"Brody" - używam tego określenia dla miejsc, które są pozostawiane np. przy drzewach, przy krawężnikach, szparach między kołkami od drzew. Tam kosiarka nie kosi i trzeba ręcznie dokaszać. Wtedy trawnik wygląda na zadbany.
Pozostawione"brody" powodują, że trawnik wygląda nieporządnie, choć jest porządnie skoszony. A więc "golić nisko brody" !!
Gardenarium - hehe szmatę masz na myśli agrowłóknine? Nie, nie mam. Mam tylko korę rozsypana
Wiecie cos mnie podkusilo i wykopalam tego najgorszego rododendrona. I tak jak wsadziłam z doniczki tak teraz wyjęłam cała doniczke- korzenie były tak zbite, że ja ledwo je dalam radę rozerwac. Nie wiem czy dobrze zrobilam. Nawiozlam je jeszcze, nawozem Target bujne kwitnięcie dla rododendronów ( producent sugeruje nawożenie od kwietnia do września co 2/3 tygodnie).
Wszystkie trzy rododendrony zostały kupione w jednej szkółce,, wsadzone z roznicą jednego dnia...jeden wygladajacy fajnie ma ogromne przyrosty i nic niepokojącego poza niektórymi szkodnikami z którymi się uporalam. Drugi to ten co pokazałam Wam 2 zdjęcia...coś tam na brzegach liści ale też ma bardzo dużo nowych pędów. No i ten trzeci najgorszy. Podlewane tak samo, nawożone tak samo (2 razy) itd. aha podał im jeszcze mikoryzę Biopan. Powiedzcie mi więc dlaczego takie różnice w kondycji .
Mazan jaki konkretnie preparat mogę podać im dolistne?
Ja tak miałam jak siałam trawę u siebie Szłam pod ta górę i szłam i końca nie było widać, wtedy miałam moment zwątpienia A potem tą odległość i górę oswoiłam i już mnie nie przeraża