Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:42, 12 lut 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusiu, najpiękniejszy ogród na CHFS będzie u Myszorków? Wow! to jest najcudniejszy projekt na tej wystawie jaki kiedykolwiek oglądałam. A podniebny statek też będzie?
Myszorku opisuj już wszystko jak powstaje. Tych fomowanych roślin i gąszczu traw już Ci zazdroszczę.

Magda pisze, że nie - ale Danusia ma moc perswazyjną - to nigdy nie wiadomo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:32, 12 lut 2012

Do góry
Danusiu, najpiękniejszy ogród na CHFS będzie u Myszorków? Wow! to jest najcudniejszy projekt na tej wystawie jaki kiedykolwiek oglądałam. A podniebny statek też będzie?
Myszorku opisuj już wszystko jak powstaje. Tych fomowanych roślin i gąszczu traw już Ci zazdroszczę.
Mój przyszły ogród 20:19, 12 lut 2012

Do góry
narzuca się kształt koła, bo murek go narzuca Iwonko
mnie osobiście to chyba najbardziej podobają się same koła, może własnie dlatego że taki układ jest nieoczywisty - ale też ja po prostu nie bardzo lubię zawijaski z bukszpanu
nie sugeruj się tym, każdy ma inny gust
mnie dość trudno przychodzi utrzymanie się w "ogrodowiskowej" stylistyce, bo to jest styl innej osoby, czyli Danusi, która jest w nim prawdziwą mistrzynią. Mistrzynią i twórczynią.

Możliwości zagospodarowania takiego kawałka jest bardzo wiele i jakbys rozpisała konkurs na jego projekt, dostałabyś mnóstwo całkiem różnych pomysłów

Co do żwirku i kształtu - tego, że ma być wysypywana żwirkiem chyba wcześniej nie wiedziałam, ale jesli tak, to derenie nie bardzo do tego pasują
pomyśl też o sprzataniu jesienią rabaty żwirowej obadzonej taką ilości roślin liściastych - nie polecam
raczej zimozielone i trawy, a i tak wiśnia będzie sypać liśćmi

jesli miałaby być wysypana żwirem to derenia zastąp miskantami, a brzeg rabaty powinien biec po okręgu, tak jak w układzie I, kiedy wychodzi poza obrys domu, albo też po łuku, żeby za bardzo nie wychodził poza dom :

ale te dwie półkoliste rabaty, przed i za domem, razem widzisz tylko na planie - one nie muszą być takie same
spójne powinno być to przede wszystkim to, co załapuje się w jednym "widoku", czyli wszystkie rabaty i nasadzenia przy tarasie oraz okolice pompy

a co do zawijaska przy ławeczce, chyba dlatego, że tam mogłoby być tak mniej formalnie, a zawijasek to taki mocny element
tak na to patrzę co jakis czas i widze zbyt wiele różnych wyrazistych form razem, za duży bałagan
może otoczkę z bukszpanu zrobić wokół placyku z ławeczką, pod pergolą, a pod cisowym zywopłotem juz tylko kule bukszpanowe, trawy i żurawki?
a może to po prostu nie jest mój ulubiony kształt, akurat taki eseowaty zawijasek i dlatego mi nie pasuje?

nie płacz Iwonko, przecież zima jeszcze, najlepszy czas na planowanie
lepsze długie zimowe planowanie i sprawne wiosenno-letnie wykonanie, niż na odwrót

Ogrodnik mimo woli 19:10, 12 lut 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
Aniu, boskie te Twoje orliki. Pełne z daleka wyglądaja jak małe różyczki...
Siałam kiedys ale nic mi znich nie wyszło i sie zniechęciłam.
Ale jak napisałaś, że przezimowały ładnie to znów się nad nimi zastanowię.

Mam pytanie-prośbę - czy mogę "zerżnąć" od Ciebie tę pergolę narożną przy tarasie?
Masz może jej wymiary?

Witam Motylku-Beatko ..u Ciebie już byłam w gościach tylko nie pamietam czy się wpisywałam Ale raczej nie, bo u Ciebie projektowanie pełną parą, a w tej materii się nie wypowiadam, bo się nie znam....
Czasami jak nie wiem to potrafię zamilknąć NAPRAWDĘ

Pergolkę przy tarasie możesz sobie zżynać, bo to mój projekt Pozwalam..... Takie łuczki robi pan pod Rzeszowem..zresztą zrobił mi całą pergolę....
Wymiary Ci podam jak się ociepli, bo na razie jest za zimno aby mierzyć, a już kartki z zapiskami wyrzuciłam.
Jak zapomnę, to się przypomnij..... będzie okazja na wirtualne odwiedziny
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 17:47, 12 lut 2012

Do góry
Dzięki Danusiu za linka - bardzo przydatny

Udało mi się w końcu naszkicować plan przedogródka. Zaznaczyłam tylko te rośliny, które muszą lub bardzo chcę by zostały

1 – świerk
2 – kosodrzewina
3 – iglak płożący (chyba jałowiec)
4 – Actinidia
5 – jesion
6 – sumak (do wycięcia, ale jeszcze nie teraz, szukam czegoś na zastępstwo)
7 – tuja
8 – studnia
9 – rabata “kamienna” przy furtce
10 – tu będzie rabata żwirowa (projekt Gosi - str.12)
11 – studzienka telekomunikacyjna

Chciałabym jakoś zagospodarować z głową ten teren. Na razie wiem tylko tyle, że chcę ciurkadełko Gdzieś chyba przy tarasie żeby było je dobrze widać – może na miejscu dzisiejszego skalniaka? Natomiast w prawym górnym rogu myślałam o zrobieniu czegoś ekstra - to jest najczęściej oglądane przez nas miejsce w ogrodzie – widoczne z 4 okien i co najważniejsze – mojego kącika komputerowego Nie mam tylko zupełnie pomysłu co to miałoby być…
Cały przedogródek widać z góry – więc trzeba by zastosować nasadzenia atrakcyjne z lotu ptaka

Zdjęcia tego terenu są na str.5, a plan jak jest teraz na str.6 (już nie chciałam powtarzać – jak trzeba będzie to wkleję).

No i teraz pytanie za 100 punktów: macie jakieś pomysły?
Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 22:11, 11 lut 2012

Do góry
Witajcie , przepraszam, że odpowiem Wam zbiorowo, ale nie mam siły.
Na poniedziałek muszę zrobić projekt na zaliczenie a nie mam w ogóle weny
Gdyby to był jeszcze koncepcyjny... ale mam zrobić techniczny

Żurawek na jesień było prawie 100. Kilka ukorzeniało się w szklarni jeszcze.
Znaczy się prawie 100 innych odmian. Ostatnio jak byłem na obchodzie to widziałem, że większość
jest totalnie zmrożona, bo przy tych wielkich mrozach i braku śniegu to było do przewidzenia.
Mam nadzieję,że odbiją. Nie sposób wszystkiego okryć, a skoncentrowałem się na okryciu liliowców , jeżówek i innych.

Monteverde... tyle stron to nie sposób znaleźć a gdzie ją kupiłaś?

Foteczki

Przedogródek Agniechy973 16:45, 11 lut 2012

Do góry
Pospacerowałam dzisiaj wśród swoich grabów i uważam, że nie da się ich już przesadzić. Mam dokładnie 6, czyli tyle ile wymagałby projekt, ale większość z nich ma powyżej 3 metrów, dwa nawet ponad 4 metry. To już duże drzewa. Nie damy rady ich wykopać Muszę jeszcze sprawdzić jaki system korzeniowy mają graby. Trochę szkoda, bo mają tak świetnie porozkładane gałęzie, że idealnie pasują na te bonsai. Trudno, kupię małe i poprowadzę od małego.
Ja też zaczynam:) 12:21, 11 lut 2012

Do góry
Ewuś ta paproć bardzo ciekawa jest ale nigdy nie widziałam jej w pobliskiej szkółce... Co do cyprysika Fernspray Gold to właśnie sprzeczne informacje o nim znajduję, raz że niewysoki, innym razem że dorasta do 1,5-2m... Zastanowię się jeszcze, może rzeczywiście najlepsza pierwsza myśl i nie kombinując pozostać przy miskantach.

Mam jeszcze mały dylemat odnośnie cisów przy ogrodzeniu- one powinny być różnej wielkości? Bo zdecyduję się raczej na te kolumnowe. I które wybrać Fastigiata czy Fastigiata Aurea? Bo bukszpan zielony, runianka zielona(chociaż chyba dam odmianę Variegata) więc myślę sobie, że cis mógłby być żółtawy ale z drugiej strony może kolorystycznie powinien nawiązywać do kul, które będą zielone. No i wypełnienia okręgów będą żółte więc może tego żółtego za dużo będzie?

Więcej chyba wątpliwości nie mam, jeszcze raz Ewo bardzo,bardzo dziękuję za projekt, jest piękny- prosty a jaki elegancki....
Pozdrawiam serdecznie
Ogród Sylwii od początku :) 20:03, 09 lut 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Dzięki Aniu .....

Dostałam dzisiaj projekt ogrodu zimowego (tak go będę nazywać , choć nie koniecznie będzie temu służył ) ale to nie jest to dlatego go nie zamieszczę aby pokazać. Natomiast pani fajnie rozwiązała zniwelowanie poziomu wewnątrz i to jest git .....
Pozdrawiam zaglądających

obyłyśmy się smakiem, szkoda ale pokaż jak będzie to co byś chciała,żeby było, czemu ta pani architekt nie słucha ?
Ogród Sylwii od początku :) 19:39, 09 lut 2012

Do góry
to czekamy na projekt docelowy ! jestem ogromnie ciekawa !
Ogród Sylwii od początku :) 19:36, 09 lut 2012

Do góry
Dzięki Aniu .....

Dostałam dzisiaj projekt ogrodu zimowego (tak go będę nazywać , choć nie koniecznie będzie temu służył ) ale to nie jest to dlatego go nie zamieszczę aby pokazać. Natomiast pani fajnie rozwiązała zniwelowanie poziomu wewnątrz i to jest git .....
Pozdrawiam zaglądających
Wokół tarasu 16:35, 09 lut 2012

Do góry
Zegrzynka napisał(a)
No i jeszcze moje bazgrołki - moze naswietla troszke położenie tarasu...literki S to sosny pospolite - im wieksza literka tym wyższa sosna - godne politowania to moje projektowanie.

Inwentaryzacja zrobiona, a więc czas na ustalenie przebiegu linii trawnika, jak na dobry projekt przystało.
Niektóre sosny mogą być w trawniku samotne, a niektóre mogą się znaleźć w środku rabaty wsypowej i mogą być podsadzone innymi roślinami niższymi.

Wklejam Ci jakąś inspirację, jak by to mogło wyglądać, możesz sobie coś dostosować do swoich warunków.

Ja też zaczynam:) 14:18, 09 lut 2012

Do góry
Super ten pomysł Ewy!
Ja mam zawsze problemy z wyobrażeniem sobie jak projekt będzie wyglądał w rzeczywistości
Zrobiłam więc sobie na szybko wizualizację na stronce gardenpuzzle i - jestem zachwycona!!!
Ja też zaczynam:) 20:27, 08 lut 2012

Do góry
Super ten projekt Ewy - teraz ciekawe co ostatecznie wybierze Lenka?
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 20:24, 08 lut 2012

Do góry
abrakadabra napisał(a)
Mariusz pisał, że miskanty dadzą radę. Jakby się tam źle czuły to spróbuję z trzcinikiem krótkowłosym
A co proponujecie jako te małe roślinki (ostatni projekt Gosi)?

Może turzyce i kostrzewy?
Koszt założenia 300 m2 ogrodu 20:11, 08 lut 2012

Do góry
Musi przyjść moment w którym Cię natchnie - tak było z moimi "angielskimi rabatami" - przyszło natchnienie i w kilka minut projekt gotowy. Pójdę prawie według niego.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 17:38, 08 lut 2012

Do góry
A teraz się zastanawiam nad przedogródkiem i rabatą przed furtką (miały być na niej wrzosy, Gosia też projekt zrobiła) i tak stwierdziłam po wielogodzinnych obserwacjach terenu, że ta rabata musi być kompatybilna z przedogródkiem. Bo ze wszystkich okien i stałych punktów obserwacyjnych zawsze widać ten fragment jako całość.

Przedyskutowałam sprawę z lepszą połówką i stwierdziliśmy, że skalniak idzie do likwidacji.
Tak jak mówiła Alina - on tam tylko zasłania widoki. Wiem, że to będzie mordercza praca, pozostanie również wiele dużych kamieni po rozbiórce. Może by je jakoś wykorzystać w przedogródku? Bardzo by do stylu domu pasowały.

Alina proponowała też świerki od sąsiada, ale nie da rady – jego dom jest jakieś 3 metry od siatki i tam ma okna. Nie chcę mu zabierać światła bo i tak to strona wschodnia budynku więc ledwo co tam wpada…
Od strony sąsiada myślałam o niewysokim ekranie z cisa(do max. 1,6 m) . Na duże sadzonki mnie nie stać, ale może warto spróbować z małymi? Czy lepiej tuje? W sumie nie przepadam za nimi, a i tak ich u mnie pełno…
Spróbuję zaraz wyrysować plan z tymi roślinami, które muszą pozostać. Dla zainteresowanych zdjęcia tego terenu w chwili obecnej są na str. 5
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 15:45, 08 lut 2012

Do góry
Mariusz pisał, że miskanty dadzą radę. Jakby się tam źle czuły to spróbuję z trzcinikiem krótkowłosym
A co proponujecie jako te małe roślinki (ostatni projekt Gosi)?
Miało być inaczej 00:44, 08 lut 2012

Do góry
Trzy schodki to ponad pół metra..... a u mnie w tym roku woda była prawie równo z gruntem ..... z tego powodu zdecydowaliśmy się podnieść poziom budynku o 40 cm do góry, bo w tym czasie robiliśmy projekt przebudowy.
Ogród Sylwii od początku :) 18:14, 07 lut 2012

Do góry
Dzięki dziewczyny za opinie Masz rację Aniu , o tym samym myślałam , a trzy świerki zmieszczą się w tym miejscu obok siebie .....

Co do wielkości drugiej części oszklonego pomieszczenia , to jest moja zabawa programami a zdjęcie nigdy nie jest adekwatne do rzeczywistości ..... Tak jak wcześniej napisałam, czekam na projekt Pani Architekt ale w między czasie sobie rysuję
Bryła całości będzie się troszkę inaczej kształtowała , chociażby ze względu na zadaszenie. Narysowałam płaskie a takie napewno nie będzie .....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies