Jeżeli bedziesz chciała zrobić 20 cm plus kolejne warstwy schodkowo, to będziesz musiała przykryć styropian warstwą wylewki chyba że użyjesz styropianu o grub. 20 cm plus specjalne kliny ze styropianu, które tworza spadek i na to idzie hydroizolacja i kolejna wartswy jak niżej.
Spadek 1,5 % jest wystarczający, ilość odpływów także. Jeden odpływ przpada na 150 m2 dachu, ale zaleca sie na jednej płaszczyźnie spadkowej wykonać dwa odpływy.
Drugi wariant:
Wykonaj spadek na betonie (wylewka), nastepnie hydroizolacja i warstwy zielonego dachu w systemie dachu odwróconego.
Układ rabat bardzo ładny, i na Gardenpuzzle wygląda też ładnie, tylko, jak przeanalizowałam dobór roślin, jednak zastanów się, bo rabata nie będzie atrakcyjna cały rok.
Nie dawałabym czarnego bzu i budlei, dąbrówek i jaśminowców. Ta grupa roślin przy samym tarasie to niezbyt trafny wybór.
Może daj wiecej iglastych lub liściastych zimozielonych i trawy- miskanty. Będzie pięknie
Zważ tylko na to, że brzoskwinie trzeba pryskać na kędzierzawość.
Nie jestem jednak zwolenniczką sadzenia owocowych na rabatach kwiatowych - bylinowych.
Radzę jednak wiśnię Umbraculifera albo inne drzewa ozdobne.
prawdę mówiąc też tak myślę - styl Gardenarium tu nie bardzo pasuje.
ale są też projektanci wymyślający zupełnie inne ogrody
tak, że bez przesady z tymi leśnikami