Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mój 4 arowy azyl... 17:45, 14 sty 2015

Do góry
Witam Basiu w nowym roku

Co to za trawka ? Czy to stipa ?

Ostnica - Stipa 20:33, 13 sty 2015

Do góry
Danusiu kochana, bo ja już całkiem sie zakręciłam . Czy w takim razie jest różnica w wysiewaniu ostnicy piórkowatej (Stipa pennata), a tej, którą my zwykle siejemy (Stipa tenuissima). Dodam, że nasionka wyglądają zupełnie inaczej - te pierwsze malusieńkie że z lupą je siać, a te piórkowatej mają ok 2 cm długości... I na opakowaniu napisali, że jest wieloletnia, no i ta instrukcja siewu... Może to znów chwyt marketingowy? Jednak człowiek całe życie się uczy...
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie
Ostnica - Stipa 16:20, 12 sty 2015

Do góry
A czy ktoś próbowal siać ostnicę piórkowatą (Stipa pennata)? Nasionka zakupiłam już w zeszłym roku, ale do kiełkowania potrzebują (wg instrukcji siewu) na zmianę wysokich i niskich temperatur. Wówczas więc zrezygnowałam z siewu, ale pokusiło mnie teraz i próbuję. Może macie jakies doświadczenia z tą odmianą? Dodam, że zwykłą stipę wg waszych wskazówek również wysiałam w ubiegłym roku i pieknie ozdabia dotąd mój ogród
Pozdrawiam wszystkie wyczekujące wiosny ogrodniczki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:40, 12 sty 2015

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=12
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:29, 12 sty 2015

Do góry
rozchodnik stipa i szalwia dobrze widze?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:12, 11 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Kasiu, dziewczyny dobrze radzą. Za dużo gatunków.
Bez zimozielonych donica będzie zimą i wczesną wiosną smutna i pusta.

Te prostokąty bukszpanowe są świetne wypisz, wymaluj, jak tu, 18.28 munuta.

https://www.youtube.com/watch?v=EU9WVj6PjEU
Tylko cztery gatunki, a cudne. Żeby nie była taka zielona, można zamiast runianki dać brunerę, a zamiast zielonych traw (Heavy Metal) - ML, bo jest srebrzysty.

A szałwię to ja chciałabym mieć w takim towarzystwie.
http://followpics.me/autumn-moor-grass-sesleria-autumnalis-with-salvia-potters-fields-park-london-garden-design-by-piet-oudolf/

Kiścień Zeblid sama mam, lubię go, ale kiepsko go się komponuje. Jest bardzo czerwony jesienią.

Powoli mnie przkonujecie ale calkiem sie nie dam
Mam proso rozgowe i ono ma pieknie wybarwione na fioletowo bordowo koncowki tylko jesli je dam bardziej z przodu domu tam zamiast np kiscienia jako mocny wysoki akcent to czy da rade w cieniu?
Brunera tam juz jest, runianke widzialam jako wypelnienie przestrzeni , paprotki tez tam są, a jarzmianka miala byc tylko takim akcentem bo eM lubi kwiatki
Kompozycja z szalwia swietna ale bez stipy sie nie obejdzie czyli szalwia przetacznik i stipa kolo tarasu ktory tutaj nie jest rozrysowany.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:05, 09 sty 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Reniu, melduję, że nasionka dla Ciebie właśnie przed chwilą dotarły na pocztę. Te "niteczki" zakończone "łezką" to stipa, a te drugie są werbeny. Możesz je spokojnie obie przetrzymać do wysiewów w lodówce na półce z warzywami. Życzę równych wschodów i miłego dnia

Super! dzięki wielkie. Jak dotrą to zamelduję . Mam nadzieję że bedziesz śledzić czy wzejdą? Miłego weekendu
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:43, 09 sty 2015

Do góry
Reniu, melduję, że nasionka dla Ciebie właśnie przed chwilą dotarły na pocztę. Te "niteczki" zakończone "łezką" to stipa, a te drugie są werbeny. Możesz je spokojnie obie przetrzymać do wysiewów w lodówce na półce z warzywami. Życzę równych wschodów i miłego dnia
Ogródek Iwony 01:01, 09 sty 2015

Do góry
Została jeszcze do zagospodarowania rabatka przy zejściu z tarasu. Tutaj e-Muś odpuścił, pozwolił mi robić po mojemu. Niedobrze. Nie byłam niczego pewna, od siostry dostałam kilka trzyletnich buksików i tańcowałam z nimi po rabacie. Chciałam, żeby w przyszłości z nich się zrobiły kulki. Przesadzałam 3 razy, bo nie w linii, za blisko, bo nie wiedziałam, czy w dobrym miejscu.

Oczyszczałam rabatę z pozostałych roślin, bo nie pasowały mi do koncepcji. Z pomocą przyszła Danusia

Zaproponowała taki zestaw roślin:
1 ambrowiec lub sliwa wiśniowa Nigra
2 zywopłocik z bukszpanu lub zielony pas jednakowych roślin (irga, opachysandra, zielone berebrysy itp.)
3 cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana lyb tuja wschodnia Aurea Nana
4 Berebrys Admiraton
5 jeżówki w kolorze mocnego różu
6 berberysy Bagatelle lub dowolne czerwone ale małe
7 hortensje bukietowe, jednakowe
8 Stipa tenuissima

Rabata zaczęła nabierać kształtu
,
doszły cebulowe, które potem moja sunia Tola postanowiła przegrupować według swojej własnej koncepcji:

Ogródek Iwony 18:04, 07 sty 2015

Do góry
LISTOPAD

Okazyjnie wypatrzyłam w szkółce stipę, która stipą nie była. Dziewczyny rozpoznały w niej frosted curls. Podsadzałam nią puste miejsca na rabacie. Skoro jednak to nie stipa, to chyba będzie trzeba ją bardziej umiejętnie posadzić. Na początek trawki dostały czerwone kokardki, aby było trochę koloru w ogrodzie

Mam marzenie 18:46, 06 sty 2015

Do góry

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje?page=2

Perovskia i Stipa tenuissima dodajemy cebulowe na wiosnę.(już mam, trzeba dosadzić cebulowe)
Rozchodnik okazały, Verbena bonarinsis i trawy, może być Stipa, mogą być turzyce (Carex).
Berberys, jeżówki różowe (Echinacea), miskant 'Morning Light' albo inna delikatna, cieniutka trawa.
Żółte, wysokie hosty i bordowa żurawka albo Jeżówki, bordowe żurawki i berberys.
Imperata cylindrica 'Red Baron' i Carex buchananii, do tego na wiosnę białe krokusy.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:51, 06 sty 2015

Do góry
andziurex napisał(a)

A ja tak się właśnie zastanawiała od jakiegoś czasu: wymarźnie mi ona tej zimy czy nie wymarźnie? U mnie na razie maksymalnie było -11 ale przy lekkiej okrywie śniegowej. Szkoda by było, takie piękne kępki się rozosły od wiosny.
Powiem Ci że ubiegłej zimy u mnie nie wymarzła, ale co to za zima była, nawet werbena patagońska nie wymarzła i ruszyła ze starych krzewów, a przecież nie zimuje u nas. fakt było parę, dni z bardzo niską temperaturą, ale wtedy był też śnieg.
Dlatego napisałam że stipa jest kapryśna, nigdy z nią nie wiadomo
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:32, 05 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

oczywiście to stipa

a czy one tak ładnie rosną w kępkach czy sią rozsiewają
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:55, 04 sty 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

o matko ale masz oszołamiające widoki.
Trawy - jak nie kocha, piękne są!

te przy kulkach w żwirku to stipa???? też chcę

Przegapiłam Twoj wpis. Przy kulkach w żwirku rosna wypasione frosted curls. Rosną w tym miejscu 3 rok i już były dwukrotnie dzielone i rozsadzane. Wiosna przytnę im peruczki i niech szaleją dalej. Zwykle mają dłuższe wlosy i efekt na wietrze jest fajniejszy ale je latem przy dzieleniu mocno poskubałam
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:49, 04 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest za kolorowo Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.

Danusiu wbiłaś mi prawdziwego klina. Musiałam sie z tą sugesią przespać.
Dlaczego czerwony nie? Nie bardzo mam gdzie dać te czerwienie. Na prawo jest rabata różowo-fioletowa, potem różowa, na lewo niebiesko-żółta i pomarańczowo - brązowa. Posuwając się w głąb ogrodu to już mamy prawie 100% cienia i te róże tam te będą kwitły.
Podoba mi się pomysł z kolorem srebrnym. Dalie, lilie i trawy też się pojawią, podoba mi się gaury, skuszę się na Dauphine, (ale obawiam się, czy w zimie nie wygniją jej korzenie u mnie), oraz miskanta Morning Light ( tylko on jest wysoki, gdzie ja go wcisnę, może przed drzewkiem? albo lepiej przed wiciokrzewem bo on ma taką łysą nogę ) i stipa jest bardzo ładna (już szukam nasion), szkoda tylko że jednoroczna ( tak podają w http://www.swiatkwiatow.pl/ostnica-mocna-pony-taili-stipa-tenuissima-id95.html). O kannie też pomyślę, i bialej jeżówce.

Oj czuję, że będą wielkie zmiany u mnie, większe niż planowałam.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:18, 04 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Na uwiarygonidnie moich słów , że u nas nie ma śniegu dzisiejsze trawy w wietrze ...

o matko ale masz oszołamiające widoki.
Trawy - jak nie kocha, piękne są!

te przy kulkach w żwirku to stipa???? też chcę

Ogród do kwadratu 11:34, 04 sty 2015

Do góry
Aganiu - dziękuje bardzo za życzenia ... serdeczności dla Ciebie i twojej rodzinki

Co do drzewek... mam dwie magnoliki - Nigry w ogrodzie. Drzewka, o których pisałam miałyby zdobić pniami - liście raczej zostawione w górnej partii. One będą posadzone w rabatach - więc nie mogą zanadto przysłaniać reszty roślin i cieniować. Poczytam o Amonogawach...

Madżenko - róże ze stipą miała chyba również Magdalenka-Noemi.... się mi tak kołacze po głowie. Chyba że cos mieszam... Stipa ze wszystkim co ciemnozielone wygląda obłędnie
Boję się sumaka... że się rozejdzie... wiem, że ma go Enya, ale ja pewnie nie wytrzymam i będę grzebać w okolicach korzeni - nawet sadząc cebulowe , więc rozłogi gwarantowane. A boski Luciano co posadził w nagrodzonym ogrodzie?

I foteczki dzisiejsze... świeżutkie ... stipa nawet bez kłosków jak dla mnie cudna

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:22, 03 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Jak Ty w żółwim tempie to kiedy moje buki dostaną paliki????

Frosted curls mam połączone z seslerią na jednej różance, na drugiej nawiększej bedzie stipa z rozplenicą little boy. Lawendowe róże i o odcieniu chłodnej purpury są podsadzone kostrzewą siną chyba eljah blue, ale sama juz nie wiem
Jakos nie lubie samych rabat rożanych, drażnią mnie łyse badyle zima. Zatem przed rózami bedą trawy i bukszpany/kosodrzewiny a w plecach miskanty .Dlatego myslę że intensywne dodawanie traw nada rabatom pożądanego wyglądu. Obawiam się , że z powodu traw, bez przewiewu, róże moga chorowac...

Super ja jeszcze nie potrafie tskimi detalami rzadzic sie w ogrodzie ...dumam...

A w sprawie buków to samo pytanie , kiedy maja dostac paliki ? A muszą?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:50, 03 sty 2015

Do góry
gusiarz napisał(a)
Madżen stipa w różach - jestem za!!! U mnie również taki plan... w sumie od ubiegłego roku. Ale ja fszystko w żółwim tempie robię... więc może w tym roku wypali . Po tym, jak śnieg się stopił, znów podziwiam falującą na wietrze stipę wśród buksików. Jutro obfocię bo w słoneczku pięknie połyskuje... (jak będzie słonecznie )
Na mojej różance posadziłam kilka FC plus bardziej wewnątrz będzie stipa - bo ona troszkę wyższa... Trawy jesienią i zimą robią dobrą robotę ... zresztą wiosną i latem też

Jak Ty w żółwim tempie to kiedy moje buki dostaną paliki????

Frosted curls mam połączone z seslerią na jednej różance, na drugiej nawiększej bedzie stipa z rozplenicą little boy. Lawendowe róże i o odcieniu chłodnej purpury są podsadzone kostrzewą siną chyba eljah blue, ale sama juz nie wiem
Jakos nie lubie samych rabat rożanych, drażnią mnie łyse badyle zima. Zatem przed rózami bedą trawy i bukszpany/kosodrzewiny a w plecach miskanty .Dlatego myslę że intensywne dodawanie traw nada rabatom pożądanego wyglądu. Obawiam się , że z powodu traw, bez przewiewu, róże moga chorowac...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:39, 03 sty 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
U mnie były też róże w stipach. Pierwszy rok, więc mało okazałe, ale były i nadal zostaną, bo mi się to połączenie bardzo podoba.

Pierwsze krokusy miałam w listopadzie, teraz są już całkiem spore, ale kwiatów na razie nie widać. Wylazły właściwie wszystkie cebulowe poza tulipanami. Mam nadzieję, że zaraz też się pojawią, bo boję się, że w tym deszczu zgniły.

Pozdrawiam w Nowym Roku.

Mam już trzyletnią stipę więc wsadzę w róże i mam nadzieje, że efekt bedzie zgodnie z oczekiwaniami. Kolejna zima, która daje szanse na przezimowanie stipy Nawet stipa w donicach (dzisiaj ją podlałam) wygląda, że przezyła dotychczasowe mrozy

U mnie kaiwtaow krokusów też jeszcze nie widać, to byłby juz koniec świata
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies