w skrócie .....mam zamówione tanie cisy ze szkółki ( sprzątanie magazynu )
Wiec muszę tam w tej rabacie zrobic im miejsce.... rozpierduche zaczęłam choć nie planowałam
Taki jest początkowy plan
Od siatki jako tło
1. Cisy ................ czy np 10 szt cisy ,5 choiny kanadyjskie i znowu 10 cisy , 5 choiny ??
Rabata ma 16 metrów długości ,szerokość ok 2,80 ,.....mogę poszerzyć jak trzeba
Tu powoli widać zmiany
2. Brzozy dorenbos co 2,5 metra
3. I tu nie wiem
Limki na przemian z ML przez całość ,czy np. 5limek z ML ?...później cześć wrzosowa trawiasta i znowu 5 limek ....i znowu wrzosowa
4. Nie wiem ( są tam jeżówki przy limkach i Ice Dance ) ....... kulki ,trawy ,szwarc ,mydło i powidło
Pomożesz pomysleć .....może jeszcze któraś z dziewczyn mi pomoże ogarnąć ten haos
Z serbowej jestem zadowolona ,z umbrowej tez ..... a tu jest za dużo
Mi tez by sie przydal a Ty czasem nie spawacz?
Polempiekjie Dziekuje
Ja to chyba do Waszego poziomu zakrecenia ogrodem nie doszłam i na wypośrodkowaniu jestem
Te sosny i brzozy idealnie zgrały się z otoczeniem Mirko.
Jeśli mogę podpowiedzieć to ja bym tam dosadziła Sporobolus heterolepis i rudbekie albo jeżówki.
Sporobolus to gatunek typowo preriowy, który najpiękniej prezentuje się sadzony w grupach. Wówczas tworzy lekkie, zwiewne poduchy pięknie wyglądające zarówno jako nasadzenia jednogatunkowe jak i w połączeniu z innymi roślinami o bardziej sztywnym pokroju.
Ze względu na swoje preriowe pochodzenie lubi duże ilości słońca oraz dobrze zdrenowaną, przepuszczalną glebę, która latem powinna być średnio wilgotna, a nawet okresowo przesuszona.
W związku z tym że brzozy jak tu już pisano to "pijaki" wymienione przeze mnie rośliny świetnie sobie poradzą.
I jeszcze wrzosy by mi tam pasowały, ale czy nie będzie zbyt płasko.
Ewo tak to dereń. Juz wzzystkie oblecialy z lisci wyjatkowo wczesnie tej jesieni, pieknie sie przebarwialy.
Nie bylo mrozow jeszcze tej jesieni, krzewy i drzewa same wiedza kiedy maja swoje soki zatrzymac.
Ten zakatek tez lubie bo jest ta tzw mydlo i powidlo posadzone. Przede wszystkim brzozy ktore sie w tym zakatku pieknie przebarwiaja. Brzozy maja bialo brazowa kore.
Myślałam że jakieś pomysły będą co do rabaty z brzozami,a tu wszyscy na nie.Pozostaje mi samej coś zaprojektować. Kończę temat rabaty brzozowej zdjęciami z mojego poprzedniego ogrodu.Na około były posadzone brzozy ze świerkami ,sosny i modrzewie..Jak widać jest zielono.
Lewa i prawa strona działki.Taki miałam widok z tarasu☺
Pogodnej niedzieli życzę ☺