Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Dwa ogrody 19:11, 22 lut 2015

Do góry
Reniu mięt zimujących w gruncie mam trzy rodzaje, parapetową jedną, testowałam czekoladową, cytrynową, bananową i jeszcze jakieś, ale są dobre na sezon do doniczek z ziółkami, trudno jest je przetrzymać zimą, bo to typowe rozłogowe. Każda będzie dobra

Jankosiu, wracam do Twego pytania o wysiew bylin. Po raz pierwszy siałam i na pewno nie powtórzę pępawy,kupidynka, w sezonie wyrwałam rozety liściowe, bo kwiatek wielkości 2 gr, dla karczocha trzeba mieć odpowiednie miejsce, nadaje się na duże rabaty, chociaż nie powiem, kwitł i nawet zdążył się wysiać, tytoń narcyzowy mnie nie zachwycił, chciałabym leśny, ale się spóźniłam, kleoma różowa śliczna była, podobnie biała gaura, mam nadzieję, że przezimowała, żmijowiec efektowny ale raczej na łąkę, krwawnik w odcieniach różu się spisał, żeleźniak, ożanka, kłosowiec, werbena pięknie poszły, stipa nie zawiązała nasion, na resztę, o której już pisałam czekam, aby zakwitły część nasion wysiewałam doświadczalnie prosto do gruntu, na pewno o czymś zapomniałam
W tym roku wysiałam łubin, wschodzi, driakiew, wschody to porażka, kilkanaście roślinek, rutewkę orlikolistną, dzielżan żółty, penstemon, jasieniec, hyzop porażka, muszę rozmnożyć ze swojego krzaczka, ratibidę, czosnek błękitny, powschodził rewelacyjnie, jak dalej, to się okaże, złocienie, przymiotno, trawki, na razie tyle, ale czy uda się siewki utrzymać przy życiu, to zawsze jest loteria, bo wschody co innego i pikowanie, a dorastanie to druga para kaloszy

uff

W ogrodzie odkryłam 3 róże z mat, która zastąpiłam włókniną, u mnie są jeszcze spore przymrozki nocą, cebulowe jednak wschodzą, pokazały się wszystkie kępki przebiśniegów, reszta powoli rusza.
W domu posadziłam werbenę i pelargonie, pikowałam "coś?" z pozyskanych okazjonalnie latemnasionek, posadziłam kanny, pikówki przewiozłam do nowego, dobrze, że jeszcze nie mam założonych parapetów, kalina nadal w ładnych pączkach, nie zmarzły, tylko fotka do niczego,

a to będę siać, coś Ci to przypomina
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:45, 22 lut 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Ania ale żurawki odbiją, stipa w tamtym roku u mnie wyglądała identycznie, czyli sucha, nic z nią nie robiłam, aż nie zaczęła wypuszczać nowe to stare powyciągałam wyczytałam że stipy nie można ciąć bo się ją 'zabije'

Przycięłam moją stipę wiosną 2012 na 10 cm i świetnie sie miała
Mirkowy ogród (początki) 16:57, 22 lut 2015

Do góry
Stipa tydzień temu i dziś.Stipa,Ostróżka i Szałwia Muszkatołowa.Rozplenica po tygodniu
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:16, 22 lut 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Ja też trawy przycinam już od tygodnia. Mam ich tyle, że muszę dzielić pracę.
Przy okazji wyciachałam też stipę zobaczymy, czy to przeżyje, bo raczej mocno ją ciachnęłam.
Pomiędzy trawami mam cebulowe i chciałam im światła trochę wpuścić.

Carexy skubałam w zeszłym roku i przy mojej ilości była to straszna praca.
Kilka sztuk przyciełam nożyczkami dość krótko ale nie przy ziemi i po miesiącu nie było widać różnicy.
Tak więc w tym roku wycinam ale to dopiero jak kwiatostany wylezą.

W pierwszym sezonie bardzo mocno ciachnęłam za radą Danusi i Finki i pięknie odbiła, zagęściła się i była bardzo sztywna. Bez cięcia stipa się pokładala. Zobaczymy czy teraz mimo podeszłego wieku stipa po cięciu będzie sztywniejsza?

Ja jeszcze nie mam sposobu na carexy morrowi. Teraz wyskubię najbrzydsze liście a latem powycinam resztę.
Masz morze Ice Dance gdybyś ją skubała nie wiem czy zdążyłabyś do Sylwestra

U mnie też trawy przykrywały cebulowe, które bez światła były wątłe. Dlatego obcięłam to co konieczne, za co niemal całe forum mnie zakrzyczało, źe za wcześnie w tym tygodniu sypnę Azofoskę cebulowym bo zapowiadają deszcz.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 16:01, 22 lut 2015

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Ja też nie mam stipy u siebie a trawek w tym roku muszę sporo dosadzić, chyba się zgapiłam jak myślisz da radę jeszcze je wysiać?

Anetko ja myślę , że jeszcze można posiać. Ja bym jeszcze siała. Ta stipa to chyba we wszystkich ogrodach będzie rosła
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:01, 22 lut 2015

Do góry
Ania ale żurawki odbiją, stipa w tamtym roku u mnie wyglądała identycznie, czyli sucha, nic z nią nie robiłam, aż nie zaczęła wypuszczać nowe to stare powyciągałam wyczytałam że stipy nie można ciąć bo się ją 'zabije'
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:49, 22 lut 2015

Do góry
Stipa po zimie też beznadziejna... śladów życia nie widać.. na szczęście mam w szklarni w dobrym stanie

Kiścienie i różaneczniki zadowolone z takiej zimy

Wrzosy spod brzozy idą out... posadzę tam Ice Dance .. namiastka Wojsławic, kontynuacja tych co już mam

Czarną trawę odkryłam, wygląda dobrze

W ogródku Iwony 10:49, 22 lut 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Iwonka, masz cudną odmianę magnolki. W@łaśnie o tym pokroju kwiatów podobają mi się najbardziej. A jaka to odmiana? Piszesz, że nie wzeszły ci stokrotki. Ja nasiona po zakupie trzymałam w lodówce. U mnie wzeszły sasanki, czym bardzo mnie zaskoczyły. Zaczynają kiełkować prymulki.Słoneczko u nas ładnie świeci, ale śnieg jeszcze zalega. Brrr . Jednak wiosenny sezon w ogrodzie czas zacząć. Zakupiłam dzisiaj obornik granulowany i po niedzieli będę rozsypywać.

Ewo, to nie ja pisałam o stokrotce, tylko Renatka. U mnie posiana tylko stipa i heliotrop. Na razie wszystko wykiełkowało i rośnie
Co do odmiany magnolii to niestety nie wiem, kupowana kilkanascie lat temu, wtedy jakoś nie dopytywałam o odmiany Martwi mnie jednak że kolejna gałąź choruje i nie ma pąków. Zobaczymy czy uda się ją uratować.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:04, 22 lut 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Gosia to znaczy, że wykiełkuje i reszta tylko czasu więcej potrzebuje pewnie
Z papryką ostrą mam takie same doświadczenia. Narosło tyle, że szok, tylko konsumentów niewielu Buziak

Ewa widze że faktycznie zaczyna mi wschodzić stipa i w drugim pudełeczku, więc moze sie na dobre ruszy. A paprykę ostrą to kilka krzaczków mogłabym mieć u siebie ale siać nie bedę tylko jak będę mogła kupić rozsadę na targu to będzie ok. A jak Twoje wschody? Czy już pokazałaś je? Zaraz zajrzę do Ciebie. Miłej niedzieli życzę . jestem ciekawa co wczoraj zdziałałaś w ogrodzie.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 08:52, 22 lut 2015

Do góry
rozpoczęłam sezon siewów
na pierwszy ogień poszła stipa, werbena, ostróżka i petunie

petunia wymaga pikowania więc wysiałam do zwykłych doniczek

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 08:51, 22 lut 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Ale zaszalałaś, bardzo ładne i siewy widzę udane. Super!

Kasiu jeżeli chodzi o siewy to jeszcze nie wszystkie roślinki się pokazały, ale najważniejsze że stipa już wschodzi powoli bo już się trochę obawiałam.A te azalie to przyznam że się łudziłam że będę je mogła wysadzić do ogrodu i tam będą później rosły a one chyba tylko do domu i do ogrodu sie nie nadają. A wydawało mi się , że w tamtym roku kupiłam taką samą i posadziłam w ogrodzie i przetrwałą zimę. Ale popatrzyłam na nią w ogrodzie i chyba jest jakaś inna.No trudno, chociaż jest trochę koloru w domu. To też dobrze. Pa Kasiu. i miłej niedzieli życzę. U nas piękne słoneczko dzisiaj, wczoraj było brzydko.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 08:47, 22 lut 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Stipa wsiana 8 lutego dziś wygląda tak:

W ramach prac ogródkowych wysypałam wapno na trawnik, pozbierałam trochę wczesnych chwastów...iii i tyle

Zauważyłam, ze ubiegłoroczne jeżówki się pną do życia... zastanawiam się czy będą w tym roku kwitnąc.
Z dobrych wieści to wczoraj znalazłam dość wysokie stożki bukszpanowe, dość chude ale co tam... za to kulki na nóżce niestety dość niskie widziałam i też nóżka nie super prosta.
Ceny nawet nie chce dyskutować :/

Super!!!!!!!!!!!!!!!

Fajnie się ogląda te pierwsze oznaki wiosny

buziaki niedzielne zostawiam
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:45, 21 lut 2015

Do góry
wiosna...krokusiki cudne u mnie maja tylko listki...
stipa też Ci super rośnie, właśnie jedyne nasiona, ktore wysiałam w domu to stipa, ale moja dopiero wzeszła i ma malutkie zielone niteczki
Żywopłotki cisowe. 22:47, 21 lut 2015

Do góry
AGNIESZKO B - właśnie w tym celu zbierałam skorupki, pierwszy rok mam posadzoną lawendę i trzeba odpowiednio użyźnić jej ziemię.
Wcześniej skorupy wyrzucałam na kompost.

KASYA - sam widok torebek z nasionami przyciąga wzrok, tak ja uległam na stronach internetu z zamówieniem.
Choć nie wydaje mi się czy to dobry pomysł, kilka zł więcej i kupiłabym rozsady, byłoby bez zachodu.

BASIA8 - trawki to stipa, trawa cytrynowa i ostatnie to zioło Stewia jest 300 razy słodszy od cukru, nie podnosi poziomu glukozy we krwi. choć ja cukrzycy nie mam. ziółko będę miała pierwszy raz.

MIRKO - jutro dalszy ciąg siewu. Przygotowuję pojemniki i sieję w mnożarce
takie co wymagają ciepła przenoszę do domu, mam mniej bałaganu.
Lawendę chcę wymienić na nową, w tym roku wysieję, i jesienią druga posadzę
Mam zebrane nasionka Hidicone nie wiem czy dobrze piszę nazwę.

Joanno - to taki typ już jestem , żadnej konsekwencji. wszystko mi się podoba.
Czytam na O. wychodzą przekopują, ja jeszcze nic, poszłam zwiedzić, to jeszcze nie daje się wejść z pracami, mam przesadzić kopytnik, jeżówki zupełnie przenieść.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:20, 21 lut 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Agatka stipa wysiana, a opakowanie sobie zachowałam . Takie śliczne, że nie mogło być inaczej. Nasionka w takich opakowaniach to prawdziwe skarby . Pozdrawiam.

To będę obserwować wzrost u Ciebie
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:09, 21 lut 2015

Do góry
Agatka stipa wysiana, a opakowanie sobie zachowałam . Takie śliczne, że nie mogło być inaczej. Nasionka w takich opakowaniach to prawdziwe skarby . Pozdrawiam.
Działka wkoło Lubczyka :) 18:40, 21 lut 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
Ewuś, stipa od Ciebie w końcu się pojawiła w sumie szybko, bo po 6 dniach

A napiszcie mi jeszcze, czy jedne źdzbło, to jedna sadzonka? Bo jak siałam trawe pampasową w zeszłym roku, to pikowałam kępki! A teraz jak mam robić?

No piękne siewki

PS ja też byłam w domu Aśka - Pelaśka
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:38, 21 lut 2015

Do góry
Dziś był piękny wiosenny dzień u nas. Dopiero wróciłam z ogrodu, bo było ognisko rozpoczynające sezon Cały dzień w sweterku i kamizelce.

Przycięłam trzcinnika stipa brachytricha, bo już puszcza zielone kły i seslerię jesienną, bo ta już cała zielona w środku. Nie wiem czy jej nie skrzywdziłam ucinając tyle młodych przyrostów. To żelazna trawa, mam nadzieję, że po prostu wypuści nowe źdźbła ze środka tych uciętych. Teraz w miarę szybko muszę jeszcze carex montana ogolić, bo ta też szybko startuje.

Mam 5 żółtych krokusów rozkwitniętych, tra la la!
Działka wkoło Lubczyka :) 18:20, 21 lut 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)

A napiszcie mi jeszcze, czy jedne źdzbło, to jedna sadzonka? Bo jak siałam trawe pampasową w zeszłym roku, to pikowałam kępki! A teraz jak mam robić?
Kasiu pikujemy pojedyńczo jak kazdej siewki będą wychodzić 2 i giełki . Moje są większe to pokaże jak będę pikowała Pelaśki kupię na pewno mu Tydzień temu zrobiłam sadzonki z przechowywanej fuksji tak urosła że moglam sadzonki zrobić.Fotkę usunę
Działka wkoło Lubczyka :) 18:05, 21 lut 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies