Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:51, 21 wrz 2016

Do góry
JuliaL napisał(a)

Uważasz, że źle to będzie wyglądać?
Może jakoś inaczej to wszystko połączyć?
Brzozy wolałabym zostawić. Wiem, że jest dużo po nich sprzątania.
W szkółce bardzo podobało mi się zestawienie robinii żółtej z bordowym drzewem. Ale nie pamiętam jak się nazywało.
Poniżej zdjęcia.

Dlaczego z robinii lepiej zrezygnować?

Odległość między sosnami, chyba 2m

Teraz to już do niczego nie jestem przekonana.

Z robinii zrezygnować, bo tam jest tak dużo gatunków na małej przestrzeni. Chyba że tworzysz arboretum i masz przestrzeń. O brzozach nie pisałam - sprzątanie jest zawsze przy drzewach liściastych, wiec nie ma to znaczenia, albo się lubi albo się nie lubi.

Dla sosen za mało, to wielkie ogromne kolosy potrzebujące doświetlenia z każdej strony. Za 10 lat taka sosna bedzie już tylko utrapieniem. Duża, podsychająca, goła od dołu. Dobra na wrzosowiska i gdzieś dalej od domu - jak ktos bardzo chce miec sosny. Będziesz miała dużo gatunków, bo przeciez jeszcze klony.

Pozwalam sobie tak napisać, bo ja 15 lat temu tez tak posadziłam wszelkie drzewa, które mi się podobały. Cześć już uporządkowałam ale nadal męczę się np. z korkowcem amurskim. Męczyłam się jeszcze z dębem, co miał strasznego mączniaka. Do tej pory męczę się z modrzewiami i akacjami.
Ale daglezje lubię bardzo.
Przy robinii wytrzyma buk. To może buc jeszcze śliwa Pissardii lub Nigra.

Przepraszam, że robię Ci taki zamęt. Ale drzewa to poważna sprawa i ja przeszłam długa drogę z nimi w swojej wielkiej miłości do wszystkich drzew . Ogród to jednak ogród - teren z ograniczona przestrzenią, podlegający doborowi gatunków. Tu nie da się zbyt spontanicznie zadziałać.

Ta robinia bardzo mi się podoba, powiem. Ale robinia i kolony i cała reszta z sosnami - za dużo. Czy pod drzewami będą jakieś rabaty/nasadzenia?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:40, 21 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Derenie lepiej, że są trzy. Na pewno.

Drzewko pasujące do daglezji, sosny, świerka i brzozy, i robinii, i miłorzęba, drzewko o kolorze bordowym to może być jakiś buk Atropurpurea. Jesteś pewna, że chcesz taką mieszankę drzew na takiej przestrzeni? Zrezygnowałabym na pewno z robinii i wierzby.

Jaka jest odległość miedzy sosnami po prawej, tymi trzema?

Uważasz, że źle to będzie wyglądać?
Może jakoś inaczej to wszystko połączyć?
Brzozy wolałabym zostawić. Wiem, że jest dużo po nich sprzątania.
W szkółce bardzo podobało mi się zestawienie robinii żółtej z bordowym drzewem. Ale nie pamiętam jak się nazywało.
Poniżej zdjęcia.

Dlaczego z robinii lepiej zrezygnować?

Odległość między sosnami, chyba 2m

Teraz to już do niczego nie jestem przekonana.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:08, 21 wrz 2016

Do góry
JuliaL napisał(a)
Ewo, mam już zdjęcia może teraz będzie łatwiej coś w tym temacie zadziałać.
Wszelkie opinie i sugestie mile widziane!

Tutaj może dołożę jeszcze dwa derenie białe sibirica?
I będzie tak.

Oraz 3 derenie białe comus alba

Poniżej zdjęcia. Mam nadzieję, że wszystko dobrze opisałam.

Druga prośba o pomoc. Czy takie ustawienie będzie OK ?
Szukam jakiegoś fajnego drzewa o bordowych liściach, które będzie pasować z akacją żółtą.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Derenie lepiej, że są trzy. Na pewno.

Drzewko pasujące do daglezji, sosny, świerka i brzozy, i robinii, i miłorzęba, drzewko o kolorze bordowym to może być jakiś buk Atropurpurea. Jesteś pewna, że chcesz taką mieszankę drzew na takiej przestrzeni? Zrezygnowałabym na pewno z robinii i wierzby.

Jaka jest odległość miedzy sosnami po prawej, tymi trzema?

Ogród w remoncie 11:07, 21 wrz 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)
Może masz irge ursynów ona chyba najobficiej owocuje. Głaz bombowy. Pasowałyby mu hakone np. Pod brzozami pięknie wygląda też wrzosowisko. Brzozy, hosty, wrzosy, jakiś bluszcz i ten głaz. Hm??

Też myślałam o hacone. Co do wrzosów to jakoś chyba mnie nie lubią. Zresztą tam na wrzosy chyba mało słoneczka. Myślę że hakone a w niej tulipany.
Ogród w remoncie 10:51, 21 wrz 2016

Do góry
Może masz irge ursynów ona chyba najobficiej owocuje. Głaz bombowy. Pasowałyby mu hakone np. Pod brzozami pięknie wygląda też wrzosowisko. Brzozy, hosty, wrzosy, jakiś bluszcz i ten głaz. Hm??
W Kruklandii 16:54, 20 wrz 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
No to ostro Ci zaatakowało brzozy. Muszą wyglądać nieciekawie i na pewno ogrodu nie zdobią. U mnie tak jest z niektórymi różami. Straszą a nie zdobią

Z daleka tak bardzo nie widać
Żółte już poobrywałam....ale to codziennie coś nowego wyłazi.
Elinkowy ogród 14:39, 20 wrz 2016

Do góry
No nie zartuj, to ja tu czekam , obiadu dzieciom nie gotuje bo ciagle sprawdzam czy Toszka lub ktos propozycji nie przeslal a tu klops
Nie wiem czy mam podpowiadac co mi sie podoba bo tak zrobilam jak tamta firma projektowala i wyszly same byliny a na powaznie podoba mi sie styl OGRODOWISKOWY np te ogrody z forum

Sylwii od poczatku
Madzenie ogrodnika
Ogrod w puszczykowie

Caly ogrod jest w lukach, chetnie przyjme bukszpany TRAWY, hortensje, mam wiaza placzacego wisnie umbry, pisardii kilka serbow, 3 graby kolomnowe, swierki kolumnowe. Nie mam jeszcze sosny a mi sie podoba buka , mam brzozy, magńolie katalpy, kasztana w planach ambrowiec i grujecznik.
Za chwile reszta
W Kruklandii 14:21, 20 wrz 2016

Do góry
No to ostro Ci zaatakowało brzozy. Muszą wyglądać nieciekawie i na pewno ogrodu nie zdobią. U mnie tak jest z niektórymi różami. Straszą a nie zdobią
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:02, 20 wrz 2016

Do góry
Czy w deszczu, czy w słońcu - zawsze pięknie!
Moje brzozy (te nowsze, drugoroczne) też gubią żółte liście...
Morning Lighty wystrzelone uwielbiam Już Ci współczuję rewolucji z miskantami w roli głównej, choć to dla Ciebie nie pierwszyzna
Zawilce mus obejrzeć i nabyć, bo od 2 lat się na nie czaję.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 11:16, 20 wrz 2016

Do góry
Witam
Czy można posadzić brzozy doorenbos w bliskim sąsiedztwie szamba?W jakiej odległości od tuji,ciętych na wysokość 2,5 m oraz od siebie posadzić grujecznika japońskiego?
Polecane drzewa i krzewy liściaste 23:51, 19 wrz 2016

Do góry
Polecam sadzić wszelkie rośliny miododajne, przede wszystkim lipy może nie w samym pobliżu domu ponieważ lipy mocno brudzą, ale jeśli ma ktoś większy ogród, lub nieużytki to jak najbardziej.

Do drzew miododajnych należy m.in katalpa która według mnie jest bardzo mocnym i szybko rosnącym drzewem, zastanawiam się nawet czy za kilka lat nie trafi na listę drzew inwazyjnych.

Rodzime brzozy piękny pokrój drzewa oraz niespotykany kolor kory - ale o tym wie każdy, poza tym wyrzucając w okolicę gdzie rosną resztki z obierania grzybów, koźlarzy mamy duże szanse na to, że nam wyrosną.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:42, 19 wrz 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
NIe widać, że brzozy brzydkie!
Ładnie i soczyście zielono!

Z daleka tak wyglądają , z bliska obraz nędzy i rozpaczy a na dodtek sypia sie liscie i wszystko spada na bukszpany...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:44, 19 wrz 2016

Do góry
NIe widać, że brzozy brzydkie!
Ładnie i soczyście zielono!
Ogród Nety- moje marzenie 10:19, 19 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Aneto z brzozami trochę Cię rozumiem Ale tylko trochę Rozumiem o czym mówisz z pyłkami (myślałam, że to kwiaty ) W każdym razie w tym roku miałam ich wszędzie w ilościach hurtowych- ten rok to ewenement, bo tez na początku lipca brzozy zaczęły mi zrucać liście.
Ale ja poza tym brzozy kocham i chcę ich więcej

Martuś brzozy, zwłaszcza te odmianowe, są piękne, nie zaprzeczam i w wielu ogrodach wyglądają przepięknie podsadzone trawami, rozchodnikami czy funkiami. Śliczne są te zakątki. I gdyby nie brzozy sąsiada, to pewnie byłyby też u mnie. Ale ja juz teraz mam trawnik zasłany liśćmi, a dziecko nie może otworzyć okna w pokoju, bo całą podłogę i biurko ma w pyłkach, a ma alergię.
Niestety muszę szukac innych drzew. I na pewno znajdę odpowiednie, które jednak nie będą brzozami. A brzozowe zakątki będę podziwiac w innych ogrodach
Coś jeszcze, coś więcej... 10:08, 19 wrz 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Kurna no mam wrażenie że ta jesień galopuje normalnie w naszą stronę, patrząc na zdjęcia z roku ubiegłego to jeszcze nawet drzewa kolorów nie łapały, a teraz? Brzozy sypią już żółte liście... i to poranne zimno.. brrrr

U mnie leje, dla odmiany Ale wiedziałem, że tak będzie - okna parę dni temu myłem i od tego czasu pada Z przerwami, ale jednak
Ogród Nety- moje marzenie 09:56, 19 wrz 2016

Do góry
Aneto z brzozami trochę Cię rozumiem Ale tylko trochę Rozumiem o czym mówisz z pyłkami (myślałam, że to kwiaty ) W każdym razie w tym roku miałam ich wszędzie w ilościach hurtowych- ten rok to ewenement, bo tez na początku lipca brzozy zaczęły mi zrucać liście.
Ale ja poza tym brzozy kocham i chcę ich więcej
Coś jeszcze, coś więcej... 09:17, 19 wrz 2016

Do góry
Kurna no mam wrażenie że ta jesień galopuje normalnie w naszą stronę, patrząc na zdjęcia z roku ubiegłego to jeszcze nawet drzewa kolorów nie łapały, a teraz? Brzozy sypią już żółte liście... i to poranne zimno.. brrrr
Komendówka 19:37, 18 wrz 2016

Do góry
Romeczka Poczytałam z przyjemnością pośmiałam się z obuwia i zamiany w drwala, piesa cudna była, a nic mnie tak nie wkurza jak niezapowiedziani goście w momencie gdy mam masę roboty.....też mi się trafiło ostatnio
a mnie się brzozy wydawały bezproblemowe.....może daj im za rok gnojówki z pokrzyw
Zakupy fajne, nam też pogoda popsuła robotę
Tu ma być ogród :) 13:46, 18 wrz 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Pięknie Ci się rozrosły Gracilimusy Widać, że im dobrze u Ciebie!

Faktycznie w ciągu 3 miesięcy bardzo urosły, zabrałam je z rabaty brzozowej bo tam wegetowaly, brzozy im cała wodę kradły.
Zakątek z fioletową ławeczką 12:44, 18 wrz 2016

Do góry
WitamNareszcie u mnie trochę spokojniej wiec z wielka radością odwiedziłam Twój wspaniały ogród. Widzę że rośliny masz piękne i zadbane Jest co podziwiać. Podobało mi się zdjęcie brzozy z kosmosą lub jak piszesz kosmosy z brzoza I nie tylko te oczywiście miałam brzozę ale nie wytrzymała przesadzenia i uschła Widzę ze masz dużo biżuterii ogrodowej podpatrzę jeszcze raz u Ciebie i zrobię coś u siebie bo do tej pory nie miałam Pozdrawiam bardzo serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies