Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój kawałek raju 18:59, 25 kwi 2012

Do góry
Aniu nie potrafię składać pięknych wierszy,
więc prostą prozą życzę Ci wszelkiej pomyślności,
długich lat w zdrowiu sile humorze

Rododendronowy ogród. 18:56, 25 kwi 2012

Do góry
jotka napisał(a)

Czy na tą ławeczkę jestem zaproszona? Pewnie nie, bo ona raczej pod brzozami niż bukami ...

Ale i tu moge przysiąść choćby wirtualnie

Jolu chodzi naprawdę o ławeczke pod bukami tą

Mój kawałek raju 18:54, 25 kwi 2012

Do góry
Aniu, samych słonecznych, w miarę suchych i ciepłych dni a przede wszystkim zdrowia, aby te sprzyjające do prac ogrodowych dni wykorzystać

Mój kawałek raju 18:48, 25 kwi 2012

Do góry
Przed chwilą odkryłem w necie
Ania ma dziś urodziny przecież.
Życzę Ci więc Wszystkiego Najlepszego
I ogrodu jeszcze piękniejszego.

A wszystko na to wskazuje
Bo ciągle roślinki dokupujesz.
A miejsce zakupu nie chowasz w tajemnicy
Ale się dzielisz by nie błądzić w próżnicy.

Różaneczniki - choroby i szkodniki 18:37, 25 kwi 2012

Do góry
magja_ napisał(a)

Czy jest jeszcze szansa dla moich okazów?

Obraz nędzy i rozpaczy.

Drugi krzaczek w nieco lepszej formie- ale też niezdrowy.

Pomocy.
Co robić?

Post powinien być chyba w dziale choroby różaneczników?- jeśli tak, przepraszam !

Trochę są podmarznięte - stąd te plamy nekrotyczne i wtórna grzybica. Osłabione po zimie.
Czy mogłabyś napisać jak długo rosną, jak są podlewane i czym były nawożone? Na jakim stanowisku rosną? I bez pomiaru ph to naprawdę trudno mi radzić. Z pewnością są to niedobory pokarmowe - stąd różnice w wielkości liści. Jak napiszesz będziemy kombinować.
Pierwszy powinien mieć wymienione podłoże, bo zachował jedynie zeszłoroczne przyrosty. To poważny sygnał ostrzegawczy.

Niestety muszę się przyznać, że te Rh nie były zbytnio zadbane.
Zakupiłam je w Biedronce przed remontem elewacji, w trakcie którego bardzo przeszkadzały, więc zostały przesadzone.
Nie wiem dlaczego , ale na bardzo słoneczne miejsce.Zostały zatem przesadzone kolejny raz.
Zawsze dostawały podłoże do Rh ale nigdy ich nie nawoziłam.
Na obecnym miejscu znalazły się jesienią.
Mam nadzieję , że to już docelowe.
Dosadziłam do nich kolejne krzaczki, na tworzącej się rabacie rododendronowej.
Stanowisko raczej słoneczne lub ewentualnie lekko zacienione (dzięki thujom).
Pod pierwszym wymienię zaraz podłoże .
Czy powinnam je jeszcze czymś podratować?

Fotka z 21 kwietnia:

Postaram się wkleić zdjęcie z dziś.
Kwitną !!!

No i pytanie.
Czy wykopywać kwitnącego Rh by wymienić mu podłoże?
Może zaczekać a teraz dać jakieś lekarstwo w postaci nawozu?

Mój jesienny ogród 18:27, 25 kwi 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Irenko, jak kiedyś było dużo kuropatw to całą zimę mieszkało wielkie stado ale i tak mam dużo ptactwa, przychodzą dudki, dzięcioł zielony, krogulce buszują, czajki fiukają nad głową i jeszcze wilga piękny ptak mam tylko jedno zdjęcie ale nie zdążyłem się ustawić i trochę nie ostre. Muszę zajrzeć do Ciebie ale dopiero skończyłem robotę.
Karolinko, poczekaj chwilę może jeszcze się coś po zmienia, a funkie pokaż bo ja biało zielonych kilka mam.
Aniu, zobacz, tak mi wyszły miskantowe podpórki. Już się chwale że puszczę a nawet nie oglądałem zdjęcia czy się nadaje. Wyszły strasznie wielkie 2,20.

Robert na powojniki w sam raz, a są mocne?
Rododendronowy ogród. 18:21, 25 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Czy na tą ławeczkę jestem zaproszona? Pewnie nie, bo ona raczej pod brzozami niż bukami ...

Ale i tu moge przysiąść choćby wirtualnie
Różaneczniki - choroby i szkodniki 18:20, 25 kwi 2012

Do góry
a co sądzicie o moim rh ? rosnie juz kilka dobrych lat ale ani razu nie zakwitl .. mial odpowiednia ziemie, stosuje nawoz w granulkach zaczelam tez ostatnio opryskiwac liscie florowitem .. juz sama nie wiem co jest nie tak .. na pakach ( o ile to sa paki a nie znow nowe liscie...) jest bialy nalot a liscie od spodu sa brazowe .. co to moze byc ?
zblizenie co prawda troszke rozmazane..

i w calosci..

Kubusiowo 18:01, 25 kwi 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

I zakupy dzisiejsze (rząd na dole to dzisiaj robione sadzonki, )

Gosia podziwiam ogrodnicza z Ciebie, że hej

Imponujące
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:41, 25 kwi 2012

Do góry
Irenko, jakiego judaszowca kupiłaś? ile czasu już rośnie? Mój przezimował ładnie, tyle że ja największe straty mam w maju i tych nieszczęsnych ogrodników zawsze się obawiam. Te fotki zrobiłem we Wrocławskim botaniku. życzę Ci abyś doczekała takiego widoku w swoim ogrodzie.
ogrodoweimpresjejolki 17:37, 25 kwi 2012

Do góry
jotka napisał(a)

Obiecałam wczoraj że dziś wpadnę do Ciebie i jestem choc już późna pora. Wszystko przeczytałam i obejrzałam.Bardzo jesteś sentymentalna jeśli jeszcze masz ten ołówek ale czego innego można się spodziewac po poetce?

Nie wątpiłam Bożenko, że przyjdziesz Jesteś z tych, u których słowo cenniejsze od złota Też tak mam.
Sentymentalna, wrażliwa, ... czasami aż za bardzo. I z tego powodu czasami obrywam od życia. Ale i tak się nie zmienię.

Na razie takiego ładnego kompletu jeszcze nie mam, ale gdybym miała, to dla Ciebie byłoby miejsce o każdej porze dnia

A wiesz że ja mam bardzo podobny, stoi w lesie pod bukami które daja cudowny cień w upalne dni i ja Ciebie zapraszam na posiedzenie na nim i może jeszcze na coś przy okazji.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:23, 25 kwi 2012

Do góry
popcarol napisał(a)

Wiesz, nie wiem jak będzie z nutkajskimi, ale widać mąż doczytał, bo on je wybrał i posadził
z kolei nie wiedziałam, że anemony to zawilce sadziłam w tym roku, może przezimują i będę się cieszyć w przyszłym roku

a tak z daleka wygląda rabata z rh, a już niebawem pod mur pójdą buki szczepione na pniu tricolor i żarnowce na pniu

Za zawilce trzymam kciuki! Miałam mieć takie w bukiecie ślubnym, ale stanęło na kantedeskiach
Moje wymroziło... swoje okryj, może przezimują - śliczne są!

Rabata z rh piękna - z daleka też! Z tymi nasadzeniami w rogu, magnolią - ślicznie
A jakie ładne kulki z tych bukszpanów variegata

Irenk żarnowców bym Ci nie radziła, bardzo łatwo wymarzają .
Ogród Dominiki 16:54, 25 kwi 2012

Do góry
A z drugiej strony tarasu grasują nornice, więc jest tak:
Mój 4 arowy azyl... 16:52, 25 kwi 2012

Do góry
Basiu, to już 200, oby tak dalej gratuluję
Mój 4 arowy azyl... 16:50, 25 kwi 2012

Do góry
Trochę fauny
Amator nektaru z kwiatów żagwinu

A to następna jaszczurka w swoim rewirze. Właściwie, to 'pan jaszczurek', bo boki zaczynają mu się zielenić
Mój 4 arowy azyl... 16:45, 25 kwi 2012

Do góry
Dziękuję Aniu za tę i wcześniejsze wizyty

Ogród Dominiki 16:38, 25 kwi 2012

Do góry
Ogród Dominiki 16:28, 25 kwi 2012

Do góry
Na rabatce pod latarnią chwilowo nie ma miskanów, ale za to jest duuuuużo tulipanów. Teren całkowicie zaminowany tulipanami.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 16:17, 25 kwi 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Oj żeby już było docelowo, to by było w ogóle super ale cieszę się tym co mam zgromadziłam wszystkie irysy razem, jak się pojawią to je pooznaczam na przyszłość póki co odróżniam tylko te które były pierwsze u mnie, otrzymane od Rodziców, bo mają największą kępę o te

Te irysy Kasiu, to Kosaćce bródkowe, z grupy kosaćców niemieckich (Iris germanica). Odmian jest mnóstwo, pytanie z jakiej są Twoje?
O irysach i ich odmianach są obszerne artykuły np. tu:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/249-irysy-brodkowe-ogrodowe-pieknosci
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/248-irysy-kwiaty-bogini-teczy

Ogród Dominiki 16:16, 25 kwi 2012

Do góry

Te są już na wylocie:

Ale będą nowe:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies