Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:04, 07 cze 2020

Do góry
Te niebieskości przyjechały z ... rowu pod Wojsławicami Urocze!

Nawet zwykła mata na płocie zawieszona jest tak lekko i malowniczo... Jak oni to robią ?

Oczko a raczej jezioro po remoncie wygląda perfekcyjnie. Niestety zabrakło czasu, aby przysiąść choć na chwilkę.

Te ptaki są przepiękne. Podobnie jak duet a w zasadzie trio miskanta ML, niezapominajek i ogromnych kwiatów białego clematisa.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:03, 07 cze 2020

Do góry
Studnia zatopiona w jednej z łączek. Dominują tu kwiaty białe i niebieskie.

Nie wiedziałam, że facelia ma tak uroczy kształt.

Druga łączka przykuwa wzrok makami.

Do góry
Kolejny uroczy zakątek, wjazd na ogród główny. Sielskości dodają krajobrazy za płotem.

Nad rowem wszystko rośnie jak na drożdżach. Hosty ogromne wkrótce skryją całą matę. W tle uroczy mostek.

Pod brzozami ławeczka, inspekt i skrzynie z truskawkami. Można przysiąść z pysznym deserem pod ręką i widokiem na cały ogród

Do góry
Na podwórku magiczne przejście pod wierzbą. W tle jeden z wielu stolików i alejka... na tę chwilę orlikowa.

Kadry z podwórka, dosłownie kilka bo ogród główny wzywa i kusi

Sylwia i Wojtek mają niesamowity dar tworzenia. To urocze oczko powstało niedawno a wygląda jakby stało tu lata całe, tak cudownie już obrośnięte.

Do góry
Spontaniczny spacer po Szmaragdowej Dolinie... dwie godziny to zdecydowanie za krótko by dostrzec wszystkie drobiazgi tego pięknego miejsca. Niestety żadne też zdjęcie nie odda klimatu ciszy i spokoju, przerywanej jedynie śpiewem ptaków. Zostawiam Wam kilka kadrów z tego uroczego miejsca Dziękuję Gospodarzom za zaproszenie

Przy wjeździe pierwsze drzewo jest ogromne. A budki urocze.

Nowa deska równie piękna jak stara.

Wzdłuż ściany powstaje cienista rabata. Przy furtce wita clematis.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 11:00, 07 cze 2020

Do góry

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:57, 07 cze 2020

Do góry
Tu komentarz zbyteczny. Moje piękne

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:51, 07 cze 2020

Do góry
P. Lemon Chiffon. Szkoda, ani koloru ani formy nie udało się na zdjęciu przekazać. Pięknie pachnie, świeżo, z intrygującą, wyczuwalną nutą, której dokładnie nie umiem określić.

Orliki, pozdrowienia dla Filomeny

Tegoroczny eksperyment. Sztuczne bagienko dla ensat, call i pierwiosnków kandelabrowych. Trochę jest tu więcej słońca i candelabry jako jedyne to wyczuły.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:45, 07 cze 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Czyżbym widziała nową pticę w łące? czapla jakaś?

Kasieńka to zakup z perypetiami zeszłoroczny Najpierw Beatka mi na prośbę kupiła, potem Ania przywiozła, a potem musiała jeszcze raz z Beatką się zobaczyć by pieniążki ode mnie przekazać, a potem jeszcze sąsiad musiał nogę i wzmocnienie przyspawać żeby było jak w ziemie wbić Zastąpiła boćka w łące bo bociek z jednej strony już dziurawy

Do raju daleko - u Ewy 10:44, 07 cze 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Piękne poletko czosnków
Ewciu czy Ty tniesz tę sosnę? Bo moja tnę bardzo, ale co wiosnę mi choruje i zrzuca dużą cześć igieł.

Kasiu, tniemy tę sosnę i to bardzo mocno. Chcemy utrzymać taką wysokość jak jest teraz. Po bardzo radykalnym cięciu ze 2 lata temu wyglądała tragicznie, zrzucała igły, które mocno żółkły. Od tego czasu przycinamy jej tylko świeczki i ewentualnie pojedyncze gałązki, które wyrastają poza wymarzony kształt.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:42, 07 cze 2020

Do góry
Liściasto jeszcze. Hosty, iris ensata (skąd tam się wziął?), i rabarbar dłoniasty. Nie dał rady się przebić, bo go podzieliłam wczesną wiosną.

Stopowiec

Martagony z ciemięrzycami w tle.

Ostatnie dni świetności rabarbaru. To zdecydowanie roślina wczesnej wiosny i chłodnego stanowiska.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:41, 07 cze 2020

Do góry
A teraz pokażę Wam rabaty wokół placyku.
Niestety, jak już pisałam Kasi, mieliśmy problem z linią kroplującą na jednej części.
Ponadto po tej zimie Little Lime jakieś marne...

Mam zamiar wymienić je na Limelight. Rozplenice już ruszyły i dosadzę jeszcze rozchodnika okazałego i miskanty na plecki.
Będzie spójnie.

Dłuższy bok szaleje obfitością

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:35, 07 cze 2020

Do góry
Jak widzicie Bodziszek Wspaniały zagościł w donicy pod miskantem Variegata. Na razie

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:33, 07 cze 2020

Do góry
Dziś była poranna kawa w ogrodzie i pierwsze śniadanie placyku pod grabem

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:30, 07 cze 2020

Do góry
P. 'Wine Angel' w pełnej krasie.

Przy dzbanie widać pionowe pręty. Próbuję przekierować na nie powojnika 'Polisch Spirit', zwykle leżał wokół dzbana. Będzie pionowy, filetowy akcent kolorystyczny.

Uwielbiam różnorodność bylinowych liści, przedkładam je nawet nad uroki kwiatów. W centrum disporum.

Tę arizemę kupiłam jako 'czarną', nic szczególnego, do jesieni. Potem zawiązuje cudownie pomarańczowe owoce. Zaczyna się rozrastać i bardzo mnie to cieszy. Może uda się zidentyfikować tę arizemę?
Kocimiętka - Nepeta 10:20, 07 cze 2020

Do góry
U mnie powtorzyla cechy matecznej- zostawilam, bo myslalam, ze to ta niska sie wysiala, a to jednak walkers low, bo cala roze mi polknela. Oprocz walkers low mam same niziutkie, jak superba czy kitcat. Wiec to musi byc ta odmiana.

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 10:12, 07 cze 2020

Do góry
Mirkowy ogród (początki) 10:10, 07 cze 2020

Do góry
Dla zainteresowanych
Z tej Werbenowej mamuśki pobrałam sadzonki i w ciągu dwóch tygodni ukorzeniła się

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 09:52, 07 cze 2020

Do góry
Gocha napisał(a)
Vita u Ciebie to jak zwykle same rarytasy. Te piwonie drzewiaste sa cudne i chyba fajnie że wszystkie takie same.
Pokaż proszę troszkę chociaż warzywnika .

Gosia, nie pokażę warzywnika bo akurat zarośnięty. Ale mój warzywnik to bardzo chciałby być jak Twój Nie mam czym się chwalić.
Już po piwoniach drzewiastych. Dwie sesje zdjęciowe przed deszczami i do ogłowienia kwiaty.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies