Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:57, 07 maj 2013

Do góry

Ogród z widokiem na jezioro 14:55, 07 maj 2013

Do góry
Nie jestem ekspertem od rh, ale wpadam z odwiedzinkami do krajanki
Zostawiam kwiatuchy

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:54, 07 maj 2013

Do góry
Ogródek Anity 14:52, 07 maj 2013

Do góry
Anita1978 napisał(a)
ja kupuję magiczną siłę z substrala do wszystkich roślin- rozpuszczalna w wodzie, wypróbowałam juz w tamtym roku i dla mnie rewelacja!!! a do trawnika hydrocomplex yara mila, oto efekt ( chodzi o trawnik oczywiście, bo to oczko to do poprawki )

Ja w tym roku też hydrokompexem nawoziłam pierwszy raz i efekt faktycznie szybki....a jak często nawozisz swój trawnik tym hydro?....do pozostałych roślin poszukaj czegoś od razu w płynie i kup specjalny pojemnik, który się podłącza pod węża ogrodowego...nawóz sam się miesza i dozuje...ja tak robię z uniwersalnym florovitem
W kamiennym kręgu od początku 14:51, 07 maj 2013

Do góry

tulipan Anna Komorowska
Ogród w skali mikro :) 14:48, 07 maj 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)

Fajne rozwiazanie do małych ogrodów ...super
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:38, 07 maj 2013

Do góry

te tulipany są boskie, z jednej łodygi aż 3-4 pąki kwiatowe, są pełne, wyglądają jak piwonie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:30, 07 maj 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
mój zakątek, niebawem pełno bieli i fioletu tu będzie, kanciki do ponownego zrobienia, jeszcze niewygrabione igły i stare firletki

Magiczny, tajemniczy ogród. Coś przepięknego
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:29, 07 maj 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/35/350391/original.JPG[/img]

aaaachhh! To jest to co lubię najbardziej - bluszczyk i białe tulipanki Miodzio Irenko, cuuudne! kiedy u mnie się blusz tak połozy leniwie na grządce????....
Migdałek, jego urok.. i utrapienie 14:28, 07 maj 2013

Do góry
z moim migdałkiem robię tak samo jak Ewa, koniec kwitnienia - cięcie na rekruta i dopiero opryski profilaktyczne, do jesieni odrosty mają 1-1,5m

w tym roku o miesiąc opóźniony ale jest

Dla odmiany czas na zmiany... 14:24, 07 maj 2013

Do góry
pokażę wam teraz Moją Czarowniczkę

a to główny punkt programu

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:21, 07 maj 2013

Do góry
Ewa, ale się uśmiałam dobre
Tak Aniu, jedna impreza minęła, ale będzie więcej

to miejsce teraz jest cudne, a wisteria ma tak dużo pąków, że będzie bajecznie, hosty idą i wszystko inne, pewnie naraz zakwitną.........tak mogłoby być aż do października
mur zaraz się zazieleni od winobluszczy

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:20, 07 maj 2013

Do góry
Wczoraj kopałam rośliny, dzieliłam hostę, to było wyzwanie, pot ciurkiem oczy mi zalewał, ale się udało, mam tylko nadzieję, ze rośliny dotrą w dobrym stanie; dlatego wszyscy muszą po odbiorze odświeżyć je w wodzie a potem w zależności co to jest w grunt, lub ukorzeniacz i dopiero w grunt

ogród bardziej kolorowy się robi, po deszczu kolejne rośliny będą kwitnąć
jakoś trudno wybrać miejsca, więc pójdę po całym ogrodzie

roślinki z Holandii, tu będę na jesień dosadzać hiacynty i białe szafirki; na murku zamontujemy deski, przyjemnie będzie się siedzieć i w tyłek nie będzie zimno
fioletowe kwitły wcześniej

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:20, 07 maj 2013

Do góry
mój zakątek, niebawem pełno bieli i fioletu tu będzie, kanciki do ponownego zrobienia, jeszcze niewygrabione igły i stare firletki

kwitnąca na niebiesko brunera, na zdjęciu tego nie widać

i kokornak jak się wdzięczy
mój ogród pomocy!!! 14:18, 07 maj 2013

Do góry
Natomiast w drugim kącie wymyśłiłam coś takiego

Proszę o sugestie.
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:18, 07 maj 2013

Do góry
Anita on dopiero zaczyna dzisiaj już trochę lepiej
jeżeli słabo kwitnie to głównie sprawa cięcia, na moim 90% gałązek to zeszłoroczny przyrost po majowym wycięciu do pnia (wycięciu a nie skróceniu) czy to skutkuje - można ocenić

Gosia moje jaszczurki mieszkają w kosodrzewinie kot ich nie dostanie
końcówka wylinki

Skarpa raz jeszcze - małe kroczki 14:15, 07 maj 2013

Do góry
Witam Forumowiczów,

jesteśmy świeżo po budowie, nabyliśmy naszą działkę (1100m2) rok temu, był to obraz nędzy i rozpaczy zarośnięty jak dziki step.

W międzyczasie postawiliśmy dom, przeprowadziliśmy się i ogarnęliśmy plac, teraz pora na następne prace.

W planach mamy priorytetowo : ogrodzenie panelowe, kostka brukowa i ogarnięcie placu.

Na zdjęciach jesteśmy świeżo po budowie odwodnienia rynnowego, dlatego plac jest ogarnięty na świeżo.

Krótka charakterystyka: działka w formie trapezu, tył długości ok 55 mb i tu znajduje się duża skarpa (nasz główny problem o czym powiem za chwilę),

Nie było by to nic strasznego, gdyby nie "zawartość" naszej działki i tej właśnie skarpy. Generalnie na placu wokół domu, dominują piaski i normalnie wyglądająca ziemia, natomiast skarpa jest pozostałością po jakimś dzikim wysypisku zrekultywowanym ziemią - starym jak świat. Jest to zbite, wymieszane z częściowo gruzem, śmieciami i jakimś dziadostwem i piaskiem b. zbitym.

Plusem jest to, że skarpa jest zbita - nie zsuwa się sama z siebie.
Uformowaliśmy teraz lekką półkę, żeby nie wyglądała na taką stromą i w przyszłości pozwoliła zrobić nasadzenia.

Mam dosyć ograniczony budżet na tą chwilę ze względu na priorytety realizacji. Dlatego chcę to zrobić z głową i po kolei.

Skarpa ma wystawę południową, jest nasłoneczniona.

Na górze skarpy chcemy zrobić część nieco rekreacyjną (miejsce ognisko, ławeczka) i zasiać trawę. Jednak ze względu na śmieci, które co moment "wychodzą" spod gleby mam pytanie co w takiej sytuacji robić? Próbowaliśmy rozpulchnić nieco tą górę, oczyszczać manualnie, zagrabiać i na razie na tą chwilę na kawałku posialiśmy trawę na próbę.
Mój pomysł jest taki, żeby zebrać co większe, zamówić czarnoziem, rozplantować i na tym zasiać trawę?
Następna sprawa, to reszta : na dole u podstawy większe głazy typu gnejs czy coś takiego, schody małe (widać tam wyrzeźbienie w skarpie) z podkładów lub bali drewnianych, długie schody na już niskim miejscu skarpy.
Obsadzenie skalniakami, płożącymi jałowcami, berberys i trochę traw skalnych.

Skarpa jest tymczasowo przykryta włókniną po zjechaniu przez koparkę chwastów i uformowaniu zbocza, małe śmieci sterczą wraz z gruzem i naprawdę nie mogę już na to patrzeć

Co robić? Od czego zacząć? Sen mi to spędza z powiek.
Na przełomie koniec maja/czerwiec planujemy ekipę brukarzy, akurat z tej strony domu nie będzie wiele brukowania, ale chciałabym cięższe roboty wykonać o tyle wcześniej, żeby potem ciężarówkami czy koparką nie jeździć po tym placu.

Z góry dziękuję za sugestie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:12, 07 maj 2013

Do góry
Danusiu widzę że zaczynasz wykrawać trawnik na nowe nasadzenia! piękne trawki!
Zreszta jak wszystkie u Ciebie.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:09, 07 maj 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
MAM PROŚBĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A raczej pytanie - jakie trawy wyglądają u Was po zimie najpiękniej???? Bo nadal nie wiem jakie posadzić na front, żeby rzeczywiście były ładne przez cały rok
Myślałem nad carexami Ice Dance (ładnie wyglądały w Zimozielonym )
Na drugim miejscu były Frosted Curls, ale widzę w Waszych ogrodach, że jeszcze nie ruszyły.....No i tu mam problem - co posadzić, by było lepsze niż one
Poproszę o sugestie

Dobrze myślisz
Ja chwalę carexy Ice Dance lub podobne (nigdy nie pamiętam którą mam odmianę)
zimą niezawodna grudzień/luty

Początki w Kruklandii 14:04, 07 maj 2013

Do góry
Justyna mistrzem projektu nie jestem ale może dla złamania tych kreskowych nasadzeń:
dosadz między tujami żurawki a "po płocie" dodaj jałowce

a tutaj ponieważ lubi przesadzać zrób takiego zawijasa z bukszpanu: o obsadź go coś na ten deseń,

zamiast anabelek dałabym jednak Limki , nie pokładaja się i są piękne
A świerczki dałabym tam w ten planowany dzundzel, nijak mi tu one mia pasują.

a dalej zostawiłabym jak jest, boświerki i tak zarosną, może jak chcesz podsadź je hostami , albo gęściej tymi żurawkami co tam są,
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies