Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

EPODLAS 21:05, 29 sty 2012

No to się myliłam Irenko. Muszę na ten temat poczytać w necie. Lubię bluszcze w ogrodzie. Ktoś napisał na jakimś forum, że to cmentarne rośliny. Ale ja się z tym nie zgadzam. Wyobraźcie sobie stare kamienne schody w ogrodzie porośnięte bluszczem Cudo.
Milka 21:07, 29 sty 2012

i masz rację niech tylko będzie ciepło, zasadzam całą setkę różnych bluszczy są ponadczasowe
Sebek 22:32, 29 sty 2012

Mi się marzą schody w bluszczu - żeby tak wchodził na stopnie i zwisał po balustradach, hmmm - chyba zacznę może od kupienia go
marzena 22:51, 29 sty 2012

EPODLAS napisał(a)
No to się myliłam Irenko. Muszę na ten temat poczytać w necie. Lubię bluszcze w ogrodzie. Ktoś napisał na jakimś forum, że to cmentarne rośliny. Ale ja się z tym nie zgadzam. Wyobraźcie sobie stare kamienne schody w ogrodzie porośnięte bluszczem Cudo.

tak, masz rację ! i właśnie posadziłam bluszcz przy schodach aby tak zarastały... troche także dlatego, że rzemieślnik wykonał je nie najlepiej i chcę te niedoróbki zasłonić
ale tak naprawdę bluszcz lubię bardzo i sadzę go wszędzie !
Milka 11:25, 30 sty 2012

EPODLAS napisał(a)
Dzięki wszystkim za miłe powitanie, witam jeszcze raz wszystkich no i naszą szefową Danusię. Nie pokonałam jeszcze wszystkich trudności technicznych, w domu nie ma mi kto pomóc, ale będę dalej. próbowała. Działkę kupiłam w 2004 r. Taki pasek ziemi, zapuszczony i zachwaszczony. Wcześniej nie nie miałam wspólnego z ogrodnictwem. Ale takich, którzy zaczynali jak ja jest wśród nas wielu. Oglądałam Wasze piękne ogrody, przy niektórych wredna igiełka zazdrości mnie ukuła. Zaczęłam prace w ogrodzie z wielkim zapałem, mimo że na początku nie było prądu i wody. Wodę na początku nosiłam od sąsiadów ze studni, a teraz od 3 lat mam wodę, prąd i domek. Zapał mnie nie opuścił, ogród jest coraz ładniejszy, ale daleko mu do doskonałości. Jest ponoć takie powiedzenie że ogród nigdy nie jest skończony.

Mój skromny domek

Jest sporo iglaków, to była moja pierwsza fascynacja, kupowałam malutkie nie raz z przeceny, wiadomo brakowało kasy. I z tych maluchów wyrosły już całkiem duże krzewy.

Jest także dużo krzewów liściastych, byliny no i moja ostatnia fascynacja - trawy

Na tym zdjęciu, jest miskant chiński, wsadziłam go a właściwie zadołowałam w zeszłym roku jesienią, a wiosną wsadziłam go na właściwe miejsce. Rósł szybciutko, nawet zakwitł nie wiem tylko jaka to odmiana.

Bożenka, jeszcze raz wróciłam do twojego działkowego ogrodu, i powiem tak, jest wyjatkowy, a jak pomyślę, że musisz tam dotrzeć, to jesteś ,, wielka" spodobało mi się też zdanie, że ogród nigdy tak naprawdę nie jest skończony; zazdroszczę nie ogrodu, ale emerytury, bo masz czas na ogród. Ja babcia jeszcze musze poczekać, ale cos mi tak wychodzi, że będę pracować do końca a te astry - boskie, moje kolory

Mam jeszcze kilka traw, które są fajnymi wypełniaczami na rabatach.

Tutaj turzyca" Carex morrowi "Silver sceptre"

Tutaj "sesleria caerulea" z iglakami. Są trzy ale tu widać tylko jedną i kawałek drugiej.

A dla wszystkich którzy kochają swoje kawałki ziemi i zapałem je uprawiają w pocie czoła bukiet tegorocznych astrów

Czyż nie piękne, a teraz idę zwiedzać Wasze ogrody.

Pozdrowienia

Bożena
EPODLAS 20:13, 30 sty 2012

Dzisiaj zrobiłam sobie malutki prezent, kupiłam trzecią miniaturową różyczkę, tym razem różową. Mam czerwoną, morelową no i różową. Mam nadzieję, że wszystkie znajdą miejsce w ogrodzie.

Różyczka posłużyła mi jako modelka, kolorek ma ostry różowy.

A tak wyglądał pojedynczy kwiatek, na tle czarnego monitora telewizora

I jeszcze jeden prezent który sobie zrobiłam W księgarni "tania książka" kupiłam tę książkę, mam nadzieję, że będę z niej często korzystać.

Mam nadzieję, że z jej pomocą zostanę dobrym ogrodnikiem.
babopielka 20:19, 30 sty 2012

Bożenko - wydaje mi się ,że widziałam Twój domek Jeżdzimy na wycieczki rowerowe przez las ,bezpieczniej niż jazda ulicą .Za dużo samochodów jeżdzi, a w lesie cisza i spokój Jeżdżę z mężem bo ja nie znam tak dobrze tych terenów, a mąż miejscowy i zna wszystkie kąty .
Ja też mam kilka bluszczy w ogrodzie , jak przyjedziesz do mnie to zobaczysz
Byle do wiosny !
EPODLAS 20:24, 30 sty 2012

Irenko, nasze okolice tam gdzie mieszkasz, a ja mam działkę, są piękne. Nad jeziorem Ruda jest dużo domków letniskowych. Więcej jest po drugiej stronie, niż po tej co jestem ja. Ty też masz blisko jezioro większe niż Ruda. Każdy kto obcy przyjeżdża do mnie jest zachwycony. Moja mam kiedyś przez las chodziła do kościoła pieszo.
babopielka 20:32, 30 sty 2012

Ja do jeziora mam ze 100 metrów i oczywiście latem korzystam z tego dobrodziejstwa .
Uwielbiam pływać, w wodzie czuję się jak ryba .Przepływam na drugą stronę jeziora i z powrotem bez zadyszki , to jeszcze tak żle ze mną nie jest
Domki nad rudzkim widziałam, jest ich sporo i ciągle nowych przybywa .Co się dziwić, tereny piękne,
to i ludzie chętnie tu przebywają
EPODLAS 20:35, 30 sty 2012

No to mi zaimponowałaś, ja też umiem i lubię pływać, ale żeby tak prze całe jezioro. Dobra jesteś. Też prawie co dzień pływam.