Liście irysów ruszają już w lutym jak ciepły, a jak zimno to w marcu. To jedna z pierwszych oznak wiosny.
Trzymają się pięknie aż do póżnej jesieni, na koniec października żółkną. U mnie nie chorują, nic im nie dolega, ale tam gdzie mam większy cień i sucho, są niższe o kilka cm.
W półcieniu dadzą radę, ale w głębokim cieniu już bym nie sadziła.
bardzo się staram zaprzyjaźnić z aparatem, no i skupiam się na połączeniach,kompozycjach, więc czasem coś wyjdzie.
Dzięki.
Coraz bardziej lubię nasz ogród, mniej mnie wkurza co nie wyszło, a bardziej cieszy co jest.
Nawet turkuć podjadek w warzywniku mniej nie stresuje. Ale i tak go napoję ludwikiem
tak, grabisko szaleje.
Zywopłot- mój wyrzut sumienia- ścięty zima do połowy, reszta czeka na zmiłowanie. Miałam to robić teraz, ale skręciłam nogę, więc unikam drabiny.
Pokażę ładną część
Zdjęcia robiłam ja. Po deszczu, było ładne światło.
Sms?- zaraz zobaczę
Malkul tak sobie zaglądam i dech mi zapierają oba ogrody i Twoj i Marty
Magnolio mam pytanko o te irysy- pieknie wyglądają z czosnkami i w ogole Twój ogród jest taki bajkowy chciałam podpytac kiedy ruszaja im liście oraz do kiedy są piękne bo nie znam ich zupełnie ? myślę czy będą pasować do czosnków które rośna za hortensjami - czy dadza rade i nie beda chorować jak zrobi im sie cień z hortensji trochę ? bo tak nim ruszą hortensje jest pusto i czosnkowe liście troszkę straszą a u ciebie bosko to wygląda
tak, mnożą się. Przez to matki mają drobniejsze kwiaty widzę, ale znowu młode co roku coraz większe się robią.
Napewno co kilka sezonów warto je wysadzić, i rozsadzić, żeby było im lepiej.
Nie osłabiasz czosnków tnąc im liście żółte= takie juz nie działają, sa zmartwiałe. Niestety czosnki takie jak gladiator też się osłabiają, czasem mnożą, co powoduje że drobnieją
nie, to irys trawolistny i miejscami trzcinnik krótkowłosy, choć tu nie widać. Irys właśnie zakwita, choć na krótko, ale robi super robotę liśćmi- bardzo wcześnie się budzi rośnie szybko, do tego jest taki dosyć pionowy i niewymagający zupełnie. Pachnie owocowo, pięknie- kwiaty