Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Grab - Carpinus 09:46, 21 sty 2020

Do góry
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/1208,grab-pospolity-fastigiata_carpinus-betulus-fastigiata

http://www.e-katalogroslin.pl/plants/1210,grab-pospolity-frans-fontaine_carpinus-betulus-frans-fontaine

W zasadzie nazwą się różni
Fastigiata wg opisu rośnie nieco szerzej niż ten drugi. Oba maja pokrój kolumnowy.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 09:44, 21 sty 2020

Do góry
MattGda napisał(a)
Witam Serdecznie Wszystkich Forumowiczów
Wiec tak we wrześniu 16r posadziłem świerki serbski i srebrny z renomowanej szkółki w Gdańsku kupiłem specjalną do tego przeznaczoną ziemie na wiosnę drzewka przyjęły się i puściły nowe gałązki. Po pewnym czasie drzewka zaczeły zmieniać barwę i usychać w dni kiedy było sucho podlewałem je niczym ich nie zasilałem nie widzę też żadnych szkodników ale też sie nie znam teren nie jest podmokły. Oto zdjęcia z dnia 11.09.2017r

Proszę o pomoc co mogę zrobić
Choroby i szkodniki pomidorów, pomidor 09:41, 21 sty 2020

Do góry
Ariadna napisał(a)
Witam. W tym roku po raz pierwszy prowadzę swój własny ogród ozdobno-warzywny. Niedawno posadziłam pomidory w szklarni i dziś zauważyłam brzydkie białe plamy na ich liściach. Czytałam o różnych chorobach, ale mam problem ze zdiagnozowaniem. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc? Będę ogromnie wdzięczna
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 09:37, 21 sty 2020

Do góry
stefan_jotek napisał(a)
witam, mam problem z cisem. Ostatnio bardzo zmienił kolor, w sezonie był bardzy żywy zielony teraz jest jak na zdjeciach wyblakłby, brązowawy, rudy. Sprawdzałem nie ma miseczników. jedyne co rzuciło mi sie w oczy to czarne małe kropki na igłach, jednak nie da sie ich zdrapać i nie wiem czy to wina tych kropek. Co moze być przyczyną takiego zmarnienia cisa? Co z tym teraz zrobic kiedy idzie zima jest mokro pada itd. Proszę o pilną pomoc.

To może nie być nic groźnego, po prostu zmienia kolor w związku ze spadkiem temp. przed zimą. Może mieć za mokro.
Choroby i szkodniki brzoskwini, moreli, morela 09:34, 21 sty 2020

Do góry
drussek napisał(a)
Bardzo prosiłbym bardziej doświadczonych ogrodników o poradę co może się dziać z morelami.
Opiszę wszystko co wiem, może pomoże w postawieniu właściwej diagnozie.
Z tego co zauważyłem problem występuje w mniejszym lub większym stopniu w całym RODO który ma kilkaset działek. Dotyka to tylko moreli, nie zauważyłem niczego na wiśniach czy śliwkach. W zeszłym roku nie widziałem na morelach niczego niepokojącego, a teraz wielka plaga.
Drzewa aktualnie mają już małe morelki maks 1 - 1,5cm średnicy i dużo nowych liści, niestety całe gałązki zaczęły zasychać. Morela u sąsiada praktycznie cała zaschła, na reszcie jest to zazwyczaj ok 20% liści.
Szkodników nie widać. Na pniach i korze też niczego niepokojącego nie widać. Na zaschniętych gałązkach jest trochę zaschniętej żywicy, ale to w tej ilości wydaje się normalne bo mieliśmy niedawno 2 burze ze sporym wiatrem, czy to możliwe że tylko widać uszkodzenia na morelach?
Co to może być? Będę wdzięczny za rady.

Choroby klonów, klon - Acer 09:29, 21 sty 2020

Do góry
tichy napisał(a)
Drodzy,

mamy taki problem - za oknem rośnie nam piękny, wysoki na trzy piętra klon. od niedawna zaczęły się z nim dziać bardzo dziwne rzeczy, w szczególności wszystkie (z dosłownie nielicznymi wyjątkami) liście zaczęły obsychać na brzegach. Wygląda to mniej więcej tak jak na zdjęciach.

Szperaliśmy trochę za informacjami n/t potencjalnej choroby drzewa; jestem prawie pewny, że grzyba można wykluczyć, bo zaatakowane jest całe drzewo; nie zauważyliśmy też żadnych czarnych plamek na spodzie liści, po prostu drzewo zaczęło obsychać.

Czy ktoś z Was widział może już takie przypadki? czy to normalne? dodam jeszcze, że jakies 20m dalej rośnie inny klon, którego liście są całkowicie zdrowe; w bezpośredniej okolicy rosną kasztanowce, które mają swoje przypadłości, najprawdopodobniej chore na to samo, na co zachorowała w ostatnich latach większość tych drzew. Zastanawialiśmy się też, czy może jakiś życzliwy człowiek nie zaczął nam podtruwać drzewa, ale w okolicy pnia kiełkuje sobie swobodnie trawa, więc wydaje mi się, że to chyba też nie może być przyczyną.

Proszę, dajcie znać, czy jest to coś poważnego i - jeśli tak - czy wiecie jak można to drzewo jakoś uratować. Jest naprawdę piękne i było by go naprawdę szkoda

Bardzo dziękuję za pomoc!
Tomek
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 09:25, 21 sty 2020

Do góry
rafipl napisał(a)
Witam forumowiczów i proszę o radę. Posiadam około 70 sztuk tuji szmaragd (6-7 lat), ostatnio zauważyłem że jest dosyć sporo brązowych końcówek pędów. Znajomy stwierdził, że to przędziorek i 4 dni temu temu zrobiony został oprysk Ortusem wraz z Magiczna Siła Przeciw brązowieniu Iglaków. Dzisiaj sam się przyjrzałem dokładniej tematowi i okazuje się, że na tujach przebywają licinki, a uschnięte końcówki po przełamaniu mają wydrążone tunele w pędach. Jak zabrać się za zwalczanie i odbudowę tuj?
Czy można czymś to jeszcze popryskać zważywszy że dopiero co był robiony oprysk na przędziorka?

To raczej licinek.

Gdy jest około 12 stopni - Promanal, gdy się ociepli do ok. 15°C najlepiej zastosować np. Sumithion 500 EC.
Choroby i szkodniki lip, lipa - Tilia 09:22, 21 sty 2020

Do góry
damakaro napisał(a)
Witam Was wszystkich,

Potrzebuje pomocy, jeśli chodzi o moją niedawno posadzona lipe. Tilia "Winter )range"- usychajace liscie po posadzeniuSadzona z donicy jakieś 3 tyg temu. Kupiona w sklepie ogrodniczym. Pojawiają się liczne suche listki. Boję się czy nie obumiera A może zaatakował ja jakiś szkodnik. Proszę o poradę. Co mogłabym zrobić aby ja odratowac? Jest mocno podlewana.

Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 09:14, 21 sty 2020

Do góry
ania1989 napisał(a)
Dzień dobry. Wyszłam dziś po deszczu do ogrodu i prawie dostałam zawału. Moje jałowce są pokryte pomarańczowymi naroślami, których nigdy wcześniej nie widziałam. Szukając po obrazkach w internecie, znalazłam podobne jako rdzę jałowcowo gruszową, ale nie znam się na tym, więc wstawiam obrazek, może ktoś z Państwa pomoże. Jeśli to faktycznie ta rdza, to jak mam ratować jałowce? Mam ich kilka, a to paskudztwo pokazało się też w mniejszej ilości na pozostałych z tego samego gatunku. Z porad czytałam głównie, żeby spalić jałowce, ale chyba mi serce pęknie. Dodam tylko, że nie mam gruszy, u sąsiadów też nie widzę, chyba że gdzieś w głębi. Czy to może zaatakować też inne iglaki? Bardzo proszę o pomoc
Choroby i szkodniki jabłoni, jabłoń - Malus 09:09, 21 sty 2020

Do góry
pilania napisał(a)
Córcia prosiła mnie o zidentyfikowanie tego coś co jest na jabłonce i jak to zwalczyć proszę o pomoc
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 09:06, 21 sty 2020

Do góry
moreno napisał(a)
W ostatnich 2-ch latch brunatnieją mi jałowce i przysychaja.
.

Podłoże - to piasek z marną glebą na pół sztycha szpadla.

Wokół 2-ch najbardziej biednych roslin odkopałem na 4 sztychy piasek i wrzuciłem torfu z podłożem dla iglaków. Ale obawiam się , czy to pomoze i stąd chciałem Waszych rad. Czy to brak wody, czy brak składników odżywczych, czy też choroba. Co roku (z raz) podsypywałem pod rośliny ze 2 garście nawozu do iglaków. Pomóżcie!
Choroby i szkodniki modrzewia, modrzew - Larix 09:04, 21 sty 2020

Do góry
stas090565 napisał(a)
Witam , prosze o porade co moze byc przyczyna wydaje mi sie obsychania igiel modrzewia . za kazda podpowiedz.

Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 08:55, 21 sty 2020

Do góry
Vinz napisał(a)
Tak jak w temacie. Oto kilka zdjęć:

Przyczyną jest suche powietrze i atak przędziorków.

Opryskaj Nissorunem, Talstarem lub Polysectem.
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 08:45, 21 sty 2020

Do góry
baaa89 napisał(a)
Dobry wieczór. Dostałem taką kosodrzewine z raną. Nie wiem co się z nią stało. Czy coś jej zagraża i czy aby kiedyś nie uschnie? Można to jakoś zabezpieczyć lub coś z tym zrobić?
Choroby klonów, klon - Acer 08:40, 21 sty 2020

Do góry
Norman napisał(a)
Witam,

Czy pęknięcie widoczne na zdjęciach zwiastować może coś poważnego?

Uszkodzenia mrozowe, poważna sprawa, soki ruszają od strony słonecznej, a nocą jest mróz i kora pęka. Należy cieniować włókniną białą, bo malowanie klona wapnem raczej nie jest praktykowane.
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 08:36, 21 sty 2020

Do góry
Gabigabi napisał(a)
Dzień dobry
Dopiero zaczynam, więc nie wiem czy potrzebnie zakładam nowy wątek. Ale mam problem z Hortensja na początku kwietnia musiałam ja przesadzić- miała już wtedy wypusty. Nie było wtedy zimno, ale wiał mocny wiatr. Po jakimś czasie zauważyłam, że liście są wiotkie i na brzegu czarne. Dlatego nie wiem czy to wina tego przesadzenia-w dodatku zapomiałam nasypac kwaśnej ziemi, czy może to zimno czy jakaś choroba
Jeśli ktoś mógłby mi coś poradzić co zrobić, byłabym widzieczmna
Choroby i szkodniki platanów, platan - Platanus 08:31, 21 sty 2020

Do góry
JolkaP napisał(a)
dzień dobry

Platan Alphen's Globe opadające liście z plamami- coś niedobrego dzieje się z moimi platanami. Były posadzone jesienią zeszłego roku, a dziś opadają im liście, są w brązowe plamy. To chyba za wcześnie aby już liście usychały. Mam w domu Amistar i Agricolle może powinnam ich użyć. Proszę o pilną radę boję się, że drzewka zginą

Choroby i szkodniki lilaków, bzów - Syringa 08:18, 21 sty 2020

Do góry
Sobellka napisał(a)
Mam problem z bzem, nie wiem co mu jest, czym opryskać.

Liście brązowieją i się zwijają.
Zaczęło się bardzo szybko i postępuje .
Prosze o podpowiedz.
Załączyłam zdjecia.
Choroby klonów, klon - Acer 08:11, 21 sty 2020

Do góry
soldi napisał(a)
Dzień dobry!

Proszę Was o poradę jak podejść do tematu białego nalotu na pniach iglaków. Zainfekowane są drzewa rosnące w przedniej części ogrodu, na pozostałych na razie nic nie widać. Co ważne – bo może ważne – 2 lata temu w odległości ok 10 metrów od zagajnika iglaków wsadziliśmy klony, których liście pokrywały się podobnym nalotem. Są w miarę systematycznie pryskane środkiem na mszyce i mączniaka, ale efekty są powiedzmy sobie średnie. Widać nawroty na liściach klonów. Nalot na drzewach zauważyliśmy dopiero teraz.
Czy na iglakach i klonach to może być to samo?
Czy mogliśmy przynieść na klonach jakąś chorobę?
Czym ratować drzewa? Zależy nam na iglakach bo są frontem odgradzającym od drogi. Klony możemy poświęcić na rzecz innych drzew jeśli mają być źródłem chorób.

Będę wdzięczny za Wasze wsparcie.
Pozdrawiam,
Wojtek
Choroby i szkodniki iglaków 08:10, 21 sty 2020

Do góry
soldi napisał(a)
Dzień dobry!

Proszę Was o poradę jak podejść do tematu białego nalotu na pniach iglaków. Zainfekowane są drzewa rosnące w przedniej części ogrodu, na pozostałych na razie nic nie widać. Co ważne – bo może ważne – 2 lata temu w odległości ok 10 metrów od zagajnika iglaków wsadziliśmy klony, których liście pokrywały się podobnym nalotem. Są w miarę systematycznie pryskane środkiem na mszyce i mączniaka, ale efekty są powiedzmy sobie średnie. Widać nawroty na liściach klonów. Nalot na drzewach zauważyliśmy dopiero teraz.
Czy na iglakach i klonach to może być to samo?
Czy mogliśmy przynieść na klonach jakąś chorobę?
Czym ratować drzewa? Zależy nam na iglakach bo są frontem odgradzającym od drogi. Klony możemy poświęcić na rzecz innych drzew jeśli mają być źródłem chorób.

Będę wdzięczny za Wasze wsparcie.
Pozdrawiam,
Wojtek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies