Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 12:03, 19 cze 2014

Marcin89 napisał(a)
A pozgaduję sobie - ten pierwszy to wiąz syberyjski?

No Marcin, pierwsza nagroda w konkursie Nokautem. Tak, kupiłam to wszystko, teraz myślę gdzie to posadzić. Miejsca u mnie dużo, mam jakieś założenia, ale nigdy nie wiem co z czym będzie dobrze wyglądało. Na froncie mam zupełnie pusto, ale ambrowca chcę już posadzić jako solitera. Niech rośnie. Podsadzę go może żurawkami, widziałam na wątku o ambrowcu - pięknie to wygląda.

Mam bzika na punkcie jasnej zieleni - sąsiad z tyłu ogrodu ma ciemnozielony płot (z taką plastikową trawką) więc myślę sobie, że jasne rośliny będą na nim się dobrze komponować. Chciałam pierwotnie śliwę Nigrę, ale przecież nic by nie było widać. Więc będzie od lewej klon kaukaski (wielopienny), 3 cyprysiki Yvonne i wiąz syberyjski aurea podsadzony bordowym berberysem, albo żurawkami. Wszystkie obecnie rosnące tu rośliny gdzieś się przeprowadzają. Moja granica sięga dalej, ale od klona w lewo nic już nie sadzę bo tam zaraz kompostownik.

Marcin89 12:24, 19 cze 2014

To fajnie, że zgadłem . Dla mnie to rzadkie gatunki, nie wiem czy na oczy kiedykolwiek widziałem. Takich mamy wiele zresztą.

Wiolu a jak zasłonisz kompostownik? Jakieś pomysły masz??

Jeśli chodzi o projektowanie to wszystko masz w głowie?? Nie chcesz sobie tego rozrysowywać? Nadal nie mogę wyczuć jaki będzie styl ogrodu .

Dużo roślin będzie pojedynczo? Bo wtedy robi się taki ogródek kolekcjonerski. Było coś o tym w wątku o zasadach projektowania. Ja osobiście nie sadził bym trzech różnych, jasnych drzewek obok siebie. Nie będzie wtedy kontrastu kolorów. Oddzieliłbym je czymś takim jak ciemna zieleń, czy bordo właśnie i dał w kluczowych punktach ogrodu. Najlepiej zrobić małą mapkę i jest prościej . Ahh ja gaduła .
Viola 13:20, 19 cze 2014

Jakiś zarys planu mam w głowie, a styl ? - taki ogrodowiskowy. Korzystam z Waszych sugestii co do polecanych gatunków, no i zdecydowanie nie idę w pojedyncze sztuki. Mam 22 cisy, 7 spiralisów, 11 tuj Goldperle, 10 szmaragdopodobnych, 3 brzozy doorenbos, 3 serby, 3 aurea nana, 3 berberysy bordowe, 3 zielone, 3 żółte Maria, narazie 3 żurawki, 3 jałowce płożące jakieś-tam, 3 jałowce blue star,idę w trójki jeśli coś kupuję z mniejszych krzaczków . Pojedyńcze sztuki to tylko drzewa: na zdjęciach poniżej.

Na zasłonięcie kompostownika od przodu też mam pomysł , prosty do zrealizowania. Ale jeszcze nie teraz. Poza tym mój kompostownik jest piękny HA,HA. Z boku pewnie klon się rozrośnie i go przysłoni. Nie wszystko uda mi się zrealizować w tym roku, rok temu na mojej działce nie rosło jeszcze nic, nie miałam nawet trawy, sama w to nie mogę uwierzyć. Dziś mam ponad 100 roślin - pisałam już o tym, ale to dla mnie sukces więc się cieszę

Pierwsze zdjęcie - wiąz syberyjski Aurea i jarząb pospolity.
Drugie zdjęcie - ambrowiec balsamiczny/amerykański.
Trzecie zdjęcie - cyprysiki Yvonne.
Czwarte zdjęcie - klon kaukaski Aurea.

Marcin89 13:32, 19 cze 2014

Aa to zwracam honor . Mi chodziło o to, żeby wszystkich jasnozielonych gatunków nie dać razem, bo nie będzie takiego efektu jak je porozdzielasz kolorami. Ciężko to wytłumaczyć .

Podobają mi się Twoje roślinki, już takie duże i rozkrzewione. Będzie super.
Celowo keidyś napisałem, żebyś pokazała zdjęcia OGRODU, a nie działki. Bo to już jest ogród .
Viola 13:57, 19 cze 2014

Rozumiem doskonale o co chodzi z tymi zielonymi razem dlatego wstępnie chciałam dać tu śliwę bordową, ale na tym płocie nic normalnie nie widać. Juz były tu planowane tuje zielone, teraz rośnie bez i grujecznik - tez zupelnie niewidoczne. Odpadają ciemnozielone, niebieskie i bordowe np. Sliwa Pissardi. Kontrast do tych moich jasnych roślin chcę dać koniecznie, ale właśnie dosadzając berberysy bordowe i żurawki, może pęcherznicę diabolo??? Albo jakieś jednoroczne, kolorowe, 'żeby bylo weselej.
Marcin89 14:18, 19 cze 2014

Dobrze, to masz kontrast w pionie, góra i dół różne kolory. Ale też musi być w poziomie na rozpiętości całej rabaty. Gdzieś tutaj widziałem takie fajne fotki - ale nie wiem jak znaleźć.

Pęcherznica jak najbardziej pasuje. Dodał bym też derenia białego Aurea .

A jeśli chodzi o ten nieszczęsny płot to małe roślinki z daleka zawsze się zlewają. Ale kiedyś jak przerosną płot i go zasłonią będą tłem dla tych niższych roślin. Jako przykład daję fotkę pani Danusi, która pojawia się w nagłówku forum - ten idealny trawnik i rabaty. Zerknij .
Viola 15:09, 20 cze 2014

Przemyślałam za namową Marcina kolorystykę nasadzeń i o ile nie mogę poddać się sugestiom co do wprowadzenia ciemniejszego koloru na płocie, to oczywiście mogę to zrobić na żółtym granicznym budynku. Sama chciałam przełamać jednolity kolor obecnych nasadzeń białymi dereniami, ale niestety one też okazały się być zbyt "monotematyczne". Postanowiłam wymienić derenie na coś bordowego: może pęcherznice (niezbyt lubię), a może na coś większego 2 śliwy albo brzozy Rubra (purpurea). Oczywiście jest to dopiero "rama" ogrodu - pierwszy rząd nasadzeń więc nie zależy mi od razu na jakiś skończonych kompozycjach.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

boguslaw_r_ 10:59, 21 cze 2014

Witaj nieźle sobie poczyniasz, w rok taki efekt, co będzie za 5 lat,
klon kaukaski aby się mocno nie rozrósł ciachaj do pożądanej wielkości, wierzbę japońską ja tnę 2 - 3 razy do roku i krutko, bądzie pięknie, pozdrawiam.
Viola 12:44, 21 cze 2014

boguslaw_r_ napisał(a)
Witaj nieźle sobie poczyniasz, w rok taki efekt, co będzie za 5 lat,
klon kaukaski aby się mocno nie rozrósł ciachaj do pożądanej wielkości, wierzbę japońską ja tnę 2 - 3 razy do roku i krutko, bądzie pięknie, pozdrawiam.

Dziękuję Bogusław za porady i słowa uznania. Kupiłam klon z zamiarem posadzenia go jako ostatniej rośliny (w miejsce bzu słabo widoczny) na lewo przy tym zielonym płocie na ostatnim zdjeciu (oczywiscie mysląc, że to palmowy). Teraz sie waham, ale chyba zaryzykuję, bo wygląda okazale - ładnie akcentuje koniec rabaty. Najwyzej tak jak piszesz będę ciąć. Napisz jeszcze kiedy formujesz swoje klony? Kiedy pierwszy raz w sezonie i kiedy ostatni ?
Aneczka 17:39, 22 cze 2014

Violu dziękuję za odwiedziny i dobre słowo
Zszokowało mnie, gdy przeczytałam że zaczynałaś jesienią, a już masz ponad 100 roślinek! Szybko działasz. Ja pierwsze drzewka sadziłam 3 lata temu, potem raczej bez większych przemyśleń dokupowałam roślinki. Zorientowałam się, że nie tędy droga dopiero jak trafiłam na ogrodowisko. Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze postępy