Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Dla odmiany czas na zmiany... 12:52, 24 sie 2012

Do góry
nieszka napisał(a)
Beta, na skarpie mam:
Róże okrywowe The Fairy
Lawendę
Cis pospolity "Aurea Decora"
Cis Fastigiata
Miskant Morning Light
jeżówka
rozchodnik okazały
rozplenica "little bunny"

troszkę muszę jeszcze pozamieniać miejscami rośliny ale generalnie jestem zadowolona.

dziekuje Ci kochana za szybką odpowiedź

cisa mam, jeżówkę też rozplenicę też, róże okrywkową NN, mam jeszcze szłwię, ale bardzo malutką, przywrotnika małe sadzoneczki, ale te maleństwa to ja raczej w przechowalniku zostawię , sama nie wiem...

a rabate przy tarasie zmieniałś w tym sezonie?
Dla odmiany czas na zmiany... 12:40, 24 sie 2012

Do góry
Beta, na skarpie mam:
Róże okrywowe The Fairy
Lawendę
Cis pospolity "Aurea Decora"
Cis Fastigiata
Miskant Morning Light
jeżówka
rozchodnik okazały
rozplenica "little bunny"

troszkę muszę jeszcze pozamieniać miejscami rośliny ale generalnie jestem zadowolona.
Ogrodnik mimo woli 23:30, 23 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)

Aniu trawy super, a obok zebrinusa co rośnie, bo ja amator jeszcze

rozplenica.... ta niska rozłożysta z kwatostanami.. a wysoka to miskant.... odmian nie znam

Dzięki...no wysoki to akurat wiem, ale nie wiedziałam, że ta mała to rozplenica. Dobranoc

Że mała to bym nie powiedziała .. foto z zeszłego roku......

No ja miałam na myśli w porównaniu do miskanta, a serial u Danusi leci, z nowej realiacji
Ogrodnik mimo woli 23:24, 23 sie 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)

rozplenica.... ta niska rozłożysta z kwatostanami.. a wysoka to miskant.... odmian nie znam

Dzięki...no wysoki to akurat wiem, ale nie wiedziałam, że ta mała to rozplenica. Dobranoc

Że mała to bym nie powiedziała .. foto z zeszłego roku......
Ogrodnik mimo woli 23:12, 23 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)

Ogrodnik mimo woli 23:10, 23 sie 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:05, 23 sie 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Też głosuję za większą ilością żurawek! Ależ będzie miły kącik!

No tak dokoła obwódki aby poszły po całości, ale max 6 szt mi wychodzi, bo szybko rosną
I ja koniecznie głosuję za bordowymi, różowym lub pomarańczowymi. byleby nie były zielone bo się wtopią w pozostałe rośliny.
Hosta idealna i miskant też!!
Mój jesienny ogród 09:41, 23 sie 2012

Do góry
Pięknie Ci wyszły te zdjecia gąsienicy. Nie wiem jaki motyl z tego będzie w książkach pokazują tylko niektóre gąsienice , nie ma dobrych opracowań o owadach tak żeby wszystko było , przynajmniej ja nie spotkałam choc stale przeglądam ksiązki na ten temat.Pozostałe zdjecia też piekne, a miskant no gigant. Ja kanie mam jak pisałam w pamięci zewnętrznej bo komputer nie mieści tych ilości zdjęc jakie robię wiec jak kiedyś podłączę to wyslę. Pozdrówka.
Letnie skrzynki balkonowe i donice 23:57, 22 sie 2012

Do góry
Piękne!
Pochwalę się moją minimalistyczną, którą właśnie obsadziłam na nowo tuż po skończeniu tarasu.
Bardzo ogrodowiskowa

Kulki bukszpanowe (chyba nie powinnam ich teraz już ciąć?), turzyce i miskant "mała zebra"
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:24, 22 sie 2012

Do góry
Dzikuję Lena, będę wpadać częsciej zatem

Ozz mam własnie The Fairy na skarpie z lawendą. Fajne to połączenie tylko jak są upały to róża szybko blednie. Ale jak jest umiarkowanie ciepło to wygląda o tak:

Owsa nie posadziłam ostatecznie. Jest tam miskant Mornin Light.

A na tej błękitnej rabacie mam róże pnącą różową NN no ale aktualnie nie kwitnie...W pąkach jest.
chciałabym ta zaraz za cisami coś dosadzić jeszcze i myśle o róży Nostalgie. Marzy mi się od dawna...
http://www.rosarium.com.pl/k/?id=200&Nostalgie-%9F
Mój jesienny ogród 17:08, 22 sie 2012

Do góry
Oj wybrałabym się na szaber te ogóreczki ,fasolka ...
Miskant przystojny jak ty Robercie
Oczywiście zawsze chętnie oglądam twoją galerię nie będę kadzić ...
Pozdrawiam w pełni lata z Hawrajowa )))))))))
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:33, 21 sie 2012

Do góry
Danusiu ile lat ma Twoja Limka? Za nią był miskant chyba w ub roku jeszcze - zmarzł?
Jaka hakone! Rośnie w cieniu? Bardzo ma wilgotno? Moja na słońcu ma się słabiutko

dzięki za info
pozdrawiam!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:17, 21 sie 2012

Do góry
goniak napisał(a)

Danusiu napisz proszę dlaczego miskant cukrowy jest beee? Ja posadziłam 2 miesiące temu. Wywalić go od razu czy .... nie wiem co?

Miskant cukrowy jest przepiękny ale jako jedyny z miskantów łazi po ogrodzie czyli nie jest trawą rozrastajacą się w obrębie własnej kępy tak jak to robia miskanty chińskie.
Nie powinno się go sadzić na rabatach ponieważ nie jesteśmy w stanie go kontrolować.
Jeśli masz duży ogród to spokojnie możesz go posadzić gdzieś dalej od rabat

Dziękuję Goniak... a może go ograniczę, póki jeszcze niewielki? Rozłazi się korzonkami? nie z nasion?

On się rozłazi poprzez silne rozłogi podziemne, które później trzeba rąbać siekierą
Rozrasta się w sposób nieprzewidywalny, wrasta w korzenie innych roślin na rabacie.
Ograniczyć mógłby go chyba tylko wielki betonowy krąg wkopany głęboko w ziemię.
Jest tyle innych, pięknych miskantów chińskich, więc dobrze się zastanów zanim go wpuścisz na rabaty

Ja go niestety też posadziłam kilka lat temu i rozpanoszył się tak, jak piszecie. Wycinam go, tam gdzie mi wyrasta w niepożądanym miejscu. Chyba tylko to mogę zrobić?
Ogród... reni 22:28, 20 sie 2012

Do góry
Super A horti połącz z jakąś jasną trawą, bo jak już wiesz one ciemnieją szybko. Może miskant Morning Light, jest taki delikatny, mi się podoba bardzo. Tylko trzeba zwrócić uwagę na wysokość obu roślin, żeby jedna drugiej zbyt nie przysłoniła. Mi mój miskant z Lime nie pasował bo za duża Lime wyrosła i trawy nie było widać
Ogródek Goniak 20:39, 20 sie 2012

Do góry
Urszula napisał(a)
Miskancik jutro znajdzie miejsce u brata w ogrodzie- on ma hektary, więc mu nie zaszkodzi. A ja będę napawać się jego widokiem przez ogrodzenie.

To jest optymalne rozwiązanie, będziesz miała fajny widok, bo ten miskant jest bardzo malowniczy
Kondziowy Ogród :) 19:47, 20 sie 2012

Do góry
Ponadto jak patrze na Twoją rabatę ze stożkami to uważam, że miskant morning ligt by tam do środka pasował, zamiast tego zielonego co jest po środku. Ponadto rabata nabrałaby lekkości i jasności.
Ponadto jest dostępna. Z dwóch stron więc taka ażurowa miskantowa ozdoba by była fajna. Oznacz jakie tam masz rośliny.

Poza tym gdy rh jest piękny i kwitnie to wtedy nie widać miskanta, a gdy rh przekwitnie to ich urodę przejmą trawy.
Ewentulanie pomiędzy stożki wsadź jakieś mniejsze hosty bialo zielone, tylko raczej takie, które wielkie nie wyrosną.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:00, 20 sie 2012

Do góry
Urszula napisał(a)

Danusiu napisz proszę dlaczego miskant cukrowy jest beee? Ja posadziłam 2 miesiące temu. Wywalić go od razu czy .... nie wiem co?

Miskant cukrowy jest przepiękny ale jako jedyny z miskantów łazi po ogrodzie czyli nie jest trawą rozrastajacą się w obrębie własnej kępy tak jak to robia miskanty chińskie.
Nie powinno się go sadzić na rabatach ponieważ nie jesteśmy w stanie go kontrolować.
Jeśli masz duży ogród to spokojnie możesz go posadzić gdzieś dalej od rabat

Dziękuję Goniak... a może go ograniczę, póki jeszcze niewielki? Rozłazi się korzonkami? nie z nasion?

On się rozłazi poprzez silne rozłogi podziemne, które później trzeba rąbać siekierą
Rozrasta się w sposób nieprzewidywalny, wrasta w korzenie innych roślin na rabacie.
Ograniczyć mógłby go chyba tylko wielki betonowy krąg wkopany głęboko w ziemię.
Jest tyle innych, pięknych miskantów chińskich, więc dobrze się zastanów zanim go wpuścisz na rabaty
Marzy mi się Siedlisko.... 13:50, 20 sie 2012

Do góry
jotka napisał(a)

U nas właśnie burza przeszła i z 31 zrobiło się 20, jak przyjemnie i nadal pada.Oj potrzebowały tego roślinki

U mnie tez

Trawy śliczne
Oznaki mojej choroby "trawowej " coraz wyraźniejsze Chyba nawet przed nią nie będę sie bronić i niskie odmiany wsadzę u siebie

U mnie ta choroba bardzo szybko postępuje i wcale się nie bronię

Dziś następny miskant zaczął rozkwitać

A tu jeszcze posiałam takie jedoroczne, śliczne są, mam nadzieję że ładnie się zasuszą

A jeszcze zakupiłam ostatnio Hakonechloa macra "Aureola" i Morning light, jeszcze nie wsadzone
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:41, 20 sie 2012

Do góry
Urszula napisał(a)

Nie mówię mu bee, po prostu go nie polecam, bo jest wielkiiii i łaziiii, na przegrody się nadaje.
Ładniejsze są inne i dlatego go wyeliminowałam.

Kiedyś był w ogrodzie obok jednego z naszych realizacji i na wiosnę beżowe źdźbła walały się po całym ogrodzie.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:25, 20 sie 2012

Do góry
Agatko - zostawię, nie jest go dużo no i robi za ściółkę bardziej niż nawóz - ten pas lawendy przesuwałam ok 20 cm do przodu żeby go rozchodniki tak bardzo nie zacieniały i teraz podlewam bo mi mdleje... a dzięki ściółce nie wysycha tak bardzo... zobaczymy, chyba nie zabiję tych krzaczków?

Krysiu
- mam nadzieję goście Ci zjedli trochę tego sernika! Następnym razem na pewno Cię odwiedzę, sama, bez narzekającego M. przywiozę Ci rozsadę trawy, o tej (Magnolia pisała co za jedna, muszę sprawdzić parę stron wstecz) - bo mi się ładnie rozrosła, prawie jak miskant Variegata:

Betysia - zapraszam! M. zwykle (chyba z zasady?) nie podoba się to na co ja "choruję" Ławeczka też nie, no ale wygodnie mu się teraz siedzi i zadowolony

Miłego dnia! Ehh... znowu poniedziałek... brr
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies