Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 09:14, 21 sty 2020

Do góry
ania1989 napisał(a)
Dzień dobry. Wyszłam dziś po deszczu do ogrodu i prawie dostałam zawału. Moje jałowce są pokryte pomarańczowymi naroślami, których nigdy wcześniej nie widziałam. Szukając po obrazkach w internecie, znalazłam podobne jako rdzę jałowcowo gruszową, ale nie znam się na tym, więc wstawiam obrazek, może ktoś z Państwa pomoże. Jeśli to faktycznie ta rdza, to jak mam ratować jałowce? Mam ich kilka, a to paskudztwo pokazało się też w mniejszej ilości na pozostałych z tego samego gatunku. Z porad czytałam głównie, żeby spalić jałowce, ale chyba mi serce pęknie. Dodam tylko, że nie mam gruszy, u sąsiadów też nie widzę, chyba że gdzieś w głębi. Czy to może zaatakować też inne iglaki? Bardzo proszę o pomoc
Choroby i szkodniki jabłoni, jabłoń - Malus 09:09, 21 sty 2020

Do góry
pilania napisał(a)
Córcia prosiła mnie o zidentyfikowanie tego coś co jest na jabłonce i jak to zwalczyć proszę o pomoc
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 09:06, 21 sty 2020

Do góry
moreno napisał(a)
W ostatnich 2-ch latch brunatnieją mi jałowce i przysychaja.
.

Podłoże - to piasek z marną glebą na pół sztycha szpadla.

Wokół 2-ch najbardziej biednych roslin odkopałem na 4 sztychy piasek i wrzuciłem torfu z podłożem dla iglaków. Ale obawiam się , czy to pomoze i stąd chciałem Waszych rad. Czy to brak wody, czy brak składników odżywczych, czy też choroba. Co roku (z raz) podsypywałem pod rośliny ze 2 garście nawozu do iglaków. Pomóżcie!
Choroby i szkodniki modrzewia, modrzew - Larix 09:04, 21 sty 2020

Do góry
stas090565 napisał(a)
Witam , prosze o porade co moze byc przyczyna wydaje mi sie obsychania igiel modrzewia . za kazda podpowiedz.

Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 08:55, 21 sty 2020

Do góry
Vinz napisał(a)
Tak jak w temacie. Oto kilka zdjęć:

Przyczyną jest suche powietrze i atak przędziorków.

Opryskaj Nissorunem, Talstarem lub Polysectem.
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 08:45, 21 sty 2020

Do góry
baaa89 napisał(a)
Dobry wieczór. Dostałem taką kosodrzewine z raną. Nie wiem co się z nią stało. Czy coś jej zagraża i czy aby kiedyś nie uschnie? Można to jakoś zabezpieczyć lub coś z tym zrobić?
Choroby klonów, klon - Acer 08:40, 21 sty 2020

Do góry
Norman napisał(a)
Witam,

Czy pęknięcie widoczne na zdjęciach zwiastować może coś poważnego?

Uszkodzenia mrozowe, poważna sprawa, soki ruszają od strony słonecznej, a nocą jest mróz i kora pęka. Należy cieniować włókniną białą, bo malowanie klona wapnem raczej nie jest praktykowane.
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 08:36, 21 sty 2020

Do góry
Gabigabi napisał(a)
Dzień dobry
Dopiero zaczynam, więc nie wiem czy potrzebnie zakładam nowy wątek. Ale mam problem z Hortensja na początku kwietnia musiałam ja przesadzić- miała już wtedy wypusty. Nie było wtedy zimno, ale wiał mocny wiatr. Po jakimś czasie zauważyłam, że liście są wiotkie i na brzegu czarne. Dlatego nie wiem czy to wina tego przesadzenia-w dodatku zapomiałam nasypac kwaśnej ziemi, czy może to zimno czy jakaś choroba
Jeśli ktoś mógłby mi coś poradzić co zrobić, byłabym widzieczmna
Choroby i szkodniki platanów, platan - Platanus 08:31, 21 sty 2020

Do góry
JolkaP napisał(a)
dzień dobry

Platan Alphen's Globe opadające liście z plamami- coś niedobrego dzieje się z moimi platanami. Były posadzone jesienią zeszłego roku, a dziś opadają im liście, są w brązowe plamy. To chyba za wcześnie aby już liście usychały. Mam w domu Amistar i Agricolle może powinnam ich użyć. Proszę o pilną radę boję się, że drzewka zginą

Choroby i szkodniki lilaków, bzów - Syringa 08:18, 21 sty 2020

Do góry
Sobellka napisał(a)
Mam problem z bzem, nie wiem co mu jest, czym opryskać.

Liście brązowieją i się zwijają.
Zaczęło się bardzo szybko i postępuje .
Prosze o podpowiedz.
Załączyłam zdjecia.
Choroby klonów, klon - Acer 08:11, 21 sty 2020

Do góry
soldi napisał(a)
Dzień dobry!

Proszę Was o poradę jak podejść do tematu białego nalotu na pniach iglaków. Zainfekowane są drzewa rosnące w przedniej części ogrodu, na pozostałych na razie nic nie widać. Co ważne – bo może ważne – 2 lata temu w odległości ok 10 metrów od zagajnika iglaków wsadziliśmy klony, których liście pokrywały się podobnym nalotem. Są w miarę systematycznie pryskane środkiem na mszyce i mączniaka, ale efekty są powiedzmy sobie średnie. Widać nawroty na liściach klonów. Nalot na drzewach zauważyliśmy dopiero teraz.
Czy na iglakach i klonach to może być to samo?
Czy mogliśmy przynieść na klonach jakąś chorobę?
Czym ratować drzewa? Zależy nam na iglakach bo są frontem odgradzającym od drogi. Klony możemy poświęcić na rzecz innych drzew jeśli mają być źródłem chorób.

Będę wdzięczny za Wasze wsparcie.
Pozdrawiam,
Wojtek
Choroby i szkodniki iglaków 08:10, 21 sty 2020

Do góry
soldi napisał(a)
Dzień dobry!

Proszę Was o poradę jak podejść do tematu białego nalotu na pniach iglaków. Zainfekowane są drzewa rosnące w przedniej części ogrodu, na pozostałych na razie nic nie widać. Co ważne – bo może ważne – 2 lata temu w odległości ok 10 metrów od zagajnika iglaków wsadziliśmy klony, których liście pokrywały się podobnym nalotem. Są w miarę systematycznie pryskane środkiem na mszyce i mączniaka, ale efekty są powiedzmy sobie średnie. Widać nawroty na liściach klonów. Nalot na drzewach zauważyliśmy dopiero teraz.
Czy na iglakach i klonach to może być to samo?
Czy mogliśmy przynieść na klonach jakąś chorobę?
Czym ratować drzewa? Zależy nam na iglakach bo są frontem odgradzającym od drogi. Klony możemy poświęcić na rzecz innych drzew jeśli mają być źródłem chorób.

Będę wdzięczny za Wasze wsparcie.
Pozdrawiam,
Wojtek

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 08:06, 21 sty 2020

Do góry
thestylowana napisał(a)
Witajcie,

troszkę jestem zdezorientowana w temacie szkodników sosny, czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na właściwy kierunek? Co to takiego i czym potraktować?

Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 07:57, 21 sty 2020

Do góry
madziq napisał(a)
Mam 4 sztuki jałowca 'Gold Cone'. Posadzone dwa lata temu. W momencie sadzenia były piękne, jajowate, gałązki ładne i zdrowe. Obecnie jałowce mają dużo brązowych gałęzi (nie chodzi o to, że są takie tylko po zimie, w lecie też jest takich sporo). Jałowce są wysokości ok 150cm. Rozłażą im się gałęzie na boki, są po prostu brzydkie. Latem atakują je często mszyce. Proszę o podpowiedź jak o nie zadbać, jak doprowadzić je do ładnego wyglądu. Czytając o jałowcach wszędzie spotykam info, że są bezproblemowe itp. Okazuję się, że wręcz przeciwnie. Kupiłam je ze względu na ładne żółte przyrostu a w sumie od dwóch lat to raczej są jak brzydkie, przerzedzone, porozłażone krzacory Proszę o pomoc
Choroby i szkodniki roślin domowych, błędy w uprawie 07:56, 21 sty 2020

Do góry
Wspomaganie to drugorzędna sprawa. Najpierw trzeba zapewnić właściwe warunki. Równomierna wilgotność podłoża i powietrza, zimą zraszanie, bo zapewne ma zbyt suche i gorące powietrze od grzejników i dlatego zrzuca liście. Może też bywa zalewany lub może mieć za sucho. Pomyśl co robisz źle.
Choroby i szkodniki roślin domowych, błędy w uprawie 07:54, 21 sty 2020

Do góry
Tieltestrat17 napisał(a)
Witam
Mam spory problem dostałem drzewko do domu w prezencie i jest mega kapryśne czy ktoś wie co to za drzewko, jak je pielęgnować jakie odżywki można mu podać i jakie warunki lubi.
Pozdrawiam
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 07:51, 21 sty 2020

Do góry
Podobnie rośnie, nie warto sadzić.
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 07:50, 21 sty 2020

Do góry
strzelec52 napisał(a)
Mam takich 40 sztuk. Rosną u mnie już 2 lata. Gdy sadziłem to myślałem, że to cudo. Niestety ciągle coś im dolega. Większość ma już ok. 1,5 m a sadziłem takie ok. 60-70 cm. Gleba słaba, ale dbałem o nie. Ściółkowanie, nawóz w drugim roku. Najpierw zamierały mi całe pojedyncze gałęzie. Wycinałem, pryskałem topsinem, później dałem mikoryzę. Jesienią myślałem, że już będzie dobrze, suchych końcówek już prawie nie było. Niestety w trakcie zimy zaczęło ich przybywać. Nie wygląda to strasznie, ale nie tego oczekiwałem. Generalnie z daleka rośliny wyglądają dobrze, ale z bliska już nie za bardzo.

Jakie macie doświadczenia z tym Spartanem?

Pytam bo nie chcę walczyć nadaremno. Jeśli posadzenie tego to błąd to wolę to naprawić wcześniej. Mam obok 20 sztuk Thuja Plicata Atrovirens i rośnie ładnie. Jeśli ten Spratan taki chorowity to niestety pójdzie pod nóż. Zastąpię go grabami kolumnowymi lub tą Atrovirens albo inną Plicatą.

Co o tym myślicie? Z góry dziękuję za sugestie.

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 07:48, 21 sty 2020

Do góry
TomaszL napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie.
Mam problem ze szkodnikiem w postaci ćmy czy motyla . Mieszkam w Szczecinie i atakuje mi całe podwórko. Okna trzeba zamykać bo do domku wlatują. Są „ agresywne „ tzn opanowują wszystkie rośliny i nie boją się nawet silnego strumienia wody. Podobno to szkodnik bukszpanów a mam ich 3 takie po 20 lat. Bukszpany już na wykończeniu ale o drzewka owocowe i inne roślinki będę walczył. Teraz chyba jest ich wylęg bo widzę ich setki na innych roślinkach. Po rozmowie z sąsiadem, który co wieczór okłada kijem żywopłot co by larwy strzepnąć postanowiłem działać. Chcę je unieszkodliwić jakimś opryskiem. Jak się da. Po podwórku bega pies, dzieci i mam jeszcze szarą reneta i jarzynę na krzakach. Proszę o pomoc i wskazówki jak się z tym rozprawić tu i teraz

Choroby i szkodniki roślin domowych, błędy w uprawie 07:43, 21 sty 2020

Do góry
Dama_Kier34 napisał(a)
Witam, moją sąsiadką jest przemiła starsza Pani, której mieszkanie tonie w kwiatach. Jeden z nich "zachorował" i wspólnie szukamy informacji, aby przywrócić do go zdrówka. Czy jest to możliwe, a jeśli tak ... to jak roślinkę "wyleczyć" ?
Właścicielka posiada kwiat od ponad roku. Półtora tygodnia temu na liściach pojawił się ten nieprzyjemny biały nalot. Co robić?
Z góry serdecznie dziękujemy za pomoc.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/49/491447/thumb_original.jpg
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies