Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja bajka 19:56, 01 cze 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
Są przepiękne wielopienne formy brzozy pożytecznej ,,Dorenboos"(mocno dekoracyjna biała kora). Myślę, że pasowałaby Ci w sam raz zamiast śliwki.

Klona polecam usunąć póki jest mały, bo z tego co widzę, to jawor, a to olbrzymie drzewo i to zaraz przy ścianie. Chyba, że będziesz go formować w ładną i niedużą kulę.

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za każdą podpowiedź Tego klona ciacham od początku bo pewnie byłby już całkiem spory
Moja bajka 19:53, 01 cze 2014

Do góry
jola54 napisał(a)
Jeśli nie masz brzozy w swoim ogrodzie to posadź koniecznie, to jedno z najpiękniejszych i najzdrowszych polskich drzew.Ja w swoim maleńkim ogródku mam ich aż cztery. Brzozę można ciąć i kształtować.....pozdrawiam

Dzięki Jolu
Moja bajka 18:59, 01 cze 2014

Do góry
Są przepiękne wielopienne formy brzozy pożytecznej ,,Dorenboos"(mocno dekoracyjna biała kora). Myślę, że pasowałaby Ci w sam raz zamiast śliwki.

Klona polecam usunąć póki jest mały, bo z tego co widzę, to jawor, a to olbrzymie drzewo i to zaraz przy ścianie. Chyba, że będziesz go formować w ładną i niedużą kulę.

Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:19, 01 cze 2014

Do góry
I spojrzenie ze taboretu ogrodowego

Brzozy po radykalnym cięciu jakoś się podnoszą i zaczynają mieć pendulowate pędy??? Czy to możliwe, że po przycięciu pospolitego przewodniką wzmocniły się przyrosty pędulowate? Nie wiem czy piszą jasno ale wydawało mi się, ze po prostu brzozy poszły w górę za pomocą przewodników nieszlachentych - z podkładki.

W oczekiwaniu na lawendę. Jutro kulki bukszpanó w lawendzie bedą cięte bo się zgubiły w tej poczochranej rabacie
Moja bajka 15:45, 01 cze 2014

Do góry
Jeśli nie masz brzozy w swoim ogrodzie to posadź koniecznie, to jedno z najpiękniejszych i najzdrowszych polskich drzew.Ja w swoim maleńkim ogródku mam ich aż cztery. Brzozę można ciąć i kształtować.....pozdrawiam
Ogród przed domem POMOCY! 08:06, 01 cze 2014

Do góry
Dagmaro, dziękuje za info .
Z tego, co piszesz, to może być to odmiana brzozy pożytecznej.
Też gdzieś czytałam, żeby ja podcinać, aby się zagęściała, ale wydaje mi się , że w fazie bezlistnej.
Ogród cichy i przytulny 23:30, 30 maj 2014

Do góry
Joanna___ napisał(a)
Asiu,spokojnie,cały czas dumam nad tym drzewem.Bardzo się cieszę,że mi doradzisz.Wiesz....w sumie pomyślałam,że mam karę za to że wątku nie zakładam
A fotek z Twojego ogrodu nigdy za wiele.Ja za każdym razem zauważam na nich coś nowego.

Joanna, z tego co pamiętam nie chciałaś brzozy i klonu. Podobna sytaucja jak z klonem jest również z lipą.
Orzech włoski lub czarny mogłabym jak najbardziej polecić. W miarę szybko rośnie, ma rozłozystą koronę, piękny pień i orzechy . Jego minus to chyba to, że liście nie nadają się na kompost i do ściółkowania. Ale liście są duże przez co jesienią łatwiej je zgrabić
Inne drzewa to:
- magnolia drzewiasta
- tulipanowiec amerykanski
- bozodrzew gruczolkowaty
- surmia olbrzymia
- skrzydlorzech kaukaski
- platan klonolistny

I tak po dłuższym zastanowieniu się dołączyłby do tej listy buk i grab.
To chyba tyle - masz z czego wybrać
Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania - pytaj - postaram się odpowiedzieć
Życzę miłego weekendu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:36, 30 maj 2014

Do góry
Ewo sporo się naczytałem i jeszcze Pani w szkółce powiedziała, że bardzo kapryśne są te bordowe odmiany, ale tak ogromnie mi się podobają, że chyba warto spróbować

Kondzio miło mi to czytać. Mnie cieszy to, że Ogrodowisko było i jest motorem do tych wszystkich zmian... to jest najważniejsze

Gosiu koniecznie musisz zobaczyć fale na żywo bo w tym roku jestem z niej wyjątkowo zadowolony, nie ma żadnej wyrwy i wszystkie żurawki rosną prawie wzorowo

Ewo miło czyta sie tyle pochwał, są ogromnym kopniakiem do dalszych prac, aby było jeszcze lepiej. Masz myślałem, że nikt worków nie zauważy

Marzenko dziękuje bardzo była jedna fala, teraz jest 5 na całej działce, a w przyszłości będzie 7 Mam wielkie plany na przyszły rok... tak dużej rabaty jeszcze nie robiłem. Będą brzozy, bukszpany, hosty, trawki, tawułki a obok bylinówka w odcieniach czerwieni i fioletu

Kasiu dziękuje, ale z tym projektantem to już przesada przecież u mnie nic nie trzyma się najważniejszych zasad, wszystko robie na odwrót niż się powinno robić Nie powiem jakieś doświadczenie tam mam, ale tylko w uprawie roślin bo grzebie się z tym 8 rok.

Mileno niebieski to rozchodnik, ale żebym to ja wiedział jaki miał być Matrona, ale ja mądrzejszy i nie zapytałem w szkółce co kupuje, a były malutkie i podobne właśnie do Matrony... podobno jakiś naskalny.. tylko troszke duży jak na niego wyrósł. Zobaczymy jak duży urośnie
Co do fali przy skalniaku, chciałem zrobić tęczowo, ale ni jak mi nie wychodziło to ustawianie i po godzinie przkładania doniczek poddałem się i stwierdziłem, że będzie tak jak na innych rabatach: kolorowo
Ogród Margaret-ki :) 17:25, 30 maj 2014

Do góry
Margerytko, dopiero dziś znalazłam chwilkę by złożyć rewizytę i przeczytać i obejrzeć wszytko... bo ja nie zaglądam wcale, a jak zajrzę to j czytam tak by wiedzieć co w trawie piszczy.
Piszesz, że lubisz szczerość... no to ja jestem do tego stworzona... dzięki czemu mam też na forum wrogów, ale też super przyjaciół.
Sporo myśli przewinęło mi się przez głowę, ale postaram sie przypomnieć to co najbardziej mi utkwiło w głowie..
Działka super i niewiele mniejsza od mojej... niedługo będzie za małą na chciejstwa... (do roboty zawsze będzie za duża).
Staw, mostek i brzozy... dla mnie numer jeden u Ciebie.. dzieci i woda = niebezpieczeństwo.. dlatego 4 miesięcznego wnuka już uczymy pływać, bo innego zabezpieczenia nie ma.. dzieci ciągna do wody... i żadne ogrodzenie nie uchroni... wiem , bo taka byłam jako dziecko.. topiłam sie wiele razy a i tak lazłam do wody.. nauczyłam sie pływać dopiero w liceum..
Piszesz, że chcesz ogród wyglądający naturalnie.. hmmm .. kamień na rabatach to nie jest element ogrodów naturalnych.. wiec idź już w tym kierunku.. japoniec jak najbardziej będzie pasował stylistycznie.. [polecam ogród Gosi Igiełkowy ogródeczek.. jest piękny i znajdziesz w nim dużo inspiracji dla siebie... bo to może być Twój styl ogrodu A może sie mylę???
Róża i hosty to kiepski duet.. róże kochają słoneczko, a hosty cień..
Hakuro już dawno wyciepałam.. nie byłam w stanie dopilnować regularnego cięcia i zrobiła sie baba jaga.. ale na niej trenowałam przycinanie krzewów Więc przydała sie
Na początku też miałam matę w ogrodzie, tzn w miejscach gdzie są krzewy i drzewa... pomogła mi utrzymać poziom zaawansowania chwastów w ryzach. teraz jak sie wszytko rozrosło to powoli wyrzucam ją, bo pod gęstą korona i tak chwaty maja małe szanse.. Na bylinówkach w walce z chwastami pomagają gęste nasadzenia. Pod kamieniami mam różnie, ale żałuję, że jednak wszędzie nie dałam maty .. kamienie za szybko mieszają mi sie z glebą.. wpadają w glinę i już nie do wyjęcia i nie do wybrania... wiec mam odmienne zdanie co do maty w poszczególnych przypadkach.
Leszczyna.. z tego co czytam, bo sama jej nie mam.. bez oprysków owoców nie będzie, leszczynę lubią kleszcze!! Ja bym te leszczyny wyciepała i posadziła coś co zrobi ładny żywopłot, zielony cały rok.. a przed tym rabata z rh.. Rh nad oczko koniecznie I jakiś malowniczy klon.... ale to nie mój ogród.. wiec jak ktoś lubi leszczynę to ją ma
Masz piękna altanę i fajna huśtawkę

Aaaa i jeszcze rabata w narożniku ma zbyt falistą linię.. niepraktyczne do koszenia.. i pod domem jest linia prosta.... wiec ja bym zrobiłą łagodniejsze łuki, a nie brzuszki..
Ale tak jak mówię, to zrobiłabym ja.. wiem co piszę, bo sobie też narobiłam głupich linii któych nie mam jak już zmienić bez demolki ogrodu .. człowiek mądry po szkodzie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:27, 30 maj 2014

Do góry
Aga napisał(a)
CZy rozplenica japonska pasuje do brzozy papierowej ?

pasuje!
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 06:42, 30 maj 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

hehe... do plewienia chwastów zgłoszę się z atlasem roślin.... i popatrzymy na różnicę między wierzbą a brzozą
Brzozy póki co jeszcze nie mam spoko, wiem, nazwy podobne.
biegnę do Ciebie zobaczyć czy nowe focie wstawiłaś!

Oj tam oj tam, takie tam przejęzyczenie bo głowę mam tak nabitą od tygodnia że hej

Buziaki
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:47, 29 maj 2014

Do góry
admete napisał(a)
Śliczne zdjęcia
oczywiście nie biednej brzozy

rany mam teraz te rośliny a nie mam zielonego pojęcia o ich chorobach i pielęgnacji

hehe... do plewienia chwastów zgłoszę się z atlasem roślin.... i popatrzymy na różnicę między wierzbą a brzozą
Brzozy póki co jeszcze nie mam spoko, wiem, nazwy podobne.
biegnę do Ciebie zobaczyć czy nowe focie wstawiłaś!
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:39, 29 maj 2014

Do góry
Śliczne zdjęcia
oczywiście nie biednej brzozy

rany mam teraz te rośliny a nie mam zielonego pojęcia o ich chorobach i pielęgnacji
Ogród przed domem POMOCY! 17:41, 29 maj 2014

Do góry
Witaj.
Wpadałam do Ciebie przypadkowo, ale chyba zostane dłużej, jeśli pozwolisz

Pieknie Ci wyszła ta rabata przed domem.
Czy mozesz mi napisać, co to za brzozy? Długo u Ciebie rosną?
Też przymierzam się do ich zakupu.

Apropo pytania- a może wysyp ziemie drobna korą?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:29, 29 maj 2014

Do góry
CZy rozplenica japonska pasuje do brzozy papierowej ?
Ogród w Tarnowie 10:34, 29 maj 2014

Do góry
darek_sztuczny napisał(a)
Ach dawno mnie w Tarnowie nie było, a ogród wciąż perfekcyjny. Z wielką przyjemnością ogląda się zdjęcia z Twojego ogrodu. Ciekawy jestem czy buk pendula byłby dobrym towarzyszem dla brzozy youngi penduli w podobnym układzie jak u Ciebie rośnie rośnie z modrzewiem. Pozdrawiam Darek

Dzięki Darku, myślę że to dobry pomysł z tym bukiem przy brzozie. Również pozdrawiam

Roztoczańskie klimaty 08:29, 29 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Huuura mam swoją rabatę u Ciebie :
I pomyśleż że rok temu nie lubilam brązowych carexow, cudo!
Czas na bukszpany już za moemncik, mnie już ręce swędzą, ale że pada to podwójnie nie popełniam głupot. Ponadto musze kupić nowe nożyce do cięcia

Hosta "nogiMagdy" baaardzo mi się podoba, jak zidentyfikujecie też zakupię, pasowalaby mi pod brzozy między kulki bukszpanowe

I to jaką rabatę! Boską!

Jesli to hosta krossa regal jak pisze Hogata to ma ją też Mała Mi też...bo ostatnio u niej oglądałam i się zachwycałam ale tam tylko liście było widać...moich nóżek już nie
Roztoczańskie klimaty 06:47, 29 maj 2014

Do góry
Huuura mam swoją rabatę u Ciebie :
I pomyśleż że rok temu nie lubilam brązowych carexow, cudo!
Czas na bukszpany już za moemncik, mnie już ręce swędzą, ale że pada to podwójnie nie popełniam głupot. Ponadto musze kupić nowe nożyce do cięcia

Hosta "nogiMagdy" baaardzo mi się podoba, jak zidentyfikujecie też zakupię, pasowalaby mi pod brzozy między kulki bukszpanowe
Bez linijki 14:13, 28 maj 2014

Do góry
Wpadam z rewizytą Ależ ty masz mnóstwo gatunków roślin! Ślicznie się wszystko zmienia I zgadzam się z Anią, może posadź u siebie brzozy (skoro i tak masz liście ) bo te w ogrodzie z lustrem są piękne.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 07:04, 28 maj 2014

Do góry
Gabi cisy jesli będą na podwyższeniu to dadzą radę a przy ulewach nie będą im korzenie staly w wodzie. Z czasem same będą tę wodę wipijały. Z roku na rok widze jak się warunki wodne u mnie zmieniają warunkiw odne. Graby pijaki wypijają ją chętnie, cisy i brzozy również, u mnei już woda nie zalega w ogrodzie a kiedyś,,.,. Eh barpgno. Zatem nie martw się będzie dobrze ale murek przy takim spadku poziomuni zaleganiu wody musowo....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies