Brzozy u kogoś TAK u mnie NIE , je jestem leniwiec i jak pomyślę co się pod nimi dzieje jesienią to masakra jakaś , mama ma u siebie na działce i wiem coś o tym, ale Ty Martuniu u siebie sadź , pięknie będą wyglądały na półce.
A propos rozpierduchy to będę kretem - górnikiem , bo ten duży gruz to i owszem zabrał, ale te drobnostki i muszę sama własnymi ręcyma wybrać wywieźć do mnie na drogę ot i cała bajka to teraz DO ROBOTY !!!!
Doorenbos też śmieci, ale tak bardziej zwarcie Liści są dużo większe, a kotki dłuższe, wiec mniej się niosą z wiatrem po ogrodzie, ale pyłki za to dają do wiwatu..wszystko żółte. Doorenbos rosną wolniej i mają przepiękną korę. Liście też dłużej siedzą na drzewie. W tej chwili zwykle brzozy prawi gołe, a Doorenbos zielona.
Zajrzałam bo pytałaś u Aganii ... nie wiem czy mój głos się na coś przyda, bo nie wnikam dlaczego to pytanie .. .
Asiu, wyobraź sobie, że ogród robiła nam jedna z firm lokalnych o świetnych referencjach Ale z obserwacji widzę, że ogrody robią tak, aby nieustannie wymagały oprysków (róże, perukowce, maliny podlewane zraszaczami młoteczkowymi), usług pielęgnacyjnych ich ekipy itp. Teraz znalazłam Panią, która ma zupełnie inne podejście, edukuje klientów i jeśli ktoś ma pomysł w stylu brzozy przy tarasie to pyta czy będę sprzątać namiętnie itp. Wymieniła zraszacze na linię kroplującą we wszystkich klombach, zraszaczami podlewana jest tylko trawa i łąka, zaproponowała rozsadzenie sosen czarnych (były upchane co metr), fajnie tłumacząc jak się sosny rozrastają. 4 lata temu, gdy były robione pierwsze nasadzenia byłam zielona, nawet nie dyskutowałam, gdy ekipa informowała "ale szef wszędzie tak każe sadzić"
Chętnie zobaczę fotki! Może w przyszłym roku będzie mniej tego smiecenia,ale wole się przygotować na najgorsze.Teraz to nawet moje koty chodza oprószone tymi brzozowymi paprochami
Na rudym to nie widać ,ale na czarno- biłym już bardzo...
Mój sąsiad na działce obgołocił swoją ogromną starą brzozę w ten sposób, że poobcinał jej od dołu boczne gałęzie. Teraz jest wysoki goły biały pień z zieloną czupryną na górze. Wbrew pozorom opisu wygląda to całkiem fajnie, jeśli chcesz to cyknę Ci fotkę. Sąsiad potrzebował słońca, a dzięki temu ja mam trochę mniej śmieci, aczkolwiek w tym roku te brzozy przeszły same siebie w śmieceniu.
Dzięki Kamila, już nawet dostałam jedną odpowiedź do Agaty z ogrodu Agani... niestety Doorebonsy śmiecą według niej równie strasznie
Danusia napisała mi ,żebym spróbowała zmniejszyć im korony...może to będzie jakaś rada na przyszły sezon?
Teraz to jeszcze liście dojdą i w ogóle mnie zasypią te brzozy
A sosny igłami jakby ktoś myślał,że to jedyny problem
Danusiu chodzi mi o inspirację z brzozami Wciąż nie zdecydowałam z czym połączyć brzozy, i czy u mnie powinno ich być 3 sztuki, czy 5 sztuk (ale już skłaniam się ku 3 szt.). Moja rabata "półka" ma ok. 30 m kw. i wymiary 10 m na 6,2 m na ok. 11 m.
Zmierzam do tego, że bardzo chętnie zobaczę obie Twoje rabaty z brzozami
Dzień dobry Agnieszko- witam Cię u siebie chlebem i solą
Brzozy sobie zmniejszyłam, bo w oryginalnej gardenpuzzlowej wysokości były przerażające Może jedna by się tam zmieściła
Dlatego też powtarzam- to, że ja sobie w garedenpuzzle zrobię wizualizację ma się nijak do rzeczywistości, bo roślinki można zmniejszać/zwiększać dowolnie, a na żywo rosną różnie. Brzozy zmniejszyłam, rozplenice powiększyłam i wyszedł pasujący mi proporcjami rysunek
Z cisów wzdłuż granicy sąsiada na półce żywopłot już jest, od strony drogi planuję dopiero. Kulki, wrysowałam trzy, bo mi się więcj nie zmieściło- temat absolutnie otwarty
Wzdłuż ogrodzenia frontowego nie mam drzew- poza strażnikami Umbrami przy furtce, migdałkiem, który szuka innego miejsca i "świerka NN" na tzw. rabacie okularowej,
Makusia, brzozy są wspaniałe, ale na Twojej wizualizacji mocno je zmniejszyłaś Na takiej podwyższonej rabacie będą się pięknie prezentować, tylko trzeba będzie regularnie je podlewać, bo potrzebują dużo wody.
Nie dawałabym tych kolumnowych iglaków (jałowców, tuj?) takich rozstrzelonych z tyłu, chyba że w formie gęstego żywopłotu, za to zdecydowanie więcej jakichś kulek w nogach brzóz
A wzdłuż frontowego ogrodzenia masz jakieś drzewa, czy tylko hortensje z żurawkami?