Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Narodziny ogrodu Eweli 23:04, 13 maj 2014

Do góry
Poniżej przedstawiam mój przedogródek i dłuuuuuugi pas kostki brukowej. Niestety musieliśmy dom postawić tak daleko od bramy wjazdowej ze względu na przebiegającą w poprzek działki rurę do wody, która zasila dom sąsiada.
Ogólnie działka jest wielkości 28x50 m, dom zajmuje powierchnię 13x10m. W chwili obecnej jest zasiana trawa na większości areału, ale ziemia to praktycznie piasek - jak to na mazowszu Wokół sosny i brzozy.
Bez linijki 21:19, 13 maj 2014

Do góry
Troszkę historii w obrazkach, w 2009 posadziliśmy pierwszą sosenkę samosiejkę, jednak to zdjęcie jest zbyt kompromitujące, z grubsza działka wyglądała tak

Część chaszczy została wycięta, za naszym płotem niestety zostały duże brzozy, sosna i czeremcha.
A reszta? Chwasty po pachy.
Wielka góra humusu + kilkanacie cieżarówek ziemi z grubsza wyrównały działkę.
Nie obyło się bez przygód, zgubiłam kluczyki od auta M, szukaliśmy wykrywaczem metali, ale przepadły...
Tej jesieni niewiele się więcej wydarzyło. Natomiast wcześniej wiosną mieliśmy własne jeziorko
dowieziona ziemia załatwiła jednak sprawę.
Co się stało kwiatom ... 08:37, 13 maj 2014

Do góry
Acha co do roślin w naszych ogrodach to mamy takie same - tak jak napisałam ja mam zwykłe bez jakiś szałów i cukiereczków. Świerki, sosny, jodły, klony, brzozy ...... trochę kwiatów i mam ogród - i jest super
Ogród dla Agusi 22:42, 12 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Bardzo mi się podoba ale obawiam się że nie mam na nią miejsca .
Ale będę przychodzić i podglądać u Ciebie .....
A jak coś wymyślę to się we wrześniu przypomnę

To może na tym miejscu co ci brzozy wywaliło na jakimś palu opleść wedle buczka zwisłego purpurowego z biało obrzeżonym listkiem dla koloru.Albo gdzieś na skarpę luzem puścić.
Roztoczańskie klimaty 22:28, 12 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)

Bo mam front przed domem rozbabłany hihihi brzozy wykopywałam bo po zimie się wyłożyły ....a teraz dopiero rozmyślam co tam posadzić

Może buczka jakiego zwisłego ?
Roztoczańskie klimaty 21:46, 12 maj 2014

Do góry
akanta napisał(a)

Czemu jeszcze telewizja do ciebie nie przyjechała ,o to niedopatrzenie ..Mai ?

Bo mam front przed domem rozbabłany hihihi brzozy wykopywałam bo po zimie się wyłożyły ....a teraz dopiero rozmyślam co tam posadzić
Początki w Kruklandii 20:47, 12 maj 2014

Do góry
Otake koślawce zasadziłam

Tam gdzie doniczki, będą berberysy.

Kurka...moje buksy w porównaniu z tymi kupionymi w tym roku to bajka!!!
Jednak florovit to jest to!

Dziwnie to wygląda, bo brzozy małe i wszystko zasłaniają....ale kiedyś...
Nie wiem, nie umiem, nie znam się, a chcę coby ładnie było 20:43, 12 maj 2014

Do góry
Zaczęłam trochę obsadzać rosliny w ogrodzie i wena mi się skończyła... a jak przesiedziałam 2 noce na tym forum to stwerdziłam, że jestem w pkcie wyjścia
A dodam, że rozpoczęłam pracę z tzw. firmą ogrodniczą, ale musieliśmy przerwać _babcina rabata przy schodach m.in. była powodem.
Na teraz koniecznie chcę zrobić 2 rabaty - bo jedna frontowa przy schodach a druga przy tarasie gdzie mam zamiar przesiadywac dużo niedługo z dzieciątkiem i chciałabym na coś ładnego patrzeć.
Poglądowo załączyłam trocge zdjęć tego co tam naokoło jest. Ziemia kwaśna pod lasem.
Rabata frontowa przy schodach _ ten różowy rododendron w nieładnym kolorze już wyleciał i te tragiczne kocimietki tez (nie ja sobie taką krzywdę zrobiłam), na razie został ten mniejszy czerwony rododendron. Wschodnia strona, ćwierć koła o promieniu 2m. I tak patrząc na tą ścianę myślę że możeby tak jakiś wąski świerk ale rosnący maks do dachu - czyli chyba ok. 4,5 m. Vis a vis są te brzozy (z hortensjami) i z drugiej strony sosan czarna (w tym kółku - później też do zmiany). Może coś szczepionego na nodze? I może te rodendrony dosadzić (ciemne_zdecysowanie w mojej kolorystyce sa czerwienie i fiolety) albo tylko jakaś obwodka z czegoś (czego?)
2 rabata południowa pod oknem - też wyleciał różowy rododendron i na razie został tylko ten czerwony. 3m pod oknem, 2,5 m przy tarasie.
tak myślałam o kulach bukszpanowych w rzędzie przy tarasie i co jeszcze? Z moich typów: żurawka czerwona, hosty, tawuły i coś kwitnącego w mocniejszym kolorze moze szałwia - albo cos in. w fiolecie? brakuje troche wyższych akcentów, ale jest okno więc nie za wysokich ... generalnie nie chciałabym jakoś strasznie dużo rzeczy żeby też nie zapstrzyć ....
Naprzeciwko pod ogrodzeniem też mam pusty pas, ale to później ....
Proszę o pomoc...

Początki w Kruklandii 11:57, 12 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)

Ja też się pierdzielę z dwoma rabatami ...i nie śpię po nocach już hahah ....jadę po krasnale

Ja śpię...ale śnią mi się berberysy i brzozy...hahaha
Początki w Kruklandii 11:55, 12 maj 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
Mi się podoba pomysł z berberysową rzeką, bo póki brzozy małe cienia nie będzie i będzie im dobrze w słonkubukszpankowe kulki zrób sama zamiast kupować od razu duże, wsadź kilka sadzonek obok i kulkę maszja tak zrobiłam i czekam rób rzeke z berberysa!rób!

No i chyba zrobię, bo nie zniesę pustki po rozplenicach do czerwca czy lipca.. a berberysy już od jakiegoś czasu są czerwone

Kulki małe mam...tylko dużych brak
Początki w Kruklandii 11:46, 12 maj 2014

Do góry
Mi się podoba pomysł z berberysową rzeką, bo póki brzozy małe cienia nie będzie i będzie im dobrze w słonkubukszpankowe kulki zrób sama zamiast kupować od razu duże, wsadź kilka sadzonek obok i kulkę maszja tak zrobiłam i czekam rób rzeke z berberysa!rób!
Początki w Kruklandii 11:23, 12 maj 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)

No i ta rzeczka bererysówka bycza będzie!

Justyś... ja myślę również przyszłościowo i ekonomicznie... jak brzozy się rozrosną będzie tam dużo więcej cienia. Rozplenica i jeżówka lubią słońce, szkoda byłoby je wtedy wywalać. A trawki niskie typu FC lub AM do tego czasu będą już tęgie w pasie (i tu, o dziwo, tęgość w pasie nie przeszkadza ). Będziesz je mogła dzielić i dzielić... zbieraj też z nich nasionka i siej.. u mnie bez problemu wschodzą i szybko rosną. Myślę, że ta rabata byłaby wtedy taka trochę leśna... ale może nie taki efekt chcesz uzyskać.

Ja sama do końca nie wiem jak to ma wyglądać. U mnie wszystko metodą prób i błędów...chociaż staram się żeby od razu było dobrze...tylko nie wychodzi

Frosted mam na innej rabacie, Amazon planuje na jeszcze innej, a 13 doniczek z rozplenicą stoi i czeka na posadzenie Chyba nie ma się co zastanawiać

Zresztą...moje brzozy to z 10 lat potrzebują żeby cień dać hehe
Dereń biały - Cornus alba 10:51, 12 maj 2014

Do góry
Danusiu, doradź mi jeszcze odnośnie tych dereni proszę, mam tuje jako ekran, dużo niżej lawenda i brakuje mi pół-piętra, pomyślałam o dereniu ivory halo bo widziałam go w którejś z twoich realizacji, byłby lepszy bo niższy i wolniej rośnie ale nie ma w okolicznych szkółkach. Mam derenia gouchaultii - czy mogę go nasadzić a potem przycinać czy nie da rady i po dwóch sezonach będzie brzydalem ? Pozostaje jeszcze kwestia czy do lawendy białego zawilca brzozy i piórkówki będzie bardziej pasować "zimnawy" ivory halo czy żółty gouchaultii
Początki w Kruklandii 10:19, 12 maj 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

No rzeczka taka ma być...na wiosnę by tam tulipany były...też rzeka

No i ta rzeczka bererysówka bycza będzie!

Justyś... ja myślę również przyszłościowo i ekonomicznie... jak brzozy się rozrosną będzie tam dużo więcej cienia. Rozplenica i jeżówka lubią słońce, szkoda byłoby je wtedy wywalać. A trawki niskie typu FC lub AM do tego czasu będą już tęgie w pasie (i tu, o dziwo, tęgość w pasie nie przeszkadza ). Będziesz je mogła dzielić i dzielić... zbieraj też z nich nasionka i siej.. u mnie bez problemu wschodzą i szybko rosną. Myślę, że ta rabata byłaby wtedy taka trochę leśna... ale może nie taki efekt chcesz uzyskać.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 10:07, 12 maj 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
.......

Tak u mnie są 2 brzozy a reszta za płotem.
Jedną na granicy jeszcze wykupie jak ogrodzenie będę robiła.
Jak chcesz to zabieraj

A zrobisz jej zdjęcie, bo podeszłam pod temat poważnie i jak wygląda jak nalezy to wzięlabym?
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 01:01, 12 maj 2014

Do góry
Dziękuje za miłe słowa

Tak u mnie są 2 brzozy a reszta za płotem.
Jedną na granicy jeszcze wykupie jak ogrodzenie będę robiła.
Jak chcesz to zabieraj
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:33, 11 maj 2014

Do góry
Znalazłam takie coś:
"Dodatkowo, brzozy źle znoszą przycinanie. Rany po cięciu gałęzi, powstałe w końcu zimy lub na przedwiośniu wydzielają silnie sok, co powoduje osłabienie drzewa. Aby temu zapobiec, przycinanie (tylko, jeśli jest konieczne) należy wykonywać latem, po całkowitym rozwinięciu się liści, najlepiej na przełomie czerwca i lipca."
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:28, 11 maj 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)

Nie prawda, dzisiaj dodałem

Co do formowania brzóz - widziałem wczoraj w ogrodniczym Fascination. Prowadzone na płasko w kształcie trójkąta. Ale brzozy zbyt intensywnie rosną jak na takie formowanie.

Formować bym się nie bała, bo mają bardzo giętkie gałązki, ale ciąć się bojam….
Zrób zdjęcie tych trójkątów, please!
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:25, 11 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Rany ale czad ...... ja to widziałam ale myślałam ze to jakieś oszustwo....graby czy jak
Ja mam brzozy wzdłuż ogrodzenia na zawieranej i strasznie się bujają chętnie bym je scięła troszkę .....
A po tej zimie dużo gałązek mają łysych ....i suchych a jedna padła...niewiem dlaczego

Noo, moje też się bujają i strasznie szybują w górę, zamiast się zagęszczać
Listki są gęste na końcówkach gałązek jedynie…
Myślałam też, że Dorenboosy nie są aż tak ażurowe.
Ale nie narzekam, bo przecież uwielbiam
Podzielmy się wiedzą jakby coś udało się wyczytać.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 22:21, 11 maj 2014

Do góry
Kasiu, śliczny ten warzywniczek z nasadzeniami, oby plagi omijały...jak piszesz

trzymam kciuki, bo kawał dobrej, imponujacej roboty wykonałaś

Jakieś brzozy masz za płotem? czy Twoje?

Ja noszę się z zakupem jednej (zwykłej betuli penduli, ale nigdzie takiej normalnej dostać nie mogłam, co by pendulę przypominała, znaczy się). Sok chcę z niej spijac (ona będzie ciągnać z ogródka, a ja z niej)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies