Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

laurowisnia 11:17, 20 lut 2015

Za głosem to swoim oczywiście.
Krwawnik lubi się wykładać ale też są różne jego odmiany, takie bardziej kompaktowe z tego co się zdążyłam zorientować, gdyż ślimaki mi je również zjadają, bardziej je lubię od jeżówek za to spasowanie do róż.
Prusznik, to nie wiem czy w donicy chcesz go mieć, bo z zimowaniem w gruncie to się chyba nie uda, ja zamiast niego miałam kiedyś barbulę ale też nie dała radę, wymarzała po trochę i taki niesymetryczny krzew nie wyglądał dobrze. I jeszcze czy kolor niebieski prusznika zgra się z całą rabatą?
Mala_Mi 19:26, 20 lut 2015

Agata, u mnie barbula daje radę od kilku lat.. chyba od 5-ciu. W srogie zimy przemarza do ziemi i odbija z korzenia. Tak samo jak budleje. Jakie znasz odmiany kompaktowe, bo ja miałam dwie i każda leży jak długa. Po przesadzeniu odrasta nie wiem z czego.. nie do zdarcia są. Krwawnik Cerise Queen (ładny kolor) wyciepałam na hałdę luzem.. ciekawe czy przeżyje Jak przeżyje to może gdzieś go znowu posadzę
Prusznik w gruncie nie da rady.. chyba, że będą takie zimy jak 2 ostatnie Ale też mam wątpliwości.
rozark 21:03, 20 lut 2015

Piotr_ napisał(a)
Witaj ogród ciekawy i aż che się tu zostać odp. u siebie na twoją wiadomość

Miło, że tak napisałeś ale sama widzę, że muszę go uporządkować i nadać mu charakteru. Teraz to jest jedna lista chciejstw

Za to Twój ogród to niczego sobie

A dekoracje jakie cudne
rozark 21:12, 20 lut 2015

laurowisnia napisał(a)
. I jeszcze czy kolor niebieski prusznika zgra się z całą rabatą?

W takim razie zamiana na barbulę.
Kolor niebieski powinien pasować do lawendy, szałwi i niezapominajek.

Rabata miała być biało-czerwona ale pod wpływem portalu planuje biało-niebiesko-czerwoną.

Dzisiaj przyszła mi straszna myśl do głowy: czy ja mogę wyciąć lilaki? To krzew czy drzewo? Muszę zadzwonić do miasta w poniedziałek, a najlepiej napisać.

Lilaki maja tak około 40 lat i bardzo gruby pień.

Jak nie będę mogła ich zlikwidować to jak tą rabatę zagospodaruję?

A niech to brzdęk.
rozark 21:16, 20 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)
Agata, u mnie barbula daje radę od kilku lat.. chyba od 5-ciu. W srogie zimy przemarza do ziemi i odbija z korzenia. Tak samo jak budleje. Jakie znasz odmiany kompaktowe, bo ja miałam dwie i każda leży jak długa. Po przesadzeniu odrasta nie wiem z czego.. nie do zdarcia są. Krwawnik Cerise Queen (ładny kolor) wyciepałam na hałdę luzem.. ciekawe czy przeżyje Jak przeżyje to może gdzieś go znowu posadzę
Prusznik w gruncie nie da rady.. chyba, że będą takie zimy jak 2 ostatnie Ale też mam wątpliwości.

barbuli jest kilka odmian, co polecacie?
czytałam, że barbule trzeba przycinać na 20cm a budleję nie okrywam, jest posadzona między domami, znaczy się jest od zachodu osłonięta domem sąsiada i ładnie zimuje

ciekawe jak z dostępem krwawnika i odmianowych jeżówek u nas?
wiewiora 21:52, 20 lut 2015

Macham na przywitanie...
rozark 16:57, 21 lut 2015

ja też macham

Aga, chciałaś sadzonki bluszczu? bo teraz jest dobry termin na jego ukorzenienie, wysłać ci?

wycięliśmy dzisiaj kilka odrostów lilaków i już to się prezentuje inaczej

wyszedł człowiek z tych czterech ścian i powietrza trochę zażył
Bogdzia 20:27, 21 lut 2015

Piękne masz powojniki , nie wszedzie chca tak ładnie rosnąc a u Ciebie są śliczne,
rozark 08:47, 22 lut 2015

Ooo Bogdzia zajrzała, jak miło.

Zakupiłam w tym roku hipeasatrum, miało być takie

było całe czerwone

nie ma liści (?), pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło

i o dziwo zawiązało owoc, ciekawi mnie jak doszło do zapylenia w grudniu w domu?

miał więcej zawiązków ale oberwałam

cebula jakby mniejsza się robi

będę siać bo ciekawa jestem co urośnie
rozark 08:52, 22 lut 2015

rozpoczęłam sezon siewów
na pierwszy ogień poszła stipa, werbena, ostróżka i petunie

petunia wymaga pikowania więc wysiałam do zwykłych doniczek