Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 06:32, 19 cze 2012

Do góry
Czesc III
Gdy juz wydawalo sie, ze po okolo 10 latach bez opieki poprzednich wlascicieli ogrod a raczej jego wspomnienie moze przetrwac jedynie dzieki 2 « krzaczkom » roz …przy scianie muru dostrzeglismy cos o pieknych , grubych i blyszczacych lisciach…cos co kwitlo na piekny czerwo-rozowy kolor i wygladalo jak woskowe roze…. Nawet Ja z moim « super » doswiadczeniem ogrodniczym wiedzialam,ze to nie roza a wiec co… ????? Jedno bylo pewne, tak piekny krzew, do tego o takich kwiatach nie moze pozostac z tylu za domem zarosniety trawa…a wiec “ przeprowadzka” na nowe, honorowe miejsce…a miejsca bylo duzo, gdyz po usunieciu krzaczorow, chwasciorow I starych roz pustka jaka zapanowala przed domem az porazala…
Napomkne jedynie,ze mimo nie wielkich rozmaiarow nie byl to krzaczek z ktorym na tak latwo poszlo , w pewnym momencie zwatpilam czy on ma jakikolwiek zamiar nam pomoc I zajac miejsce na srodku nowej rabaty skapanej w sloncu czy moze woli pozostac w ukryciu I w samotnosci napawac sie swoja uroda…. Ale poszlo I na koniec dnia z okien domu moglam podziwiac jego niezwykla urode…
Nie dawalo mi spokoju co to jest, co z tego,ze widze go na zywo jak nawet nie wiedzialam od czego zaczac poszukiwania w internecine…co wpisac …piekny jak roza ale nie roza…??? no wlasnie…ale co tam, nastepnego dnia wybralam sie do naszego zaprzyjaznionego goru od ogrodow I odciagnelam go niemal od sniadania, bo przeciez on byl osoba, ktora mogla rozwiac moja juz I tak wytezona do granic wytrzymalosci ciekawosc…
Sasiad jak to sasiad, wszedl spojrzal okiem I ze stoickim spokojem powiedzial…
ach, to…hmmmm to przeciez Camelia , a co wy u siebie takiej w ogrodach nie macie ? zapytal zdziwiony ,
a ja, ze nie wiem, ze chyba nie… on chyba nie wiedzial jaki u nas klimat wiec co sie dziwic,ze ja takiego cudenka w ogradach nie widywalam.
Suma sumarum, Camelia zadowolona z przeprowadzki chyba nie byla bo w ciagu tygodnia zgubila setki kwiatow I pakow oraz prawie wszystkie liscie… I zapanowal smutek…. Dlugo nie moglam jej przekonac , ze wlasnie tutaj jest jej miejsce…ale po roku, tz tej wiosny wypuscila nowe listki I zakwitla kilkoma cudnymi kwiatami…wiec mysle,ze chyba jakos sie dogadamy …

Ogrodnik mimo woli 06:31, 19 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)

Obejrzałam; powojniki super, zwłaszcza ten w przekwicie
perukowce uwielbiam, więc też mis ie twoje podobają z lawenadami zrobione super, ale jedną rzecz bym zmieniłą; wg mnie ta skarpeta pod katalpą ma za małą średnicę, powiększyłąbym i dołożyła hosty i żurawki, albo żurawki trawy

Dołoże, bo śrenica skarpety będzie aż za słupek do prądu..słupek musi zostać, bo wpinam do niego basen i lampki świąteczne.... dlatego tam dałam te wielkie hosty Orange.....a resztę dałąm te jasne..ale mam ich za mało i chyba hosty dam w dwóch rzędach..nie będę już mieszać rodzajów....
Docelowa głębokość..... (skos po prawej do poprawy..... zrobimy nowe uskoki,,,tylko oko się powiększy.. ) Nie mam prenensji do chłopaków, oczka nigdy nie robili..a i tak dobrze, że chcą mi kopac w ten upał Lekkie niedogadanie się...

Wody mi bedzie pod pachy Wieczorkiem jadę po folię.....

Powiem tylko BOSKO!!!! Myślę jakby się na ten sierpień załapać i troszkę pochlapać!!! Irenka są jeszcze wolne samoloty???
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 06:21, 19 cze 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Nabyliśmy dzisiaj okazyjnie 10 małych cisów, przekonała nas cena bo mieliśmy przecież już nic nie kupować ) za takie same a nawet mniejsze w ubiegłym roku płaciliśmy 3 razy więcej

Cisy piękne ale OGRODNICZKA śliczna, taka caluśna, że buziole ode mnie przesyłam z Wrocławia !!!
Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:13, 19 cze 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Juz Marzenko, juz

Hortensja Incrediball dojrzewa
]

Moja Incrediball jest dokładnie w takim samym stadium Będziemy porównywać
Ogród w Holandii 06:08, 19 cze 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
A proszę bardzo!
Ciągle mi brakuje tej trawy Carex Snowline, żeby ten kawałek skończyć.
]

Agata mialam problem aby znaleźć Twoj wątek - z dziury mamy już piękny ogród
Tyyyyle się u Ciebie działo, źe 100 ustrzeliłaś Gratulacje!!!
zazdroszczę dostępu do tak pięknych róż, napisz mi jeszcze że je w małym centrum ogrodniczym za rogiem kupiłaś ????
Mój kawałek raju 05:26, 19 cze 2012

Do góry
Witaj Aniu, Rano przynajmniej nie ma tłoku i nikt mnie nie wyprzedzi jak u Bogdzi, Wszystkego dobrego, na 9 setkę. Podoba mi się u ciebie ten malutki dzwoneczek jak niezapominajka, wiesz może co to? Dwu kolorowa róża też jest piękna, u mnie praży ale mokro na razie to podlewać nie muszę, na ogródku trochę podrosło. Moje skromne róże dla Ciebie Aniu, Pozdrawiam
Mój kawałek raju 00:42, 19 cze 2012

Do góry
Aniu...... gratulacje z okazji dobicia do takiej liczby...... która przysługuje starym wyjadaczom ogrodowiskowym.....
Pracowity bączuś dla pracowitej ogrodniczki.....
Na okrągło:) 00:40, 19 cze 2012

Do góry
Gosiu......wiem specjalistka nie jestem, i zbyt pięknie tego nie narysowałam, ale tak szybciutko chciałam....moim zdaniem powinnas coś zimozielonego tam posadzić..bo tak troszke łyso będzie zimą
może obwódka z żurawek....same żółte, same bordo lub na przemian-jedna przed rurą, druga za i powinny zarosnąć

żurawki i trawki po bokach - wtedy napewno zasłoni

po bokach większe kule bukszpanowe(posadzona przed rurą- zasłoni), trzy mniejsze pomiędzy nimi, z tyłu obwódka żurawkowa i jeszcze żurawki pomiędzy bukszpanami

lub najtaniej, najprościej...z drugiej strony wbijasz w ziemię taką samą rurę, obydwie oplatasz jakimś sznurem - kolor jaki chcesz i po bokach i z przodu żuraweczki lub coś innego Będzie wyglądało jak nowoczesna ozdoba

Oczywiście twój ukochany bluszcz poprostu pnie sie po tym murku.....spokojnie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:24, 19 cze 2012

Do góry

Kolejną 2-setkę uczcić wypada u tak miłego sąsiada!
O ogród zadba, wiedzę pcha do głowy!
Na każde pytanie chętnie odpowiada,
Jednym słowem.....wyjątkowy!

SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 00:20, 19 cze 2012

Do góry

Fajnie uchwyciłaś "deszczyk"
POMOŻECIE ? 00:18, 19 cze 2012

Do góry
Postanowiłam wrzucić parę fotek z mojego ogródka warzywnego, tutaj czuję zdecydowanie pewniej niż przy projektowaniu ogrodu. Uwielbiam grzebanie w ziemi, więc trochę sobie tego nasiałam i nasadziłam.
Kwiecie do wazonu

Moja sałatka

Tutaj cukinia, którą uwielbiam

Ogóreczki oczywiście

Pomidorki i jeszcze raz sałatka

Słoneczniki, które mają przysłonić warzywka a przy okazji będzie co skubać

Pierwsza malinka
Dolina Tęczy 00:08, 19 cze 2012

Do góry
[img size=319x480]

Czy on jest cały taki różowawy jak na zdjęciach?
Bo ja mam taki bardzo podobny, ale te brzegi są takie rozbielone a te środki płatków są różowe i ten mój to Dr.Ruppel
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 00:02, 19 cze 2012

Do góry
AniaK napisał(a)

Jako pierwsza strona wschodnia

Taras cudo, okiennice też, a jak jeszcze dojdzie roślinność to będzie niesamowicie,Przy tej bieli i błękicie zieleń roślin będzie wspaniale wyglądać.

Witaj Taras naprawdę czarodziejski - bajkowy! Podpisuję się pod komentarzem Ani - nasycona zieleń przy takiej kolorystyce domu będzie wyglądała absolutnie bosko.
Ogród w Holandii 23:59, 18 cze 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
A proszę bardzo!
Ciągle mi brakuje tej trawy Carex Snowline, żeby ten kawałek skończyć.

słodkie widoczki
Ogród w Holandii 23:58, 18 cze 2012

Do góry
gratulacje z okazji 100
Moje poletko 23:57, 18 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Niesamowite pięknośći i po co nazwa jak kwitna tak długo

Święte słowa Irenko!!

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 23:55, 18 cze 2012

Do góry
Witaj Betysiu, ja także kocham róże i mam ich dużo, nie francuskie odmiany, ale angielskie, bo ja z kolei zakochana jestem w ogrodach angielskich. Ale może zainteresuję się także dzięki Tobie "francuzkami" hehe???

Na powitanie Variegata di Bologna, czyżby pierwsza z nich? Taka francuska nazwa?

Na okrągło:) 23:54, 18 cze 2012

Do góry
motylla napisał(a)

Kuleczki okrąglutkie
A może przy tej rurze wokół Vanilki hortensje ogrodowe takie małe,nawet jak nie zakwitną to mają zgrabne kuliste krzaczki z ładnymi błyszczącymi liśćmi.Ale w tak zacisznym miejscu mają szansę kwitnąć co roku.

Oj, mam do myślenia

Myśl,myśl.Dodam,że niektóre pięknie się przebarwiają na jesień,np. jak ta między trawami

Liście długo się utrzymują, czasem muszę je obrywać zanim owinę włókniną na zimę.
Ogród w Holandii 23:47, 18 cze 2012

Do góry
Lena napisał(a)

A tu eksperymentalne połączenie hosty i lawendy! Na pierwszy rzut oka ryzykowne, ale akurat ta odmiana hosty toleruje dużo słońca.

...zapomniałam napisać,że uwielbiam takie eksperymenty
Kolorki....super !
Ogród u stóp klasztoru 23:46, 18 cze 2012

Do góry
Alinko gratuluję 203 stronki i czekam na następne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies