Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Grembosiowo 00:27, 30 maj 2013

Do góry

Cos dla Ciebie. Zdjęcie pochodzi ze strony http://stylowi.pl/6300352
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:27, 30 maj 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:26, 30 maj 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:25, 30 maj 2013

Do góry
Moje kolejne, antyczne nożyce szpalerowe, prosto z Anglii

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:24, 30 maj 2013

Do góry

W kamiennym kręgu od początku 23:41, 29 maj 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Nie będę gołosłowna i pomacham do Was znad kubka z kawą towarzszy mi Mąż

Odmachuję Wam. Nie potrafię wyjść z podziwu . Tyle tulipanów.
I niezmiennie zachwycam się sposobem w jaki wykorzystujesz kamień w ogrodzie.

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:06, 29 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)

Krysiu, dlatego ja swoje rh posadziłam na podwyższonych rabatach I była potrzebna ziemia i dużo torfu.. i tyle ziemi potrzebowałam, aż wydarłam dziurę w ziemi, której nie chciało mi się zasypywać, wiec zrobiłam "kałużę". W gruncie w wydartych dołkach z kwaśną ziemią mi zamierały, z roku na rok były coraz gorsze....
Stąd dawałam te murki z kamienia... i te co nie widać też na podwyższeniach.... w dołku z gliną nie będą rosły.. nawet w dołku z kwaśna ziemią, bo woda zawsze będzie stała

Aniu dzięki za cenne informację,nie chciałam w tym roku rh sadzić ,ale M się uparł i jak byliśmy u Ciepłuchy kupił dwa,musze przemyśleć dobrze gdzie je posadzić ,dla mnie łatwiejsze w uprawie wydają się azalie
Aniu piekny masz ogród i straszny pracuś jesteś ,pozdrawiam
Zielony Punkt - ogród Finki 22:47, 29 maj 2013

Do góry
W najbliższą sobotę 1 czerwca zapraszamy do obejrzenia premierowego odcinka "Mai w ogrodzie" z naszym udziałem i naszym ogrodem w roli głównej Oglądajcie nas w TVN o 7:55 i TVN Meteo o 9:05 . Powtórki odcinka przez cały następny tydzień i w internecie. Zapraszamy !!!

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:43, 29 maj 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Wczorajsze deszczowe fotki.

Krasnala mam, ogrodowego!

Karolina, on bombowy jest!
Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem 22:07, 29 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Taka dużo powierzchnia to skarb... A z drugiej strony to zarobić się można

Oj tak. Jesteśmy w zasadzie na początku drogi a ja już czasami wymiękam .
Teraz szybko musimy podjąć decyzję co wysypać pod drzewkami i wzdłuż ogrodzenia.Właściciel szkółki, w której kupowaliśmy tuje polecił aby pod świerkami serbskimi (125 szt.) i tujami (122 szt) dać agrowłókninę. Szczerze mówiąc mam mieszane odczucia i nie chcę agrowłókniny pod samymi drzewami ( chyba, ze nie ma innego wyjścia). Możemy zrobić też tak aby agrowłóknina była tylko z tyłu za drzewami przy samym ogrodzeniu szer. 1 m . Pod drzewami i na agrowłókninie przy ogrodzeniu chcemy coś trwałego i naprawdę dobrze wyglądającego. Na początku myślałam o korze sosnowej ale.... No właśnie zawsze jest jakieś ale. Tuje mamy posadzone 1-1.5 m od ogrodzenia a świerki 1.5-2m. Potrzebujemy kory lub kamieni na pow. 700m2. Czyli samej kory musimy mieć ok. 700 worków 80L . Wydatek spory. I w dodatku korę trzeba dosypywać. A biorąc pod uwagę, że u nas straszliwie wieje to uzupełnianie polegało by na dokupywaniu kory non stop.Wczoraj znależliśmy świetną alternatywę dla kory sosnowej- korę kamienną a konkretnie korę z łupka w stonowanej szaro/brązowej tonacji . Cenowo masakra bo potrzebujemy prawie 50 ton. Ale.... nie trzeba każdego roku uzupełniać jak przy korze sosnowej , jest podobno bardzo trwała i super wygląda. Musimy dobrze przemyśleć temat bo w końcu to inwestycja na wiele lat. I czy czasem ta kora frakcja 30-63 mm jak będzie bezpośrednio na ziemi pod i między drzewkami to nie zacznie się w ziemię zapadać? Wiele osób twierdzi, że to absurd dawać taki materiał bez agrowłókniny na gołej ziemi. No i bądż tu człowieku mądry.
A tak wygląda ten łupek w jednej z realizcji firmy, od której ewentualnie będziemy kupować kamień.

W rzeczywistości wygląda dużo ciemniej a szkoda bo taki odcien też jest super. Nawet właściciel firmy stwierdził, że mieli dobrego fotografa że świetnym sprzętem . I poleca tą włąśnie łupkową korę o wiele bardziej niż drugą bardzo popularną kore gnejsową. Zresztą ta druga mi się nie podoba ponieważ jest z jakimiś świecącymi drobinkami i jak dla mnie na tak dużą powierzchnię za bardzo pstrokata.
Ciekawe czy ktoś miał do czynienia z tym materiałem?
Przed momentem znalazłam jeszcze inne zdjęcia tej kory.

Leśne Wzgórze 22:06, 29 maj 2013

Do góry
Witam wszystkich odwiedzających moje Leśne Wzgórze.
Po Ogrodowisku przebiegłam zajrzałam tu i tam, a teraz siedzę i nie mogę ochłonąć po obejrzeniu tych wszystkich ogrodów.
Dołączyłam do Was, aby podzielić się z Wami moimi dotychczasowymi doświadczeniami i nauczyć się czegoś nowego.
Liczę na Was.
Moja działeczka do niedawna wyglądała tak:

trochę później tak

ale nie ważne jak było, ważne jak będzie
A mam nadzięję, że będzie często tęczowo:
W cieniu - zacieniona 22:04, 29 maj 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

chyba hiacyncik...nie pamiętam
agastache

Hiacyncik, albo cebulica hiszpańska. Mam tylko białą, ten kolorek mi wymarzł poprzedniej zimy

Agastache sialaś? Jeśli tak, to pięknie wyrosło! Moje, w porównaniu z Twoim, do pokazania się jeszcze nie nadaje
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:04, 29 maj 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
No tak, ale sobie nabiłam stronek Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam Jeszcze raz dziękuję za tak liczne życzenia
No to teraz pełna dobrych życzeń od Was rozpoczynam nowy rozdział w życiu Jak dobrze, że urodziłam się w maju Muszę podziękować mojej Mamie. Dla mnie to najpiękniejszy miesiąc w roku.

Miłego wieczoru dla wszystkich zaglądających A dla Was 2 moje ulubione zakątki w ogrodzie Jeszcze czekam na siedziska na krzesełka

Jak tu ładnie. Posiedze chwilke bo bardzo mi sie podoba.
Eksperyment ogrodowy Beaty 21:51, 29 maj 2013

Do góry
BEATA_S napisał(a)
A to ON - niszczyciel.. nie wierzcie tej niewinnej mince

czy to jest rasa cane corso ?
Mój 4 arowy azyl... 21:40, 29 maj 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)
Witam serdecznie i kolorowo, kwieciście
Basiu ogrody mamy nawet dość blisko siebie
pozdrawiam Ewa

Witaj Ewo Dorodna kępa irysów.
A gdzie masz ogród? Jeśli w okolicach Katowic, to jakieś 70 - 80 km będzie
Rododendronowy ogród II. 21:11, 29 maj 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Miłego weekendu

Kasiu dzięki , również życzę odpoczynku i radości z ogrodu.
Ogródek Anity 21:03, 29 maj 2013

Do góry
Anita1978 napisał(a)

Jeśli chodzi o rewolucję to na razie zatrzymały ją ogromne opady deszczu...więc zamiast przesadzać roślinki z łopatą to ja wyglądam tak:

A jeśli chodzi o spotkanie to fajnie było, ale jeszcze nie wiem czy zdecyduję się na jakiegoś rh. Wydają się być wymagającymi roślinami, nie wiem czy podołam... Bogdzia ma rh a ja róże

Dlaczego miałabyś sobie z nimi nie poradzić?....tylko trzeba byłoby znaleźć troszkę cienia. Z resztą na pewno byś dała radę

rabatka pięknieje
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 20:43, 29 maj 2013

Do góry
Luk napisał(a)
Ligustr zakupiony wczesną wiosną

Puszcza już liście i postanowiłem go wykorzystać do dwóch nowych form

I efekt końcowy - serce szybko się uformowało, z gitarą się troche namęczyłem i zapomniałem zrobić zdjęcia z formowania kształtu ale gałezie poprzycinane żeby zgestiał i mam nadzieje że na drugie lato bedzie już grała gitara - cała zarośnięta

Luk jak twoje topiary masz jakieś nowe fotki pozdro
Ogród Nebel 20:20, 29 maj 2013

Do góry
nebel napisał(a)
[img size=640x428
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/37/373922/original.JPG[/img]

Te ßliczne kwiatki to chyba jakieś orliki pełne ??
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:27, 29 maj 2013

Do góry

Ta alejka mnie zachwyca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies