Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:26, 05 paź 2013

Do góry
Pień tej wierzby kształtowałam przez chyba 8 lat...

Klony mróz nie ruszył, brzozy tez, ale orzech i sumaki - niestety ścięło

I po pięknym jesiennym ubarwieniu winobluszcza

Mój jesienny ogród 04:39, 05 paź 2013

Do góry
Witajcie. Dziś pokaże fotki z niedzielnej wycieczki do Port Credit. Pojechałem tam pociągiem, później rowerem nad rzekę tam gdzie wcześniej pokazywałem 232 pokazywałem łabędzie i gęsi na wodzie. Z nad rzeki, pojechałem do parku przy porcie, tam zrobiłem brzozy i rajskie jabłuszka i krzew z czerwonymi owocami. Z parku pojechałem ulicą Lake shore'm, która się ciągnie z Toronto do Hamilton, nad samym jeziorem przez 50 km. Trafiłem do rodondronowego ogrodu, [Konkurencja dla Bogdzi ] Tam zrobiłem kormorany, jak posągi, gdyż ogród jest nad samym jeziorem. Wszystkie fotki są z tego ogrodu.
Magdziu, cieszę się że mogłem pokazać fotki które się podobają, będzie więcej ale nie dzisiaj i nie jutro, bo chcę dokończyć fotki z wycieczki.
Janinko, to już tylko typowo jesienne kwiaty zostały, w naszym kraju z tym mrozem, to masakra jest, najpierw wymrozi a potem miesiąc jeszcze ciepło jest a ogród straszy.

Moja bajka 20:52, 04 paź 2013

Do góry
Hej Kasiulka, fajnie, że zaglądasz W moim przedogródku rojniki nawet w cieniu sobie radzą. A tamten korzeń mam już 6 lat Wyciągnięty wprost z Bałtyku Wytarabaniłam go na suchy ląd w dzień przyjazdu, przesychał przez cały nasz pobyt, a potem taszczyliśmy go prawie przez 2km To się nazywa pamiątka z wakacji Teraz choruję na takie grubsze i wyższe (ok 150cm) gałęzie brzozy Jak wymarzyłam sobie taki piękny korzeń to gałęzie powinna być bułka z masłem
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:19, 04 paź 2013

Do góry
Witaj Aniu, wpadłam na moment - bo jeszcze siedze w pracy... Ale czytac twój watek to radocha wielka ... a na moment relaksu w prcy zasłuzyłam
Zaległosci sie nie udało nadrobic chociaz głównie obrazkowym pismem lecę, doszłam do zdjęc z fontan i... dalej nie dam rady, może wieczorem nadrobie.
Fotki z fontan świetne, twoje zmiany w ogrodzie też... oprócz jednej...jak mogłas zabrać te liliowce spod brzozy przy ścieżce i skalniaku, tak sie nimi zachwycałam jak zwieszały sie nad trawnikiem a nad nimi brzoza... lubiłam u ciebie to miejsce.... to własnie one - te twoje liliowce mnie natchneły żebym zrobiła swoją rabatę z liliowcami - taki "mini " szpaler i zrobiłam, co prawda teraz wygladaja u mnie kiepsko bo one sa małe z podzielonych sadzonek od Bogdzi o Popcarol + kilku dokupionych ale mam nadzieje latem na busz !!!
Twój szpaler - ten nowy jest imponujacy, gesto nasadzony... swietnie to bedzie wygladać a ja bede musiała poczekać kilka sezonów ale i tak sie ciesze,ze je mam . U siebie tez dosadze cebulowe obok, bedzie radocha i wiosna i latem .
Buziaki !
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:11, 03 paź 2013

Do góry
Ela to tylko z jednej brzozy.....

mam jeszcze dwa duuuuuuuuże orzechy włoskie i sześć grabów po drugiej stronie działki....
o sadzie nie wspominam
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:00, 03 paź 2013

Do góry
takie tam pstryki z ogrodu..........

poszerzyłam rabatki przy ławce...
dosadziłam rozplenice, tawułki i czosnki ozdobne fioletowe.......

no właśnie zaczęło się... (liście z brzozy częściowo wygrabane )

Moja bajka 01:04, 03 paź 2013

Do góry
Katkak napisał(a)
Dzięki za inspiracje Sebek, na pewno pokombinuję Mogę się założyć, że jedno z tych zdjęć z brzozami jest w książce pt. "Pokochać ogród" Mai Popielarskiej Zgodzisz się ze mną Uwielbiam brzozy, bo są takie... dystyngowane

W książce Mai jest wiele moich realizacji, są w spisie zdjęć, do kogo należy.
Moja bajka 23:31, 02 paź 2013

Do góry
Dzięki za inspiracje Sebek, na pewno pokombinuję Mogę się założyć, że jedno z tych zdjęć z brzozami jest w książce pt. "Pokochać ogród" Mai Popielarskiej Zgodzisz się ze mną Uwielbiam brzozy, bo są takie... dystyngowane
Moja bajka 22:51, 02 paź 2013

Do góry
Katkak napisał(a)

Danusiu miło mi niezmiernie Cieszę się, że mnie odwiedzasz Twoja pomoc jest nieoceniona, więc jeśli mam okazję pewnie, że z radością skorzystam z Twojej pomocy. Poniżej wkleiłam zdjęcie powstającej rabaty. Jest jeszcze brzydka, wiem, ale robię co mogę, a z czasem mam kiepsko. Jest tam duża wierzba mandżurska, ale powoli ją wycinamy bo biedactwo się po prostu rozpada, więc taka jakby jej już nie było. Za nią rosną piwonie, z tym, że przy piwoniach muszę tak poprowadzić rabatkę, żeby jej krawędzie były tuż przy piwoniach, bo inaczej brama się nie otworzy. Na rabacie są przy samym ogrodzeniu dwa młodziutkie miskanty (te wielkie, nie pamiętam nazwy), bo chcemy się troszkę od sąsiadów odgrodzić. Poza tym dwie duże azalie (takie biedniutkie, bo rosły w kiepskim miejscu, w tym roku je przesadziłam i zobaczę, czy odbiją na wiosnę). Jest tez młodziutki klon palmowy (czerwony) i kilka mniejszych traw i krzewuszka. Chciałam mieć taką szumiącą rabatę Gosia mi podpowiedziała, żeby zamiast wierzby posadzić tam jeszcze jednego miskanta, do rabatki dosadzić jeszcze jedną dużą azalię, a z przodu wrzosy. Pomysł mi się podoba, ale zamiast tej wierzby chodzi mi jeszcze po głowie ambrowiec amerykański (ta niska odmiana do 5 m), albo brzoza taka mała. Zresztą zobacz Danusiu sama i powiedz proszę co o tym myślisz. Z góry Ci dziękuję
Rabatkę pociągnę w stronę domu, żeby ta śliwka jeszcze w nią weszła, ale to później, bo na razie nie mam jeszcze zdjęć tej części.

A ja myślę, że skorzystaj z gotowców Twój ogród ma mnóstwo drzew - wg mnie pięknie wyglądałaby taka trawiasta rabata jak tutaj w ogrodzie angielskim
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Pooglądaj jeszcze to - tutaj są już nawet brzozy i większe drzewa, będziesz wiedziała co pod nie posadzić
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
http://www.gardenarium.pl/realizacje/miejski-ogrod-rodzinny

Kondziowy Ogród :) 13:32, 02 paź 2013

Do góry
anna_g napisał(a)
Konrad - fantastyczne porównania dałeś. Co tu dużo gadać - sam wiesz, że świetnie. No bo świetnie. I to nie tylko w ogrodzie zmiany - gigantyczne i urocze ale w robieniu zdjęć także... Rozwijasz się Konrado Tak trzymać.
Brzóski sa śliczne - tylko sobie wyobrażam jak będą rosły i rosły i zrzucały liście... Tak mi się kojarzy bo ja mam rabatkę pod brzozą - co prawda taką dość już wielką i starą... ale... boziu jak ona śmieci
Buziolki Kondziu
dzieki ale w tej części gdzie sa brzozy mi to nie przeszkadza hi hi
Dylematy ogrodowe czyli...jak z brzydkiego stworzyć coś ładnego... 23:02, 01 paź 2013

Do góry
Cześć Kochana Widzisz? i już wszystko wiesz. Jest naprawdę bardzo ładnie, a będzie cudownie Głowa do góry. A ten czerwono wybarwiony winobluszcz cudo Mój się tak ładnie nie przebarwia. I ta ławeczka pod brzozami, echhhh, tak romantycznie Ja lubię brzozy ale w swoim ogródku mogę zmieścić co najwyżej miniaturową. Dzięki za odwiedzinki u mnie. Będę zaglądać
Moje Takie Tam w Ogródku 21:41, 01 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
mnie też zachwyca, bardzo nowocześnie na tle tej ściany fajnie wygladałyby pnie brzóz pozdrawiam

taki był pierwszy zamysł, żeby były brzozy ale niestety nie udało mi się znaleźć ładnych egzemplarzy więc są buki
Kondziowy Ogród :) 19:26, 01 paź 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)

Ale bosko!!!!
No poprostu też szczękę zbieram....
I widzę, że co raz bardziej brzoza mi sie podoba...
Brzozy miałem od początku pracy w ogrodzie ale nie miałem tak ich wyeksponowanych jak teraz i dziękuję Danusi że pokazuje nam takie inspiracje hi hi hi
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:29, 01 paź 2013

Do góry
No więc oglądam sobie…i oglądam…i oglądam – i te brzozy z trawami – cudo! Fajnie też, że pokazujesz zdjęcia z góry
Piekna jesień, przyglądam się zwłaszcza hortensjom, mają już żółte liście, tak? Pytam, bo moje świeżo wsadzone mają właśnie żółte/blado zielone i zaczęłam się martwić czy im czegoś nie brakuje. Ale może to już zwyczajnie jesień?

atena35 napisał(a)

a korony ??? dla Królowej Cebul ???
Jak nie ma to jeszcze trzeba dokupić

To będzie Cesarzowa Cebul
Mój jesienny ogród 13:59, 01 paź 2013

Do góry

Witam wszystkich
Gabrysiu, klimat nieco podobny do naszego ale zwierzęta całkiem inne, z drzewami nie ma takiej różnicy ale jest podobnie. Jest sporo drzew takich jak u nas ale tu osiągają jakieś monstrualne rozmiary. Brzozy są ale całkiem inne, dęby są ale całkiem inne, jedynie zwykłe klony są takie same, topole, ochy i sumaki. Nigdy nie przypuszczałem że będę jechał rowerem i zobaczę niedźwiedzia. Niedźwiedź nie jest groźny ale nie można mieć przy sobie jedzenia, ani nawet jednego cukierka, wyczuje go z 2 km i nie wolno go drażnić i to wszystko. Tu nikt nie panikuje, że niedźwiedź chodzi na obrzeżach miasta. Tu prawie nikt nie chodzi piechotą. Ptaki też są inne, jedynie szpaki i wróble takie same. Chociaż jestem na wysokości Rzymu to nie jest tu tak gorąco jak tam, dlatego że góry zatrzymują ciepło a zimno z północy chłodzi, ale jest cieplej niż w Polsce i noce są b. ciepłe. Teraz jest w dzień 25 a nocą 12-16. Za to jest duża wilgoć, która daje się we znaki, głównie zimą.
Dzisiaj pokażę Chipmunka, na pewno się w nim zakochacie, jest super. Na pierwszych czterech fotach jest w moim cieniu i wykopuje żołędzia i na czwartym ucieka z nim w poliku.
Halino, poznałem kannę, a tawułka pięknie kwitnie. Ciekawe czy moje się rozrosły. Miałem w tamtym roku dużo wymian i nic nie wiem co się z nimi dzieje. To fakt że o przyrodę się tu dba, ja też nie widziałem połamanych drzewek, anie rabatek z tarmoszonych czy o szabrowanych. Śmieci się spotyka ale od czasu do czasu, jest tu duże zbiorowisko ludzi, z różnych krajów i naszych ziomków również. Co do Twoich wpisów, to nie były odstraszające a raczej ciekawe, wiadomo że życie nie jest różowe i tak jak w ogrodzie gdzie się spotykamy, też rozmawiamy nie tylko o roślinach. Ja teraz nie mam ogródka i też trochę zboczyłem z kursu. Pozdrawiam Cię również i życzę żebyś się tam czuła komfortowo.

Ogród z platanem. 22:27, 30 wrz 2013

Do góry
Wielki lepiej zniesie zimę niż mały Mi się podobają brzozy, ale nie wszystko na raz. Najpierw trzeba miejsce przygotować
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:41, 29 wrz 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Krysia, sugeruj - po to jest to forum

Odnośnie tej rabaty - chcę żeby zostały tam tylko brzozy, derenie robiłyby jako tło. Miskanty na prawo od brzóz, tez jako tło.
Hosty zupełnie gdzie indziej wyląduja.
A pod brzozami kule bukszpanowe - o, teraz nasuneły mi się trawy, jak haconechloa - i wsio
Wiosna czosnki.

No i chyba sama rozwiązałam ten problem

Aha zajrzyj do wieloszki, ma idelna rabatę brzozową
Mazurkowo 14:45, 29 wrz 2013

Do góry
Ela, ja bym te rh dała przy żywopłocie z grabów. ( oczywiście w jakiejś odległości od niego bo musisz go przycinać, więc musi być przejście.) Żywopłot osłoni je od północy ( chociaż nie wiem, czy nie za bardzo ażurowy jak na ten kierunek świata ) Od północy daj sobie Elu bardziej zimozielony, zbity żywopłot a ten grabowy gdzie indziej. Drzewa owocowe dadzą cień w południe a brzozy o wschodzie. Wrzosy zostaw tam gdzie planujesz.
Pozdrawiam Ewa
Kondziowy Ogród :) 22:47, 28 wrz 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Wróbelku! Jest bosko!

....zamiana róż na trawy przy strumyku to strzał w dziesiątkę. Wyglądaja cudnie szczególnie w połączeniu z tym klonem

...wrzosowisko rodem z ogrodu z lustrem i bardzo dobrze bo to cudowna inspiracja. Ten kawałek u Ciebie wygląda obłędnie

....no zmiany, zmiany, zmiany.... ale jakie!

Buziam mocno Was Chłopaki
chciałem mieć co z tego ogrodu bo jest bajeczny a miałem brzozy a Danusia jak była u nas mówiła o wrzosach więc to miej więcej od gapiłem tylko u mnie dominuję pomarańcz a tam czerwień hi hi hi i cieszę sie że sie podoba a ze strumieniem to też pomysł Danusi hi hi hi
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:09, 28 wrz 2013

Do góry
Pawlus napisał(a)
Ależ pracowity dzień miałaś. Za to efekty fantastyczne. Twoje trawy zachwycają coraz bardziej. A najbardziej podobają mi się te zwisające brzózki Long Trunk. Brzozy w tym roku coś kiepsko już wyglądają-plamy na liściach i szybko opadają. A Longi u Ciebie nienaganne. Na pewno u mnie się nad stawem pojawią.

Moje brzozy też w tym roku mają plamy na liściach. Nadmiar wody im również zaszkodził. U mnie wszystkie brzozy miały być long trunk... A jak wyszło widac na zdjęciu... oprotestowałam dzisiaj M bo miał mi tę wysoką przyciąć aby trochę były bardziej proporcjonalne.... Ale się lenił!!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies