Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 22:10, 04 paź 2016

Anula, pięknie dziękuję! Właśnie widziałam i się zachwycałam, będą moje!
kasja83 07:58, 05 paź 2016

UrsaMaior napisał(a)
U mnie też plan był, ale życie go zweryfikowało
Matko, co za wichura... mam pobojowisko na tarasie, na trawniku, połamane gałęzie, pełno liści. Zapowiadają ulewy...kiedy ja te cebule posadzę to nie wiem.

Też się z cebulami wstrzymywałam...liczę na to, że jeszcze parę dni fajnej pogody będzie.
anbu 08:17, 05 paź 2016

UrsaMaior napisał(a)
U mnie też plan był, ale życie go zweryfikowało
Matko, co za wichura... mam pobojowisko na tarasie, na trawniku, połamane gałęzie, pełno liści. Zapowiadają ulewy...kiedy ja te cebule posadzę to nie wiem.

No mam nadzieję że jeszcze troszkę ciepełka będzie, moje też jeszcze nie wsadzone
UrsaMaior 08:20, 05 paź 2016

Cześć dziewczęta! Właśnie wyjrzałam za okno, szaro-buro, ponuro i mokro, a ogród wygląda jak porzucony, tak zasłało go liśćmi i igliwiem. Masakra... No nic, przyszły tydzień ma podobno być ładniejszy. Może i dobrze, że pada, bo magnolię muszę wykopać i sprawdzić.
Toszka 08:33, 05 paź 2016

A czemu chcesz sprawdzać magnolię? I jeszcze ją wykopywać?
Kochana, co ty kombinujesz?
UrsaMaior 08:39, 05 paź 2016

Ojej, uff, że pytasz, bo głupio mi było Ci znów gitarę zawracać. No słuchaj. W zeszłym roku, jakoś na początku sezonu sadziłam dwie sztuki, Genie i właśnie tę, teoretycznie Alexandrina, ale pewności nie mam. Miała kwiatka, ostatniego i nieduży był, więc może to jednak inna odmiana. Tak czy siak, wzięłam ją bo jest bardzo ładna w formie, w kształcie czarki, bardzo symetryczna. No i Genie rośnie jak szalona, liście, pąki, no cudo, a ta niestety marność nad marnościami. Rośnie co prawda bliżej brzozy, ale ma nawadnianie. Nie wiem co jest grane. Gdzieś, na forum ogrodniczym chyba, wyczytałam, że jesienią można ewentualnie ruszyć. I tak marna
Toszka 09:16, 05 paź 2016

Zacznij od sprawdzenia ph... wiesz co robi twoje nawadnianie... a Magnolki lubią kwaśno. Jesli jest wyższe ph, to gpę trzeba będzie naszykować i na wiadro kupy dać łyżkę siarczanu amonu. Wymieszać dobrze i obsypać po obrębie. Ale ph nie może być wyższe niż 6-6,5.

I na drugi raz pytaj - bo niby po co machnęłam sobie podpis?
UrsaMaior 09:22, 05 paź 2016

Tak, tak, pamiętam o pH, tylko martwi mnie, że reszta rośnie pięknie, a wszystkie mają przecież takie same warunki
EwaIgi 09:24, 05 paź 2016

No właśnie ja wczoraj objechałam sklepy i kupiłam urządzonko do mierzenia ph. Albo jest zepsute albo mam wszędzie taką samą ziemie. Zastanawiam się czy oddać czy co teraz? Jak sprawdzić czy ono działa. Chciałam sprawdzić magnolie i rodki i miejsce gdzie chce sadzić hortensje. Wskazuje mi cały czas troszkę ponad 6 - wszędzie.
Toszka 09:27, 05 paź 2016

Idź na spacer i po drodze wetknij urządzonko w ziemię - jeśli cały czas będzie to sami, to wniosek prosty. Weź parasol