Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:50, 23 lut 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Taki filmik wyszperałam Tak się niosą i szczęśliwe kury
https://www.facebook.com/Xandanonline/videos/2334779559979480/

Ale się uśmiałam.kleska urodzaju.

Sylwia życzę też szczęśliwych kurek i takiej ilości jajek

A twoje kurki wybieg będą miały?
Zieleń, drewno i antracyt 15:07, 23 lut 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Narty? Nigdzie wokół nie widziałam już odpowiedniej ilości śniegu. Na jakiejś innej planecie mieszkasz
Nad morze mamy daleko, ale to 3dniowy wyjazd, więc droga tak nie męczy. Chociaż zdarzały nam się też jednodniowe wypady Obydwoje z mężatym lubimy spokój morza poza sezonem.

A takiego przystojniaka spotkaliśmy po drodze Bąk zwyczajny Pierwszy raz widziany na żywo. Moglibyśmy go sobie dokładnie obejrzeć, bo miejsce pozwoliło na bezpieczne zatrzymanie samochodu. Zdjecie kiepskiej jakości, robione przez szybę, ale nie chcieliśmy go wystraszyć.

Bąk jak Bąk nad morzem często się trafia.

Ale ja odnośnie "autostrady" po ktorej Bąk przechodził. Raz też nad morzem chcieliśmy sobie skrócić drogę potem żeśmy zabłądzili blisko Kołobrzegu jeszcze nawigacji nie było. I natrafiliśmy na taką drogę masakra. Co jedziemy w tamte strony to wspominamy kto mógł tak drogę usłać takimi dziurami jak ci ludzie tam jeżdżą.
Myślałam, że już takich nie ma a tu masz dalej są.
Zieleń, drewno i antracyt 14:46, 23 lut 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
My właśnie w takiej małej wiosce byliśmy. Pusto i przyjemnie
Jak się w końcu zaszczepię, to na kawę się wproszę

A po powrocie taką niespodziankę zastałam papryczki cayenne i oberżyna z tego co widzę za chwilę dołączy do nich papryka od Renaty

O ładne już są. Ja dopiero po niedzieli posieje. Katar mam i kicham leżę w łóżku aby nie rozsiewać.
Ładna pogoda ciepło zgrzalam się zdjęłam czapke na spacerze i katar gotowy.
Oby gorsze dziadostwo się nie przykleiło. Chodzę w masce do tłumów nie wchodzę może minie.

Barwinek to moje przekleństwo każdemu odradzam.
April podbija las... 11:27, 23 lut 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Och wy moje rozczochrane. Przepiękne rabaty wszystko tam jest, ale jak ładnie się prezentuja rośliny jakby się ustawiły do foty.
Oprawić w ramki i na ścianę w eksponowanym miejscu się nadają.

Te sosny porośnięte bluszczem też kocham

Pozdrawiam

Elu, bardzo mi miło że tak podpasowała ci moja rabatka
Roślinki sadzone w rządkach albo w szachownicę. Takie moje zboczenia. Muszą się ustawiać do fotki
Niestety sosny w bluszczu trzeba mocno pilnować. Bluszcz szaleje. Ale myślę że warto, bo dodaje przytulności widokom
Ptasi gaj 10:35, 23 lut 2021

Do góry
Azalii mam ok 20 krzaków porozrzucanych.
Na ostatniej focie pod azaliami rośnie kłębowisko barwinka i coś te azalie nie za bardzo przyrastaja.
Tak jak ochoczo kiedyś go sądziłam tak bym go stąd usunęła. I tak zrobię. Kupię Randap bez glikifasu przytnę i posmaruje nie ma innego wyjścia.
Moje przekleństwo na działce to barwinek i bluszczyk kurdybanek.

Może ten barwinek ładny tnę go co roku, ale Pleni się jak chwast. Piękna lawendę też mi zdominował.
Barwinek można posadzić gdzieś pod drzewami i kisić jak trawmik. Na rabatach już go więcej nie chcę.
Ptasi gaj 07:02, 23 lut 2021

Do góry
Wszyscy coś pokazują wiosennego to i ja coś mam

Pięknie ci rosną Elu i same ładne okazy
Ptasi gaj 07:01, 23 lut 2021

Do góry

Agnieszka promanal stosuje się na szkodniki które jeszcze obecnie są uśpione i trzeba nie przegapić terminu z pryskaniem. Zapobiegawczo np na cisach czerwce a na swierki czy modrzewie przeciw ochojnikowi (rodzaj mszycy Świerkowej) i przędziorkowi.

U ciebie też chyba śnieg leży.

Przeczytaj o promanalu w necie

Ja muszę oprysk cisó z tyłu domu zrobić, nie wiem co za szkodnik, chyba misecznik. Nie mam Promanalu, psiknę Decisem, też działa.
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:27, 23 lut 2021

Do góry
U nas Milus też ciepło. Wczoraj byłam.na spacerze zgrzalam się to zaczęłam się rozpinać i chyba się dorobiłam mam katar. Z nosa się leje poza tym wszystko w porządku. To bardzo zdradliwa pogoda tydzień temu -10 w dzień.
Szaleństwo.
Tyle u ciebie na wątku się dzieje, że człowiek nie nadąża.
Ta lista magnolii imponująca. Jestem bardzo ciekawa czy posadzona w zeszłym roku u mnie magnolia zakwitnie pąki.ma, ale różnie bywa z pogoda.
W sobotę jeszcze miałam dużo śniegu dzisiaj pewnie wszystko pływa.

Pozdrawiam

Dziś jeszcze cieplej. Masz rację, zdradliwa pogoda, mnie korzonki dopadły, ciężko mi się schylać. Katar męczący jest, ale na powietrzu chyba szybciej minie.
Z pogodą wszędzie tak samo. W cieniu koło domu jeszcze śnieg był, ten co na kupki rzucany.
Ela, jak ma pąki i pogoda nie napsoci mrozami w kwietniu i końcem marca, kwitnienie gwarantowane
Miłkowo - sezon 2016-2022 00:00, 23 lut 2021

Do góry
U nas Milus też ciepło. Wczoraj byłam.na spacerze zgrzalam się to zaczęłam się rozpinać i chyba się dorobiłam mam katar. Z nosa się leje poza tym wszystko w porządku. To bardzo zdradliwa pogoda tydzień temu -10 w dzień.
Szaleństwo.
Tyle u ciebie na wątku się dzieje, że człowiek nie nadąża.
Ta lista magnolii imponująca. Jestem bardzo ciekawa czy posadzona w zeszłym roku u mnie magnolia zakwitnie pąki.ma, ale różnie bywa z pogoda.
W sobotę jeszcze miałam dużo śniegu dzisiaj pewnie wszystko pływa.

Pozdrawiam
Mirkowy ogród (początki) 23:47, 22 lut 2021

Do góry
Tawuły się pięknie przebarwiają każda jedna odmiana od cytryny do bordowych liści. Wymagają cięcia (ja tnę 2 razy do roku) i słonecznego miejsca.

Ostatki pokazujesz aby tak było mam fotki z 2013 roku pamiętny rok 4 kwietnia eM zamawiał spychacza aby śnieg ogarnął bo na działkę nie można było wjechać tyle śniegu było. Bardzo mokra wiosna robiłam oczko.
Dopiero luty. W czwartek 15 stopni na plusie.
Ptasi gaj 23:36, 22 lut 2021

Do góry
Wszyscy coś pokazują wiosennego to i ja coś mam

Zacisze Alicji 23:03, 22 lut 2021

Do góry
Azalie są piękne też u mnie pięknie kwitną nie zależnie od koloru. Co najważniejsze nie są kłopotliwe. Jedynie kiedyś u mnie złapały mączniaka,ale teraz pilnuje po przekwitnięciu pryskam mlekiem lub woda z sokiem z grejpfruta.
Z rododendronami to wyższa szkoła jazdy.

Te co pokazujesz to już większe pewnie ponad 10 lat.
Może ja też swoje pokaże.

Ptasi gaj 22:43, 22 lut 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Witaj Elu - odkryłam moje datury i raczej zimy nie przetrwały pod kapturem. Ścięłam je krótko i zobaczę czy odbiją. Jak myślisz mają szansę?

Mirela to jest pytanie typu "pożyjemy zobaczymy".
Mmto wszystko zależy jak opatuliłaś,czy ziemia w donicach mocno zmarzła.

Może będzie dobrze
Ptasi gaj 22:40, 22 lut 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu będę kulkować swoją różę, powiedz proszę kiedy mogę się za to zabrać, czy w marcu już mogę?

Wtedy przyginac gałązki jak są w miarę elastyczne musi coś drgnąć(soki) w badylach bo jak sztywne to się połamią. Przyginaj powoli przywiaz sznurek do końca pędy i przyciągają do ziemi zaczep o jakiś kołek blisko ziemi.

Ja kilka pędów różnych róż zakulkuje jak da radę.
U mnie jeszcze zmarznięte.
Bawarka 20:14, 22 lut 2021

Do góry

U nas tak było dzisiaj. Tak pięknie wczoraj dzisiaj tragedia wszystko cieknie sople są na drzewach. Jutro ma być lepiej. U nas jaka stacje włączysz to inna pogoda.

Kasiu u ciebie rośliny już czują wiosnę wychodzą z ziemi oby tak się utrzymało bez mrozów. To ciepło idzie od zachodu do nas, ale że wschodu też są mroźne wyże więc u nas lepiej jak jest cisza w przyrodzie.

Pozdrawiam

Elu, przyroda budzi sie do zycia...
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 08:59, 22 lut 2021

Do góry
Bałam się,że się obrazisz i wyżej jeszcze dopisałam usprawiedliwienie. Jajcara z ciebie.

Ja dature w kompoście trzymałam i przez kilka lat wykopywalam korzeń i do domu. Wiosna znowu wsadzalam do kompostu.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 00:49, 22 lut 2021

Do góry
A co ty zrobiłaś z tymi daturami zostawiłaś je na dworze w donicach?

Datury zabiera się do domu do piwnicy lub ciemnego miejsca.

Jak nie zmarzły to napewno odbija poczekaj. Żebyś ich nie przelała.

Jeżeli chodzi o rododendrony też mam calsapa bardzo dobrze rosnie ten Alfred ładny. Trzeba kupować żelazne odmiany a nie tam wymyślać.

Awatara zmieniłaś nie do poznania. Myślałam że to jakas siostra zakonna w czepcu. Dopiero przy powiększeniu patrzę że to.pewnie ty.
Ja wyglądam beznadziejnie na fotach i się nie foce.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:34, 21 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
A tym promanalem to się pryska zapobiegawczo, czy tylko jak iglaki mają jakieś oznaki „chorób”?

Ps. Ładny taki zimowy ogród

Agnieszka promanal stosuje się na szkodniki które jeszcze obecnie są uśpione i trzeba nie przegapić terminu z pryskaniem. Zapobiegawczo np na cisach czerwce a na swierki czy modrzewie przeciw ochojnikowi (rodzaj mszycy Świerkowej) i przędziorkowi.

U ciebie też chyba śnieg leży.

Przeczytaj o promanalu w necie
April podbija las... 21:06, 21 lut 2021

Do góry

Och wy moje rozczochrane. Przepiękne rabaty wszystko tam jest, ale jak ładnie się prezentuja rośliny jakby się ustawiły do foty.
Oprawić w ramki i na ścianę w eksponowanym miejscu się nadają.

Te sosny porośnięte bluszczem też kocham

Pozdrawiam

Ptasi gaj 20:46, 21 lut 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Fajny spacer zimowy. Ale chodzenie po takim śniegu jest męczące. U nas odwilż, po jednej mroźnej nocy, śnieg mokry i z wyjazdu na działkę zrezygnowaliśmy.
Za to kondycji ci wiosną nie będzie brakować, a ja czuję, że po takiej leniwej zimie będę miała zakwasy że jej.
A wiosny już mi się chce, choć wolę by śnieg topił się powoli, żeby powodzi nie było.
Po sklepach jeszcze nie chodzę, bo pewnie też by coś w łapki wpadło. Tak jakoś samo się przykleja.

Też lubię jak śnieg powoli topnieje. Dzisiaj ulecami woda płynęła jak po burzy.

Ogniu też po sklepach nie chodzę przypadkowo kupuje. Byłam w obu po "promanal" będę pryskać iglaki więc trzeba mieć. Bo dzisiaj mogą znowu zamknąć bo to wariactwo się odbywa z tym Cowidem. A do Lidla po spożywcze przy okazji głową i oczy odwrócone w stronę roślin
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies