Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Chory różanecznik? 16:11, 06 maj 2021

Do góry
Witam, od miesiąca zajmuję się działką, na której rośnie pokaźnych rozmiarów różanecznik. 1/2 krzewu jest w bardzo słabym stanie, na drugiej również zaczynają dziać się niepokojące rzeczy. Czy spotkaliście się z takimi zmianami? Jak powinnam postąpić z tak wyglądającą rośliną? Aa i większość gałęzi jest koloru białego i nie wiem, czy to jest ok w przypadku filodendronów.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 16:03, 06 maj 2021

Do góry
Czerwony???

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 15:32, 06 maj 2021

Do góry
Masz rację - taxus baccata to nazwa ogólna cisa pospolitego, a np. cis pośredni to taxus media. I teraz każdy z nich może być w odmianach . Ale można kupić po prostu cisy baccata, bezodmianowe (ciężko dostać) i one są podobno dobre i na kule i na stożki i na żywopłoty. U baccata gałązki boczne rosną poziomo i gęsto i dlatego łatwo je formować np. w kule.
Z Hilli/Hicksi kulę będzie ciężko zrobić. One wypuszczają silne pionowe gałęzie. Mam dwa pod garażem i po pierwsze związałam je wewnątrz by były węższe w a po drugie one są szczupłe dołem a rozszerzają się ku górze - mają kształt takiego jaja węższego u dołu. Ja je tnę na takie walce ale nie są walcami od samego dołu i nigdy się tak dołem chyba nie zagęszczą.
Zobacz mój Hilli pod garażem (daj znaka to potem usunę foty)

Densiformis - to ten sam egzemplarz, z różnych stron wygląda różnie, jeszcze mu sporo brakuje ale wg mnie rokuje , muszę go przyciąć solidnie.

ROD-owe problemy 15:10, 06 maj 2021

Do góry
Witam, mam działkę ROD w Warszawie.
Jako osoba pracująca nie mam możliwości przebywania na niej częściej niż raz w tygodniu i pojawiają się problemy z którymi musze się borykać.
Czy mogę je zadawać w jednym wątku założonym przez siebie?
Pierwsze, to mam iglaka na którym pojawił się grzyb.
Pozdrawiam
Bogdan
Ogród z zegarem 14:50, 06 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Małe porównanie klona Shaina

Z dnia zakupu

I dziś

To był świetny zakup
Bardzo mi się podoba.
I kolejne futerko? Ten to ci da popalić zanim spoważnieje. Puszysta podusia Nic tylko przytulać.
Własny Vengerberg 14:45, 06 maj 2021

Do góry
W międzyczasie dużo czytam i ogrodowisko i książki.

Pierwsza lektura już zaliczona, czas na drugą

I im więcej czytam czy tym bardziej się zastanawiam, czy coś zdążę posadzić w tym roku. Czy wyrobię się z glebą na tyle, żeby wsadzić graby chociaż.

W ogródku Martki 14:39, 06 maj 2021

Do góry
Martka napisał(a)

I wszystko jasne. Mówię ci, pisz do nich jeszcze raz.
Fejsa mają więc niech się boją
Własny Vengerberg 14:38, 06 maj 2021

Do góry
Judith, Martka, dziękuję za trzymanie kciuków

Zuzanno, olśniło mnie! Przecież ja "głębokość i gliniastość gliny" mogę szybko sprawdzić. Dwa lata temu robiliśmy odwierty, że projektant wiedział jakie fundamenty zaprojektować.

ODWIERT 1 - okolice podjazdu i przedogródka

ODWIERT 2 - pod ogrodem

ODWIERT 3 - pod domem
W ogródku Martki 14:37, 06 maj 2021

Do góry

Na etykiecie widać, skąd przyszła sadzonka, nie chce wpisywać nazwy, bo wyszukiwarka zadziała i mogę mieć niekończące się problemy
Ogród w mieście-ogrodzie 14:37, 06 maj 2021

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 14:16, 06 maj 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)
Witaj, czytam o stratach w kwitnieniu magnolii, szkoda, niestety nic no to nie poradzimy.
Czytam że masz magnolię Galaxy, pewno już Cię o nią pytałam, napisz czy oparła się przymrozkom? Moja będzie kwitła drugą wiosnę ale zeszłej wszystkie kwiaty zmarzły więc nie widziałam jej kwiatów na żywo. Tej wiosny jest tak u nas zimno, że ciągle jeszcze jest w pąkach, dopiero kilka zrzuciło osłonki ale kwiat jeszcze cię nie otworzył. Czy Twoja Galaxy ma liście duże i raczej z tych wiotkich, cienkich, nie takich jak Suzan- twardych.
Mam Ciągle wątpliwości czy mam ją czy jakąś inną.

Mirko, Galaxy nie oparła się mrozom, zakwitła tuż przed. Nie okrywałem jej i kwiaty przemarzły w całości.

Nie pamiętam dokładnie liści - są raczej typowe: dość jasne, wydłużone, nagie.
W przypadku "Galaxy" w pierwszej kolejności zwróciłbym uwagę na pokrój, bo jest bardzo charakterystyczny: wąski stożek z wyraźnym przewodnikiem. Żadna inna odmiana z rosnących u mnie nie ma tak regularnego pokroju małego symetrycznego drzewka (bez cięcia). Fotki w liściu słabe, bo Galaxy nie powtarza kwitnienia i nie mam powodu by jej cykać portrety.
I jeszcze jedno - pojedyncze kwiaty tylko na szczytach pędów.
W ogródku Martki 13:44, 06 maj 2021

Do góry
UWAGA UWAGA! To jest sadzonka Hakonechloa za 18 zł, w pojemniku dwulitrowym???? Jak Wam się podoba???????????????? Załamka. Sadzonki wypadły właściwie z ziemi w trakcie transportu, bo i nic ich nie trzymało, świeża ziemia nasypana do donicy. Właściciel upiera się, że hakonechloa ma taki "delikatny system korzeniowy", który ponoć zniszczyłam!!!!! A sadzonka jest "PEŁNOWARTOŚCIOWA"................................... i "mam mu nie mówić, jak ma prowadzić firmę"! Nie ma jak skomentować...

Krowy, staw i my... 13:43, 06 maj 2021

Do góry
Marlenaa napisał(a)
Ustawienie i wypoziomowanie skrzyń.

Potem wysypanie kamyczków i gotowe.

A i jeszcze ziemi nasypać i posprzątać do okoła, ale to może jutro

Ale fajnie to wyszło
Pracy dużo miałaś ale efekt super.
Liliowo i kolorowo:) 13:36, 06 maj 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)
Danusiu, te późniejsze magnolie bardziej cieszą. Piwonie to fajna sprawa, są chyba długoletnie.

No właśnie dziś kupiłam Susan bo ma fajny pokrój i kwitnie i pózniej i dwa razy. Ale do mojej starej mam ogromny sentyment i cieszy zawsze jak zakwita.
Dwa dni znowu odchorowałam ale dziś ide zaraz sadzić bo pokupiłam rozne w wiekszosci sezonowe, drozyzna straszna, a magnolie to posadzimy w sobote, bo duza dziure trzeba

Liliowo i kolorowo:) 13:31, 06 maj 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
ja mam na 02.VI.

https://www.youtube.com/watch?v=l9bEpib1roE

No i git, to w czerwcu mam nadzieję, że się uda. Znalazłam fotke z Pragi, piwonii drzewiastej, ktore mnie tam oczarowały i w kazdym ogrodzie rosły. Ta akurat juz przekwitała.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:19, 06 maj 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Basiu pięknie u Ciebie, ilość mnie powaliła, ile czasu zajęło Tobie sadzenie tulipanków ale efekt wszystko wynagradza

galgAsia napisał(a)
Basia, te 3 tys. cebulek to mnie rozwaliło... Ja tulipanów nie sadzę, wolę drobnicę, to będę się zachwycała u Ciebie
Podejrzewam tylko, że jak przyjdzie ta fala ciepła (coś ostatnio tylko fale i fale... ), to wszystkie cebulowe mogą szybko przekwitnąć. Więc cieszmy się, póki czas

Dziewczyny, fakt, sporo cebulek, sadziłam je jakoś trzy miesiące (do grudnia), była ku temu bardzo sprzyjająca jesień Więc jak to się tak rozciągnie w czasie, to naprawdę da się zrobić Aha, ostatnie cebulki (jakiś gratisowy mix 30 sztuk) znalazłam jeszcze teraz w lutym w garażu w workach, wsadziłam je do donic w marcu i ku mojemu zdziwieniu wszystko wskazuje na to, że będą kwitły

Jesienne wspomnienie

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:15, 06 maj 2021

Do góry
Najlepszy ciemiernik ice n' roses Bianco. Jak go gdzieś znajdę to zamówię więcej doniczka od zymona w rok przemieniła się w takiego potwora:

Groszek niedługo będzie się wspinał, w tle czosnek słoniowy i rabarbar

Pak choi

Shirasawum aureum

Truskawki kwitną pod włókniną

Wiśnia amanogawa już już

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:04, 06 maj 2021

Do góry
troche mojej wiosny widzianej okiem telefonu

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:00, 06 maj 2021

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Marysiu, ja w jednej paczce (kupowane w Biedronce) miałam takie opcje kolorystyczne - tak jakby on taki był w 2 odcieniach - pomarańczowy i żółty przenikające się

Niesamowite połączenie kolorów!
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:55, 06 maj 2021

Do góry
Pogoda to już zwariowała na całego jak nie deszcz to wiatr hula ,że ho ho...

Ja się pytam gdzie ta wiosna radosna?

zdmuchiwało kota z drogi myślałam ,ze mi go w pole wywieje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies