Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:08, 23 maj 2019

Do góry
U nas też leje mocno, wszystko się kładzie, ale na szczęście woda ma gdzie odpływać.
Obeschnie i dacie radę
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 17:45, 23 maj 2019

Do góry
HaniaA napisał(a)
Czy korę drobno zmieloną można dodać do ziemi zamiast ściołkować? Na sciołkę wolałabym kamienie gdyż mój pies namiętnie roznosi i rozgryza korę po całym ogródku

Korę drobno mieloną można dodawać pod kwaśnolubne więcej, pod zwykłe rośliny - mało.

Ściółkowanie kamieniami, myślę, dobrze wygląda nie po całości a w wydzielonych niewielkich rabatach. Sypanie kamieni po całym ogrodzie bym odradzała. Różaneczniki i inne kwaśnolubne nie znoszą tego, lubią mieć powietrze w bryle korzeniowej.

Przestrzegam także przed innym poważnym błędem w uprawie, nie kładź agrotkaniny czy jeszcze gorzej - maty szkółkarskiej, bo szkodzi roślinom. Przed chwastami jedynie zapobiega pielenie systematyczne i ściółkowanie.
Ziemia, podłoże dla roślin- jak zrobić dobrą mieszankę 17:45, 23 maj 2019

Do góry
HaniaA napisał(a)
Czy korę drobno zmieloną można dodać do ziemi zamiast ściołkować? Na sciołkę wolałabym kamienie gdyż mój pies namiętnie roznosi i rozgryza korę po całym ogródku

Korę drobno mieloną można dodawać pod kwaśnolubne więcej, pod zwykłe rośliny - mało.

Ściółkowanie kamieniami myślę dobrze wygląda nie po całości a w wydzielonych niewielkich rabatach. Sypanie kamieni po całym ogrodzie bym odradzała. Różaneczniki i inne kwaśnolubne nie znoszą tego, lubią mieć powietrze w bryle korzeniowej.

Przestrzegam także przed innym poważnym błędem w uprawie, nie kładź agrotkaniny czy jeszcze gorzej - maty szkółkarskiej, bo szkodzi roślinom. Przed chwastami jedynie zapobiega pielenie systematyczne i ściółkowanie.

Posta tego zamieściłam także w dziale ściółkowanie https://www.ogrodowisko.pl/watek/67-sciolkowanie-kora-w-ogrodzie?page=30#post_4
Ziemia, podłoże dla roślin- jak zrobić dobrą mieszankę 17:41, 23 maj 2019

Do góry
HaniaA napisał(a)
Witam,

Proszę o rady doświadczonych ogrodników. Zakupiłam szczepionkę mikoryzową do iglaków-rośliny dopiero będę sadzić-narazie stoją w doniczkach i czekają. Ponieważ nie można stosować razem mikoryzy i nawozów, a niestety kazda gotowa ziemia "do iglaków" dostępna w sklepie ma w sobie nawóz, muszę więc przygotować podłoże sama.
Narazie mąż kupił ziemię ogrodową bez nawozu o odczynie ph,5,7. Co do tego dodać i w jakich proporcjach- myślałam o korze drobno zmielonej kompostowanej, kwaśnym torfie żeby jeszcze trochę dokwasić oraz kompoście......

Na rabacie będą rosły modrzewie szczepione, thuje, jodła górska i co tam jeszce będę dosadzać (raczej kwaśnolubne) . Czy bluszcz wyrosnie na ziemi kwaśnej>?

Ziemię mamy ciężką-glinę, ciężko rozbić łopatą- więc kopiemy jak największe doły żeby wypełnić żyzną ziemią

Jeśli w glinie wykopiesz doły i zaprawisz je pulchnym podłożem, po dużym deszczu dołek wypełni się po brzegi i woda zatopi korzenie roślin.

Musisz pod każdym drzewem wiercić otwory głębokie, w to nasypać drenaż (kamienie, grys) i wtedy dopiero sadzić drzewa/krzewy. Pod byliny trzeba przekopywać, uzdatniać,użyźniać teren po całości.

Albo robisz rabaty podwyższone z murkami oporowymi, albo bez murków, gdzie korzenie dostaną także potrzebne im powietrze.

Pod bluszcz możesz dać całkiem inną mieszankę niż pod kwaśnolubne. Po prostu inaczej zapraw dołek do sadzenia.
Ogród Tosi 10:30, 23 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szalenie lubię te moje projekty kolorowe z przebarwiającymi się roślinami. Widać, że ogród żyje i się zmienia. Świetna robota

Danusiu Dziękuję, Dziękuję, Dziękuję.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:52, 20 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wsłuchujemy się w słowiki, skowronki, ganiamy zająca który wyjada angielską koniczynę, siedzimy, patrzymy, łazimy...wiesz jakie to przyjemne na pewno

Nie ma lepszej przyjemnosci niz spedzanie czasu na wolnym wybiegu czyli na polaci swojego ogrodu. W milczeniu wsluchujac sie w glos natury wlasnie ptakow.
W sobote przeszlam sie przy tujach tam dopiero rajwach ptaki skrzeczaly pelno gniazd w tujach zostalam potraktowana jak intruz zaczely latac nad moja glowa. Jak tu podcinac.
Zajaca mialam przez kilka lat na dzialce cos mu od zeszlego roku nie pasuje.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:14, 20 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wsłuchujemy się w słowiki, skowronki, ganiamy zająca który wyjada angielską koniczynę, siedzimy, patrzymy, łazimy...wiesz jakie to przyjemne na pewno

Bajka
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:22, 20 maj 2019

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:14, 20 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję, w ostatnie dni otwarte założyłam bluzeczkę od Ciebie "Szefowa Ogrodu", zmieściłam się w rozmiar Bo wtedy nie udało się.

Irenko Europy podbijać nie będziemy, mogliśmy robić Niemcy, ale odmówiłam. Chcemy mieszkać w domu, a nie w hotelach.
Rozumiesz na pewno to. Pęd za emocjami i wyzwaniami mam już za sobą.
Wyzwania realizujemy u siebie.

Rozumiem poźyjmy teraz dla siebie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:51, 20 maj 2019

Do góry
Dziękuję za propozycje programów, postaram się coś wgrać, bo na razie to wolno idzie..

Po deszczu..

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:43, 20 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Po deszczach powinno się zazielenić.

Tak to wygląda aktualnie, różnica 7 dni od ostatnich zdjęć

Pani Danusiu, po pierwszym koszeniu powinno szybciej ruszyć to zagęszczanie?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:05, 20 maj 2019

Do góry
Po deszczach powinno się zazielenić.
Choroby i szkodniki berberysów, berberys - Berberis 07:03, 20 maj 2019

Do góry
Kasmas napisał(a)
Witam,

Około 3 tygodni temu zasadziłam w ogrodzie berberysy thunberga erecta oraz red carpet. Dwa dni temu zauważyłam usychające liście na gałązkach. Ta sama roślina puszcza też nowe gałązki. Czy usychające liście mogą świadczyć o chorobie grzybowej? Co powinnam zrobić w takim przypadku? Poniżej przesyłam zdjęcia:

[img

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Najpierw trzeba zdiagnozować problem, dlaczego tak się dzieje. Są kamienie a więc zapewne jest szmata, a szmata nie pomaga roślinie a szkodzi.
Wyrzuć szmatę jeśli jest to pierwsza sprawa, następnie wytnij zamarłe gałązki, odżyw glebę podlewając biohumusem lub innym nawozem ekologicznym, opryskaj środkiem p. grzybowym.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:57, 19 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Potrzebuję program do stacjonarnego nośnika a nie do mobilnych urządzeń, znacie coś?
Mam 600 tys zdjęć i tylko Picasa to ogarniało.

Jeden z najlepszych w mojej skromnej opinii to Adobe Bridge - rewelacyjnie się z niego zarządza zdjęciami + własny serwer :/
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:37, 19 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Możesz przesypać ziemią z worków wymieszaną z nasionami traw. Te gołe miejsca.

Dziękuję za odpowiedź, w kilku miejscach tak zrobiłam, robię to partiami. Jutro wrzucę zdjęcia aktualne, mam wrażenie że do pierwszego koszenia jeszcze daleko...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:13, 19 maj 2019

Do góry
Potrzebuję program do stacjonarnego nośnika a nie do mobilnych urządzeń, znacie coś?
Mam 600 tys zdjęć i tylko Picasa to ogarniało.
Kwiaty na balkon 19:10, 19 maj 2019

Do góry
Fuksje, bluszcz, niecierpki, begonie.
Mata przeciw chwastom 19:05, 19 maj 2019

Do góry
Nie, ponieważ nie będzie tworzyła się próchnica. A ta jest niezbędna dla odżywienia roślin.
Piasek przede wszystkim trzeba użyźnić, dodają materię organiczną.
Herbicydy 19:04, 19 maj 2019

Do góry
Możesz smarować listki chwastów, ale pryskać odradzam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies