Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Johanka77 21:50, 18 lip 2021

Cześć! Fajne porównanie
Też dziś ryłam to dziadostwo.
Juzia 22:41, 18 lip 2021

CHwastnica?

mrokasia 10:12, 19 lip 2021

Dziewczyny, no więc same widzicie, nie kokietowałam tym zaniedbaniem .

Wczoraj udało mi się odchwaścić i wysypać korą pojałowcową i odchwaścić jukową. A eM zrobił mi wczoraj niespodziankę i zorganizował mi na kilka godzin pana, który odchwaścił mi największe mordory czyli teren pod żywopłotem tujowym pomiędzy altaną a ławeczką . Ma przyjść jeszcze w kolejny weekend .
Pierwszy raz mam takie chwaściory. To znaczy ten rodzaj, bo chwasty mam oczywiście od zawsze. Nie wiem, może to faktycznie chwastnica jak mówi Juzia. W każdym razie mam całe połacie zarośnięte taką szerokolistną trawą. Normalnie jakbym sobie specjalnie wysiała. Nie miałam wcześniej czegoś takiego, nie wiem skąd się to wzięło, może z obornikiem przyszło??? Na szczęście usuwa się w miarę dobrze, wystarczy trochę wzruszyć ziemię widłami i to trawsko wyłazi. Tak czy inaczej - masakra.
TAR 10:26, 19 lip 2021

nie przejmuj sie chwastami, u mnie tez pelno, po kazdym obejsciu ogrodu zbieram wiadro chwastow, drugie zbiera mezaty. a i to tylko z grubsza. nie ma opcji bysmy wyrwali wszystko. musialabym nie pracowac, miec full wolnego to ogrod bylby wylizany a tak jest nieco zapuszczony. i mi to rybka wysialo sie kilka bardzo ladnych chwascidel jak chabry, kąkole polne, rumianki (te prawdziwe), maki. Zostawiam na rabacie bo dodają mnostwa uroków. U Izy ursy tez przyuwazylam kąkole i prezentuja sie idealnie w rabacie. Najbardziej wpieniaja mnie osty i pokrzywy, skrzyp juz toleruje, za duzo go a sit robi za ozdobna trawke przy oczku
antracyt 10:45, 19 lip 2021

Kasiu, tej trawy o której piszesz u mnie też jest pełno... Zauważyłam, że wybiera miejsca z ziemią lepszej jakości, z obornikiem i kompostem. To całkiem prawdopodobne, że z kompostem do Was przyszła. Do chwastów mam podobne podejście do Tar, lekko zapuszczony ogród, to taki na jaki mam jeszcze czas i mogę z tym widokiem żyć
Poniedziałkowe pozdrowienia zostawiam
Kasia_CS 10:52, 19 lip 2021

mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, no więc same widzicie, nie kokietowałam tym zaniedbaniem .

Wczoraj udało mi się odchwaścić i wysypać korą pojałowcową i odchwaścić jukową. A eM zrobił mi wczoraj niespodziankę i zorganizował mi na kilka godzin pana, który odchwaścił mi największe mordory czyli teren pod żywopłotem tujowym pomiędzy altaną a ławeczką . Ma przyjść jeszcze w kolejny weekend .
Pierwszy raz mam takie chwaściory. To znaczy ten rodzaj, bo chwasty mam oczywiście od zawsze. Nie wiem, może to faktycznie chwastnica jak mówi Juzia. W każdym razie mam całe połacie zarośnięte taką szerokolistną trawą. Normalnie jakbym sobie specjalnie wysiała. Nie miałam wcześniej czegoś takiego, nie wiem skąd się to wzięło, może z obornikiem przyszło??? Na szczęście usuwa się w miarę dobrze, wystarczy trochę wzruszyć ziemię widłami i to trawsko wyłazi. Tak czy inaczej - masakra.

KOchana, w rabatach to pół biedy - ja mam to w trawniku - zaraz normalnie trzasnę fotkę, żeby pokazać z czym walczę - a ruszlo jak tylko po raz perwszy w tym roku nawóz rozsypałam na trawę. Niby łatwo się rwie, ale taki mam gąszcz, że porażka. U mnie po prostu się jakoś wysiała, kompostu nie rozsypywałam po trawie, więc u mnie inna przyczyna - za dużo dobrego dostała w granulkach i wylazła
TAR 11:07, 19 lip 2021

wiekszosc chwastow niestety albo sama sie nasiewa z okolicznych nieuzytkow albo ptaki przenosza nasiona. u mnie w ogordzie po kilku latach w trawniku pojawil sie kurdybanek i drobna koniczyna. i niech sobie jest, mnie to absolutnie nie przeszkadza. a mezatemu juz tez zaczyna trawnik bokiem wychodzic, bo nawet mleczy nie wyrywa od razu tylko mowi zeby kwiatki dla pszczolek byly, po kwitnieniu wyrywa.
Martka 12:04, 19 lip 2021

Mrokasiu, wpadłam odstresować się do Ciebie
Jeżówki Glowing dream i stipy... Mrokasiu, ja tam z Johanką kładę się i zostaję.
Zdjęcia przed i po najlepiej poprawiają samopoczucie, jak zauważyła Judith
Chwastnica odzywa się i u mnie w tym roku - a była już przez jakiś czas cisza... jej nasiona mogą przetrwać w glebie długoj, więc wystarczy dostarczyć ogrodowi nowej ziemi, albo zruszyć mocniej starą i już wyłażą. Niech tylko będzie ciepło i jeszcze zasobnie.
Mąż wpadł na genialny pomysł Pozdrawiam!

Gosiek33 14:09, 19 lip 2021

Mam całe łany wysianej trawy, szeroki liść, łatwo daje się pielić. U mnie to nie chwastnica, stawiam 90/100 na kłosownicę leśną. Kiedyś dostałam ładną kępkę...
anabuko1 14:17, 19 lip 2021

mrokasia napisał(a)

Zaglądam co raz do twojego ogrodu.
Ale nie zawsze zostawiam ślad,
Dzisiaj zostawię.
Bo bardzo spodobały mi te kadry ogrodowe.
Pięknie tam masz
Pozdrawiam