Granicę warzywnika wydzielają formowane w szpalery jabłonie, skrzynie wykonano z grubych desek, mogą one być nawet wyższe. Warzywa posadzono tak, aby warzywnik również atrakcyjnie wyglądał (różne kolory sałat, kapusta).
u mnie też koniec przerwy, właśnie wciągnęłam szarlotkę z mężem...on na dole w biurze przy kompie robi planowanie na 2013 ja przy kompie i nad katalogami w kuchni robię zamówienia sadzonek do produkcji bleee...a szarlotka sie skończyła, ale kawa się studzi i zaraz będzie do napicia , bo ja nie lubię gorącej...powiem nawet ze wole zimną.
To fakt trawę mamy najładniejszą na całym osiedlu ale tylko dlatego że jako jedyni nie nawieźlismy innej ziemi. Teść nam zaorał a ja z mężem grabkami wyrównaliśmy teren oraz wybraliśmy wszystkie darnie z trawą i zasialiśmy nową. Jak pojawiały się mlecze i inne chwasty pozbywałam się ich po prostu przez wyciecie wraz z korzeniem. Nasz trwanik jest tak soczysto zielony za sprawą koniczyny, chcieliśmy sie jej pozbyc z trawnika ale jest taka piękna jak kwitnie szkoda mi jej. Kochane dziękuję za miłe słowa i oczywiscie odwiedzę za chwilę Wasze piekne ogrody .
ok, udało mi się z rysunkiem (sorry za wygląd, ale to szkic roboczy!)
zmniejszyłam ciurkadło, poszerzyłam taras i zamiast cisów, które wysłoniłyby murek z wodą byłyby donice z trawami lub hortensjami pod schodami
i teraz mi powiedzcie KTÓRA opcja najlepsza, bo ja głupieję.....
acha! a z przodu można dac, bo tam woda jest doprowadzona, dżewo w opasce z bukszpaana, a wewn. hosty (tam cień jest, a tak mi się połączenie to podoba!)
Gosia tam gdzie miał za dużo z bólem serca przycinałem lub za pomocą odciągów wyginałem w łysą stronę, przewodnik sztywno przy paliku i pełna kontrola nad nowymi przyrostami po trzech latach nawraca się na właściwą drogę.
Wdziałem takie jak typowa gałąź , można je prowadzić płasko na ukos tylko skomponować otoczenie
w tym roku dopadłem (za przyzwoita cenę) świerk Maigold -w necie ich zdjęcia są często mylone
będzie bardziej złocisty niż ten Białobok
Witam
Mam na imię Małgosia, od paru dni oglądam Państwa piękne ogrody, etapy ich powstawania oraz ile trudu oraz uczuć w nie wkładacie . Od 2 lat mieszkam w nowym domku, w którym prace wykończeniowe już zostały zakończone ale został teren do zagospodarowania. W ubiegłym roku trochę zaczełam upiekszać ogród za domem, a w tym roku chciałabym zabrać się za front. W tym roku zamierzamy zrobić ogrodzenie frontowe i zadbać o wizytówkę naszego domku. Mam cichą nadzieję że mi troszkę pomożecie . Poniżej zamieszczam fotografie z prac wykonanych ubiegłej wiosny.Pozdrawiam i liczę na ciepłe przyjęcie.
I sobie poczytałam.
PS Nam raz u Magdy (Agrokotlina) "wieś" wyniosła procenty słabe z piwniczki. Całe stowarzyszenie i inni goście, i inne stowarzyszenia w tym czeskie ( a więc procenty czeskie) na polanę (ognisko) procenty znosili, które my niewiasty zapobiegliwie ukryłyśmy w piwniczce prawdziwej (na skobel). Wszystko wyparowało.
Janina Białobok potrzebuje słońca i w miarę wilgotnej przepuszczalnej gleby, może też brakować mu składników odżywczych(mikroelementów) na wybarwienie ma też wpływ klimat zima/wiosna
np ostatnie dwa lata mój świerk kaukaski Aureospicata miał tylko lekko żółtawe przyrosty