Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogród irci 15:24, 01 mar 2012

Do góry
ircia napisał(a)
Ja chyba też tak zrobię Bogusiu, kupiłam jeszcze floksy, irysy, dalie, orliki, hosty.... Chyba lepiej im bedzie jak wysadzę do doniczek. Jak myślisz?

Jeżeli mają duże,widoczne pąki to trzeba coś z nimi zrobić.Trochę to wcześnie,ale odstawiłam w chłodne miejsce,a w sobotę wywiozę na zacienioną i zostawię w domku na piętrze.Otulę ,mrozów już nie będzie.
Ogród irci 15:10, 01 mar 2012

Do góry
Ja chyba też tak zrobię Bogusiu, kupiłam jeszcze floksy, irysy, dalie, orliki, hosty.... Chyba lepiej im bedzie jak wysadzę do doniczek. Jak myślisz?
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 20:10, 29 lut 2012

Do góry
Nie przebrnęłam do końca jednak, jak zobaczyłam co tam rośnie. Mnie zniechęca taka różnorodność gatunków i już nie umiem doradzić. Pięciorniki od razu bym wyrzuciła.

Chyba trzeba pisać mniej pytań naraz.

cyt. Wszelkie rozchodniki, jałowce płożące, irgi, wierzby japońskie, kosówki, pięciorniki, goździki, floksy,szałwia omszona, kocimiętka, jaśminki, trzmieliny,sosenka, jodła balsamiczna, macierzanka w dużej ilości (najszybciej zarasta). lawenda itd. A na szczycie skarpy mam kącik ziołowy gdzie rosły: mięta, melisa, tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia i dużo lawendy.

Zostaw dużo lawendy, kosówki, irgi, kocimiętkę, jodłę, a dalej nie wiem, dosadź trzmieliny żółtej, formy kuliste i formy pienne.

Planik dobrze wygląda.
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 20:28, 26 lut 2012

Do góry
Nie wiem czy coś będzie widoczne ale jak bardziej powiększę to jest nieczytelne. Jakby co to podaję lonk do obrazka wtedy można go powiększyć http://i274.photobucket.com/albums/jj260/ngel_01/ogr.jpg

i po kolei
1,2,3 myślę że to jasne- podjazd na razie jest bez kostki ale już istnieje i spełnia swoją funkcję
4. Planowana rabatka- ale to będzie jedna z ostatnich- na razie rosnie tam świerk srebrny i sosna himalajska. Rosła jeszcze jodła koerańska ale z niewiadomego mi powodu zaczeła umierać- przesadziłam ją w inne miejsce ale szansa, że ja uratuję jest niestety minimalna
5. To okrągła rabatka- rośnie tam klonik japoński "aurea", kiścień, bereberys czerwony, kilka rodzajów trzmielin i sadzę tam niecierpki bo świetnie rosną w tym miejscu.
6. taras ze schodami- na tym tarasie stoją donice z powojnikami, jedną różą pnącą. Planuję jeszcze postawić tam donicę z hortensją bo nie wierzę, żeby hortensja udała się u mnie wieć będzie sezonowo wynoszona na taras a zimę spędzi na tyłach garażu- mam tam pomieszczenie gospodarcze gdzie jest zawsze powyżej zera.
7. Skarpa- czego tam nie ma? Wszelkie rozchodniki, jałowce płożące, irgi, wierzby japońskie, kosówki, pięciorniki, goździki, floksy,szałwia omszona, kocimiętka, jaśminki, trzmieliny,sosenka, jodła balsamiczna, macierzanka w dużej ilości (najszybciej zarasta). lawenda itd. A na szczycie skarpy mam kącik ziołowy gdzie rosły: mięta, melisa, tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia i dużo lawendy.
8.Rabatka iglaczkowo- wrzosowa. Są tam : jałowiec blue arrow i jakiś cyprysik- też o takim wąskim pokroju, kilka azalii japonskich, jałowce płożące, hebe (ciekawe czy przeżyło zimę?), wrzosy, wrzośce (jeden właśnie kwitnie! ), kalocefalus (na razie zimuje w domu- był cudną ozdoba stołu wigilijnego), thuje (te okrągłe), modrzewnica i dabecja
9. Planowany plac zabaw- czyli piaskownica (teraz stoi na środku ogródka ale wiatr ją poniszczył) i huśtawka, którą też kiedyś kupię
10. Rabatka na której na razie rośnie tylko sosna czarna, pigwowiec, dwie róże pnące i tyle- więc niewiele jak widać
11. Planowana rabatka, która będzie centralnym i najlepiej widocznym z domu punktem ogródka- na razie rośnie tam jodła kalifornijska "compacta" i dookoła niej powstanie okrągła rabatka- ale ciągle myślę jak ją skomponowac bo ona musi być taka na tip- top
12. Planowane miejsce na ognisko- tzn teraz też tam palimy ogniska ale docelowo my być wybrukowane (lub inaczej utwardzone) i mają tam stać mebelki na stałe (a nie przynoszone z tarasu)
13. Planowana rabatka- tzn cześciowo już jest- u góry jest rabatka różana a niżej rabatka iglaczkowo- azaliowa. Poniżej rośnie kilka roślin- tamaryszek, berberys, tawułka ale ta rabatka jest w fazie tworzenia.
14, to coś szumnie nazywamy "boiskiem" jest to po prostu kawałek równego terenu, ktory służy do grania w badmintona czy piłkę
15. ten długi prostokąt to "plantacja" borówki amerykanskiej
16. to miedza na której niedługo zamieszka 20 krzaczków malin
17. Planowany domek narzędziowy (ma zasłonić studnię w której zbieramy wodę z dachu)

Aha- na samym dole działki jak widac jest sporo drzew - to są właśnie drzewa owocowe

Uff jak ktoś przebrnął to gratuluję Problem jeszcze z ogródkiem jest taki, że wzdłuż ogrodzenia (tam gdzie borówki) biegną dreny od oczyszczalni więc nie moge tam sadzić nic co się głęboko korzeni Aha od północy są posadzone thuje "aerospicata" i kilka "aurescnes" (przepraszam jeśli przekręciłam nazwy). I więcej nie mam raczej w planach bo od wschodu nie mogę ze względu na dreny a od zachodu nie ma sensu bo sąsiedzi mają posadzone piekne thuje tuż za płotem.
I tak w skrócie wygląda mój ogród- czy coś się zmieni w planach? Nie wiem- ta koncepcja, która jest powstała na bazie tego co już jest, co lubimy (dużo owocków, ogniska i sport), tego jak "chodzimy" po ogródku- stąd taki a nie inny pomysł na przebieg ścieżek i tego co potrzebujemy (dodatkowy domek narzędziowy). Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie rozszyfrować cokolwiek na tym obrazku i zrozumieć z opisu mojego
Moje poletko 18:09, 26 lut 2012

Do góry
Celinko przeczytała cały wątek i jest po wrażenie, Ja z mężem wychowałam się w blokowisku, teraz mieszkamy w domku który od 6 lat remontowaliśmy, przyszedł czas na ogród i z mieszczuchów zmieniamy się domorosłych ogrodników. Też buszowałam po sklepach przytaszczyłam dużo roślinek, lilie, floksy..... czekamy na wiosnę Pozdrawiam Cię serdecznie.
Moje poletko 23:26, 23 lut 2012

Do góry
Piękne floksy!
Celinko! Powoli!Każdy nowy ogród ,to jest okazja do oglądnięcia czegoś nowego,I rzucamy się jak sępy!
Ale nie szarpiemy.....będziesz pokazywać sukcesywnie i opowiadać,a my.....słuchać i oglądać!
Słoneczka na jutro życzę!
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:34, 23 lut 2012

Do góry
Gabrielo - mnie też ten fiolet się spodobał - dlatego kupiłem 10. Teraz właśnie toną w tej wodzie....

Floksy

Wichrowe wzgórze 13:11, 18 lut 2012

Do góry
Pola napisał(a)
Matko jedyna a le masz piękny ogród, róże, floksy cudowności. Widać pasje i ogromny zapał, oj też bym tak chciała, zazdroszczę pozytywnie, będę tu zaglądać.

Polu, dziękuję za odwiedziny Ogromnie się cieszę, że ogród przypadł Ci do gustu. Ja wiem, że jeszcze wiele do zrobienia, wiele rabat rozpoczętych i niedokończonych czeka na ten sezon, więc zaglądaj, bo dużo się zmieni - będzie mi bardzo miło. W ogrodzie mam też zielone zakątki, ale jakoś tak mało je pokazuję, bo również wymagają przesadzeń.

Wichrowe wzgórze 12:48, 18 lut 2012

Do góry
Matko jedyna a le masz piękny ogród, róże, floksy cudowności. Widać pasje i ogromny zapał, oj też bym tak chciała, zazdroszczę pozytywnie, będę tu zaglądać.
Co z tym skalniakiem...? 09:19, 17 lut 2012

Do góry
goniak napisał(a)

Może ktoś ma pomysł jak przerobić moją skalniakową skarpę przy tarasie?
W tej chwili rosną tam same byliny i kilka niskich iglaczków. Pomyślałam że ją troszkę powiększę, zaokrąglę bardziej i podzielę na dwa poziomy obkładając kamieniami. No ale pewności żeby tak zrobić nie mam. Myslałam również aby zamiast kamini ułożyć podkłady kolejowe.

Te kamienie zupełnie tu nie pasują
Podkłady kolejowe przy samym tarasie to chyba też nie najlepsze rozwiazanie
Tę rabatę pociagnęłabym aż za róg nadając jej miękki, zaokrąglony kształt, podsypałabym ziemi i wykończyła kamieniem w formie murka oporowego. Trudno narzucać rodzaj kamienia, bo to w znacznym stopniu zależy od pojemności portfela . Myślę, że mógłby to być nawet piaskowiec.
Na krańcu rabaty, z prawej strony posadziłabym jakieś soliterowe drzewko szczepione na pniu. W zależnosci od upodobań może to być buk czerwony pendula, modrzew pendula, miłorząb kulisty, brzoza youngii....
Samą rabatę obsadziłabym niższymi trawami, kolorową szałwią lekarską i omszoną, jakąś różyczką miniaturową, karłowymi iglaczkami... wybór jest ogromny
Przy samym murku dałabym floksy szydlaste, jałowca płożącego Golden Carpet, który miękko spłynie po kamieniach i inne byliny poduchowate.
Wybór oczywiście należy do Ciebie

Ale masz na myśli sposób ich ułożenia czy żeby je wogóle wyrzucic? Bo jakbym robiła murek to chyba muszą zostać takie własnie.Tylko do murka to powinnam dołorzyć jeszcze jedną ich warstwę chyba?? Wokół oczka i w środku mam ten rodzaj i jakbym dała teraz jakiś piaskowieć to by chyba mi sie mocno gryzły...
Co z tym skalniakiem...? 08:17, 17 lut 2012

Do góry
nieszka napisał(a)

Może ktoś ma pomysł jak przerobić moją skalniakową skarpę przy tarasie?
W tej chwili rosną tam same byliny i kilka niskich iglaczków. Pomyślałam że ją troszkę powiększę, zaokrąglę bardziej i podzielę na dwa poziomy obkładając kamieniami. No ale pewności żeby tak zrobić nie mam. Myslałam również aby zamiast kamini ułożyć podkłady kolejowe.

Te kamienie zupełnie tu nie pasują
Podkłady kolejowe przy samym tarasie to chyba też nie najlepsze rozwiazanie
Tę rabatę pociagnęłabym aż za róg nadając jej miękki, zaokrąglony kształt, podsypałabym ziemi i wykończyła kamieniem w formie murka oporowego. Trudno narzucać rodzaj kamienia, bo to w znacznym stopniu zależy od pojemności portfela . Myślę, że mógłby to być nawet piaskowiec.
Na krańcu rabaty, z prawej strony posadziłabym jakieś soliterowe drzewko szczepione na pniu. W zależnosci od upodobań może to być buk czerwony pendula, modrzew pendula, miłorząb kulisty, brzoza youngii....
Samą rabatę obsadziłabym niższymi trawami, kolorową szałwią lekarską i omszoną, jakąś różyczką miniaturową, karłowymi iglaczkami... wybór jest ogromny
Przy samym murku dałabym floksy szydlaste, jałowca płożącego Golden Carpet, który miękko spłynie po kamieniach i inne byliny poduchowate.
Wybór oczywiście należy do Ciebie
Ogrodnik mimo woli 22:35, 16 lut 2012

Do góry
Pisałąm na szybko i zapomniałam napisać, że bratki co roku sadzę.....i wcale nie uważam ich za kwiaty cmentarne.....
Piwonie są piekne..dostałam do mamy 2 sadzonki....... zakwitły w pierwszym roku..... i od razu kupiłam kolejnych co najmniej 6 "krzaków"

Ogólnie to wszystkie kwiaty lubię, a najbardziej (kolejność przypadkowa):
magnolie, różanczeczniki, azalie, piwonie, bzy, wszystkie wiosenne cebulowe bez wyjatku, lilie, hortensje, hosty, wrzosy i wrzośce, floksy, ostróżki, dzwonki, zawilce, żurawki ,słoneczniki, bodziszki, pełniki, irysy (chociaż za krótko kwitną), pysznogłowkę, trojeść kropkowaną... liliowce....one gdzieś bliżej początku listy.....doszły róże, a z domowych storczyki Z jednorocznych delosperma..... i z kapryśnych lewizje....... Zapomniałam TRAWY..... dobra kończe wymieniać, bo łatwiej napisać czego nie lubię........ napewno perzu skrzypu

Z owoców uwielbiam borówke amerykańską, jabłka, agrest, czarną porzeczkę , wiśnie ,czereśnie i śliwki.

Drzewa lubię wszystkie bez wyjątku ....

Ufff......a teraz

toast za gości Tych co byli, są i przyjdą

Na obrazku moja kolekcja róznych małych buleleczek.... każda inna, a jest ich 300? Nie wiem ile, bo nie liczyłam, dużo się potłukło jak przesuwalismy szafę i się wywróciła.... Ta kolekcja do oglądania, bo do picią są duże obok
Ogród Ewy :) 10:52, 14 lut 2012

Do góry
Dla wszystkich moich miłych gości w podziękowaniu za miłe słowa,które są jak miód na serce każdego ogrodnika i za wspaniałą atmosferę jaką tworzycie tu na Forum buziaki i kwiaty z mojego ogrodu

Słodka Cinderella

Pachnące floksy

Romantyczny obrazek

i szlachetny Poker

Ogród pełen motyli...... 16:21, 13 lut 2012

Do góry
Lenko..pięknie Widzę, że lubimy te same kwiaty czyli floksy, zawilce, słoneczniki Czy ten fioletowy floks z oczkiem to Pixie Miracle?? Moje floksy jeszcze takie malutkie...bo niedawno posadzone... a u Ciebie to już dorodne kępy.
Ogród pełen motyli...... 14:24, 13 lut 2012

Do góry
Ostatnio dużo było orlików, ale floksy też są miłe dla oka i ...nosa
Ogród pełen motyli...... 13:55, 13 lut 2012

Do góry

Po drugiej stronie działki jest alejka, przy której kwitną floksy

Ogród pełen motyli...... 12:55, 13 lut 2012

Do góry

Jedna z bocznych alejek:tutaj króluje zawilec japoński. Piękny, ale bardzo inwazyjny kwiat. Po lewej stronie rosnie milin amerykański, który u mnie ma formę drzewka.

Słoneczniki - tych też mam zawsze dużo, gdyż je po prosu lubię.

Już niebawem całą swoją krasą zakwitnie hortensja bukietowa.

Kolejna boczna alejka Tutak kwitną floksy, cynie i kosmosy
Ogródek Hanusi po zimie 00:05, 07 lut 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Zajrzała do mnie znawczyni róż....
A w mym ogródku ,wszak wiecie już:
Rudbekie,floksy,kilka hortensji,
jakaś żurawka,gdzie nie gdzie trawka,
borówka,gruszka,jakaś krzewuszka.
Co jej pokazać?Czym się pochwalić?
,,Angielek" nie mam,,,Kordesów"-też,
Ogród zwyczajny,trochę babciowy,
Choć chciałoby się mieć ,,bukszpanowy"
Albo,,japoński" z czerwonym mostkiem,
Lub cały w trawy i rhododendrony!
Ale jest róża i u,mnie też,
Choć nie nazwana,oko me cieszy.
To miniaturka ,z okazji ,,Dnia Matki",
Teraz upiększa moje rabatki!

Piękna ta róża jak ten wiersz
Ogródek Hanusi po zimie 21:23, 06 lut 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Haniu jesteś niesamowita żyj długo i szczęśliwie i uszczęśliwiaj nas
Ogródek Hanusi po zimie 15:01, 06 lut 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies