Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu na razie jest ściernisko... 20:50, 13 gru 2012

Do góry
dodam jeszcze zdjęcia z września - zaczynam robić warzywnik na naszym kawałku ziemi - oczywiście pierwsze pojawiły się truskawki - 75 szt (trochę już późno było na rozsadzanie, ale co tam!) oraz przekopane ze starego zdziczałego sadu porzeczki.
Na sadzenie załapał się także czosnek (pod białym sznurkiem):

truskawki podlewałam codziennie, miały porobione dołki, więc większość doskonale się przyjęła

na zimę wypieliłam je i okryłam słomą ze starym końskim obornikiem. Zobaczymy co z tego będzie
Mój kawałek raju II 20:35, 13 gru 2012

Do góry
Magda70 napisał(a)

Kasiu, wizyta Marka była bardzo udana i będziemy długo ją wspominać chyba do następnego spotkania atmosfera w domku była iście rodzinna a co do rybki to jeszcze Ci narobię smaka przynieśli mi dzisiaj świeżutką rybkę, może zgadniesz jaką? a ja zaraz ja oczyściłam i zrobiłam w zalewie octowej
Kasiu i nie w Stegnach a w Stegnie to taki drobiazg

No poleciałaś po bandzie!! jutro lece po śledzika i robie w zalewie

Uwielbiam rybki a zwłaszcza tatara z łososia surowego z cebulką pychaaaa

Magda wiesz co dobre tylko lepszy jest taki nasz "dziki" a nie hodowlany a w tej potrawie jest swoja cebulka z ogrodu, marchewka i liść laurowy z domowej doniczki
Mój kawałek raju II 20:34, 13 gru 2012

Do góry

Kasiu, wizyta Marka była bardzo udana i będziemy długo ją wspominać chyba do następnego spotkania atmosfera w domku była iście rodzinna a co do rybki to jeszcze Ci narobię smaka przynieśli mi dzisiaj świeżutką rybkę, może zgadniesz jaką? a ja zaraz ja oczyściłam i zrobiłam w zalewie octowej
Kasiu i nie w Stegnach a w Stegnie to taki drobiazg

No poleciałaś po bandzie!! jutro lece po śledzika i robie w zalewie

Uwielbiam rybki a zwłaszcza tatara z łososia surowego z cebulką pychaaaa
Rododendronowy ogród II. 20:19, 13 gru 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Jak tak czytam u Ciebie o tych ptaszkach zimą, to bardziej uważnie przyglądam się tym, które mnie odwiedzają. Są oczywiście sroki, kosy, które zjadły już większość owoców ognika i bardzo dużo sikorek w tym roku, takich zielonych.
Nie mam karmnika, bo nie chcę karmić moich kotów ptakami. Właśnie wczoraj Fiona złapała sikorkę, na szczęście była żywa jak moja mama wyjęła ją z pyska kocicy. Ależ była potem zła. Kocica oczywiście. A my wcale nie.

Gabrysiu nie wiem jakie sa zielone sikorki?

W Polsce zyją sikorka czarnogłowka i bardzo do niej podobna sikorka szarytka (nazywana ubogą) oraz sikorka sosnówka.Są tu na zdjęciu .Pierwsza po lewej ,druga po prawej

oraz sikorka bogatka

sikorka modraszka

i jeszcze rzadko spotykana sikorka lazurowa ale jest biało-niebieska. Żadna nie jest zielona.
Zapomniałam jeszcze o sikorce czubatce ale to dlatego ze ostatnio stale ją pokazuję więc wydało mi sie oczywiste że jest znana.

Faky że jak się ma koty to bardzo trzeba uważac żeby nie łapaly ptaków . Kot ktory dostaje jedzenie od ludzi jak pies nie powinien już polowac bo jest najedzony , niestety one polują dla zabawy, więc faktycznie trzeba uważac.Pozdrawiam serdecznie.
Cały rok w ogrodzie 20:08, 13 gru 2012

Do góry
Łucjo,dziękuję za światełko, i życzę szybkiego rozjaśnienia mroków zimowych,a Tobie wiele radości z ogrodu i dużo, dużo zdrowia!

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:07, 13 gru 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Ubraliśmy z Młodą choinkę
Tu ubiegłoroczna, teraz też podobna (doszły różowe bombki czekoladowe z księżniczkami... no comment

; ale fotkę zrobię jak będzie jaśniej - teraz szaro i ponuro...

Jak miałam małe dzieci, to one decydowały o wyglądzie choinki.
Teraz pełnoletnie- o choince decyduję ja

Fajnie tak planować wyjazd na pół roku przed, ja to w ogóle kiepska w planowaniu jestem i bardzo to męża denerwuje.
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 20:02, 13 gru 2012

Do góry
Barwy kwiatów zimotrwałych odmian grzybieni
U odmian zimotrwałych podstawowe barwy to: biała, żółta, różowa i czerwona. Występują one w różnych odcieniach. Część odmian charakteryzuje się dwubarwnymi (biało-różowe, biało-czerwone) oraz zmiennymi w wybarwieniu kwiatami. Zmiana barwy zazwyczaj postępuje wraz z wiekiem rośliny. Wybarwienie lilii wodnych jest tak bogate, że niejednokrotnie trudno dokładnie je nazwać.
Do określenia barw lilii wodnych używa się ogrodniczych wzorców przyjętych przez Królewskie Towarzystwo Ogrodnicze w Londynie - Horticultural Colour Charts

Biała Nymphaea 'Virginalis'

Kremowo-żółta Nymphaea 'Inner Light'

Żółta Nymphaea 'Sulphurea'

Intensywnie żółta Nymphaea 'Texas Dawn' - zewnętrzne płatki u nasady podkreślone różem.

Jasno różowa nieco ciemniejsza u nasady płatków Nymphaea 'Marliacea Carnea'

Blado różowa Nymphaea 'Pink Opal'

Różowa Nymphaea 'Firecrest'

Mocno różowa "tropikalny róż" Nymphaea 'Mayla'

Czerwona Nymphaea 'Burgundy Princess'

Ciemno czerwona Nymphaea 'Black Princess'

Niedługo:
- odmiany dwubarwne
- odmiany zmienne w kolorze
- odmiany o wyniesionych kwiatach ponad lustro wody
- odmiany łudząco podobne do siebie
Zwiastun następnego tematu
W pierwszym dniu kremowo-żółta, w następnych dniach dochodzi lekki róż, który w końcu przechodzi w kolor jasno-morelowy Nymphaea 'Clyde Ikins'

Norweski ogródek... 19:54, 13 gru 2012

Do góry
zaczarowanaa napisał(a)

Piękne widoki.
Wejście do domu- bajka.
Wianki fajne, szczególnie podoba mi się serduszko, w prostocie siła
Gospodarz słodziak

Pozdrawiam cieplutko
Wersja mini mini 19:42, 13 gru 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

a tymczasem przygotowania do wiankowania trwają i w tak zwanym między czasie zrobiłam na próbę takie cuś

Wybaczcie Dziewczyny za falstart ale musiałam zobaczyć jak długo klei się coś takiego aby od razu oszacować ile czasu zostanie mi jutro na pogaduchy

Oszszsz Ty passskudo! Trenowałaś wcześniej, dlatego wczoraj taka wyluzowana byłaś, a ja się miotałam pomiędzy kiczem a sautee Dzięki za wszystkie pomysły i czuwanie nad moim dobrym gustem

Ooo, do wyluzowanej to mi było wczoraj daleko Musiałam w domu przetestować jak to się klei.
Aguś, również dziękuję za wspaniały wieczór i uwierz mi nad Twoim dobrym gustem broń Boże, nie trzeba czuwać

Buźka
Mój 4 arowy azyl... 19:42, 13 gru 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Na trochę kolorku trafiłam
Jagody berberysu widoczne z daleka

Basiu ,sesję fotograficzną dzisiaj zrobiłaś
A miało być tak pięknie.... 19:42, 13 gru 2012

Do góry
Rench napisał(a)
Moja Tinka która nie znosi frotek,ubranek itp. jakiś zwichnięty york

Bo to normalny pies A nie zabawka....... chociaż york.. w małym ciele wielki duch
A miało być tak pięknie.... 19:37, 13 gru 2012

Do góry
A ja sobie posadzę na choince takie ptaszki
Ogród w Tarnowie 19:32, 13 gru 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:31, 13 gru 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Danusiu najładniej Ci z kwiatami

Potwierdzam
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:28, 13 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Nie pamiętam jak było zimno tzn ile stopni mrozu, ale pamiętam, że było zimno...... i było duuuuuuzo śniegu. Miałam kurs taternicki...... w ramach ćwiczenia z asekuracji lotnej pojechaliśmy na pagórki ćwiczyć upadki z góry i wyłapywanie na linie takiego delikwenta.... Umoczyliśmy się w śniegu okrutnie.... wtedy nikt nie miał ubrań nieprzemakających..... byliśmy jak bałwanki.... i okazało się, że autobusy nie kursują, okazji nie złapaliśmy... oj daleko i zimno było do domu i te głupie czekania na przystanku i zdziwienie, że nic nie jeździ.... Dlatego dobrze pamiętam ten dzień..... I potem zabawa w nocne powroty z imprez... w radiu teraz mówią jakie były konsekwencje jak takiego nocnego marka przyłapano.... Oj nie raz nas przyłapano ...... ale nigdy nas nie zamknięto i nie spałowano Za to poznaliśmy wszystkie tajne przejścia, by nie iść ulicą I forma zabawy, komu się uda wrócić do domu bez złapania Taaaa młodość ma swoje prawa........
A starość też

Misiek wymiatasz ... nie wiecz czy koleżanka piesa widziała ale w takich posłaniach też gustuje ... gonie ... a tak taka niedobra jestem ...

a tamten 13 bez teleranka ... pamiętam ... wolne od szkoły pamiętam ... i całą ulicę czołgów też ... nie jeden kilka i samochody wojskowe i żołnierzy, którzy rozdawali suchary ... i nigdy dotąd nie zastanawiałam się dlaczego tyle ich było ... tych czołgów ??? ... trzeba było ogrodowiska żebym się zastanowiła ... czego to się tu jeszcze nie odkryje ...

Anuś wrzucaj zdjęcia wiesz, że ja uzależniona od tego ogrodu a zwłaszcza obie wiemy
Grembosiowo 19:28, 13 gru 2012

Do góry
Ścieżka do domu w starym ogrodzie, to zdjęcia robione przez córkę:

ogrodoweimpresjejolki 19:27, 13 gru 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Moje już chyba dotarły do adresatów. Pozdrawiam Jolu.

Ja chyba muszę dać zarobić poczcie i wysłać priorytety
Za gapowe się płaci, ale życzenia po świętach to jak musztarda po obiedzie ...

Ogród w Tarnowie 19:26, 13 gru 2012

Do góry
Trochę mnie zasypało...

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:24, 13 gru 2012

Do góry
Marzenko....... w moim wieku licealistki... też za dużo się nie rozumiało..... bo najgorsze to było siedzenie w domu... ale kto by młodzież w domu długo utrzymał ...
Wszyscy pokazują pierniki, a ja pokażę mazurki
Ogródek Hanusi po zimie 19:23, 13 gru 2012

Do góry
Dzięki serdeczne, szczególnie,że zdjęcia chwaliłeś,Robercie za wizytę dziękuję również,zaszczyt to dla mnie, a kaczek Twoich nie przemyciłam......moje są u mnie cały rok na okrągło.N a wysepce budka dla łabędzi, a one pod mostkiem nocują i na brzegu.

Śniegu dowaliło,ale od 15-tego ma być trzydniowe ocieplenie,i to znaczne ,bo plusowe, ciekawe jak będzie z tymi roztopami,teraz w korytarzach śniegowych się chodzi,a po bokach zwały na metr,albo i wyżej,jak pługiem dosuwają.
Trochę koloru....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies