Mirka baptysje mi dałaś? Jeden krzak napewno się przyjął na drugi czekam aż wypuści. U ciebie w słońcu rośnie bo ja posadziłam w półcieniu.
Widać, że ładna a dlaczego ona tak pojedynczo kwitnie dopiero zaczyna.
Ela! Obejrzałam kilka filmików i... chyba przyprawiły mnie o lekki zawrót głowy Trzeba raz sie odważyć i spróbować Narazie jestem raczej mało różana i stąd wydaje mi się to takie skomplikowane.
Pzez to moje choróbsko moje trzy róże wciąż nieprzycięte a widziałam przez okno, że już zielone liście wypuściły. Forscje już kwitną
Nie ma nie Kwitnącej trawy jeszcze o takiej wysokości 1,5 m. Nawe mornig... przy sprzyjających warunkach pogodowych zakwita.
Ona kwitnie na przełomie października/listopada i wystarczy że jest piękny październik i zakwita. Tak było w zeszłym roku co u niektórych. Gracilimus i morning to prawie to samo tylko kolor inny.
A to fakt glinę trzeba przesuszyć aby się dobrze rozsypała zmieszać z obornikiem bydlęcym (glina posada bardzo dużo mikroelementów jest tłusta róże ja lubią. Bomba pod róże. Na dno pod korzeń skórki z banana. Można podlewać gnojówką ze skórki z banana.
Milunia tulipany piękne to Van Dayki bobtez takie mamtylo u mnie jeszcze zielone.
Jak okolice Wrocławia to trzeba pytać wszystkich z tamtych stron. Tam jest szkółek od groma. Wejdź na wątek "Miłkowo - sezon 2016-2020" do Kilku ona wszystko wie najlepiej też okolice Wrocławia. Nie ma sensu sprowadzać przez internet jak rośliny na miejscu.
Moimi faworytkami to Limeling i Vanilki. Vanilki też są sztywne ale te starsze i trzeba cienkie badyle przycinać aby nie odbiły.
Aniu ty masz juz takie porządnie grube krzaki. Moje już nawiozlam jeszcze trochę obrobie i kompostu pod nie wrzucę.
Hortensje to nie zawodne krzaki i bezobsługowe.
Dzisiaj piękna pogoda kilka dni ciepelka i wszystko śmiga, ale daleko nam do wzrostów z południowej Polski.
Zaglądałam dzisiaj do innej roślin cieszę się że no gillenia trójlistkowa i stipulata wychodzi. Mam kilka krzaków od jesieni i bałam się że nie przeżyje zimy a jednak wszystko jest ok.
Jeżówki też prawie wszystkie odbijają to będzie kolorowo.
Bergenia od kilku lat nie kwitła w tym roku ruszyła
Czasem tak jest Elutrzeba by trąbić na prawo i lewo czy nikt nie chce Ja tak miałam z łubinami, jak poprzesadzałam z rabaty w łąkę to się chętni pojawili na siewki( znajdź w łące siewki Dobrze, że w bacówce też się nasiał to pozabierali
W zeszłym roku taczkę wywiozlam na kompost. Mam coś takiego jak z czymś zrobię porządek to zaraz zaczyna być potrzebny.
W zeszłym roku ogarnęło mnie porządkowanie z lasku 5 taczek wyrwałam bluszczu zimozielonego. Przyjechałam Mirka mówi jej by się taki bluszcz przydał. Syn za 2 tygodnie przyjechał po porzsdkach mamo daj mi tego bluszczu teściowa chciała.
Wywalam fotki z aparatu. Za kilka dni ktoś pisze abym coś pokazała.
U mnie trawnik po wertykulacji dopiero dochodzi do siebie. Trawa rośnie jeszcze teraz po deszczach ciepelko przyszło.
Przywrotnik ładny jest mój to taki bójmy na żółto kwitł. Bardzo się sieje.
U mnie ledwo wychodzi.
Elu! Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Mam w ogrodzie dwie białe gaury, jedna nie daje znaku życia, u drugiej wydaje mi się, że widać coś zielonego, ale nie jestem pewna.
Ciekawe, czy można by ją przechować w piwnicy w doniczce przez zimę?
Szkoda Twojej magnolii, aż dziwne, że przemarzła, 10-letnia powinna być bardziej wytrzymała. Ale jeżeli na przewiewie to może tak być, moje raczej posadziłam w zacisznych miejscach.
Pozdrawiam i słoneczka i ciepełka życzę.
Ela bardzo Ci dziękuję za tyle miłych słów
Lubię kanciki i lubię prostokątne rabaty, tylko dwa razy w roku wyrównuję brzegi, efekt się długo utrzymuje Ale okrągłe rabaty też są fajne, też im można zrobić taką krawędź i będzie pięknie
Ja jeszcze nie pieliłam w tym roku, nie mam za bardzo co
Tu mam obornik przysypany na zimę ściółką iglastą z lasu to pomiędzy roślinami a na brzegach goła ziemia, przy kancikowaniu wzruszyłam ją.
Klona mam stosunkowo nowego, kupiłam go takiego średniego,nie wysoki ale krępy, główny pień ma grubości kciuka.
I jak tam gaura już u ciebie wyszła u mnievbiaka już odbija. Różowa nic nie widzę. Piękna jest ale jak nie wyjdzie to dam sobie z nią spokój.
Pięknie masz już takie rozkwitu. u nas w dalszym ciągu nie za bardzo chociaż 3 dzień słonko świeci i jest ciepło. Noce muszą być ciepłe.
Może za miesiąc będzie lepiej,
Prezenty ładne magnolia ładna u mnie to wydmuchow w zeszłym roku straciłam przez mróz piękna magnolie żółta Już spora o pięknych liściach była u mnie 10 lat
Ela, w zasadzie kory nie mam, w 2 miejscach tylko, ale głównie igły z sosen i kora. Kamyki gdzie nie gdzie. Chwastów nie mam, rosliny gęsto i nie mają szans, jedynie jeden niepodzielnie u mnie rządzi- szczawik!! a w trawniku kurdybanek i chwastnica. Jeszcze nie plewiłam. W planie mam mlecze ręcznie wydziabać z trawnika. Regularnie, co rok robię a i tak są. Buziole
Ja na barwinek patrzeć nie mogę dostałam takiego wstrętu do niego. Zdominował wszystkie rabaty. Sądziłam w jednym miejscu jest wszędzie.
Też widzę obok w parku, że posądzony i ledwo od 3 lat się krzewi. U mnie się rozpanoszył po całym ogrodzie. Posądzony pod azaliami jak tylko okwitnie skisze go i wyrwę i na ognisko.
Drugim przekleństwem u mnie jest bluszczyk kurdybanek. Nie wprowadzajcie go nigdy do ogrodu perzowi dorownuje. Na Przyniosłam ukradłam z klombu i rzeczywiście kradzione się bardzo dobrze przyjmuje. Nie mogę go okiełznać.
Ładnie już u ciebie rośnie. Już cieplej niż przed tygodniem i te ulewy przez cały tydzień zrobiły swoje ziemia jak gąbka.
OBEJRZAŁAM Do ostatniego mojego wpisu. Co zauważyłam, że nie specjalnie masz przysypane kor czy kamykami. Czy ty Milus dużo pielisz, a może rośliny tak zarosną i chwasty nie mają szans wyrosnąć.
Darcia piękne poziomy. Miałam robić okrągła rabatę i teraz zastanawiam się, czy nie zrobić w prostokącie czy w prostokącie. Jak tobie się udaje taka czystość bez chwastów utrzymać. Czy będziesz czymś przysypałam?
Kurzabstopa ładnie to wygląda, ale ja nie mam cierpliwości do pielenia. Znowu zaczynają chwasty rosnąć wściec się można.
Jeszcze chciałam zapytać o klinika katsura czy szybkimi ciebie rośnie, bo dostałam w zeszłym roku w prezencie taki ok 50 cm badylek. Przezimowały.