Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Cis - Taxus 18:00, 03 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niezbyt grubo, on nie lubi kwaśnego podłoża a ona nieznacznie może zakwaszać.
Nie podważaj skoro nie są za głęboko. Ja tylko gdybam co może im dolegać, bo tego co wymieniłam - nie znoszą.

Danusia, zebrałem trochę kory, faktycznie tam dość grubo było. Warto podsypać je trochę dolomitem jeszcze?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:32, 03 kwi 2018

Do góry
Serio, "ja to mówię, a jak mówię, to wiem"
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:31, 03 kwi 2018

Do góry
Jeśli byłoby warto, to szczypiorek łatwiej poświęcić, można przecież przesadzić. Pytanie, czy warto ratować morelę?
Żywopłot mieszany 16:30, 03 kwi 2018

Do góry
Tuje odpowiedniej wysokości, najlepiej 180- 200 cm.

Świerk serbski co metr też wysokie od razu.

Sosny nie, ogałacają się od dołu więc to co ma zasłaniać za parę lat będzie gołe.
Brzozy też nie, są zbyt ażurowe.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 14:48, 03 kwi 2018

Do góry
ja bym Ophiopogona nie sadziła w białym (!) żwirku, będzie straszny kontrast aż zęby bolą

Do tych drzew bardziej pasuje paskowany Carex np. Evergold czy Everest. Plus krokusy w dużej ilości.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:46, 03 kwi 2018

Do góry
Jeśli jest opór rodziców, to nie wycinaj, poczekaj aż sama padnie, wtedy wykarczujesz bez obaw.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:45, 03 kwi 2018

Do góry
Fotek z dzisiejszego dnia nie będzie chyba niestety, bo nie robię Zajmuję się czymś innym, choć wolałabym ryć w ogrodzie.
Trzmielina - Euonymus 14:38, 03 kwi 2018

Do góry
Ta pierwsza na pniu - ma się znakomicie, to naturalna zaleta tej rośliny, że różowieje, gdy są niskie temperatury.
Jednak rośnie pod dachem, co może oznaczać suszę. Podlej obficie.

Natomiast druga podmarzła. Na razie nic nie rób, możesz podlać, jak ma sucho. Obserwuj czy w kątach liści ma nowe pączki. Jeśli ma, stare liście opadną, wtedy pozbieraj liście, a roślina odrośnie na nowo. Jeśli chcesz jej nadać jakąś formę, po prostu skróć gałązki.

Jeśli nic nie wypuści do lata - oznaczać to będzie, że zmarzła. Wtedy wyrzuć. Ale na razie się nie martw, one rzadko kiedy nie odbijają, przeważnie tylko zrzucają liście.
Skarpa w ogrodzie 14:35, 03 kwi 2018

Do góry
Tak podejrzewałam, bo to po prostu jakaś ruletka została odstawiona. Gdzie spadło tam rośnie.
Rozpoznawanie traw 13:47, 03 kwi 2018

Do góry
Tak, turzyca palmowa
Link do grafik
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:46, 03 kwi 2018

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Mam pytanie o rabatę z magnolią.

Były dwie, Susan i Nigra, niestety Nigra nie przetrwała, zostanie usunięta.
Oprócz magnolii na tej rabacie są azalie.

Z tyłu chciałabym posadzić szpaler miskanta Gracillimus, długi na jakieś 17 metrów, co 70 cm.

Moje pytanie: co zrobić? Teraz już wiem, że nie sadzi się w parach...
Czy może upchnąć dodatkowe dwie magnolie, żeby były trzy, a usunąć jedną azalię, tę po prawej stronie.
O tak:

czy może raczej zostawić jedną magnolię, a dołożyć azalie?

rabata wygląda tak:
(ta choinka to do wyrzucenia, worki też, to obok altany śmietnikowej rabata)

Przy tak geometryczne rabacie mogą być dwie magnolie.
Skarpa w ogrodzie 13:43, 03 kwi 2018

Do góry
Na tej skarpie masz całkowity nieład, co byś nie dosadziła to i tak nie wyjdzie, bo wszystko jest chaotycznie i prawie pojedynczo każdy gatunek.

Tak na zdjęcie to nie umiem nic polecić, wysoki jałowiec żółty na dole, od czapy posadzony. Obok świerk karłowy, którego ten jałowiec zabije za chwilę.

tak samo świerk Glauca Globosa obok wysokiego jałowca, jałowiec spowoduje, że świerk będzie łysiał. No co tu doradzać jak wszystko jest źle i bez pomysłu?

Zrób plan rabaty (szer i długość, wystawa słoneczna). Potem nanieś wszystko odpowiednimi kolorami, niebieskie niebieskim, żółte żółtym a zielone zielonym. Popatrzę na to, ale aż mi się nie chce patrzeć. Tak być nie może. Bo to jakby komuś zostało się w szkółce kilka roślin i rzucił je na skarpę, tam gdzie spadło - posadził.
Skarpa w ogrodzie 13:36, 03 kwi 2018

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie roślin iglastych....

plexi napisał(a)

Niestety nie ja dokonałam takich nasadzeń i dlatego teraz chcę to jakoś wyprowadzić, a przede wszystkim sukcesywnie usuwać szmatę. Niestety jest to trochę stroma skarpa i modyfikacja jest trochę utrudniona. Myślałam aby wywalić te słabo rosnące jałowce tym bardziej, że od środka brązowieją i generalnie jest taka pstrokacizna. Po zdjęciu szmaty myślałam nad zadarnianiem barwinkiem ponieważ tam jest dużo miejsca do zadarnienia, a barwinek jest wdzięczną rośliną tylko czy z tymi jałowcem on będzie pasował i się dogadywał?

Barwinek odpada, zrobi się kołtun. Posadź więcej jałowców wyższych, podobnych do tych istniejących. Barwinka nie sadź. Odradzam z całą odpowiedzialnością.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 13:34, 03 kwi 2018

Do góry
plexi napisał(a)

To skarpa w trakcie modernizacji. Z jednej strony jest irga jednak z lewej strony nie chce rosnąć. Wiem, że dużo pracy jeszcze aby skarpa nabrała wyglądu. Chciałabym ją jakoś tematycznie zgrać bo póki co wydaje mi się, że jest tak trochę "naćkane". Pewnie temat urządzania skarpy nie jest odpowiedni w to miejsce ale jak możecie mi coś polecić aby to miało ręce i nogi to proszę o pomoc
Danusiu czym zadarnić resztę skarpy? Posadzić dalej irgę?

Ten post przeniosę na wątek skarpa w ogrodzie, bo jest nie na temat.

Tutaj zapraszam w sprawie skarpy https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 13:32, 03 kwi 2018

Do góry
Dosłownie na poprzedniej stronie masz post

Mazan napisał(a)
Agaola

To drobna plamistość drzew pestkowych. Teraz możesz zastosować jeszcze Sylit i po 7 dniach Topsin 2x. Zapobieganie zacznij od wiosny.

Pozdrawiam
Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 13:30, 03 kwi 2018

Do góry
Platany, ambrowce, klony polne. Takie widziałam, a nawet śliwy wiśniowe widziałam i jabłonie ozdobne.
Jeszcze buki widziałam.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 12:33, 03 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Paletki przerobiłam zbyt wcześnie, to mam..za karę wszystko wybiegnięte Bo za długo zimno jest.

Moje korony perskie tez wybiegne, chyba je zetnę do wazonu... Na szczęście bratki, stokrotki , narcyzy i hiacynty przetrwały u mnie ten tydzień. Teraz gdy się ociepli ładnie ruszą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:29, 03 kwi 2018

Do góry
Dziękuję za wspaniałe życzenia Praca wre!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:33, 03 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miłego Irenko, mam wspaniały prezent na urodziny, wiosna przyszła u nas dziś

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, ja miałam wczoraj
Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 09:35, 03 kwi 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wybierz każde inne dostępne drzewo które można kupić w takiej formie.

A jakie drzewa w takiej formie są dostępne?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo istotna, bo po usunięciu zdjęcia nikt inny nie będzie wiedział o jaką formę chodzi... A ja w tej materii jestem zupełnym amatorem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies