Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Kolorowe rabaty 01:41, 09 paź 2012

Do góry
Zdjęcia z nocy nie wyszły chyba bateria słabnie,albo dobrej tanecznicy

Miskant i hortensja muszę te dwie piękności przesadzić w inne miejsca.Potrzebuje duchowego wsparcia ))))))

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:49, 08 paź 2012

Do góry
vita napisał(a)
Witaj Dasiu, nie mam nic przeciwko, abyś wkleiła swoje zdjęcia.

Skoro tak, to moje zdjęcia poglądowe w temacie wcześnie ruszających wiosną trawek.
To jest zdjęcie z 11 czerwca. Po lewej śmiałek darniowy Goldschleier, po prawej trzcinnik Karl Foerster , między nimi miskant, który dopiero co rusza (za cyniami). Rozplenicy w tym czasie prawie jeszcze nie było widać nad ziemią:

a tu to samo miejsce w sierpniu, trzcinnik i śmiałek juz złote, a inne trawki nawet jeszcze nie zakwitły.

Hmm, niby tyle mam zdjęć, ale trudno było wybrać jakieś z dobrym widokiem na trawki.
Mój jesienny ogród 22:33, 08 paź 2012

Do góry
Ten miskant to u ciebie taki wyrósł?
Ogród z Czerwonym mostkiem 21:42, 08 paź 2012

Do góry
Kaisia napisał(a)

Kasiu czy wiesz co to za miskant za baronem?
Blaski i cienie nowego życia 21:29, 08 paź 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
A ostatnio siedziałam i przeglądałam wątki Danusi (podaję linki będzie szybciej jeśli ktoś chce kuknąć)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1669-ogrod-na-piaskach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem

Ten drugi jest cudowny, najbardziej przypadł mi do serca.
I jeszcze mam zapamiętaną rabatę preriową

https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej?page=16#post_8

I przez to wszystko powstała w mojej głowie koncepcja na część ogrodu, która jest obecnie w stanie rozkładu.
Posiedziałam więc trochę i stworzyłam zapotrzebowanie na rok 2013 (to plan minimum, a co jeszcze wymyślę dodatkowo w zimowe wieczory, to nawet nie chcę wiedzieć)
Oto listy:

1.Kocimiętka-(to na skwerek poza ogrodem)

RABATA OGRODOWA kwitnąca
2.Rh Cunnin. White 3szt.(nie kupiłam w tym roku więc przesuwam zakup na wiosnę jako pierwszy)
3.Hortensja Limelight 10-20szt.
4.Bukszpany formowane w kulki 20szt i więcej...
5.Hosty "Fire&Ice" 10szt.
6.Żurawka:Marmelade, Georgia Peach
7.Lawenda "Blue Scent"poleca Finka jako ładna co roku 10szt.
8.Miskant Morning Light 3szt.
9. Miskant Variegata 3szt.

RABATA JUKOWO-PREROWA
10.Choina kanadyjska Jeddoh 3szt.
11.Kosodrzewina 3szt.
12.berberysy Starburs i inne pojedyncze
13.Rozplenica japońska- kilka
14.Trawy czerwiniejące: Carex Prairie Fire, Aneimanthere lessoniana, Carex testacea
11.Ostnica:Stipa tenuissima- dużo
12. Werbena
13. Cisy na żywopłot
14.Ilex crenata golden gem-10szt.
15.Cebulki

Jestem pod dużym wrażeniem, muszę to jeszcze raz dokładnie przeanalizować, ależ Ty masz rozmach !!!!!!!
Pokażę nasz ogród 20:34, 08 paź 2012

Do góry
asica napisał(a)
Ten miskant za oknem cieszy mnie swymi kwiatostanami całą zimę

a to widok z kuchennego okna:
ALE zmiany u ciebie ,pięknie i jesień też śliczna.
Blaski i cienie nowego życia 13:17, 08 paź 2012

Do góry
A ostatnio siedziałam i przeglądałam wątki Danusi (podaję linki będzie szybciej jeśli ktoś chce kuknąć)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1669-ogrod-na-piaskach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem

Ten drugi jest cudowny, najbardziej przypadł mi do serca.
I jeszcze mam zapamiętaną rabatę preriową

https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej?page=16#post_8

I przez to wszystko powstała w mojej głowie koncepcja na część ogrodu, która jest obecnie w stanie rozkładu.
Posiedziałam więc trochę i stworzyłam zapotrzebowanie na rok 2013 (to plan minimum, a co jeszcze wymyślę dodatkowo w zimowe wieczory, to nawet nie chcę wiedzieć)
Oto listy:

1.Kocimiętka-(to na skwerek poza ogrodem)

RABATA OGRODOWA kwitnąca
2.Rh Cunnin. White 3szt.(nie kupiłam w tym roku więc przesuwam zakup na wiosnę jako pierwszy)
3.Hortensja Limelight 10-20szt.
4.Bukszpany formowane w kulki 20szt i więcej...
5.Hosty "Fire&Ice" 10szt.
6.Żurawka:Marmelade, Georgia Peach
7.Lawenda "Blue Scent"poleca Finka jako ładna co roku 10szt.
8.Miskant Morning Light 3szt.
9. Miskant Variegata 3szt.

RABATA JUKOWO-PREROWA
10.Choina kanadyjska Jeddoh 3szt.
11.Kosodrzewina 3szt.
12.berberysy Starburs i inne pojedyncze
13.Rozplenica japońska- kilka
14.Trawy czerwiniejące: Carex Prairie Fire, Aneimanthere lessoniana, Carex testacea
11.Ostnica:Stipa tenuissima- dużo
12. Werbena
13. Cisy na żywopłot
14.Ilex crenata golden gem-10szt.
15.Cebulki

Wszystko o czym ... Marzysz 08:24, 08 paź 2012

Do góry

Kasiu rabatki naprawdę wyglądaja bardzoładnie i zadbanie, ale ja chciałam sie dopytac o tego miskanta ze zdjęcia, wydaje mi sie że to miskant purple fall- zgadłam??
Mam pytanie odnośnie jego zimowania???
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:11, 07 paź 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

Irenko, dobrze że poruszyliście wątek niekompetencji sprzedawców w sklepach ogrodniczych. Mnie też wkurza jak na pytanie, jak wysoka będzie ta roślina i inne detale - sprzedawca nic nie wie. Kupując na Agrze (targi ogrodnicze) trawę chciałam się koniecznie dowiedzieć, co to za miskant. Facet wziął katalog, szukał, szukał no i powiedział, tylko że źle. Znalazłam ową trawę w necie i to zupełnie co innego. Na pocieszenie trawa jest okazała i pięknie rośnie.

ja już nic nie powiem na niekompetencję sprzedawców w centrach ogrodniczych, bo najczęściej jest porażająca

A wydawało by się, że taka osoba powinna jednak wiedzieć co sprzedaje, to jakby lekarz leczył pacjentów nie mając pojęcia o medycynie...

Kasiu, jest tak jak mówisz, ale jeszcze gorszy prztoczyłaś, dośc częsty w praktyce...niekompetentny lekarz, i gdzie tu sławetna przysięga i ślubowanie!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:10, 07 paź 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Irenko, dobrze że poruszyliście wątek niekompetencji sprzedawców w sklepach ogrodniczych. Mnie też wkurza jak na pytanie, jak wysoka będzie ta roślina i inne detale - sprzedawca nic nie wie. Kupując na Agrze (targi ogrodnicze) trawę chciałam się koniecznie dowiedzieć, co to za miskant. Facet wziął katalog, szukał, szukał no i powiedział, tylko że źle. Znalazłam ową trawę w necie i to zupełnie co innego. Na pocieszenie trawa jest okazała i pięknie rośnie.

Bożenko, tez tego nie cierpię, a ostatnio to jest nagminne; zawsze stawiałabym na kadrę z wiedzą, wyszkoloną i lubiącą to co robi; ludzie, że tak powiem z łapanki psują biznes i zniechęcają kupujących...a jak chce sie coś zareklamować, klient jest persona non grata, niestety!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:00, 07 paź 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)

ja już nic nie powiem na niekompetencję sprzedawców w centrach ogrodniczych, bo najczęściej jest porażająca

A wydawało by się, że taka osoba powinna jednak wiedzieć co sprzedaje, to jakby lekarz leczył pacjentów nie mając pojęcia o medycynie...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:57, 07 paź 2012

Do góry
Mój jesienny ogród 18:53, 07 paź 2012

Do góry
Irenko wybrałem większe perspektywy dla Ciebie]
Vito a dla Ciebie miskanta

klon zwyczajny

widok przez środek podwórka

leszczyna turecka

trawki

brzoza chińska

miskant z kaliną
Mój jesienny ogród 17:43, 07 paź 2012

Do góry
Klamber napisał(a)

miskant

Robercie, 'miskanty' masz w tym roku wyjątkowo urocze!
Mój jesienny ogród 17:38, 07 paź 2012

Do góry
Danusiu wiadomoże z liściami jest pięknie ale nawet późną jesienią w gołych badylach też umiem dostrzec piękno.
Irenko na drugim zdjęciu jest ten sam.

grujecnik

klon zwyczajny

Jawor

lipa

dąb czerwony

miskant

odętka

dąb czerwony
Ogród Sylwii od początku :) 20:45, 05 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ja też jestem ciekawa co to jest- fajnie wygląda.

Dziś wtorek-Skonczyli robotę?

Agnieszka prawdę rzekła , to miskanty ..... A budowa już się dzisiaj posprzątała .... Jeszcze przekładanie kostki w jedno miejsce i czekamy na następnych ludków , którzy zajmą się drewnem i dachem przy altanie .... A zdjątek nie wklejam bo na razie to tylko straszy .... Po ulewach okropne błocisko ....

Sylwia miskant to trawa a te fiolety to jakies drzewka szczepione na pniu. Coś wyczytałam o Franky Boy ale google nic mi nie powiedziało. Kurcze napisz to w ostatnim rzedzie co to jest? Zdjęc budowli nie pokazuj, masz racje jak zrobią do końca wtedy pokaż ale bedzie co oglądac. Pozdrawiam i przepraszam za namolnosc w sprawie fioletów.

Zastanawiam się teraz o którą rabatkę pytasz ??? Bogdziu , bądź taka namolna zawsze A Franky Boy to jest thuja orientalis ....
Ogród Sylwii od początku :) 20:38, 05 paź 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Ja też jestem ciekawa co to jest- fajnie wygląda.

Dziś wtorek-Skonczyli robotę?

Agnieszka prawdę rzekła , to miskanty ..... A budowa już się dzisiaj posprzątała .... Jeszcze przekładanie kostki w jedno miejsce i czekamy na następnych ludków , którzy zajmą się drewnem i dachem przy altanie .... A zdjątek nie wklejam bo na razie to tylko straszy .... Po ulewach okropne błocisko ....

Sylwia miskant to trawa a te fiolety to jakies drzewka szczepione na pniu. Coś wyczytałam o Franky Boy ale google nic mi nie powiedziało. Kurcze napisz to w ostatnim rzedzie co to jest? Zdjęc budowli nie pokazuj, masz racje jak zrobią do końca wtedy pokaż ale bedzie co oglądac. Pozdrawiam i przepraszam za namolnosc w sprawie fioletów.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:16, 04 paź 2012

Do góry
To jeszcze kilka zdj.
Miskant Grosse Fontaine ma pierwsze kłosy, hura!

Lubię przebarwione sumaki
Jedne na czerwono

Inne na żółto

A ten już chyba choinkę udaje przystroił się listkami

Zielona odskocznia 21:55, 04 paź 2012

Do góry
A tak było
Teraz jest tak
Posadzone mam tu tuje szmaragd, miskanta zerbinus, morning light i variegatus. Docelowo zostanie tam tylko miskant variegatus. Rabate planuję powiększyć, płotek zostanie tak jak jest, reszta nasadzeń ma byc przed płotkiem. Na pewno będą tam róże i lawęda jest to miejsce nasłonecznione przez cały dzień.
zielonastrefa 20:12, 04 paź 2012

Do góry
Dziś po przygodzie z Chopinem, postanowiłam przyciąć lawendę, bo nie mogłam już na nią patrzeć. Taka była wysoka i przewracająca się, że stwierdziłam, że jej wdzięk już dawno minął. Najpierw ścięłam kwiaty do zasuszenia, a później resztę. Niestety teraz to dopiero jest brzydko. Zostały tylko te suche wnętrza krzaczków. Przyglądając się im stwierdziłam, że wiosną je zabiorę z miejsca gdzie teraz są, a na ich miejsce posadzę jakieś ładne wszystkie jednakowe żurawki lub niskie trawki A lawenda pójdzie na rabatę kwietną, którą zrobię też wiosną.
Jak się już uporałam z lawendą to posadziłam wczoraj kupionego miskancika Długo mu szukałam miejsca. Ostatecznie będzie przy tarasie i schodach do domu. Zadecydowało popołudniowe słońce, które cudnie go oświetliło i to, że miskant przedłuży roślinną ścianę z bluszczu i razem z nim bardziej osłoni taras od wścibskiego wzroku sąsiadów
A teraz relacja z sadzenia

Może i część nadziemna rośliny jest skromna, ale korzenie są mocne i z ziemi wychodzi mnóstwo młodych pędów

Uwielbiam te liście

Posadzony nie wiem tylko, czy nie powinnam go przesunąć w prawo?
Tak, więc wszyscy mają variegatusa - mam i ja

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies