Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Wkomponować nowe rośliny w starodrzew - plany ogrodu. 09:50, 23 sty 2020

Do góry
Zamiast to pisać ponownie, a jest tego sporo, może nawet wszystkie aspekty, więc na pewno pomoże ten tekst w rozwiązywaniu problemów i przy właściwych wyborach.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 05:29, 23 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba by kupować w fazie kwitnienia, bo z opisów może się nie udać

Masz rację Danusiu, tylko żebym to ja wiedziała 20 lat temu Część kupowane wysyłkowo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:40, 22 sty 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Danusiu, miskanty z prawej strony rabaty umiejscowiłaś prze hortensjami, czy trawy jak się rozrosną nie zasłonią hortek?
A może masz jakieś zdjęcie z takim rozmieszczenie miskantów przed hortkami?
Pytam, bo też mam 3 nigry, przed nimi hortensje limki a w plecach gracki, które wiosną będę dzielić i zastanawiam się, czy dać je w plecach po całości czy może tak jak rozrysowałaś?

Na tym zdjęciu widać jakie trawy są wysokie...

tu wiosną 2019r.

]

Gracillimus jest wysoki, może zamień na inną odmianę. Czy zasłoni, no nie wiem, zależy w jakich odległościach jest sadzony. Jak widzisz to miejsce to muszisz sobie to wyobrazić.

Posadź pomiedzy a nie przed.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:35, 22 sty 2020

Do góry
aniaod napisał(a)

Danusiu, podpowiedź proszę co mogłabym posadzić na tym wąskim pasku przed tujami. Stanowisko północ, trochę słońca jedynie wieczorem na skrawku rabaty. W tej chwili są tam hortensje anabelle ale one są delikatne mąż za każdym razem obija je jak wysiada z samochodu. I są trochę za rozłożyste. Szukam czegoś kolumnowego. W sąsiedztwie jest klon jasnozielony kulka i dalej kulkowisko z bukszpanow

Wyrzuć folię, widać ją, bo tuje uschną. Nie poradzę, jak będziesz w to sadzić. Napisz, że wyrzuciłaś
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:34, 22 sty 2020

Do góry
Iwona_M napisał(a)
Co polecacie posadzić pod różą pnącą o ciemnych liściach i ciemnoczerwonych kwiatów?
Chciałabym przykryć jej podstawę tak do metra.

Bergenia cordifolia Eroica, ciemne liście, zimozielone, mocno różowe kwiaty, ale gdy kwitnie róża, to już kwiatów nie będzie, tylko ciemne liście.

Albo odmiana Winterglut. Czerwone kwiaty.
Do bergenii - Carex morrowii 'Variegata'
Ania -Spełnione marzenie 21:24, 22 sty 2020

Do góry
Metasekwoja https://www.ogrodowisko.pl/watek/2472-metasekwoja-chinska-metasequoia-glyptostroboides
Wkomponować nowe rośliny w starodrzew - plany ogrodu. 21:12, 22 sty 2020

Do góry
Jak zacząć planować i projektować aby to miało sens?

Masz tutaj jak znalazł moje porady, wystarczy przeczytać

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie
Ania -Spełnione marzenie 20:16, 22 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Musisz się dowiedzieć gdzie były zimowane teraz i zapewnić taką samą temperaturę.
Może były przechowywane gdzieś zasypane korą, więc na mróz nie możesz wystawić.

Bardzo dziękuję Pani Danusiu ,
Jutro zadzwonię do szkółki i zapytam

Wyszukałam w necie trochę informacji o tych drzewkach ,
Bardzo mi się podobają , tylko czy u mnie też takie piękne urosną ?
Mam nadzieje jednak ,że tak

pozdrawiam cieplutko
Sposoby zagospodarowania wody deszczowej 20:10, 22 sty 2020

Do góry
Nie mam doświadczenia w takich ogrodach.
Deszczówka jest dobra do podlewania warzywników.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:08, 22 sty 2020

Do góry
zinaida_malahova napisał(a)
Witam, Dalie są przecudowne. Czy w Polsce można dostać takie piękne odmiany?

Nie wszystkie mam z Polski, niektóre nawet z Anglii. Holandii, Niemiec, ale w Polsce też sporo można dostać. Trzeba szukać po różnych stronach internetowych.
Ania -Spełnione marzenie 19:41, 22 sty 2020

Do góry
Musisz się dowiedzieć gdzie były zimowane teraz i zapewnić taką samą temperaturę.
Może były przechowywane gdzieś zasypane korą, więc na mróz nie możesz wystawić.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:01, 22 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Metasekwoja to wielkie drzewo. Ja specjalnie nie przepadam za drzewami iglastymi które gubią igły na zimę. Wolę jednak zimozielone, ale to tylko moje upodobania.
To drzewo z pewnością cenne i długowieczne. Czy masz wystarczającą ilość miejsca?

A o drzewku warzywnym do tej pory nie słyszałam. Wynalazłam że to drzewo o jadalnych liściach i nazywa się Toona sinensis.
Czy ono u nas zimuje w gruncie - no nie wiem. Może ktoś go uprawia u nas?
Doczytałam, że strefa 7a, czyli trochę słabo z zimowaniem. Próbuj i opisz swoje doświadczenia.

Ciekawi mnie smak tych liści.

Pani Danusiu

Bardzo dziękuję za odpowiedz i oczywiście za poradę
Co do Metasekwoi to na razie wsadzę w wielką donice i zadołuje .
Nie mam pojęcia gdzie ją posadzić ,
A w donicy zawsze będzie możliwość zmiany lokalizacji

A co do drzewa warzywnego też jestem ciekawa jak smakuję
oczywiście jeśli coś z tego wyrośnie ,
Sadzonki są mizerne ( no ale mogę się mylić )
Zrobiłam zdjęcie na moim wątku
Drzewko warzywne jest różowe ( podejrzałam w necie )
a jakie będzie u mnie ?

Jeszcze raz dziękuję
za poświęcony czas
pozdrawiam serdecznie

Ogród z rzeźbą 14:18, 22 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja akurat była "kaktusiara" więc darzę szczególnym sentymentem. I kolorowe grysy użyte fajnie.

A te grysy to akurat ich lokalny naturalny materiał czyli... lawa wulkaniczna. Mają jej pod dostatkiem. W ogóle skały wulkaniczne świetnie są wykorzystywane w lokalnej architekturze.
Mój ogród Elysium 11:13, 22 sty 2020

Do góry
Jak na razie łupy ogrodowe wyglądają zjawiskowo. Dawaj więcej fotek, jesteśmy spragnieni wiosny.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:48, 22 sty 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

Nic tylko trzeba robić plany na wycieczkę pod Warszawę I na żywo obejrzeć

No nie ma wyjścia, może jakaś grupa się utworzy z jednym kierowcą, teraz drogi dobre to i podróżowanie przyjemniejsze.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:47, 22 sty 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Co pani sądzi o metasekwoi i drzewku warzywnym ?

Trafiły do mnie dzisiaj takie tycie drzewka ( około 1m )
w doniczkach , nie wiem co z nimi zrobić ?
Gdzie je trzymać ? w domu , czy wystawić na zewnątrz?

Metasekwoja to wielkie drzewo. Ja specjalnie nie przepadam za drzewami iglastymi które gubią igły na zimę. Wolę jednak zimozielone, ale to tylko moje upodobania.
To drzewo z pewnością cenne i długowieczne. Czy masz wystarczającą ilość miejsca?

A o drzewku warzywnym do tej pory nie słyszałam. Wynalazłam że to drzewo o jadalnych liściach i nazywa się Toona sinensis.
Czy ono u nas zimuje w gruncie - no nie wiem. Może ktoś go uprawia u nas?
Doczytałam, że strefa 7a, czyli trochę słabo z zimowaniem. Próbuj i opisz swoje doświadczenia.

Ciekawi mnie smak tych liści.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:42, 22 sty 2020

Do góry
Sebek napisał(a)

U mnie oleander się ucieszył z ciepła, bo dzięki temu żyje. Wciągnąłem go do domu w tym samym dniu co robiłem dekoracje świąteczne Jeszcze jedna taka zima i go do gruntu posadzę

To całkiem możliwe, bo u mnie testuję fatsje i Phormium i na razie w 100% dobrze się mają.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:41, 22 sty 2020

Do góry
Bog napisał(a)

W moim ogrodzie najwczesniej budzą się tawuły japońskie sprawdzałam dwa dni temu jeszcze śpią.

O, to cenna informacja, wiosny nie ma, bo pewnie jeszcze będzie zima.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 04:56, 22 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nom, mam plan, kilka planów, w zależności co wyjdzie, bo wtedy wpiszę odpowiedni wzór różanki w wolne miejsce. Właśnie nie wiem, muszę to naocznie zobaczyć. Plany różanki i plan ogrodu wgłębionego. I ogród wodny na brzegach jeziorka.

Ponieważ woda (jezioro)leci w poprzek ogrodzenia, a nie pod kątem prostym, rabaty wokół muszą schodkowo się układać, ale równolegle do szklarni. Witek wytyczył linię równoległą do szklarni, potem przeniósł tą linię za wodę, a resztę będziemy wytyczać na bieżąco.. Ale to skomplikowane jest, szkoda że nie chciałam wody prostopadle do ogrodzenia

Każdy uskok (schodek) będzie miał drzewo albo topiar (chyba kula/kula/kula na pniu).
Drzew mam dużo do wsadzenia i muszę wsadzić. Buki Tricolor kilka szt, jeszcze mam grujeczniki, a w różance to nie wiem, może tam, gdzie jakaś woda/fontanna będzie.

Na razie nie robię mostku, bo boję się, że będzie widok kolidował z urokiem ogrodu wgłębionego. Będziemy chodzić bokami. Ogród wodny powstanie na brzegach jeziora, będzie tam też dużo przejść po trawniku, normalnie cudnie będzie, bo chcę od razu trawnik z rolki położyć. Do maja musi być, ale czy będzie??

Nic tylko trzeba robić plany na wycieczkę pod Warszawę I na żywo obejrzeć
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:46, 21 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przez tą dziwną pogodę u mnie sporo rzeczy wzięło w łeb.
Np. gdy był przymrozek w październiku, a nawet mróz - szybciutko ogaciliśmy szklarnię i pelargonie. Potem cały listopad były można powiedzieć "upały" - wszystkie mi szlag trafi, bo mam szarą pleśń. Grudzień też ciepło. Masakra.

Grzejemy, kasa leci, a i tak ciepło... No pomieszanie z poplątaniem.

Sypnęłam rybom troszkę - pokarm, choć nie wolno...zjadły

U mnie oleander się ucieszył z ciepła, bo dzięki temu żyje. Wciągnąłem go do domu w tym samym dniu co robiłem dekoracje świąteczne Jeszcze jedna taka zima i go do gruntu posadzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies