Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój jesienny ogród 09:32, 10 paź 2012

Do góry
Witajcie dziewczyny.
Aniu, trudno powiedzieć ale na jakieś 2 tyg. komórka wystarcza mi na zimę a mam prawie półtora i jeszcze 5 wywrotek do przerobienia i całą górę obałków które na odkładałem przy mieleniu. Do wyjazdu coraz bliżej dobrze że mam dużo roboty to czas mi się nie dłuży. Samochód w końcu kupiłem ale do Ciebie się nie wyrobię, szykuje mi się kurs na białystok z towarem to zahaczę oczywiście o Biebrzę, może znów spotkam żurawie w przelocie na noclegownie. Parzyłem to ostatni rejs kanałem był tydzień temu następny za 3 lata.
Tess, EwaG. Wczoraj była dobra pogoda do robienia zdjęć a miskant wygląda teraz przecudnie to jego najlepsze dni do puki kalina nie obleci. Ewo dawniej nie zwracałem na to uwagi, teraz jak patrze na piękno jesieni to zwracam uwagę co sadzę i gdzie. Cały czas coś zmieniam pod wpływem ogrodowiska, jak większość z nas. Pozdrawiam

Pszczelarnia 09:22, 10 paź 2012

Do góry
Witam Odpowiem na pytanie u Ciebie odnośnie traw, które u mnie rosną za kulami cisowymi na pniu .... Przypuszczam , że to miskant Rotsilber i posadzony jest u mnie w półcieniu .... Ma się doskonale pozdrawiam
Blaski i cienie nowego życia 08:29, 10 paź 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
A ostatnio siedziałam i przeglądałam wątki Danusi (podaję linki będzie szybciej jeśli ktoś chce kuknąć)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1669-ogrod-na-piaskach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem

Ten drugi jest cudowny, najbardziej przypadł mi do serca.
I jeszcze mam zapamiętaną rabatę preriową

https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej?page=16#post_8

I przez to wszystko powstała w mojej głowie koncepcja na część ogrodu, która jest obecnie w stanie rozkładu.
Posiedziałam więc trochę i stworzyłam zapotrzebowanie na rok 2013 (to plan minimum, a co jeszcze wymyślę dodatkowo w zimowe wieczory, to nawet nie chcę wiedzieć)
Oto listy:

1.Kocimiętka-(to na skwerek poza ogrodem)

RABATA OGRODOWA kwitnąca
2.Rh Cunnin. White 3szt.(nie kupiłam w tym roku więc przesuwam zakup na wiosnę jako pierwszy)
3.Hortensja Limelight 10-20szt.
4.Bukszpany formowane w kulki 20szt i więcej...
5.Hosty "Fire&Ice" 10szt.
6.Żurawka:Marmelade, Georgia Peach
7.Lawenda "Blue Scent"poleca Finka jako ładna co roku 10szt.
8.Miskant Morning Light 3szt.
9. Miskant Variegata 3szt.

RABATA JUKOWO-PREROWA
10.Choina kanadyjska Jeddoh 3szt.
11.Kosodrzewina 3szt.
12.berberysy Starburs i inne pojedyncze
13.Rozplenica japońska- kilka
14.Trawy czerwiniejące: Carex Prairie Fire, Aneimanthere lessoniana, Carex testacea
11.Ostnica:Stipa tenuissima- dużo
12. Werbena
13. Cisy na żywopłot
14.Ilex crenata golden gem-10szt.
15.Cebulki

Allllllle lista Ciekawe ile ja będę musiała zaplanować na drugą rabatkę?
Musisz w totolotka grać
Ogród Ginger 14:14, 09 paź 2012

Do góry
to ja miałam podobnoie, posadziłam po raz pierwszy rok temu i został byle jaki miskant zebrinus i red baron; reszta stracona, więc doczytuję, jak w tym roku jednak je zabezpieczyć, ale mam tyle różnych traw i pewnie każdą trzeba inaczej uchronić przed zimą
Ogródek mleczajki 10:41, 09 paź 2012

Do góry
Kochani, witam się z Wami i od razu proszę o rady Bo ja zielona jestem. A wygląda to tak. Mieszkamy tu od sierpnia, po całości wysialiśmy trawę na wiosnę. Właśnie skończyli nam robić ogrodzenie i kostkę. Chciałabym posadzić co nieco w przedogródku chociaż, bo na resztę funduszy brak (działka 12ar). Ale czy nie jest za późno? Może lepiej poczekać do wiosny?
Marzy mi się lawenda wzdłuż ścieżki, na rabacie pod oknem echinacea/rudbekia, rozchodnik okazały, lawenda, miskant Morning Ligt. Wzdłuż ogrodzenia szmaragdy przemieszane z krzewami takimi jak: kalina koralowa, tawuły, krzewuszki, pęcherznice, krzewy budleja...Będą to nieduże sadzonki.
A, przedogródek jest od południa.
Jak tylko fotki zrobię, to wkleję do wątku.

Rośliny, które już mam (głównie prezenty ) na razie stoją na tarasie, ale muszę już im znaleźć dobre miejsce: modrzew na pniu, 3 azalie, biała hortensja, pieris, 3 szmaragdy.

Jak Wy do widzicie?
Kolorowe rabaty 02:10, 09 paź 2012

Do góry
Dziś trochę tu wrzuciłam mianowicie wymieniałam cisy .Tego z owocami niestety musiałam wsadzić na zimę po lewej stronie hortensji i mini hostę ,ale tu cisa tego nie będzie.Nie ma pomysłu gdzie go wsadzić .
Anabelka ma towarzystwo host potem jest cis następnie rozchodnik obok rozchodnika hortensja Bobo przeniesiona dzisiaj i będzie miskant chyba po między koniką ,a Bobo .
Oczywiście obrzeżem polecą żurawki

Kolorowe rabaty 01:41, 09 paź 2012

Do góry
Zdjęcia z nocy nie wyszły chyba bateria słabnie,albo dobrej tanecznicy

Miskant i hortensja muszę te dwie piękności przesadzić w inne miejsca.Potrzebuje duchowego wsparcia ))))))

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:49, 08 paź 2012

Do góry
vita napisał(a)
Witaj Dasiu, nie mam nic przeciwko, abyś wkleiła swoje zdjęcia.

Skoro tak, to moje zdjęcia poglądowe w temacie wcześnie ruszających wiosną trawek.
To jest zdjęcie z 11 czerwca. Po lewej śmiałek darniowy Goldschleier, po prawej trzcinnik Karl Foerster , między nimi miskant, który dopiero co rusza (za cyniami). Rozplenicy w tym czasie prawie jeszcze nie było widać nad ziemią:

a tu to samo miejsce w sierpniu, trzcinnik i śmiałek juz złote, a inne trawki nawet jeszcze nie zakwitły.

Hmm, niby tyle mam zdjęć, ale trudno było wybrać jakieś z dobrym widokiem na trawki.
Mój jesienny ogród 22:33, 08 paź 2012

Do góry
Ten miskant to u ciebie taki wyrósł?
Ogród z Czerwonym mostkiem 21:42, 08 paź 2012

Do góry
Kaisia napisał(a)

Kasiu czy wiesz co to za miskant za baronem?
Blaski i cienie nowego życia 21:29, 08 paź 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
A ostatnio siedziałam i przeglądałam wątki Danusi (podaję linki będzie szybciej jeśli ktoś chce kuknąć)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej?page=16#post_8

I przez to wszystko powstała w mojej głowie koncepcja na część ogrodu, która jest obecnie w stanie rozkładu.
Posiedziałam więc trochę i stworzyłam zapotrzebowanie na rok 2013 (to plan minimum, a co jeszcze wymyślę dodatkowo w zimowe wieczory, to nawet nie chcę wiedzieć)
Oto listy:

RABATA OGRODOWA kwitnąca
2.Rh Cunnin. White 3szt.(nie kupiłam w tym roku więc przesuwam zakup na wiosnę jako pierwszy)

RABATA JUKOWO-PREROWA
11.Kosodrzewina 3szt.
14.Trawy czerwiniejące: Carex Prairie Fire, Aneimanthere lessoniana, Carex testacea
12. Werbena
13. Cisy na żywopłot
15.Cebulki

Jestem pod dużym wrażeniem, muszę to jeszcze raz dokładnie przeanalizować, ależ Ty masz rozmach !!!!!!!
Pokażę nasz ogród 20:34, 08 paź 2012

Do góry
asica napisał(a)
Ten miskant za oknem cieszy mnie swymi kwiatostanami całą zimę

a to widok z kuchennego okna:
ALE zmiany u ciebie ,pięknie i jesień też śliczna.
Blaski i cienie nowego życia 13:17, 08 paź 2012

Do góry

Oto listy:

RABATA OGRODOWA kwitnąca

RABATA JUKOWO-PREROWA
11.Kosodrzewina 3szt.
12. Werbena
13. Cisy na żywopłot
15.Cebulki

Wszystko o czym ... Marzysz 08:24, 08 paź 2012

Do góry

Kasiu rabatki naprawdę wyglądaja bardzoładnie i zadbanie, ale ja chciałam sie dopytac o tego miskanta ze zdjęcia, wydaje mi sie że to miskant purple fall- zgadłam??
Mam pytanie odnośnie jego zimowania???
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:11, 07 paź 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

Irenko, dobrze że poruszyliście wątek niekompetencji sprzedawców w sklepach ogrodniczych. Mnie też wkurza jak na pytanie, jak wysoka będzie ta roślina i inne detale - sprzedawca nic nie wie. Kupując na Agrze (targi ogrodnicze) trawę chciałam się koniecznie dowiedzieć, co to za miskant. Facet wziął katalog, szukał, szukał no i powiedział, tylko że źle. Znalazłam ową trawę w necie i to zupełnie co innego. Na pocieszenie trawa jest okazała i pięknie rośnie.

ja już nic nie powiem na niekompetencję sprzedawców w centrach ogrodniczych, bo najczęściej jest porażająca

A wydawało by się, że taka osoba powinna jednak wiedzieć co sprzedaje, to jakby lekarz leczył pacjentów nie mając pojęcia o medycynie...

Kasiu, jest tak jak mówisz, ale jeszcze gorszy prztoczyłaś, dośc częsty w praktyce...niekompetentny lekarz, i gdzie tu sławetna przysięga i ślubowanie!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:10, 07 paź 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Irenko, dobrze że poruszyliście wątek niekompetencji sprzedawców w sklepach ogrodniczych. Mnie też wkurza jak na pytanie, jak wysoka będzie ta roślina i inne detale - sprzedawca nic nie wie. Kupując na Agrze (targi ogrodnicze) trawę chciałam się koniecznie dowiedzieć, co to za miskant. Facet wziął katalog, szukał, szukał no i powiedział, tylko że źle. Znalazłam ową trawę w necie i to zupełnie co innego. Na pocieszenie trawa jest okazała i pięknie rośnie.

Bożenko, tez tego nie cierpię, a ostatnio to jest nagminne; zawsze stawiałabym na kadrę z wiedzą, wyszkoloną i lubiącą to co robi; ludzie, że tak powiem z łapanki psują biznes i zniechęcają kupujących...a jak chce sie coś zareklamować, klient jest persona non grata, niestety!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:00, 07 paź 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)

ja już nic nie powiem na niekompetencję sprzedawców w centrach ogrodniczych, bo najczęściej jest porażająca

A wydawało by się, że taka osoba powinna jednak wiedzieć co sprzedaje, to jakby lekarz leczył pacjentów nie mając pojęcia o medycynie...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:57, 07 paź 2012

Do góry
Mój jesienny ogród 18:53, 07 paź 2012

Do góry
Irenko wybrałem większe perspektywy dla Ciebie]
Vito a dla Ciebie miskanta

klon zwyczajny

widok przez środek podwórka

leszczyna turecka

trawki

brzoza chińska

miskant z kaliną
Mój jesienny ogród 17:43, 07 paź 2012

Do góry
Klamber napisał(a)

miskant

Robercie, 'miskanty' masz w tym roku wyjątkowo urocze!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies