Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Miskant - Miscanthus 14:37, 24 gru 2011

Do góry
Miscanthus giganteus 'Jubilaris' - miskant olbrzymi

Popularnego "giganteusa" już omawiałem. Teraz pora na jego dośc piopularną paskowaną odmianę. Jest nieco niższa, dorasta mniej więcej do 3 m. Niby kolorowy ale jakis kapryśny. albo odmiana nie jest "stała". Bo w wielu wypadkach, szczególnie tam gdzie nie ma pełnego słońca wybarwienie nie jest wyraziste. Może to też zależy od wieku czy podłoża? Nie wiem...

Więcej tutaj:
Miscanthus giganteus 'Jubilaris'
Trawy paskowane 20:31, 23 gru 2011

Do góry
Rośliny te cieszą się ogromnym zainteresowaniem - to co ma paski, ciapki itp. jest inne i zwraca uwagę. Nigdy nie ukrywałem swego rodzaju niechęci do tych odmieńców ale i tutaj mam swoich faworytów
Grupa jest liczna i cały czas przybywaja kolejne odmiany...

Na poczatek to co już zostało omówione na forum:

W dziale Rośliny wodne i wątku Trawy wilgociolubne można poczytać o:
Phragmites australis 'Variegatus' - trzcina pospolita
Carex riparia 'Variegata' - turzyca brzegowa
Schoenoplectus tabernaemontani 'Albescens' - oczeret Tabernaemontana

W dziale Trawy ozdobne i wątku Trawy ekspansywne można poczytać o:
Glyceria maxima 'Variegata' - manna mielec
Spartina pectinata 'Aureomarginata' - spartyna sercowata
Phalaris arundinacea 'Feesey' - mozga trzcinowata

Na stronie głównej portalu można przeczytać artykuł Danusi o Hakonechloa macra 'Aureola' - hakonechloa smukła

W dziale Nie zimujące w gruncie i wątku Trawa pampasowa znajduje się fotka odmiany 'Silver Comet'. Kolorowolistne odmiany trawy pampasowej są jeszcze wrażliwsze i ich utrzymanie w gruncie graniczy z cudem https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/8/83905/original.JPG

W dziale Trawy ozdobne i wątku Miskant można poczytać i obejrzeć fotki:
Miscanthus oligostachyus 'Nanus Variegatus'

W miarę przybywania opisanych roślin post ten będzie "nowelizowany" - tak aby wątku mozna było wszystko "w temacie" znaleźć

Trawy ekspansywne 10:56, 22 gru 2011

Do góry
Mariusz_Surowinski napisał(a)
Miscanthus sacchariflorus - miskant cukrowy

Przepiekny miskant o białych kwiatostanach. Jedyny taki i jedyny tak ekspansywny. Narobił sporo szkody w mojej "branży", sporo osób odstraszył od traw, bo się go nie mogą pozbyć latami. Kto zawinił - i nieuczciwi sprzedawcy i klienci, którzy nie pytają czy roślina jest agresywna. A to powinno byc pierwsze pytanie...
W ostatnich latach stworzono kilka krzyżówek miskanta chińskiego i cukrowego, które wzieły cechy wizualne od cukrowego a kępowość od chińskiego. Jednym z nich jest odmiana 'Veilshöchheim'.

Poniżej link do postu na forum, gdzie jest inna fotka miskanta cukrowego w realizacji mojego autorstwa
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1199-rabaty-z-uzasadnieniem

Witam to ja tak apropos nieświadomości ekspansywności tej oto rosliny nabyłam ją od Was jesienią
narazie siedzi sobie grzecznie na małej rabatce u babci na wsi na wiosnę wysadzę do donicy ,
ale .... właśnie jest ekspansywna,
i skoro bardzo mi się bardzo podoba , to jak ją mogę ujarzmić???
Jeśli np. przygotowałabym dla tej trway miejsce i ograniczyła go odcinając jakąś przegrodą na głębokość 50-60 cm, czy to by było rozwiązanie?????????????? czy jest na tyle ekspansywna że i tak da radę przejść??
Trawy ekspansywne 09:53, 22 gru 2011

Do góry
Miscanthus sacchariflorus - miskant cukrowy

Przepiekny miskant o białych kwiatostanach. Jedyny taki i jedyny tak ekspansywny. Narobił sporo szkody w mojej "branży", sporo osób odstraszył od traw, bo się go nie mogą pozbyć latami. Kto zawinił - i nieuczciwi sprzedawcy i klienci, którzy nie pytają czy roślina jest agresywna. A to powinno byc pierwsze pytanie...
W ostatnich latach stworzono kilka krzyżówek miskanta chińskiego i cukrowego, które wzieły cechy wizualne od cukrowego a kępowość od chińskiego. Jednym z nich jest odmiana 'Veilshöchheim'.

Poniżej link do postu na forum, gdzie jest inna fotka miskanta cukrowego w realizacji mojego autorstwa
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1199-rabaty-z-uzasadnieniem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:47, 21 gru 2011

Do góry

Hortensje w donicach

Miskant

Miskant - Miscanthus 10:42, 21 gru 2011

Do góry
Zwracam uwagę na mozliwości aranżacyjne miskanta olbrzymiego (Miscanthus x giganteus). Zdjęcie nr 2 zostało wykonane w ogródku mojej wspólniczki. Małym. Miskant olbrzumi posadzony w dwóch łukach zachodzących na siebie i przedzielonych ścieżką stanowi wygrodzenie części prywatnej od wejściowo - roboczej. Drugi łuk niewidoczny na fotce znajduje się pod orzechem - faktycznie i wolniej rośnie i jest niższy.
Poniżej jeszcze jedna fotka w sezonie wegetacyjnym
Miskant - Miscanthus 10:14, 21 gru 2011

Do góry
Miskant olbrzymi (Miscanthus x giganteus)

Tutaj pod brzozami Zimą Przy budynku
Miskant - Miscanthus 20:48, 20 gru 2011

Do góry

(Miscantus giganteus) przeznaczony do zakładania plantacji energetycznych oraz do przerobu na inne produkty. Miskant olbrzymi został wyhodowany w Danii, ze skrzyżowania miskanta chińskiego z miskantem cukrowym. Roślina ta osiąga wysokość 200 – 350 cm, a jej system korzeniowy rozrasta się nawet do 2,5m w głąb ziemi. Miskant jest rośliną wieloletnią o stosunkowo małych wymaganiach glebowych. Wyróżnia się on dużą produkcją suchej masy, która wykorzystywana jest przede wszystkim jako odnawialny surowiec energetyczny, ale również ze względu na wysoką zawartość ligniny i celulozy, do produkcji materiałów budowlanych i w przemyśle celulozowo-papierniczym.

Mam pytanie czy takiego miskanta można posadzić w ogrodzie i czy on nie będzie inwazyjny.

Fragment publikacji z neta.

http://www.vitroflora.com.pl/pl/oferta/miskant
Suche kwiatostany 14:12, 15 gru 2011

Do góry

tawułka

miskant Malepartus

nawłoć

szczaw tępolistny
Początki w Kruklandii 22:55, 14 gru 2011

Do góry
Ta symulacja niezupełnie odwzorowuje proporcje, bo miskant Variegatus nie jest wyższy od płotu chyba przecież.

Hortensje wciśniesz pod drzewo i pod płot, a a brzegu zrobi się miejsce na żurawki.
To ja też poproszę o pomoc w projekcie 20:22, 14 gru 2011

Do góry
Ładnie to wygląda, jedna i druga. Można jeszcze trawy dodać- miskant Variegatus.
Ogródkowe perypetie:) 23:21, 11 gru 2011

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Wg mnie z miskantem będzie super, tylko niestety dopiero od lipca To co planujesz posadzić przed miskantem na szczęście będzie zdobiło dużo wcześniej Ja wciąż głosuję na wcześniejszą wersję - z zawijaskiem bukszpanowym, z tym, że zamiast cisa miskant. A może zamiast pojedynczego miskanta 3szt. trochę niższych traw (np.rozplenic), które stworzą pośrednie piętro, takie tło dla miłorzębu? Wydaje mi się, że górna część miskanta(wyrastają na 1,5m) skryje się za kulką liści miłorzębu (bo piszesz, że nie chcesz, aby miłorząb był wysoko szczepiony). Co o tym myślisz?
Hmmm no właściwie czemu nie, rozplenice też są fajne
Wrzucam zdjęcie, może to coś pomoże

to ma być to miejsce gdzie teraz stoją donice z ziołami, oczywiście do zmiany

A weszłam tylko na forum, aby zobaczyć wianki Kasi) a tu masz wsiąknę jak zwykle
Ogródkowe perypetie:) 20:01, 10 gru 2011

Do góry
Wg mnie z miskantem będzie super, tylko niestety dopiero od lipca To co planujesz posadzić przed miskantem na szczęście będzie zdobiło dużo wcześniej Ja wciąż głosuję na wcześniejszą wersję - z zawijaskiem bukszpanowym, z tym, że zamiast cisa miskant. A może zamiast pojedynczego miskanta 3szt. trochę niższych traw (np.rozplenic), które stworzą pośrednie piętro, takie tło dla miłorzębu? Wydaje mi się, że górna część miskanta(wyrastają na 1,5m) skryje się za kulką liści miłorzębu (bo piszesz, że nie chcesz, aby miłorząb był wysoko szczepiony). Co o tym myślisz?
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 23:22, 09 gru 2011

Do góry
Joaska napisał(a)

TRAWY I BYLINY I WRZOŚCE
1 Miskant Variegatus
2 Miskant Morning light
3 Miskant Zebrinus

5 Turzyca Red Baron
6 Turzyca włosista Carex comans bronze
7 Turzyca Carex flacca 'Bias'

11 Festuca 'Glauca' Kostrzewa popielata
12 Molinia arundinacea 'Karl Förster'
13 Imperata cylindrica Red baron
14 Turzyca ceglasta
15 Turzyca niedźwiedzie futerko

17 Żurawka purpurowa
18 Żurawka Lime Rickey
19 Czarnolistny konwalnik Ophiopogon nigra
20 Wrzosiec krwisty Erica Carnea
21 Wrzosiec biały Erica Carnea
22 Świecznica 'Brunette'

Nasadzenia
Bukszpan kula
Bukszpan płaska kula
Bukszpan kula na pniu
Bukszpan stożek
Bukszpan żywopłot
Cis Hickiss ekran
Cis Hickiss kula
Cis Hickiss kula na pniu
Cis Hickiss stożek
Różanecznik "Cunningham.s White"
Hortensja ogrodowa babcina
Hortensja bukietowa "Limelight"

Ilex-ostrokrzew "Golden Gem"

Choina kanadyjska "Jeddeloh"
Tuja wschodnia "Aurea Nana"
Cyprysik Filifera Aurea Nana
Cyprysik groszkowy Dwarf Blue
Kosodrzewina (Pinus mugo)
Modrzew japoński pendula
Iglak na pniu
Trzmielina krzew
Trzmielina na pniu
Perukowiec podolski purpurowy
Pęcherznica kalinolistna zielona
Pęcherznica kalinolistna purpurowa
Forsycja

solitery
Klon palmowy Katsura ?
Klon palmowy Orange Dream ?
Klon palmowy Atropurpureum ?
Jodła górska Compacta
Buk płaczący szczepiony na pniu

I tak zwane ogrodzeniowe (przy ogrodzeniu jako tło mieszane):
Zywotnik zachodni Smaragd
Zywotnik zachodni Janed Gold

Ponadto poprawiłam nieco wygląd rabat:

I co myślicie o tych kółkach ??? chyba nie są "szpetne"???

Jak byś Danusiu tu przpadkiem zaglądała, to mam pytanko co myślisz o stosowaniu siatki przeciwko kretom w trawnikach??, bo własnie się na tym zastanawiam, ale obawiam się że to mnie będzie obligowało do zakładania systemu nawadniania od samego początku, a nie ukrywam że chcieliśmy trochę z tym poczekać i za jakiś sezon lub dwa dopiero zakładać nawadnianie (względy finansowe niestety), tylko czy ta siatka mi nie pogmatwa planów i będę musiała z niej zrezygnować ???

Kółka są ok, ale podsyłam Ci dwa gotowce
W lewym rogu zrób duże koło, wyżwirowane.

Wykreśliłam troszkę roślin.

Jeśli chodzi o nawadnianie i siatkę - popieram
Załóż pod system orurowanie podziemne, to jest akurat najtańsze bez zraszaczy i sterownika i nie trzeba będzie kopać, a siatkę połóż.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/32-siatka-przeciw-kretom
Ogródkowe perypetie:) 14:09, 09 gru 2011

Do góry
i mam jeszcze jeden plan..zamiast cisa, miskant Variegatus, przed nim miłorząb jakiś karłowy, podsadzony zółtymi cyprysikami i może żurawkami pomarańczowymi..jak myślicie? Sama już nie wiem, z miskantem chyba może być fajnie
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:42, 05 gru 2011

Do góry
Dzisiaj znalazłam chwilkę w pracy żeby się zalogować i coś tam nabazgrolić na forum.
Ostatnio więcej czasu poświęcamy na wprowadzanie ostatnich poprawek w projekcie, szukaniu wykonawcy (ale to już chyba dobiega końca, chyba w końcu znaleźliśmy). Tak, że na ogrodowe planowanie mam niewiele czsu, co nie oznacza że nic w tym kierunku nie robiłam
Ogród z lustrem przewertowany kilkanaście razy, ogród Danusi już chyba znam na pamięć, no i cały czas wertuję i podglądam ogrody wszystkich ogrodników ogrodowiskowych i wybieram, notuję.
Na razie zrobiłam małą listę chciejstw: - kierowałam się zasadą Danusi ograniczenia gatunków - myślę że udało mi się zastosować (NAPEWNO - coś tam "ładnego w ręce wpadnie i się człowiek nie oprze , ale ...)
więc tak:
TRAWY I BYLINY I WRZOŚCE
1 Miskant Variegatus
2 Miskant Morning light
3 Miskant Zebrinus
4 Miskant cukrowy Miscanthus sacchariflorus
5 Turzyca Red Baron
6 Turzyca włosista Carex comans bronze
7 Turzyca Carex flacca 'Bias'
8 Kostrzewa ametystowa Festuca amethystina
9 Kostrzewa sina Festuca glauca 'Bergsilber'
10 Kostrzewa mairei Festuca mairei
11 Festuca 'Glauca' Kostrzewa popielata
12 Molinia arundinacea 'Karl Förster'
13 Imperata cylindrica Red baron
14 Turzyca ceglasta
15 Turzyca niedźwiedzie futerko
16 Firletka biała
17 Żurawka purpurowa
18 Żurawka Lime Rickey
19 Czarnolistny konwalnik Ophiopogon nigra
20 Wrzosiec krwisty Erica Carnea
21 Wrzosiec biały Erica Carnea
22 Świecznica 'Brunette'

Nasadzenia
Bukszpan kula
Bukszpan płaska kula
Bukszpan kula na pniu
Bukszpan stożek
Bukszpan żywopłot
Cis Hickiss ekran
Cis Hickiss kula
Cis Hickiss kula na pniu
Cis Hickiss stożek
Różanecznik "Cunningham.s White"
Hortensja ogrodowa babcina
Hortensja bukietowa "Limelight"
Mahonia
Ilex-ostrokrzew "Golden Gem"
Ilex-ostrokrzew Blue Prince
Choina kanadyjska "Jeddeloh"
Tuja wschodnia "Aurea Nana"
Cyprysik Filifera Aurea Nana
Cyprysik groszkowy Dwarf Blue
Kosodrzewina (Pinus mugo)
Modrzew japoński pendula
Iglak na pniu
Trzmielina krzew
Trzmielina na pniu
Perukowiec podolski purpurowy
Pęcherznica kalinolistna zielona
Pęcherznica kalinolistna purpurowa
Forsycja

solitery
Klon palmowy Katsura
Klon palmowy Orange Dream
Klon palmowy Atropurpureum
Jodła górska Compacta
Buk płaczący szczepiony na pniu
Cyprysik groszkowy Boulevard

I tak zwane ogrodzeniowe (przy ogrodzeniu jako tło mieszane):
Zywotnik zachodni Smaragd
Zywotnik zachodni Janed Gold
Cyprysik nutkajski Glauca - zwisające gałązki
Cyprysik lawsona Fletcheri
Jałowiec Blue Arrow

Niby wydaje się dużo ale tak naprawdę to sporo jest traw, w większość już kupionych w celu "powielania" na wiosnę.
Pondato poprawiłam nieco wygląd rabat:

I co myślicie o tych kółkach ??? chyba nie są "szpetne"???

Jak byś Danusiu tu przpadkiem zaglądała, to mam pytanko co myślisz o stosowaniu siatki przeciwko kretom w trawnikach??, bo własnie się na tym zastanawiam, ale obawiam się że to mnie będzie obligowało do zakładania systemu nawadniania od samego początku, a nie ukrywam że chcieliśmy trochę z tym poczekać i za jakiś sezon lub dwa dopiero zakładać nawadnianie (względy finansowe niestety), tylko czy ta siatka mi nie pogmatwa planów i będę musiała z niej zrezygnować ???
O....! 20:03, 04 gru 2011

Do góry
to miskant Malepartus tegoroczny nabytek
Ogród Dominiki 00:30, 04 gru 2011

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Te trawy ekstra wyglądają tak związane. Super! Jakie to są???

Jeśli chodzi o trawy: na pierwszym zdjęciu rozplenica japońska, na drugim w oddali miskant chiński "Grosse Fontane" oraz miskant cukrowy, a po lewej to samo, co na trzecim zdjęciu, czyli miskant "Variegatus", na czwartym trzęślica modra.
Jak obsadzić od nowa?? 22:44, 03 gru 2011

Do góry
Kilka dni temu naszkicowałem coś takiego:

Ogólnie projekt wygląda tak:

rozplenica japońska, 6x kula bukszpanowa, stożek z cisa, jakieś drzewko, hakonechloa 'Stripe Ich Rich', te 4 małe to cyba będzie turzyca japońska 'evergold', za tymi trzema kulkami miskant ale nie wiem czy 'Variegatus' czy ' Zebrinus', to małe płożące przed stożkiem to wrzosiec

Chciałbym tak jak jest na rysunku wsadzić krzewy w tym miejscu, ale...

... jest jedno ale.. CO Z TYMI KRZEWAMI CO JUŻ TAM SĄ? Boję się że po przesadzeniu wszystko uschnie.
Rośnie tam już:
- migdałek (to drzewko na pniu)
-jałowiec sabiński ‘Variegata’
- 2x żywotnik zachodni 'Smaragd'
- 10x róże okrywowe nn + jedna pnąca też nn
- jedna mała bukszpanowa kulka, którą wykorzystam w projekcie.

Na tej siatce pnie się bluszcz i tam zostanie, bo ma zasłonić to co jest za siatką.
Wszystko rośnie już min. 3 lata i szkoda by mi było stracić, bo na prawdę ładnie się wszystko rozrosło, ale tak jakoś nie współgra ze sobą....dlatego się pytam kiedy co przesadzać, żeby nic nie uschło ?
To by było tyle jeśli chodzi o przygotowanie miejsca.
Teraz mam pytania dotyczące projektu.
Jakie wsadzić drzewo? Myślałem o miłorzębie albo o śliwie wiśniowej 'pissardii' albo o jakimś kolumnowym buku. Ważne, żeby nie rosło bardzo duże.

Piszcie proszę swoje spostrzeżenia. Jestem gotowy na wszelką krytykę!

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:51, 30 lis 2011

Do góry
Noo zaganiana jesteś nieźle skoro nawet na sprzątanie w ogrodzie czasu nie masz

W sumie taki miskant to dobry by był, aby go do jakiejś wazy na zimę włożyć?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies