Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

tulucy 13:55, 19 lip 2021

To ja chyba dziś też ciachnę buksy i jutro pryskanie. Profilaktycznie.
TAR 14:11, 19 lip 2021

Jakoś nigdy nie zwróciłam uwagi, że po kwiatach jaśminowca takie fajne gwiazdeczki z owockiem zostają

podobnie jak po ułudkach mam wrazenie, ze urodzisz "w kapuscie" dziecko zawiniesz w tobołek i na plecy i dalej bedziesz robic w ogrodzie
Kasia_CS 15:00, 19 lip 2021

Gosiek33 napisał(a)
Jeśli u mamy chaos, to u mnie bigos...

I spory areał do ogarnięcia

Codziennie łażę i zbieram ślimory, inaczej nie miałabym ani wiesiołka ani floksów ani astrów. Mówisz, że rozwary wcinają? idę sprawdzić

Gosiu,tzn chaos... no trochę tak, bo dużo roślin posadzone ot tak bez większego zastanowienia. Brakuje drzew poza tymi już zastanymi na działce, które w większości rosną za płotem wzdłuż drogi dojazdowej do starej bramy.

Trochę się zmienia ostatnio, jak zaczęłam mamie podrzucać jakieś rośliny do wprowadzenia, jakśś powtarzalność, która by ujarzmiła niektóre fragmenty - stąd miskanty memory w szpalerze, anabelki, niższe trawy..

Przede wszystkim dla jednej osoby to teren nie do ogarnięcia i trudno mieć to wszystko wymuskane. a jeszcze spory warzywnik, teraz wszystko na hejnał dojrzewa.. nie wiem jak moja mama ma na to energię... ale ją męczę, żeby ograniczyła te ilości wszystkiego, bo nie jesteśmy wszyscy w stanie przejeść, przerobić...szkoda tej włożonej pracy.
MartaCho 15:39, 19 lip 2021

Znam to. U nas zaledwie dwie skrzynie, a i tak okazało się, że sałat jest za dużo jak na nasze możliwości i już są przerośnięte

A tak poza tym, to witam się uprzejmie na Twoim wątku- trafiłam z relacji zdjęciowej z wizyt u innych dziewczyn- przepiękne zdjęcia wprawnym okiem zrobione- podziwiam i fajnie, że się nimi z nami podzieliłaś
Zostanę na pewno na dłużej u Ciebie też
April 15:52, 19 lip 2021

Kasiu, ogród twojej Mamy bardzo mi się podoba. Ja tam chaosu nie widzę, ale rządki, spore kępy jednorodnych roślin. Jeżeli to jest chaos to u mnie groch z kapustą i zasmażka....
Kasia_CS 18:38, 19 lip 2021

MartaCho napisał(a)
Znam to. U nas zaledwie dwie skrzynie, a i tak okazało się, że sałat jest za dużo jak na nasze możliwości i już są przerośnięte

A tak poza tym, to witam się uprzejmie na Twoim wątku- trafiłam z relacji zdjęciowej z wizyt u innych dziewczyn- przepiękne zdjęcia wprawnym okiem zrobione- podziwiam i fajnie, że się nimi z nami podzieliłaś
Zostanę na pewno na dłużej u Ciebie też

Cześć Marto!! Bardzo się cieszę, że zajrzałaś, miło mi

U mnie niewiele się dzieje, bo mam bardzo mały ogród - więc sama radość, że mogę pokazać cudze ogrody, które są bogate i przepiękne!! co prawda pewnie będzie przerwa w takich relacjach, bo i zbytnio więcej ogrodów jak do tej pory nie odwiedzałam, choć chciałabym to nadrobić

A propos zbyt dużego urobku warzywnego... Moja mama ma chyba 4 spore skrzynie (jeśli nie 6, bo tyle było pierwotnie), 2 szklarnie, sporo warzyw typu ogórki, fasolka, cukinie, dynie marchew pod gołym niebem... jakies minimum 20 krzaków borówek i co najmniej drugie tyle malin. Już nie mowie o porzeczkach, agreście, poziomkach, itd....
Gosiek33 18:53, 19 lip 2021

Kasia_CS napisał(a)

A propos zbyt dużego urobku warzywnego... Moja mama ma chyba 4 spore skrzynie (jeśli nie 6, bo tyle było pierwotnie), 2 szklarnie, sporo warzyw typu ogórki, fasolka, cukinie, dynie marchew pod gołym niebem... jakies minimum 20 krzaków borówek i co najmniej drugie tyle malin. Już nie mowie o porzeczkach, agreście, poziomkach, itd....

Chylę czoła przed pracowitością mamy! Też bym taką chciała mieć

Kasia_CS 19:07, 19 lip 2021

April napisał(a)
Kasiu, ogród twojej Mamy bardzo mi się podoba. Ja tam chaosu nie widzę, ale rządki, spore kępy jednorodnych roślin. Jeżeli to jest chaos to u mnie groch z kapustą i zasmażka....

Cieszę się i dziękuję w mamy imieniu Wiesz, to może dlatego, że znam ten ogród od kilkunastu lat niemalże i takim innym okiem patrzę niż na Wasze. Duże kępy roślin faktycznie są, to fakt, wszystko się porządnie rozrasta Ale wiesz, że i kadrowanie tu dużo daje generalnie to tak jak z moim ogrodem - mam za małą wiedzą o roślinach, odmianach, rzadko jeżdzę po szkółkach - mama tym bardziej nie ma czasu i kuleją nam takie bardziej wyszukane kompozycje

Kasia_CS 19:12, 19 lip 2021

Gosiek33 napisał(a)

Chylę czoła przed pracowitością mamy! Też bym taką chciała mieć

No to jest coś, czego można pozazdrościć, jeśli chodzi o jej samozaparcie, zaangażowanie, potrzebę dogodzenia nam wszystkim - moim dzieciom zwłaszcza
Ale jednocześnie się na nią denerwuję, bo wypruwa sobie żyły i nie dopuszcza myśli, że to za dużo na jedną osobę i powinna wreszcie odpocząć. Tata troszkę pomaga, ale na zasadzie, że trzeba palcem wskazać każdą rzecz do zrobienia i tylko nerwy mamie to psuje, że przez tyle lat posiadania domu z ogrodem nie ma pomysłów co jest do zrobienia
Martka 19:25, 19 lip 2021

Wzruszyłam się tym, co napisałaś, Kasiu. Mama bardzo kochana... dba o Was jak potrafi, uprawia warzywa, a ogród jest piękny i zasługuje na ogromne uznanie, pogratuluj jej! Nie chodzi jej zapewne o kompozycje idealne, raczej o radość z tego miejsca, dbanie o nie dla Rodziny, a czy dla siebie...? niektóre osoby spełniają się najbardziej w tym, że dbają o innych, nie potrafią inaczej, to się zapewne nie zmieni. Dlatego tak ważne jest wsparcie i wdzięczność bliskich za to, co robią, docenianie. To nie jest oczywiste, że ogród jest, że jest taki jaki jest. W moim sąsiedztwie mam model "ona dba o ogród, wisi na drabinach przycinając drzewa, zasuwa z kosiarką, dzieci i mąż tylko korzystają, wymagają", traktując moją sąsiadkę jak na służbie, wdzięczność omija to miejsce.
Ja sama też muszę przyznać, że za późno doceniłam ogrodowe wysiłki mojej Mamy... warzywa i owoce po prostu były... cieszę się, że moją troską o nią w latach choroby mogłam jej to chodź trochę wynagrodzić. Rozpędziłam się z wyznaniami, ale ogród to takie bardzo rodzinne miejsce...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies