Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród wyrozumiały 12:53, 24 wrz 2015

Do góry
I czy miskanty posadzić w rządku czy porozrzucać wśród brzóz tak krzywo jak brzozy ?
Ogród wyrozumiały 12:52, 24 wrz 2015

Do góry
Już...

Chciałabym żwirkiem otoczyć tylko te 4 brzozy a tę piątą co jest tak dalej od nich już nie ,bo tam by berberysy przeszkadzały .......

Wyglada jak by były 3 brzozy ale są 4 jedna się nieco chowa za koleżanka swoją
Zaczątek ogrodu 11:33, 24 wrz 2015

Do góry
BEATA_S napisał(a)

Asiu jeśli mogę doradzić to zainwestuj w brzozy pożyteczne. Myślę , że warto zapłacić więcej.
Mają bieluśkie pnie i rozgałęziają się ładnie. Uważam,że cały rok wyglądają urokliwie.
Nie jestem pewna, ale też sprawdź odległości pomiędzy nimi. Mam wrażenie, że zaplanowałaś je zbyt blisko siebie
Pozdrawiam

A jaka powinna być odległość?
Eksperyment ogrodowy Beaty 11:32, 24 wrz 2015

Do góry
BEATA_S napisał(a)

Cześć Asiu Moje brzozy są pomieszane. Z tyłu zwykłe (wcześniej posadzone), a z przodu to odmiana pożyteczna Jackemontii lub Doorenbos. Przekonywano mnie że to to samo....
Są młodziutkie, ale mają już białe pieńki i większe liście niż te pospolite .

Beatko, a jaka powinna być odległość między brzozami?
Zaczątek ogrodu 08:11, 24 wrz 2015

Do góry
as226 napisał(a)
Kilka fotek (tu gdzie doniczki mają być brzozy)

Asiu jeśli mogę doradzić to zainwestuj w brzozy pożyteczne. Myślę , że warto zapłacić więcej.
Mają bieluśkie pnie i rozgałęziają się ładnie. Uważam,że cały rok wyglądają urokliwie.
Nie jestem pewna, ale też sprawdź odległości pomiędzy nimi. Mam wrażenie, że zaplanowałaś je zbyt blisko siebie
Pozdrawiam
Zaczątek ogrodu 08:07, 24 wrz 2015

Do góry
Asiu odpowiedziałam u siebie, ale zostawię info tez tutaj
Moje brzozy są pomieszane. Z tyłu zwykłe (wcześniej posadzone), a z przodu to odmiana pożyteczna Jackemontii lub Doorenbos. Przekonywano mnie że to to samo....
Eksperyment ogrodowy Beaty 08:06, 24 wrz 2015

Do góry
as226 napisał(a)
Beatko cudownie, jak zawsze Co masz Kochana za brzozy?

Cześć Asiu Moje brzozy są pomieszane. Z tyłu zwykłe (wcześniej posadzone), a z przodu to odmiana pożyteczna Jackemontii lub Doorenbos. Przekonywano mnie że to to samo....
Małymi kroczkami do celu... 13:07, 23 wrz 2015

Do góry
ag_zie napisał(a)
Ale gnasz z pracami - chwilę mnie nie było a tu "cycki" zoperowane i już zaplanowana dalsza część rabaty
Brzozy... Hortki..... ML..... Będzie cudownie wyglądało, szumiało, falowało...

Spokojnie w tym sezonie już dość poważnie chciałam dokończyć jeszcze to co było do skończenia i robię sobie szlaban na szkółki chciałabym jeszcze w tym roku ściągnąć darń,ale wiem,że jak ściągnę to będzie mnie cały czas korcilo , więc wolę nie ruszac
Małymi kroczkami do celu... 12:53, 23 wrz 2015

Do góry
Ale gnasz z pracami - chwilę mnie nie było a tu "cycki" zoperowane i już zaplanowana dalsza część rabaty
Brzozy... Hortki..... ML..... Będzie cudownie wyglądało, szumiało, falowało...
Małymi kroczkami do celu... 12:37, 23 wrz 2015

Do góry
wrzosy, brzozy i między nimi trawy - byłoby fajnie
Małymi kroczkami do celu... 12:05, 23 wrz 2015

Do góry
Dziewczyny projekt nr 2 tym razem z brzozami i hortensjami

Zastanawiam się jeszcze czy nie pójść na całość i darować sobie te derenie i od samych grackow nie dać już hortensji, wtedy wyszło by ich 10 szt. Brzozy będą bardziej wysunięte do przodu, za nimi hortki. Za hortkami miskanty, a pomiędzy brzozy dam kulki ( jeszcze nie wiem czy danice czy bukszpanowe) coś nie mam ręki do bukszpanow. Zostaje więc jeszcze mega dłuuuga obwódka, myślałam o turzycach, ostatnio Michał kupował pięknie zielone ( tyle że nie wiem czy przy nich nie zbankrutuje
Małymi kroczkami do celu... 09:43, 23 wrz 2015

Do góry
iwka napisał(a)
fajnie, że będą brzozy

Będą, będą, tylko się zastanawiam czy iść już w tym kierunku i darować sobie z lasu i kupić już taka odmianę jak kupiłam.
Małymi kroczkami do celu... 09:42, 23 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Pięknie będzie
Dobry wybór, brzozy i hortki, to idealne połączenie

Jestem tego samego zdania Aniu
Pszczelarnia 09:30, 23 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ehh ten nastrój, ten klimat odloufowy, eh

Chciałoby się. Ale nie ten krajobraz. U Outdolfa mało jest drzew, jeśli już to niewysokie wielopniowe. To jest zrozumiałe: byliny i trawy "łąkowe" potrzebują słońca. A ja mam same "swojskie" drzewa w polu widzenia: brzozy, lipy, modrzewie, akacje, świerki, jesiony - stare potężne drzewa.
Mam sporo klonów z własnego wyboru.
Ambrowca, tulipanowca, korkowca amurskiego, kasztanowca czerwonego, miłorzęba i platana (z egzotycznych). Jednego buka płaczącego i 3 dęby. Nawet 2 graby co mają być łukiem nad furtką. Jest i wierzba płacząca.

Z mniejszych drzew posiadam jedynie jarząby w znacznej ilości i śliwy wiśniowe oraz magnolie (6 szt.).

I mam skłonność do posiadania i upychania drzew. A i krajobraz "za płotem" nie jest holenderski.
Na pocieszenie dodam, że jestem minimalistką, jeśli chodzi o gatunki krzewów (kilka tych samych gatunków). I nie mam w ogóle niskich bylin (wyłączamy zadarniające do cienia).

Tak wiec tylko rośliny przybliżają mnie do pana Outdolfa i admiratorów jego estetyki.

Małymi kroczkami do celu... 08:34, 23 wrz 2015

Do góry
fajnie, że będą brzozy
Małymi kroczkami do celu... 08:24, 23 wrz 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Wiesz co Jolu w sumie masz rację brzozy faktycznie będą rozmieszczone nie aż tak blisko hortek,obok jednej będą derenie, więc ewentualnie mogę je trochę odsunąć od pozostałych no to będą Brzózki i hortensje jak dla mnie połączenie marzeń

Pięknie będzie
Dobry wybór, brzozy i hortki, to idealne połączenie
Małymi kroczkami do celu... 07:09, 23 wrz 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Co do dereni... proszę bardzo
Fotki wprawdzie mało artystyczne, nie sądziłam że będą publicznie pokazywane

A co brzóz i hortensji... ja bym się jeszcze zastanowiła. Zauważ, że zgodnie z Twoim rysunkiem hortki nie byłyby pod samymi brzozami, tylko sporo przed nimi... Nie sądzę, by tak znów bardzo konkurowały o wodę. A przy takim lecie jak w tym roku - tak czy tak, trzeba lać, bo hortki nie dają rady. No, ale wiadomo - ogród ma się Tobie podobać, i podobnie jak Anusia - nie jestem obiektywna, bo brzozy uwielbiam

Wiesz co Jolu w sumie masz rację brzozy faktycznie będą rozmieszczone nie aż tak blisko hortek,obok jednej będą derenie, więc ewentualnie mogę je trochę odsunąć od pozostałych no to będą Brzózki i hortensje jak dla mnie połączenie marzeń

A co do derenia bardzo ładny, przyjadę się dzisiaj jeszcze do Parku M i tam popatrzę, osobiście wolałabym odm. Ivory halo, ona podobno rośnie mniejsza, ale dziękuję za tak cenne i precyzyjne informacje
Brzoza - Betula 22:12, 22 wrz 2015

Do góry
21asia napisał(a)
Chciałabym posadzić trzy brzozy pożyteczne "Doorenbos" na tle żywopłotu ze szmaragdów. Od tuj minimalna odległość to 2m a jaką odległość zachować między brzozami?

Zależy ile jest tam miejsca Ale co 3 metry powinno być optymalnie
Eksperyment ogrodowy Beaty 22:02, 22 wrz 2015

Do góry
Beatko cudownie, jak zawsze Co masz Kochana za brzozy?
Małymi kroczkami do celu... 21:48, 22 wrz 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Głównym powodem jest to,że ponoć brzozy pobierają bardzo dużo wody z ziemi,a hortensje no to sama wiesz,że lubią wodę i w sumie nie wiem czy dały by radę przy brzozach, napisałam do Sylwi w tej sprawie, bo widziałam u niej takie połączenie ( cudne zresztą), ale jeszcze nie odpisała. Jak tylko napisze,że dają radę sprawa załatwiona

A co do dereni kusisz kobieto, kusisz, kurcze musiałabym ściągać darń, zrobić dalszą część...wykończe się a możesz wstawić zdjęcie, pamiętasz może jaka była tam odmiana?

Co do dereni... proszę bardzo
Fotki wprawdzie mało artystyczne, nie sądziłam że będą publicznie pokazywane

A co brzóz i hortensji... ja bym się jeszcze zastanowiła. Zauważ, że zgodnie z Twoim rysunkiem hortki nie byłyby pod samymi brzozami, tylko sporo przed nimi... Nie sądzę, by tak znów bardzo konkurowały o wodę. A przy takim lecie jak w tym roku - tak czy tak, trzeba lać, bo hortki nie dają rady. No, ale wiadomo - ogród ma się Tobie podobać, i podobnie jak Anusia - nie jestem obiektywna, bo brzozy uwielbiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies