Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Doświadczalnia bylinowo-różana 09:58, 07 sty 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Misy u Danusi widziałam na żywo i nawet mam zdjęcia. Nie wiem tylko czy rojniki zimują na dworze (niby czytam, że tak, ale wolałabym się upewnić u kogoś kto ma z nimi doświadczenie)?

Tak, zimują, ale lepiej schować pod dach, nawet na zewnątrz, bo nie lubią nadmiaru wilgoci. Ja chowam do namiotu foliowego. wtedy wiosną szybciutko dostają kolorków.

Drenaż w misie - konieczny.
Sezon 2017 u Hanusi 09:47, 07 sty 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Dziewczyny , witam Was w nowym tygodniu, ciut krótszy pracowo dla niektórych, ale nie mniej mobilizujący do wstawania. Róbcie kawę, herbatę lub cokolwiek innego pobudzającego i .... do dzieła!

Haniu, ja zawsze zaczynam dzień od spokojnego wypicia kawy a nawet dwóch. Obejrzę "Ucieczkę na wieś" pozazdraszczam ludziskom tej wolności, marzę o niej... o prostym życiu, bez użerania się z przeciwnościami...

Potem dopiero rozpoczynam działania codzienne zawodowe i prywatne. Dzień do 16 tej już trwa i zbliżająca się wiosna napędza mnie do działania. Dziękuję za optymizm.

Wybieram się do Iwonki Bigońskiej niebawem (wreszcie), czy ona daleko do Ciebie? Może przyjedziesz też.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:43, 07 sty 2020

Do góry
Na szkółkę do wsadzenia, a co z nich będzie, to zobaczę, część do siebie a część do sprzedania.

Co roku sadzę 100-200 szt i moja ziemia jest idealna, bo rosną szybciutko. Wolę malutkie wsadzić, to zaoszczędzę.
Jak robić eko zakupy 09:42, 07 sty 2020

Do góry
Wpis Sylwii... ja też obawiam się, że to już jest za późno Co się dzieje w Australii? Obudziliśmy się za późno, ale w dzieciństwie to kto z naszych rodziców myślał o planecie? O własnym podwórku się tylko myślało.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:37, 07 sty 2020

Do góry
Dzisiaj Witek ma zamiar koparką robić prace ziemne. Ciekawe jak z pogodą, czy wytrzyma. A ja oczekuję na paczkę sadzonek cisa, 2250 szt. Czy dam radę posadzić?
Paczka idzie od 8 dni... masakra. Czy nie wyschną rośliny?
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:35, 07 sty 2020

Do góry
My dzisiaj robimy prace ziemne...zapowiadają ciepło, może koparka się nie zakopie

No i czekam na 2 tys. sadzonek cisów, będę sadzić...
Jak robić eko zakupy 07:43, 07 sty 2020

Do góry
Temat rozwinął się w ostatnim czasie i bardzo dobrze, bo to ostatni dzwonek, aby uratować Ziemię.

Nie zgadzamy się na nadmierną eksploatację zasobów ziemi, wycinanie lasów, zaśmiecanie oceanów. Zaczynamy od siebie i podajemy pomysły dalej. Dbamy o przyszłość naszej planety.

Podawajcie tutaj pomysły, jak uchronić się przed nadmierną ilością śmieci i inne problemy. Co robić, aby śmieci było mniej?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:38, 07 sty 2020

Do góry
Oczywiście, super pomysł, już zakładam, na razie tytuł "Jak robić eko zakupy" ale może będzie lepszy pomysł na dobry tytuł, to piszcie?

Skopiujcie swoje posty i wklejcie do wątku.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10164-jak-robic-eko-zakupy
Zapach ogrodu 19:56, 06 sty 2020

Do góry
Zrób zdjęcie całego planu z góry prostopadle, żeby nie było ze skosu. Tak ustaw aparat, żeby tak wyszło. Albo zeskanuj ten rysunek.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:09, 06 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeju...szacunek Poszukam jogurty u nas czy są w szklanych?

Nie wiem wlasnie jak w Polsce, u nas sa. Mialam tez maszyne do robienia jogurtow, ale moze faktycznie pomysle o termosie. Mi jogurty ze sloikow wogole lepiej smakuja, bo sa delikatne i nie kwasne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:22, 06 sty 2020

Do góry
A.. dzisiaj oglądaliśmy filmiki o kurach we własnym ogrodzie, jak karmić itd, jak robić susz na zimę, jak robić kiszonki.. u nas za płotem mnóstwo pokrzyw, krwawnika itd... a warzywa i szpinak też nie ma problemu. Kury coraz bliżej.

O..i dowiedzieliśmy się że lubią bardzo nagietki i aksamitki...będę wysiewać w skrzynie i wstawiać do zagrody...Głowa aż boli od tych planów
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:20, 06 sty 2020

Do góry
Jejku, ile wspaniałych rad i informacji.
Odnośnie zakupów, to ja mam jeszcze bardzo do tyłu... ale robię postępy i wożę w samochodzie cały pakiet przeróżnych materiałowych toreb wielokrotnego użytku.
Ogród Basi 21:29, 05 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Świetna robota.

Dzięki Danusiu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:41, 05 sty 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Kompostowwanie to swoja droga ale i przemyslane zakupy. My od dluzszego czasu nie kupujemy pakowanych wedlin, owoce i warzywa kupujemy luzem a nie w plastikowych opakowaniach- zabieramy siatki do warzywa z materialu.Mleko tylko w butelkach szklanych, to samo jogurt- tylko w sloikach. Smietane tez w butelce szklanej a nie w kubkach. To samo inne zakupy- kupujemy wyprodukowane w naszej okolicy. Mieso staramy sie od tutejszych rzeznikow, gdzie zwierzeta nie maja za soba transportu.Co sie da, to z okolicy. Dzieki temu nie mamy wiele opakowan plastikowych.Zmniejszylismy do minimum. Komposty mamy 3 i zbieram co sie da.

Jeju...szacunek Poszukam jogurty u nas czy są w szklanych?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:34, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wkleiłam ten post także u Ciebie Pięknie.

Dzięki. I za pochwałę też dziękuję. I za odwiedziny u mnie też bardzo dziękuję. Pa, do jutra.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:58, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dalie i róże - moje miłości największe ..i jeszcze floksy.

U mnie zamiast dalii - piwonie... no i jeszcze lilie - reszta na drugim miejscu
Ogród Basi 16:35, 04 sty 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Danusiu, przeczytałam artykuł. Dziękuję. Dopiero w tym roku założyliśmy kompostownik, znalazłam na niego miejsce a mąż sam zbudował. Mamy nadzieję na własny kompost.
Tak wygląda nasz kompostownik. Mam nadzieje, że trzy hortensje go zasłonią.
Może trzeba usunąć Danusiu to zdjęcie? Przepraszam, że wstawiłam je ale chciałam się pochwalić własnym kompostownikiem.

Świetna robota.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:35, 04 sty 2020

Do góry
Wkleiłam ten post także u Ciebie Pięknie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:52, 04 sty 2020

Do góry
Ja też robię tak od kilku a nawet kilkudziesięciu lat, ale jak widziałam w telewizji dzisiaj, w blokach ludzie wszystko wrzucali do jednego zsypu, teraz muszą też segregować.

Na ogrodowisku wiemy o tym. I o kompostowaniu, ale w blokach nie wszyscy mieli możliwości kompostowania, to i nie segregowali.

Patrzę, że pod tagiem kompost pierwszy artykuł napisałam od razu jak powstało ogrodowisko, w 2010 roku, opierając się na swoich doświadczeniach w Ogrodzie Babci Jasi. A to już 46 lat ogrodowania. Szmat czasu, całe moje życie prawie.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=kompost
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:38, 04 sty 2020

Do góry
Artykuł wisi na panelu. Michał widocznie gdzieś wyjechał na weekend i nie czyta maili Opublikuje, jak przeczyta, że zrobiłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies