Witam i zapraszam częściej
To ogród w którym szczegóły i skład roślin szybko doprecyzuję, obecnie daje jeszcze dużo do życzenia.
Faktycznie ciężar lodu nie zrobił wielu szkód oprócz kilku złamanych gałęzi. Teraz zimą zdecydowanie brakuje dużych roślin iglastych, doprecyzuję to szybko.
Wiem, że komplet papierów w sprawie rezerwatu był już gotowy w 2011, co się stało? obecnie obok biegnie obwodnica Przemyśla.
Aparat Bogdziu kupiłem niezwłocznie, bo ja bez niego jak bez ręki, choć mam dostęp do niezłego sprzętu, to nie ma to jak swój i nieważne że słabszy technicznie.
Pozdrawiam
Też już czekam tej wiosny, te plany wiosenne zawsze takie wielkie, a potem się okazuje, że nie wszystkiemu można podołać. Brzozy to piękne drzewa , są w tylu atrakcyjnych odmianach, że chyba pokuszę się na większość z nich .
Pozdrawiam Cię i życzę miłego dnia.
Witam,
śliczne zdjęcia w zimowej aurze ...
lasek pięknie się prezentuje , u mnie przed domem mam mały lasek brzozy, świerki, sosny i 2 jarzębiny a na jesień grzybki , kozaki i maślaki ... Byle do wiosny!
Ana, nie oglądałam tego odcinka Mai Ale widziałam gdzie indziej, na żywo taki żywopłocik z Danici
Gosiak, Gabrysia_, Noemi - mi też się te tujki podobają. Mam koło tarasu, kupione okazyjnie, za grosze, od razu takie duże jak widać Obok nich srebrne kule.
A tutaj widać 10szt. posadzonych rządkiem, nieprzycinanych. Przez pierwszy rok nie rosły wcale, w ubiegłym po nawożeniu dolistnym dopiero ruszyły. Mam wrażenie, że tam gdzie się prysnęło więcej nawozu to gałązki porosły dłuższe i stąd ich mocne poczochranie Wiosną przesadzam je pod brzozy i przycinam ich poczochrane czuprynki
Aldonko widziałam Twoja drogę i te brzozy pochylone i rosliny w lodowych skorupkach.... i chociaż pięknie to wygląda jako obrazek to ja jestem przerażona.... co to będzie z roslinami.....
Jak dla mnie Danici są bardzo ten teges, zwłaszcza powaliła mnie na kolana aranżacja z ubiegłorocznej wystawy "Zieleń to życie" - mnóstwo tych tuj - jedna przy drugiej, brzozy i wrzosy! Miooodzio! Wydaje mi się, że ich brak popularności na forum bierze się stąd, że te thuje nie są po prostu tak "rasowe" jak bukszpany, czy cisy, można je formować chyba tylko w kulki, poduchy. Nie są tak idealne jak bukszpan.
U Borbetki - zwłaszcza po przycięciu - idealne! Mam chyba ze 12szt. - nawożone bardzo szybko rosną, ale tak trochę nieporządnie, wiosną mus przyciąć.
Aldonko Cudne zdjecia po prostu... Brzozy tez wyglądają zjawiskowo! Będę trzymała kciuki żeby pogoda nie zniszczyła Ci ich ... Było by to straszne ! Może juz u Was tez odwilż przyszła i wszystko stopniało? Ja tez martwię sie o mój ogrodowy " dobytek" i dobrze Cię rozumiem pozdrawiam M
Ps masz bardzo piękny ogród
Lawenda jeszcze nie zimowała ale u mnie tej donicy spod śniegu nie widać więc myślę że da radę ...ja tutaj zrzucam obok niej śnieg z tarasu więc ocieplona jest śniegiem
A jakie zdjęcia hihih dziewczyny ja przez to wnętrzowisko wylecę z tego forum i nic nie zobaczycie hihhihi
Poradźcie mi proszę ....chciałabym na wiosnę w tej donicy zrobić jakieś wyższe piętro ale tak, żeby lawenda została ...zaznaczam że donica jest betonowa ...nieocieplona ..... myślałam o brzozie youngi 3 szt ale niewiem czy ona się tu nadaje.....?? Myśle już długo nad ta donicą i wymyśleć nic nie mogę ...a sama lawenda tak jakoś płasko mi się wydaje...
)
Zeta nie chcę Cię martwić, ale w takiej wąskiej i nieocieplonej donicy, w Twoich klimatach, to wszystko może być jednoroczne... Ta lawenda ze zdjęcia już zimowała w tej donicy? Trzmielina na pniu będzie boska (moim zdaniem lepsza niż brzoza, bo dla brzozy za mała donica), tylko nie wiem, czy przezimuje...
Z tematów pobocznych - nawet nie będę się wyrażać w kwestii kasowania zdjęć zanim wszyscy zainteresowani fantastycznymi wnętrzami je obejrzeli Na szczęście obiecałaś poprawę, więc wybaczam Ci I oczywiście będę dziś wieczorem czatować na zdjęcia
No i Marzenko jak Cię nie kochać skoro zawsze mówię i mam ...... Czerwień ramy lustra + biel kory brzozy + zieleń bukszpana, cisu w postaci kul i choiny kanadyjskiej w szpalerze i zwiewna jasna trawka ..... no będzie dobrze , będzie ......
Oj będzie pięknie. Szukałam foteli ale muszą być takie kwiatki jak z Chfsh ?
No i Marzenko jak Cię nie kochać skoro zawsze mówię i mam ...... Czerwień ramy lustra + biel kory brzozy + zieleń bukszpana, cisu w postaci kul i choiny kanadyjskiej w szpalerze i zwiewna jasna trawka ..... no będzie dobrze , będzie ......
Oj będzie pięknie. Szukałam foteli ale muszą być takie kwiatki jak z Chfsh ?
Sylwia mam z Berlina zdjęcie brzóz + czerwieni. Wyglądalo to znakomicie. Zaraz poszukam
Tylko pni brzóz nie widać....
No i Marzenko jak Cię nie kochać skoro zawsze mówię i mam ...... Czerwień + biel kory brzozy + zieleń bukszpana, cisu w postaci kul i choiny kanadyjskiej w szpalerze i zwiewna jasna trawka ..... no będzie dobrze , będzie ......
A czerwień w ogrodzie będzie piękna!!! Gdyby nie te moje róże i niebieskości w nasadzeniach to zgodnie z Twoją propozycją byłaby ściana wodna czerwona.... A tak mi nie pasuje. Brzozy+kule+czerwień=miodzio!
Witaj wreszcie dotarłem z pozdrowieniami, a jednocześnie przynoszę Ci link.
Wracam z tematu o brzozach, spójrz jaki piękny lasek przy końcu tej strony https://www.ogrodowisko.pl/watek/828-brzoza-betula?page=5 . Czy lubisz brzozy? Ja to uwielbiam i często namawiam do ich sadzenia.
Miłego wieczoru
Co do glicynii, wiem że jest ekspansywna. Przypuszczam też,że jabłonka jej długo nie udźwignie, gdyż jest chora. Dodatkowo robią z niej sito dzięcioły. Raz tylko widziałam je na ogrodzie, ale tato przyłapał je na gorącym uczynku. Mimo wszystko zostawiam jabłonkę i glicynię - dotarła już do samego czubka. Miłej niedzieli
Jak ją glicynia oplecie to potem ona będzie podporą dla jabłonki, a może dac jeszcze jakąs dodatkowa podporę. Ja glicynii nie mam ale jest u sąsiada który nie zyje i rośnie jak chce bo nie jest cięta. Brzozy , sosny wszystko jest jej.Pozdrawiam Aldonko.
Aldonko, obejrzałam twoje irysy i... zaniemówiłam! A już całkiem mowę mi odjęło, jak weszłam na podany link. Co za bogactwo kolorów i form! Mój zbiór, to śmieszny ułamek tego co zobaczyłam!
Chyba się rozchoruję
Różnorodność roślin, jakie uprawiasz porównać można z tymi, jakie w swoim ogrodzie zgromadziła Dzidka. Wpływy angielskie widoczne. Ogrom pracy włożyłaś, no i do tego pasieka! I ten lasek brzozowy! Piękna okolica, w pięknym miejscu usytuowany ogród
Co do irysów, jesienią zamówiłam kilka na stronie, którą u mnie znalazłaś. Już chciałabym widzieć jak zakwitną. Rzeczywiście drogo u niej, ale są niezwykłe. Wybrałam te najtańsze m.in. cynamonowe jabłka.
Na wiosnę planuję zamówić jeszcze kilka.
Co do mojego ogrodu - to prawda o ogromie pracy, ale efektem jest "kolorowy jarmark", a nie zaplanowany ogród. Czeka mnie wiele pracy w tym roku. Okolica bardzo mi się podoba, mimo że mieszkam jakby w skansenie - po obu stronach domu zaniedbane, walące się chałupy, ale dla mnie mają swój urok.
Zdjęcia z dzisiejszego spaceru.