Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Przedogródek Agniechy973 12:03, 21 lut 2012

Do góry
Aga, ja mam u siebie kostrzewę "Pic Carlit" rośnie dobrze i w słońcu i w cieniu, te poduchy szybko się rozrastają. Po prawie dwóch latach (1,5 roku, 2 sezony) nie zauważyłam żadnych dziur ALe szczerze mówiąc nie wiedziałabym jak ją podzielić, bo te poduchy są jak zwarte półkule...
Ogród do remontu 10:45, 21 lut 2012

Do góry
Witaj Bożena, i ja mam taka samą lokalizację domu na działce i od południowej strony - prawie cały ogród jest moim przedogródkiem. Odgrodzić się niestety trzeba, bo nie ma intymności w takim ogrodzie. Niestety czekam aż moje thuje podrosną (mają ok.1,7m) - na razie cokolwiek robię w ogrodzie (czy pracuję, czy imprezuję) jest doskonale widoczne dla wszystkich... Polecam realizację etapami, jak Marzena, jest wtedy czas, żeby każdy etap przemyśleć i realizować od A do Z, żeby potem nie bawić się w przesadzanie i zmienianie wszystkiego od nowa. Powodzenia i będę zaglądać!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 10:30, 21 lut 2012

Do góry
Marzenka, jak tak czytam o tej Twojej walce z chwastami, to mi tez zimny pot płynie po czole, brrrrrr!!!! Wyobraź sobie to co przeżyłaś razy 5 (bo moja działka jest 5 razy większa)... A ponieważ planuję zdjęcie agrowłókniny, chwasty zaatakują mnie wiosną z wzmożoną siłą . Muszę dokupić mnóstwo kory i tak myślę, że najbardziej opłacałoby się jechać do jakiegoś tartaku, bo przy sklepowych cenach poszłabym z torbami. A Ty gdzie kupowałaś korę - może masz jakieś dobre źródło?
Ponownie zachwycam się rabatami i trawnikiem podzielonymi geometrycznie obrzeżem z kostki . Ach, ach ach!!!!!! Cudo!!! Widziałam takie rozwiązanie w "Ogrodach" parę miesięcy temu, ale z uwagi na koszt przy mojej powierzchni zrezygnowałam. Jak mi się znów zamarzy, zawsze mogę zajrzeć do Twojego ogrodu...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:35, 20 lut 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
No toż to idealnie taka, jakiej szukam!!! Jak nie znajdę identycznej we Wrocku, to się będę ładnie uśmiechać do Ciebie, Domi...

Dzisiaj ją widziałem, bo byłem w Tk maxie - śliczna jest i duża. Są różne wzory, ale ten ma to coś
Ogród Dominiki 15:16, 20 lut 2012

Do góry
Dominiko, jak zwykle zajrzałam do Ciebie i humor mi się poprawił
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:32, 20 lut 2012

Do góry
Dzięki Domi, myślę, że uda się sprowadzić. Zdjęcie wydrukowane, w wolnej chwili jadę na poszukiwania

Justi - dzięki, ze zaglądasz. No właśnie ja takie za 200zł też widziałam, ale cena wydała mi się wysoka, zwłaszcza że potrzebuję kilka takich latarenek
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:27, 20 lut 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
No toż to idealnie taka, jakiej szukam!!! Jak nie znajdę identycznej we Wrocku, to się będę ładnie uśmiechać do Ciebie, Domi...

Nie ma sprawy Jak jeszcze będą do tego czasu. W Zabrzu widziałam 1 szt., w Czeladzi też chyba były 2 szt. Cena 129 zł/szt. Jakby ich nie było we Wrocławiu, można zapytać czy mogą Ci je sprowadzić do tamtejszego sklepu. Fotkę masz, możesz pokazać czego pragniesz i szukasz. A jak się nie uda...służę pomocą
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:59, 20 lut 2012

Do góry
Puste pole z wysepką kwiatową 13:30, 20 lut 2012

Do góry
Ło matko Elfiku, ależ Cię zasypało U nas też tyle było śniegu - przez 2 dni!!! Zaskoczenie drogowców i paraliż komunikacyjny Wrocławia na tą zimę mamy zaliczony Teraz odwilż, wszystko płynie, słoneczko i +3 stopnie. Mimo drenów mam jeziorko na środku trawnika...
Ogród z perspektywą na przyszłość 11:53, 20 lut 2012

Do góry
Witaj! Piękny masz domek, a czytam, że ogród będzie nowoczesny - moje klimaty To wspaniale, że trafiłaś na ogrodowisko, zanim "klamka zapadła" i nie zdążyłaś jeszcze zmarnować czasu i pieniędzy, by potem wszystko zmieniać - jak ja . Też firma zakładała część mojego ogrodu, więc jeśli mogę cokolwiek doradzić - niech dadzą Ci na piśmie zakres prac, jakich dokładnie użyją materiałów (nazwa firmy, producenta) itp. No i niestety z moich doświadczeń wynika, że wszystkich trzeba pilnować z planem i miarką w ręku Gdybym była taka mądra przy zakładaniu swojego ogrodu, prawie 2 lata temu za te same pieniądze zrobiłabym dużo więcej i lepiej. Ale tak to jest jak mieszczuch, który nie miał nawet skrzynki na balkonie, zabiera się za 40 arowy ogród Daj znać, jak już plan ogrodu się wyklaruje. Życzę powodzenia i obyś nie musiała uczyć się na własnych błędach
A tutaj jeszcze z mojego wątku fragment dyskusji o agrowłóknienie, którą będę usuwać wiosną:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1?page=19
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:30, 20 lut 2012

Do góry
W tym TK koło Korony były prostopadłościany ale nie takie nowoczesne, jak te w stylu Kare Design. Takie bardziej klasyczne, a nowoczesne były okrągłe. Ale przecież ja byłam wcześniej, może coś nowego dali? Muszę tam zajrzeć
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:46, 20 lut 2012

Do góry
Wieloszka ale te w TKM to były prostopadłościany a nie okrągłe , może coś innego widziałaś?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:02, 20 lut 2012

Do góry
Latarenki boskie, cena zabójcza Muszę poszukać tańszych...
Domi, a te nowoczesne prostopadłościany z TKMaxa w Zabrzu ładnie wykonane? Pamiętasz mniej więcej jakiej były wysokości? We Wrocku są tylko okrągłe.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:01, 19 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cis na pniu lub wiśnia, każde może być, natomiast pod morwą bym dała 4 albo 6 kulek także. Wszystko w żwirze.
Prostokąt to albo cięty w prostopadłościan bukszpan, albo Carex morrowii "Ice Dance" w prostokącie ciasno posadzony, albo Hakonechloa macra.

Danusiu, Sebku moje wnioski są takie: jak znajdę ładny cis kulkę na pniu, to pod nim carex ale Evergold, bo Ice Dance bardziej do cienia, a tam patelnia. Jeśli znajdę ładną wiśnię umbraculifera, to pod nią hakone. Super, super, super pomysł - dzięki !!!
Po posadzeniu tego wstawię fotki i wtedy wspólnie ocenimy co z morwą, bo choć mi sie podoba, to coraz mniej mi tam pasuje. I jej powyginane gałązki ładniej wyglądają w stanie bezlistnym. Poza tym na zdjęciu robionym z balkonu nie widać, że ta morwa jest niziutka, takie a'la bonsai i nie wiem, czy pod nią cokolwiek się da posadzić (bukszpanowe kulki)...
Aniu dzięki, że zaglądasz
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:38, 19 lut 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
O dzięki Danusiu! A to drzewko jakiej wielkości i rodzaju? Wiśnia umbraculifera szczepiona na 2m wys. czy raczej coś niższego, np.cis na pniu? Prostokąt z bukszpanowymi kulkami wyżwirowany? Morwa zostaje, czy mam ją przesadzić, a w tym miejscu zrobić powtórkę Twojego pomysłu? Przepraszam, że tak Cię zasypuję pytaniami, ale pomysł BARDZO mi się podoba, do szybkiej realizacji

Cis na pniu lub wiśnia, każde może być, natomiast pod morwą bym dała 4 albo 6 kulek także. Wszystko w żwirze.
Prostokąt to albo cięty w prostopadłościan bukszpan, albo Carex morrowii "Ice Dance" w prostokącie ciasno posadzony, albo Hakonechloa macra.
Co z tym skalniakiem...? 14:30, 18 lut 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Witaj Nieszka! Jeśli mogę coś doradzić w kwestii sklaniaka - który jak czytam już nim nie będzie i dobrze - pomysł z rabatą w śródziemnomorskim stylu jest trafiony. Oprócz jałowców o których pisze EwaG koniecznie dałabym dużo lawendy i trzmieliny (w formie kulek na pniu i płożącej), a na tarasie donice z wawrzynami lub jakieś drzewko cytrusowe lub bajecznie kwitnące oleandry.

duuuużo lawendy, róże i jeszcze sudanvilla w donicy glinianej
Co z tym skalniakiem...? 11:48, 18 lut 2012

Do góry
Zbyszku, tylko mnie polityka nie interesuje, a jedynie wnerwia wrrrrr
A jakie są Wasze pomysły? 09:18, 18 lut 2012

Do góry
Aśka fajnie to wyszło, ja bym nic nie zmieniała i nie zasłaniała okna .
Oświetlenie ogrodu 09:03, 18 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lampy które widać to błąd.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/123-oswietlenie-ogrodu

No to się teraz załamałam Zainwestowałam niemałą sumkę w słupki oświetleniowe ze stali nierdzewnej z ledami (pasujące do tych na elewacji), które stoją wzdłuż ścieżki (od furtki do wejścia) i rzeczywiście wyglądają jak pas startowy Kilka sztuk jest w różnych miejscach w ogrodzie (zresztą wyjątkowo zgodnie z projektem pani architekt). Zamierzam dołożyć takie reflektorki kierowane, podświetlające drzewa od dołu, ale to wymaga przeróbki instalacji elektrycznej. To słupki powinnam zlikwidować?
Ogród u stóp klasztoru 08:56, 18 lut 2012

Do góry
alinak napisał(a)
tak , to coś podobnie jak ja . kiedy się przeprowadziłam założyłam się z mamą że nie kupię ani jednej kopaczki i łopaty . miały być tylko thuje i trawa . żebyś ty widziała teraz mój arsenał . mama jak przyjeżdża to za każdym razem mi to wypomina

Ja też się zarzekałam, że nigdy przenigdy w ziemi grzebać się nie będę......... i cała rodzina mi wypomina i śmieje się ze mnie jak w sezonie gnam z pracy żeby do zmierzchu zdążyć coś w ogrodzie zrobić, na sobotę z nikim się nie umawiam, bo to najbardziej pracowity dzień w tygodniu....... a znajomi ... pukają się w głowę, większość z nich ma jedną skrzynkę na balkonie
Alinko skąd Ty bierzesz tyle siły na poprawianie i tak już doskonałego ogrodu? Chyba Szefowa tak wszystkich pozytywnie nakręca . Będę podglądać Twoje pomysły .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies