Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:24, 24 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
A czemu se nie kupiłaś???

jakby to powiedzieć?

a tak na poważnie ostatnio w najbliższej szkólce widziałam takie brzozy ciut większe od tych moich wiosennych...przypominam moje kosztowały 100 zł/szt.....w tej szkólce były po 500zł/ szt!!!!

a nie powiem żeby były ładniejsze!!!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:44, 24 lip 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
to jest to co tygryski lubią najbardziej

w sensie brzozy ?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:53, 24 lip 2015

Do góry
hmmm powiadomienia mi sie nie aktualizują tez tak macie?

a teraz pytanko mam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=151

tu są sadzone hosty pod brzozą. Ja mam zawsze stracha jak sadze coś pod posadzonym już drzewem że korzenie drzewa pouszkadzam ...jak to zrobić żeby tak blisko brzozy posadzić taką dużą bryłe hosty????
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:57, 24 lip 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

tam masz chyba kosodrzewiny pod brzozą?
wstaw aktualne zdjęcie
brzoza do wyautowania?

Pod brzozą teraz mały berberys przycinany w kulisty kształt, azalia, rozplenica, która muszę przesadzić bo nie kwitnie i kulka bukszpanu. Brzozy nie ośmielę sie wyciąć, bo by mnie mój małż obwiesił, bo ją bardzo lubi. Gorsze są inne rośliny: klon którego nie znoszę, zebrinus, który tak się rozrósł, że wszystko zasłania... ech...

Tu ma być ogród :) 22:17, 23 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Przywiąż serby do płotu jutowym sznurkiem. Kazdym kar uszkadza im korzonki i będa słabo rosły. U mnie ogród wietrzny , kazde młode drzewko ma przez 1,5 roku podpory, brzozy przy gabionach musialy być 2 lata z podporami bo kada wichura mi je wyginała..... Nie dałam bukom podpór, niemal nie rosną....

Faktycznie musimy zakupić jakiś mocny sznurek i przywiązać te serby.
A Rohana dziś po Twoim poście poszliśmy palikować.
Dziś na szczęście burze nas ominęły.
Tu ma być ogród :) 19:44, 23 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Przywiąż serby do płotu jutowym sznurkiem. Kazdym kar uszkadza im korzonki i będa słabo rosły. U mnie ogród wietrzny , kazde młode drzewko ma przez 1,5 roku podpory, brzozy przy gabionach musialy być 2 lata z podporami bo kada wichura mi je wyginała..... Nie dałam bukom podpór, niemal nie rosną....

Jutowy za slaby chyba ze jutowy lina.u mnie wszystkie sznurki (nie jutowy) wiatr pozbywam przy serbach
Tu ma być ogród :) 19:21, 23 lip 2015

Do góry

Brzoza - Betula 17:18, 23 lip 2015

Do góry
Dziękuję za odpowiedź.

Z tym, że tuje "robią" za żywopłot i mają za zadanie dodać w przyszłości intymności memu przyszłemu ogrodowi. Zamierzam je posadzić trzcinnikiem Karl Forester lub szpalerem z lawendy, bo tam niewiele miejsca na co innego już będzie...no i tak wymyśliłam sobie z drugiej strony te brzozy - które notabene uwielbiam w każdej postaci.☺

Czyli co, pani Danusiu - nie widzi pani tej koncepcji??

Wklejam zdjęcia

To wchodząc do ogrodu (za niebieską beczką ścieżka i rabata skręcają w prawo)

A to jest częściowy widok z tarasu.

Proszę nie patrzeć na te plastikowe obrzeża (służą mi do wytyczania rabat )i ogólny nieład.
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 17:18, 23 lip 2015

Do góry
Witam się również w "Powitalniku". Na imię mam Ania i mieszkam w Mławie. Nie mam swojego wątku ale czuję się tu na Ogrodowisku jak w domu. Czytam wątki od 3 lat. Mam nawet swoje ulubione. Niedawno postanowiłam włączyć się oficjalnie do pogaduszek bo w ten sposób można osobiście się o coś zapytać a nie czekać aż ktoś zapyta.
Swojego wątku na razie nie zakładam chociaż mój ogród ma 6 lat. Jednak najbardziej okazałe są u mnie drzewa owocowe i szpaler ze szmaragdów. Rabaty zakładam od 3 lat i wciąż są w przebudowie ale dzięki ogrodowisku nabierają barw o czym zawsze marzyłam.
Moje ulubione rośliny to hortensje, żurawki, miskanty, budleje (choć ich nie mam i może nigdy nie znajdę miejsca na nie), świerki, cisy, sosny, jodły, buki, brzozy (których nie mogę mieć bo córka ma alergię), różaneczniki, azalie, lawendy i od nie dawna perowskie i werbeny.
Z tych wszystkich uwielbiam hortensję LM. Jak zaczyna kwitnąć to płaczę zawsze jak ją widzę. Najchętniej wszędzie bym ją wsadziła .
Jak utknę w czarnej dziurze to nie omieszkam otworzyć wątek ale na razie pracuję sama.
Poza ogrodem zajmuję się domem, trójką dzieci i fotografią. Kocham to wszystko razem.
A więc witam się z ogrodowiskiem i pozdrawiam gorąco wszystkich.
Ps. Nawet swoje zdjęcie wkleiłam bo wiem że szefowa woli oglądać nasze twarze - a miałam wklejony kawałek swojego ogrodu.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 16:22, 23 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Róże żółte krótko kwitną. To niestety jakaś taka ich cecha. Może nie wszystkie ale rabatowe na pewno.

Ile średnicy ma koło i ile jest trawnika od rantu do krzewów?

Żółte kwitną krótka, czerwone robią się blade od słońca, białe niszczy słońce i deszcz.... Ciężkie życie Okazało się, że ta róża wyżej to parkowa, rosnie do 2 metrów i muszę ją przesadzić. Ale po kolei...

Koło ma średnicę 6 metrów. To zegar słoneczny mojego eM, ale jeszcze nie skończony. W środku rosnie brzoza, która jest/ma być wskazówką rzucającą cień na 12 brzóz rosnących w półokręgu,o ile pamiętam 5 metrów dalej w kierunku pola.

Dwa razy sadzilismy tam brzozy, za każdym razem je cos podgryzło, że padły albo puszczają od korzenia i ich nie widać. Na jesieni bedziemy robić kolejne podejście.

Patrząc na to zdjęcie, to od końca rabaty z hortensjami do koła koła jest 8 metrów.

Tą żółtą róże parkową planuje posadzić przed bordową pechęrznicą i zrobić taką "ogniską" rabatę. Robiłam dziś przymiarkę kolorystyczną z rozplenicą... i jak tylko mi przezimuje to też trafi gdzies do hortek - planuje tylko zmienić ich układ.

Pytanie czy zostawić żółte liliowce? LUB co posadzić wzamian?

Mam też do zagospodarowania róże Chippendale, ale jej kolor chyba tam nie pasuje.

Mój ogród pod górkę... 15:00, 23 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
jada po brzozy
si ja

To trzymam kciuki za pogodę, żeby się dało posadzić
Mój ogród pod górkę... 14:58, 23 lip 2015

Do góry
jada po brzozy
si ja
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:01, 23 lip 2015

Do góry
agam napisał(a)
Spontaniczne zakupy najbardziej cieszą, chyba że wpada się potem do ogrodu i zonk gdzie ja to posadzę .
Szukam host i rozplenic. Muszę się cofnąć.

Nie ma co szukać. rozplenica mikro a hosta w doniczce

a plan na brzozy jest
Leśne Wzgórze 22:20, 22 lip 2015

Do góry
Agatek napisał(a)

Oj u mnie z tła sosnowego niewiele zostało na jesieni prawie wszystkie wycięliśmy, bo były zagrożeniem zostały tylko dęby i brzozy i marzy mi się w nich taka trawka, ale powalczę z nią jak ogarniemy dom i teren wkoło
trawka śliczna

szkoda drzew, ale oczywiście bezpieczeństwo jest ważniejsze... w brzozach trudniej będzie zrobić trawnik... bo korzenią się dość płytko...

Pomęczę jeszcze trawnikiem
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:12, 22 lip 2015

Do góry
Pszczółko, te czosneczki są tak urocze że chyba wpasują się w każdą rabatę
A jarzmianka nie ma nawadniania, niestety.... coraz częściej wspominam o tym M. że trzeba juz zacząć myslec o czymś takim... na razie daje radę ale brzozy też rosna...

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:05, 22 lip 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)

a tak nie od rogu tylko z boku chodzi mi o to, ile jest potrzeba miejsca na ta rabatę z choinkami i brzozami i dereniamu

choinki ślicznie wyrosły, ile mają lat?

Madziu, to spokojnie 4 m mozesz przyjąć - same swierki zajmuja 2 m, dereń 1 m, brzozy mam posadzone roznie, jedne bliżej, jedna dalej od dereni.

A swierki maja chyba juz z 15 lat

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:20, 22 lip 2015

Do góry
butterfly napisał(a)

Śliczne to zestawienie
A tak w ogóle wiele pięknych rabat pokazujesz
Brzozy z dereniami cuuuudne
Ogródek Niny 08:37, 22 lip 2015

Do góry
Tesska napisał(a)
Ninko a dlaczego usypywałas wał a nie sadzisz do ziemi bezposrednio? ja swoim hortensjom wykopywałam dół i wsypałam podłoze dla hortensji i bardzo ładnie mi zakwitły jak na 1 raz maja wielkie kwiaty , a tak wogóle to u Ciebie praca wre

Tesiu bo tam korzenie sosen i brzozy i tujek wszystko stare, wielkie nawet miskant giganteus sobie tam nie radził. Chce roślinki zeby mi zaslonily plotek sasiada i ogrod sąsiada fajna emotka
Jestem w polu 22:11, 21 lip 2015

Do góry
Ale masz piękny i kolorowy warzywnik Po prostu uroczy.
A brzozy też bardzo lubię i mam ich sporo wokół siebie, u sąsiadów. U mnie na razie 3 malutkie.
U BusyBee w ogródku... 17:22, 21 lip 2015

Do góry
Betka napisał(a)
Dereń imponujące osiągnął rozmiary, moje młodziutkie i malutkie . Rosną pod brzozami więc mają wody tylko tyle co podleję więc są takie sobie ?!
Brzozy to pijaczki hihihi bez nawadniania na takiej rabacie to nie bardzo!!!
Czekam na hortki w pełnym rozkwicie i podglądam oczywiście
Pozdrawiam

No właśnie dałam sobie spokój z brzozami ale bardzo je lubię i będę podglądać u Ciebie
ostatnio Anetka pokazała swoją brzozowa rabate i rzeczywiście wyraźnie widać , że roslinki mniejsze.
pozdrowki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies