Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój jesienny ogród 17:38, 07 paź 2012

Do góry
Danusiu wiadomoże z liściami jest pięknie ale nawet późną jesienią w gołych badylach też umiem dostrzec piękno.
Irenko na drugim zdjęciu jest ten sam.

grujecnik

klon zwyczajny

Jawor

lipa

dąb czerwony

miskant

odętka

dąb czerwony
Ogród Sylwii od początku :) 20:45, 05 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ja też jestem ciekawa co to jest- fajnie wygląda.

Dziś wtorek-Skonczyli robotę?

Agnieszka prawdę rzekła , to miskanty ..... A budowa już się dzisiaj posprzątała .... Jeszcze przekładanie kostki w jedno miejsce i czekamy na następnych ludków , którzy zajmą się drewnem i dachem przy altanie .... A zdjątek nie wklejam bo na razie to tylko straszy .... Po ulewach okropne błocisko ....

Sylwia miskant to trawa a te fiolety to jakies drzewka szczepione na pniu. Coś wyczytałam o Franky Boy ale google nic mi nie powiedziało. Kurcze napisz to w ostatnim rzedzie co to jest? Zdjęc budowli nie pokazuj, masz racje jak zrobią do końca wtedy pokaż ale bedzie co oglądac. Pozdrawiam i przepraszam za namolnosc w sprawie fioletów.

Zastanawiam się teraz o którą rabatkę pytasz ??? Bogdziu , bądź taka namolna zawsze A Franky Boy to jest thuja orientalis ....
Ogród Sylwii od początku :) 20:38, 05 paź 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Ja też jestem ciekawa co to jest- fajnie wygląda.

Dziś wtorek-Skonczyli robotę?

Agnieszka prawdę rzekła , to miskanty ..... A budowa już się dzisiaj posprzątała .... Jeszcze przekładanie kostki w jedno miejsce i czekamy na następnych ludków , którzy zajmą się drewnem i dachem przy altanie .... A zdjątek nie wklejam bo na razie to tylko straszy .... Po ulewach okropne błocisko ....

Sylwia miskant to trawa a te fiolety to jakies drzewka szczepione na pniu. Coś wyczytałam o Franky Boy ale google nic mi nie powiedziało. Kurcze napisz to w ostatnim rzedzie co to jest? Zdjęc budowli nie pokazuj, masz racje jak zrobią do końca wtedy pokaż ale bedzie co oglądac. Pozdrawiam i przepraszam za namolnosc w sprawie fioletów.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:16, 04 paź 2012

Do góry
To jeszcze kilka zdj.
Miskant Grosse Fontaine ma pierwsze kłosy, hura!

Lubię przebarwione sumaki
Jedne na czerwono

Inne na żółto

A ten już chyba choinkę udaje przystroił się listkami

Zielona odskocznia 21:55, 04 paź 2012

Do góry
A tak było
Teraz jest tak
Posadzone mam tu tuje szmaragd, miskanta zerbinus, morning light i variegatus. Docelowo zostanie tam tylko miskant variegatus. Rabate planuję powiększyć, płotek zostanie tak jak jest, reszta nasadzeń ma byc przed płotkiem. Na pewno będą tam róże i lawęda jest to miejsce nasłonecznione przez cały dzień.
zielonastrefa 20:12, 04 paź 2012

Do góry
Dziś po przygodzie z Chopinem, postanowiłam przyciąć lawendę, bo nie mogłam już na nią patrzeć. Taka była wysoka i przewracająca się, że stwierdziłam, że jej wdzięk już dawno minął. Najpierw ścięłam kwiaty do zasuszenia, a później resztę. Niestety teraz to dopiero jest brzydko. Zostały tylko te suche wnętrza krzaczków. Przyglądając się im stwierdziłam, że wiosną je zabiorę z miejsca gdzie teraz są, a na ich miejsce posadzę jakieś ładne wszystkie jednakowe żurawki lub niskie trawki A lawenda pójdzie na rabatę kwietną, którą zrobię też wiosną.
Jak się już uporałam z lawendą to posadziłam wczoraj kupionego miskancika Długo mu szukałam miejsca. Ostatecznie będzie przy tarasie i schodach do domu. Zadecydowało popołudniowe słońce, które cudnie go oświetliło i to, że miskant przedłuży roślinną ścianę z bluszczu i razem z nim bardziej osłoni taras od wścibskiego wzroku sąsiadów
A teraz relacja z sadzenia

Może i część nadziemna rośliny jest skromna, ale korzenie są mocne i z ziemi wychodzi mnóstwo młodych pędów

Uwielbiam te liście

Posadzony nie wiem tylko, czy nie powinnam go przesunąć w prawo?
Tak, więc wszyscy mają variegatusa - mam i ja

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 19:40, 04 paź 2012

Do góry
Otrzymałam maila tej treści:

Witam,

jestem właścicielka małego ogródka 65m kw. przy mieszkaniu w bloku. Na pewno kiedyś zaprezentuję go na forum, ale z braku czasu to odkładam. Jestem zalogowana od jakiegoś czasu na Pani stronie i muszę przyznać, że czasami, na ile tylko czas mi pozwala zaglądam sobie, by poczytać Pani artykuły bądż posty na forum. Przy tworzeniu ogrodu, który właściwie dopiero tak naprawdę w przyszłym roku będzie skończony korzystałam ze wskazówek, z doświadczeń forumowiczów Ogrodowiska. Szczególnie podziwiam Pani ogród, który jest odzwierciedleniem pasji, wspaniałej estetyki i ogromnego doświadczenia. Szczególnie dziękuję za piękne zdjęcia i praktyczne wskazówki na temat pielęgnacji roślin.

Chciałam się zwrócić z zapytaniem, być może temat już był gdzieś poruszony, a ja nie dotarłam do niego. Chodzi o owijanie roślin na zimę, by chronić je przed przemarznięciem. Jutę stosuje się często w owijaniu, zabezpieczaniu donic, ale czy drzewka, trawy egzotyczne typu miskant chinski, czy trawę pampasowa można owinąć jutą w taki snop na zimę.

Czy drzewka, typu klon palmowy, laurowiśnię i np glicynię, budleje moge zabezpieczyc takim rulonem z juty? Ile warstw tej juty powinno być? Czy to jest materiał gorszy czy lepszy od zwykłej białej agrowłókniny? Jeśli można użyć jutę, która wydaje mi się będzie tworzyła bardziej dekoracyjny klimat w ogrodzie podczas zimy, to w takim razie jakiej gramatury (grubości) powinnam zastosować? Na rynku sa dostępne grubości 100, 200, 245, 315 gramatura????
Byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam

Ania Z.

Ogród w Holandii 14:36, 04 paź 2012

Do góry
Ni i nareszcie wyszło słońce. Dziecko w szkole więc zabrałam się za sadzenie. I skończyłam! Zaraz pokażę, tylko uprzedzam, że troszkę wyobraźni trzeba miec, żeby efekt zobaczyc. Bo na razie zamiast jeżówek są nędzne suche listki, zamiast trzcinników kepki trawki niskiej, zamiast poletka bylicy jeden mały badylek, zamiast rozplenic suche kepki itp, itd. A więc bardzo prosze sięgnąć do bogatych zasobów wyobraźni i wyobrazić sobie jak to będzie wyglądało w lecie przyszłego roku
a oto całośc widziana na wprost:

od lewej, nieco uciete na zdjęciu - barony - potem na zbliżeniu będzie widac dokładnie; żółte krzaczki to ilex golden gem, a nad nimi dwa berberysy coronata, które niedługo będa wyższe niż ilexy- tez pokażę zbliżenie. Nad nimi łysy plac - wiosną posadze tam helenium Moerheim Beauty - będzie spora pomarańczowo-żółta kępa. to suche na dole to rozplenica Hameln, a nad nią listki, to jeżówki Cleopatra. I w prawo - hakone zielona i All Gold. Do All Gold dochodzą jeżówki zwykłe fioletowe i dalej agastache Bloue Fortune, no i rozchodnik. Górny rząd to - z lewej miskant Augstfeder, z prawej Gracillimus i Sarabanda, a po środku trzcinniki Karl Foester - najwyższe z trzcinników, oraz dwa niższe Avalanche
Walczę z ogrodem :) 08:28, 04 paź 2012

Do góry
popcarol - dzięki za rady. Faktycznie będę musiałą coś na wiosnę wymyśleć zamast traw.
I dziękuję za namiar na roślinki .
A targ w Oświęcimiu jest codziennie? W sobotę też będzie to stoisko ?
malkul - czekam na dostawę :
Briza media
Kleine Silberspinne
Gracillimus
Black Beauty
Black Beard
Molinia Karl Foerster
miskant chiński

NA razie to tyle. W tym roku jeszcze tylko buki i owocowe. Reszta na wiosnę. Wtedy będę już rabatę na gotowo obsadzała i te półkola będę wyznaczała. Ciągle jeszcze zastanawiam się, że iść w slimbordy, ekobordy, granit czy tylko zostawić rowek niezarośnięty .... Mam czas do wiosny.
zielonastrefa 21:39, 03 paź 2012

Do góry
beta napisał(a)
noommm ceny bardzo przyzwoite

u mnie miskant-20 zł

a klona flamingo szczepionego i to duzo niższego kupiła za 60 zł

No właśni te klony mnie najbardziej zdziwiły, bo oprócz tego, że tanie, to jeszcze, a dla mnie, przede wszystkim, bardzo wysokie. Mam już dosyć form szczepionych na takiej wysokości, że potem człowiek musi się na kolanach czołgać, żeby skosić trawę pod drzewem
zielonastrefa 21:35, 03 paź 2012

Do góry
noommm ceny bardzo przyzwoite

u mnie miskant-20 zł

a klona flamingo szczepionego i to duzo niższego kupiła za 60 zł
Ogródek Goniak 20:47, 03 paź 2012

Do góry
Cześć dziewuszki, miło Was widzieć
Kukliku, opalenizna jest iście egipska, mimo, że sporo czasu spędzałam na snurkowaniu czyli do góry denkiem
Agnieszko, fajnie, że zajrzałaś
Po powrocie zaskoczyła mnie jesienna szata ogrodu, wszak to tylko tydzień a taka zmiana dekoracji.

Jeżówki- najnowsze nabytki,pięknie rozkwitły

Mój miskant fantastycznie sie przebarwił, dzięki za nazwę

Hortensja dębolista w jesiennej szacie prezentuje sie zabójczo

Ognista czerwień winobluszcza po prostu kłuje w oczy !!!

Hortensja Limelight.

Na koniec moje dzisiejsze grzybobranie

Blaski i cienie nowego życia 13:05, 03 paź 2012

Do góry
Ula pokazuj co u Ciebie, potem bedzie jak znalazl do pokazywania jak bylo "PRZED" miskant moze juz rzcezywiscie jesien poczul? Albo mu cos korzenie podgryza? moje sie trzymaja na razie...
I jak, spotkanie doszlo do skutki? pozdrawiam!!
Ogródek Goniak 08:23, 03 paź 2012

Do góry
O, znazlazłam kartkę z nazwą tego miskanta co to go kupiłysmy w Skierniewicach Piszę, bo znowu zgubię: miskant chiński Dronning Ingrid
Mój wygląda teraz tak

Miłego dnia
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:19, 02 paź 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Piękne zdjęcia! Te potwory to miskant cukrowy?
pozdrawiam!

Tak Karolinko, miskant cukrowy...moja miłość i przekleństwo zarazem...
uwiebiam go, bo wielbię przepych i bujność, kocham rośliny które chcą rosnąć,, nie marudzą nie przemarzają, nie chorują, są duże, mają dużo liści, bogactwo i nadmiar... takie lubię najbardziej i ten miskant dokładnie taki jest, ale...
zawsze jest jakieś ale... bo on trochę przesadza z tą bujnością i każdej wiosny z nim walczę i ograniczam, on wygrywa, ale i tak jest boski
Tak wyglądał dzisiaj, chłodne noce złocą ogród...

u mnie miskant przeplata się z dwiema irgami, które ścigając się do światła wyglądają jak małe drzewka, widać to tylko wiosną

z dodatkiem astrów

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 21:01, 02 paź 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
to Miskant Purple Fall naprawdę ładny

dzięki, rozejrzę się za nim u siebie
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 20:59, 02 paź 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Kurcze Asiu masz już niezłą kolekcję roślinek i wszystkie śliczne
Co to za miskant przebarwiający się?

To Miskant Purple Fall naprawdę ładny
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 20:51, 02 paź 2012

Do góry
Kurcze Asiu masz już niezłą kolekcję roślinek i wszystkie śliczne
Co to za miskant przebarwiający się?
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 20:19, 02 paź 2012

Do góry
W niedzielę byłam u babci i zrobiłam kilka fotek mojej zieleniny
Trawki prezentują się jesiennie naprawdę pięknie
Red baron pięknie się czerwieni

Nowy Miskant cudownie się różowi! jest naprawdę piękny mam nadzieję że przezimuje dobrze bo jest śliczny!!

Ma cudne kwiatostany!!

Tam gdzie ELFy zimują 16:33, 02 paź 2012

Do góry
i jestem ... przepraszam że tak długo mnie nie było ale chyba zdjęcia troszeczkę mnie usprawiedliwią to był czas ciężkiej pracy zarówno na ogródku jak i przy jesiennych pracach polowych
Pierwsze nasadzenia już wykonane ale poprawki zapewne będą wiosną - bardzo proszę was o uwagi i propozycje zmian

zacznę od murku

tak było

a tak jest

wszystkie roślinki wysadziłam w inne miejsca a na murku pojawiły się - tuja aurea nana - miskant morning light - barwinek zbiałym kwiatem i irga płożąca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies