Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Kwiatki i rabatki u Elizy 18:42, 20 kwi 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ela, ja tak samo miałam z tą ruszaną teraz rabatą. Nigdy nie był dobry czas, bo wiecznie coś tam kwitło i nie powinno się ruszać. Tulipany i szafirki powinnam ruszać w czerwcu, irysy w lipcu, lilie w sierpniu, buksy jesienią. Tylko z trawami się wstrzeliliśmy teraz. Ale się zmobilizowałam, bo to nawodnienie...i już
Ale Ty tą rabatę masz zawsze ładną, co tam chcesz przerabiać???

Wiesz, jak to jest, zawsze chcesz, aby było ładniej i zawsze coś Cię denerwuje.
Niektóre rośliny trzeba by było odmłodzić inne wyrzucić, ale jak ruszysz jedną to uszkodzisz inną... i ciągle odkładasz.
Ty jesteś taka uporządkowana i wszystko u Ciebie rośnie grzecznie na swoim miejscu też bym tak chciała.
Kwiatki i rabatki u Elizy 18:26, 20 kwi 2016

Do góry
Ela, ja tak samo miałam z tą ruszaną teraz rabatą. Nigdy nie był dobry czas, bo wiecznie coś tam kwitło i nie powinno się ruszać. Tulipany i szafirki powinnam ruszać w czerwcu, irysy w lipcu, lilie w sierpniu, buksy jesienią. Tylko z trawami się wstrzeliliśmy teraz. Ale się zmobilizowałam, bo to nawodnienie...i już
Ale Ty tą rabatę masz zawsze ładną, co tam chcesz przerabiać???
Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:45, 20 kwi 2016

Do góry
u mnie tez na jednej rabacie dwie rozne rosna, czyli biala rozowa i biala, rozowa posrodku jest i od lat tak rosna i nic nie widze, by im szkodzilo a lilie tuz obok oczywiscie
Bawarka 15:19, 20 kwi 2016

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
Piękne zdjęcia! Wszystkie, każde jedne piękne! Poskrzypka jest podobna i żre lilie....

I ja tez pomylilam z poskrzypka i bezmyslnie zabijalam
Dziekuje za mile slowo o fotkach
Bawarka 15:15, 20 kwi 2016

Do góry
Piękne zdjęcia! Wszystkie, każde jedne piękne! Poskrzypka jest podobna i żre lilie....
Bawarka 15:13, 20 kwi 2016

Do góry
Kieds zabijalam te chrzaszcze bo myslalam ze obgryzaja mi lilie Bardzo sie pomylilam...
W piaskownicy 08:49, 20 kwi 2016

Do góry
Dzień Dobry!
Dziękuję!
Porobiłam zdjęcia mojej "piaskownicy" i brak mi zdecydowania, (bodźca, który by mnie popchnął), żeby wrzucić je na ogrodowisko. Podglądam inne ogrody i szukam natchnienia. Przyroda faktycznie napawa optymizmem, u mnie zaczynają kwitnąć tulipany, mam do posadzenia lilie, dalie, orliki wczoraj przyszły paczką i muszą poczekać do soboty.
Przejrzałam Twój wątek i trzymam kciuki za przedogródek.
Pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:06, 19 kwi 2016

Do góry
Marzenko no było wcześniej dzisiaj tylko tuje, które w pośpiechu wsadziłem i uciekłem do domu w drodze tnąc Carexy. Tak dzisiaj zimno i wietrzeni, że najlepiej pod kocykiem bym przesiedział.

Kasiu teraz w przedogródku są tylko lilie i liliowce, kilka bukszpanów, magnolia, i 3 miskanty. Wcześniej były jałowce, sosna, różanecznik, jodła, cyprysik, tuja, berberys, modrzew, liliowce, żurawki, lilie i zapewne jeszcze coś
Na wiosnę dosadzę dużo krokusów i tulipany, wtedy powinno być o wiele ładniej niż to co było
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:39, 19 kwi 2016

Do góry

Lilie wodne już pływają
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 16:56, 19 kwi 2016

Do góry
jutro wyścielam rabaty zrębkami, plewie i nawożę lilie wodne i robię co popadnie
Przyjazny ogród 22:19, 18 kwi 2016

Do góry
Mariusz pisałam posta w sprawie lilii wodnych, ale chyba gdzieś przepadł w trakcie tej awarii serwerowej.
Chodzi mi o Twoją opinię. Ubiegłoroczne lilie wodne mają w tym roku mniej więcej o 60 cm wyższy stan wody, czy to może im przeszkadzać, bo jakoś ich nie widzę, poza jedną. W sumie miałam cztery.
Czy powinnam obniżyć stan wody?
Gdzieś czytałam u Ciebie o urodzaju roślin wodnych, chętnie bym przygarnęła gdybyś coś likwidował
A jak to jest z lotosami, czy one u Ciebie zimują w wodzie, czy zabierasz je w cieplejsze miejsce?

U Ciebie już pełnia wiosny, te magnolie !!.... szkoda że u mnie nie jest tak pięknie
Pszczelarnia 22:08, 18 kwi 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Nie znalazł się ale jakoś dobrnęłam do końca, pomagałam sobie kielnią (znalazłam w szopie starą prawie dziurawą):

Na koniec zrobiłam nawet fugę cementową - nie wiem, czy dobrze. I oczywiście obetonowałam brzegi.
Starannie wygrabiłam glebę i będę siała!
Kręgosłup nie boli, bolą nadgarstki (szuflowanie) i łokcie.
Przy słupkach drewnianych posadziłam lilie, przy drucie (małe są jeszcze jabłonki) będą dalie, kosmosy i aminki, wzdłuż ścieżki cynie, czarnuszki, astry.
Zmienię chyba "donicę" -

A w tym kotle rośnie jakieś drzewko??
Piszesz,że będą tam bukiety warzywne..
Jak rośliny urosną te o których piszesz (przy słupkach drewnianych wzdłuż drutów) i w kotle warzywne kompozycje to on się wpisze świetnie.
To tylko teraz jest wrażenie,że on nie pasuje.Tak jest najczęściej w trakcie realizacji ,że wydaje się ,że dziwnie,że coś nie tak,by na koniec efekt okazał się pożądany. I w sumie z moich doświadczeń wnętrzarskich stwierdzam, że istnieje zależność,że im bardziej nieciekawie jest w trakcie tworzenia tym lepszy efekt finalny.(no pod warunkiem ,że dąży się do zrealizowania określonego zamysłu ,ale wiadomo,że Ty wizję masz przemyślaną )
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:02, 18 kwi 2016

Do góry
Obsadziłem dzisiaj większość przedogródka i zrezygnowałem z żurawek w tym miejscu i jakoś mi lżej Jestem zadowolony tak na 75% a to już sporo, ale w przyszłym roku będzie lepiej bo dojdą cebulowe, a lilie już dawno będą na wierzchu. Dojdą jeszcze 3 Malepartusy.
Zdjęć nie zdążyłem zrobić bo kończyłem po ciemku kancik na bylinowej bo nie dawało mi to spokoju, ale zrobiony i gitara.
Dodam, że zmarzły mi chyba kolumnowe cisy przez zimę, cóż straty muszą być by był ruch w interesie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:55, 18 kwi 2016

Do góry
Gosiu u mnie mokry marzec załatwił rośliny, żurawki się powoli zbierają poza tymi z kompostu ale obwódki wyglądają jak uśmiech szczerbatego. Jakoś to będzie, chociaż teraz na dodatek prognozy mnie stresują bo jakieś przymrozki mają być,a tego to już w ogóle nie znoszę

Kasiu oj ile ja już wyrzuciłem w tym roku, lilie po wykopaniu strasznie mi zmarniały bo nie miałem czasu ich wkopać i w tym roku nici z dwumetrowych okazów.
Z zakupami będzie ciężko bo podjąłem się pewnej rzeczy, której teraz bardzo żałuję, ale jak obiecałem to muszę jechać i zrobić co trzeba, tym sposobem mam ponad tydzień z głowy.
Sadzenie będzie na dwa parasole, jeden będzie sadził, drugi trzymał dwa parasole, będzie tylko trzeba monetą rzucić.
Oj psycholog to miałby ze mną do pogadania ale nie stać mnie na takie rozmowy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:25, 18 kwi 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Pieknie, tylko tyle i az tyle...po prostu pieknie. a do tego pokazujesz teraz takie zakątki które potem rzedziej goszcza na twoim wątku.....narcyzy z kulkami i trawki sliczne, magnolie tez - moje magnolki to jeszcze maluchy w porównaniu z twoimi.
Jak dotrawkujesz sie jeszcze w tym sezonie to bedzie już przepieknie ( jesli moze jeszcze byc piekniej niz teraz )

Moje ulubione twoje 3 słoneczka na patyku boskie...moje cos nie cha rosnąć, a przecież trzmeliny to takie niewymagające rosliny a u mnie batrdzo wolno przybieraja na masie...może ja za rzadko tnę....

Małgosiu zakątek kuchenny przeszedl metamorfozę ubiegłej jesieni. Z zółto-pomarańczowego zrobił sie biało-limonkowo-żółty. W tym roku będzie gow ięcej zwłaszcza gdy białe roze i lilie w limonkowych trawach zakwitną
Za chwilę będe pokazywać tyły. Niech no tylko odplewie i przytnę bukszpana

Trzmielinki też moje ulubione ,świetnie świecą na tle cisa.
Może trzmielinki powinnaś przesadzić? Skoro nie rosna to znaczy, ze nie odpowiadają im warunki
Pszczelarnia 20:34, 18 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ale piekna cegla.bedzie miodzio (nomen omen).ja tez dzis obrzeza ukladalam choc u mnie kroluje beton.
A mlotek brukarski niech sie znajdzie bo cegla na inne mlotki zbyt delikatna
Czekam ma cd

Nie znalazł się ale jakoś dobrnęłam do końca, pomagałam sobie kielnią (znalazłam w szopie starą prawie dziurawą):

Na koniec zrobiłam nawet fugę cementową - nie wiem, czy dobrze. I oczywiście obetonowałam brzegi.
Starannie wygrabiłam glebę i będę siała!
Kręgosłup nie boli, bolą nadgarstki (szuflowanie) i łokcie.
Przy słupkach drewnianych posadziłam lilie, przy drucie (małe są jeszcze jabłonki) będą dalie, kosmosy i aminki, wzdłuż ścieżki cynie, czarnuszki, astry.
Zmienię chyba "donicę" - kocioł (wyczyściłam go nieco sodą, octem i proszkiem do pieczenia) nie pasuje za bardzo. Czy pasuje? Tam będą posadzone bukiety warzywne.

I na koniec ważne elementy: rękawiczki i nakolanniki.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:07, 18 kwi 2016

Do góry
Bogdziu a czy zawsze musi wiedzieć

Ludwiko jak się człowiek prześpi z problemem często coś wymyśli i tak zaczynam wprowadzać pewny plan, który powstał jakiś czas temu chociaż straty nadal mnie irytują bo czasu mam mało.
Aparat to Sony a65 z obiektywem kitowym.

Jolu całe w pąkaćh, ale jeszcze niech się nie śpieszą, model ostatnio bardzo grzeczny przed obiektywem.

Wracam sadzić liliowce i lilie, cała masa.
Ogród z łezką II 11:20, 17 kwi 2016

Do góry
Plan wykonany!!! Rabata przerobiona Ale żeśmy się naszarpali...konwalie opanowały wszystko. Usilnie próbowaliśmy je unicestwić. Nie miały tam dobrego miejsca, za dużo słońca i nie kwitły zgodnie z oczekiwaniami.
Wreszcie tam mam porządek

Jeszcze słabo widać, bo trawy ciągle śpiące, ale mam tam 5 kulasków, między nimi 2 miskany Dronning Ingrid, 2 berberyst Orange Rocket, 6 miskantów Variegatus, 3 rozchodniki okazałe, po bokach irysy (niestety kolory losowe i nie wiem czy zostały te co miały...) i lilie. Zostawione jest miejsce na cynie i dalie.
Malutki pod lasem 00:15, 16 kwi 2016

Do góry
Iwonka, tak na drugiej Wygląd na razie jak małe lilie
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:30, 15 kwi 2016

Do góry
Justyna napisał(a)
Śliczne Sangwinarie. W kolejnej fazie będą wyglądały tak jakby liście trzymały opiekuńczo w swoich dłoniach kwiat. Bardzo je lubię. Niestety, moje Multiplexy nie zaznaczyłam i na jesień wsadziłam w ich miejsce lilie:/ Przypomniałam sobie o nich dopiero niedawno, zastanawiając się, czemu jeszcze nie wydhodzą. Pozdrawiam serdecznie Aniu

Może je przekopałaś wsadzając te lilie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies